Uprooted 57 csillagozás

Naomi Novik: Uprooted Naomi Novik: Uprooted Naomi Novik: Uprooted Naomi Novik: Uprooted

Naomi ​Novik, author of the bestselling and critically acclaimed Temeraire novels, introduces a bold new world rooted in folk stories and legends, as elemental as a Grimm fairy tale.

“Every so often you come upon a story that seems like a lost tale of Grimm newly come to light. Uprooted is such a novel. Its narrative spell is confidently wrought and sympathetically cast. I might even call it bewitching.”—Gregory Maguire, bestselling author of Wicked and Egg & Spoon

“Our Dragon doesn’t eat the girls he takes, no matter what stories they tell outside our valley. We hear them sometimes, from travelers passing through. They talk as though we were doing human sacrifice, and he were a real dragon. Of course that’s not true: he may be a wizard and immortal, but he’s still a man, and our fathers would band together and kill him if he wanted to eat one of us every ten years. He protects us against the Wood, and we’re grateful, but not that grateful.”

(tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pan Books, London, 2016
438 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781447294146
>!
Pan Macmillan, London, 2016
ASIN: B01BPHD5JE · Felolvasta: Katy Sobey
>!
Del Rey, New York, 2015
448 oldal · ISBN: 9780804179034

4 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Sárkány (Szarkan) · Agnyeska · Kasja


Kedvencelte 10

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Arianrhod>!
Naomi Novik: Uprooted

Nem maradéktalanul, de tetszett, és egyetértek a többiekkel, akik az értékeléseikben különlegesnek minősítik ezt a varázslatos könyvet. Nagyon sok újjal nem tudok szolgálni, amit még mások ne mondtak volna el, jó ötlet a Grimmes környezet, a szláv mesei motívumok és a hangulat, a legjobb az Erdő, és kedvesek a főszereplők is. Végül még az óriás ízeltlábúakat is a szívembe zártam, csak azért remélem, az álmaimban majd nem öltenek testet.

Sokat meditáltam vigyorogva, miért Sarkan a neve a varázslónak, aki addig mint Dragon futott, amíg valaki a valós nevén nem szólította. Aztán megtudtam, hogy a lengyel származású írónő férje viszont magyar származású. (Lengyelül a sárkány „smok”.)

Való igaz, nem bűvölt annyira el, mint Bardugo oroszos fantasy-folyama, jóval kevesebb valódi folklórelem vagy mítosz jelent meg itt, de mindenképpen friss aspektus a végtelen mennyiségű keltás vagy görögös mítikus történetfeldolgozások, vagy a meseátiratok divatos áramlataihoz képest. És olvastatja magát, soha nem ül le a történet, mindig van miért izgulni. Igen, én is olvastam volna még tovább…

Hintafa>!
Naomi Novik: Uprooted

Sokat nem tudtam a regényről mielőtt belekezdtem, de a magyar borító nagyon tetszett. Úgyhogy nekiláttam angolul elolvasni. :) Így megy ez.
Már a regény első mondata is nagyon hatásos, és így marad ez a végéig. Bár viszonylag sokáig olvastam, de korántsem azért, mert unalmas lett volna. Persze voltak részek, amik picit jobban „leültek”, de olyan szuggesztív ereje van, mint magának a Rengetegnek.
Kifejezetten megkedveltem a hősnő karakterét, aki szinte mindenben éles ellentéte a Sárkánynak. Bár külsejét tekintve (sokszor nagyon rendetlen, rendezetlen) nem túl csinos, mégis megérzéseivel, a benyomásaival, intuícióival nagyon erős női erőt hoz a történetbe, amivel bámulatosan jól kifordítja komfortzónájából a Torony lakóját.
Nagyon tetszett, ahogy lassabb tempóban, megfontoltan folyt a regény első része, majd a vége felé egyre jobban felgyorsultak az események, szinte száguldott, én pedig vele együtt. Mivel viszonylag sok népmesei és legendás elemet tartalmaz hamar eszembe jutottak a kicsit komorabb, sötétebb árnyalatú mesék a Grimm testvérek tollából. (Érdekes, hogy annak idején mennyire nem tűntek baljósnak, manapság pedig, ahogy én olvasom fel őket néha beleborzongok.)
A Rengeteg és a körülötte élő emberek sorsa szorzosan összefonódik, de a valaha létezett egység komoly sérülést szenvedett. Az egyensúly felborulása az Erdő természetére is komoly hatással volt. A károk helyrehozásához pedig nagy áldozatok kellenek és olyan valaki, aki érti, átérzi az mélyen zajló erőket.
A hangulathoz pedig szervesen hozzájárulnak a szlávos hangzású nevek (tekintve, hogy az írónő lengyel szülőktől származik).
Egyszóval (vagyis kettővel): szerettem nagyon.

Agatha_Emrys >!
Naomi Novik: Uprooted

Retellinget elég ritkán olvasok, ezt is sokáig tologattam mielőtt belekezdtem. Ehhez képest rekordidő alatt végeztem ki, nagyon olvastatja magát, este fél kettőkor csak azért tettem félre, mert győzött a hivatástudat.

A szláv mondavilágot nem ismerem, egyedül Baba Jaga neve mondott valamit, így nem is tudtam mire számítsak, de kellemes meglepetés volt ez a különös, mágikus horror szőtte hangulat mindjárt az elején. A neveken kicsit elröhögcséltem, mert volt itt egy Janos, egy varázsló, Dragon, akinek a keresztneve Sarkan, valamint egy másik varázsló, Falcon, Sólyom Solye keresztnévvel….

A főszereplő, Agnyeska sajnos az idegesítő YA főszereplő, aki már parasztként sem olyan, mint más lányok, aztán kiderül, hogy még hatalma is van. Amit arra használ, hogy…kelletlenül báli ruhákat varázsoljon magának. És nem (csak) azért emelkedik ki a többi lány közül, mert nem szereti a lányos dolgokat, hanem mert folyton összekoszolja magát/szakítja a ruháját. Wow, micsoda egyéniség. De ezt valami nevetségesen eltúlzott módon teszi, egy ideig én komolyan azt hittem, hogy Novik csak parodizál, de sajnos rá kellett jönnöm, ez nincs így.
Ami viszont tetszett az a barátnői (testvéri?) kötelék, ami Kasjához kötötte, egészen szép jeleneteik voltak a regény első felében. Más kérdés, hogy utána kebelbarátnője testőr szerepre redukálódott és le is lett tudva a szála…

A történettel is ez volt a bajom: remekül indult, aztán teljesen megakadt a cselekmény lendülete, amikor a fővárosba került Agnyeska, ahol a politikai tököléssel ment az idő (bár voltak érdekes részei). Aztán jött egy epic harc…amit nem a főgonosz ellen vívtak meg, ő csak az utolsó lapokon lett lerendezve, de itt már kapkodósnak éreztem az egészet. Volt egy pillanat, amikor Moskát Anita Horgonyhelye jutott eszembe – egy bizonyos magyarázatnál spoiler – de sajnos itt koránt sem olyan szépen kidolgozottak a karakterek, mint a magyar írónőnél.

Összességében erre csak 3,6 csillagot tudok adni, ha újraírta volna a második felét, hogy passzoljon az elsőhöz, sokkal magasabbra értékelném. Így viszont nagyon megszakadt a flow és a cselekmény is, pedig alapvetően jól állt neki nagyon ez a horroros beütés (és tényleg ijesztő volt az ellenség!)

2 hozzászólás
Izolda P>!
Naomi Novik: Uprooted

Hajnalikettőigolvasós, instantkedvenc. Izgi, mágikus, felfalós.

Lahara IP>!
Naomi Novik: Uprooted

Oké, első pont, tehát úgy álltam neki, hogy ez egy ifjúsági fantasyba (anno reményem szerint nem YA-ba) oltott népmesefeldolgozás. Tulajdonképpen nem is tévedtem nagyot.Ami végig zavart, hogy Dragon nem valódi dragon, csak a neve az. Ellenben jól szórakoztam rajta, mágia meg erdő meg ilyenek, és eleve az egész szláv népmesés fílinge, a szláv nevek valami egészen különleges hangulatot adtak neki.

2 hozzászólás
Lex>!
Naomi Novik: Uprooted

Hatalmas teljesítmény elérni az “OMG, ez de jó, soha ne fogyjon el!” szintről a “Legyen már vége, a fenébe is!” szintre. Hogy hogyan csinálta, nem tudom. De olyan kecses meghajlást hajtott végre a story, hogy le a kalappal előtte.

Az eleje teljesen elvarázsolt, tulajdonképpen mindent szerettem benne. Aztán elértünk egy pontra kb. a felénél, ahol megtört számomra ez a varázs. És onnantól bitangul szenvedtem vele. A végén egy pillanatra még sikerült megragadnia magának, de ez nem változtat a tényen, hogy untam a második felét.

Szeretném leszögezni, hogy a történet rendkívül különleges és egyedi, a hangulata pedig egyszerűen fantasztikus. Igazi dark fantasy, groteszk teremtményekkel, félelmet keltő történésekkel és népmesei elemekkel. Utóbbi miatt féltem is kicsit a könyvtől, de végül nagyon bejött a dolog. Egyébként én azzal a tudattal kezdtem neki az olvasásának, hogy ez egy YA kategóriás darab, de aztán láttam, hogy szó sincs róla. Viszont, voltak pillanatok, amikor határozottan azt éreztem, hogy egy ifjúsági könyvet olvasok. Sajnos. Talán jobb lett volna megmaradnia ennél a műfaji besorolásnál Noviknak, és kihagynia mondjuk a spoiler És zavart az írónő stílusában, hogy Agnieszka sokszor elgondolkozott, majd egyszer csak kapott választ a gondolataira. Most vagy gondolatolvasók voltak a szereplők, vagy az írónő elfelejtette megemlíteni, hogy a lány magában beszél, vagy csupán nem írta le, hogy az őt foglalkoztató gondolatok közül időközben szavakba öntött egyet-kettőt hangosan is.

Az a fura igazából, hogy ez nem egy rossz regény. A karakterek nekem kifejezetten tetszettek, a cselekménnyel sem volt különösebben bajom (egy-két hullámvölgyet leszámítva), de valahogy mégis elmaradt a kívánt hatás. Azt hiszem, másra számítottam. spoiler Egyszerűen már nem kötött le, és egyre többször álltam meg, és mentem el netezni, vagy bármi mást csinálni. Nagyon sajnálom.

Az különösen tetszett Agnieszka-ban (leszámítva azt, hogy nem tudom leírni a nevét, és mindig puskáznom kell :D), hogy egy olyan “kiválasztott” volt ő, egy olyan különleges képességű boszorkány, akit nem ajnároztak az emberek, akit nem emeltek ki a tömegből, csak éreztették velünk, hogy ő bizony más. Viszont minél többet megismertem a történetből, annál gyanúsabbak lettek a lány képességei, egyre légbőlkapottabbakká és logikátlanabbakká váltak a varázslatai. És hát: spoiler

És ami a legtöbbet rontott a könyvön számomra, az a mágia rendszer felépítésének logikátlansága volt. Van például ez az ételes dolog, hogy egy varázsszóval pikk-pakk lehet valami ínycsiklandót varázsolni az asztalra. Kérdések: Ez hozzávalók nélkül is működik? Mert volt olyan, hogy egy x féle kajából egy y félét varázsolt. Vagy mindenképp kellenek valamilyen összetevők (gyaníthatóan, mert üres asztal felett nem próbálkozott), a többi meg ott terem? Egyáltalán honnan terem ott? (Tudjátok, az ilyesmi a HP-ben meg van magyarázva, Rowling gondolt erre is…) Aztán hozhatom példának még a romlás kiűzését az emberekből. spoiler spoiler És majd elfelejtettem a ruhaváltós varázslatot, amiből attól függően, milyen díszesen akar valaki kiöltözni, nyugodtan elhagyhat szótagokat. -.- Ja, és természetesen nem lehet kihagyni a dudorászós varázslást sem, amikor csak elég hümmögnie Agnieszka-nak és már történik is a csoda.

És egy észrevétel:
spoiler

A borítók mind nagyon tetszenek, mindegyik annyira különleges. Kedvencet sem tudnék választani, úgyhogy meg sem próbálok. :) (Azt azért megsúgom, hogy a magyartól nem voltam elájulva, ezért is nem gondolkoztam a beszerzésén. Nem rossz a hangulata, csak olyan összetákolt hatása van amiatt a torony miatt. Nem tudom, valahogy nem az igazi. Aztán meg megláttam a fordító nevét, és már rá se néztem többet.)

Őszintén nagyon sajnálom, hogy így elhasalt nálam ez a könyv. Pedig annyira jól indult. De annyira!!!

Zeneajánló:
Peter Gundry – Lament of the Shadow Elves
https://www.youtube.com/watch…

4 hozzászólás
Lady_Hope I>!
Naomi Novik: Uprooted

Kétségkívül az egyik legegyedibb és legszebb könyv amit valaha olvastam. Egy Sárkány, aki csak elviszi a lányokat, nem eszi meg őket. Egy lány, aki szurtosságával és az erdőhöz való vonzalmával emelkedik ki a többiek közül. A szőke lány, akinek a bátorsága fontosabb mint a szépsége. Varázslók, akik különlegesek de mégis emberiek.
Nagyon sokáig folytathatnám még, hiszen nagyon tetszett ez a modern, realisztikusabb népmesei feldolgozása a legendáknak, és a mítoszoknak. Letenni is nehéz volt, annyira tetszett. Agnyeska csodás karakter volt, nagyon közel férkőzött a szívemhez, főleg a Kasia-val való szoros barátsága miatt. Ritka az irodalomban az erős és támogató női barátságok bemutatása.
Amennyire izgultam értük, és vártam a nagy végkifejletet, pont annyira zavart össze a vége. Sajnáltam hogy ennyire zavaros lezárást kapott, reméltem, hogy a népmesei vonal miatt egy könnyebben emészthető befejezést kapok, hiszen ehhez vagyok szokva ha egy történetben boszorkányok és varázslók küzdenek.
Nagyon szerettem, remélem, hogy majd az idő elmúltával a végét is feldolgozom, és az marad meg, hogy mennyire boldogan faltam a sorokat, és hogy tartottam én is az Erdőtől.

ujhelyiz P>!
Naomi Novik: Uprooted

A mesék és fantasy történetek szokásos felállásaa rengetegben élő varázstudó, aki mellé egy fiatal, a rendszert nem ismerő személy keveredik, akinek a szemszögéből mi, olvasók megismerhetjük a világ csodálatos oldalát. Ezzel a történetvázzal már annyiszor találkoztam, hogy az ebből eredő dolgokat szinte fejből tudom mondani – ennek ellenére nagyon pozitívan tudom értékelni, ha jól lett megírva. És Noviknak ez sikerült: ugyan igazából sok újat nem hozott a sémába, de annyira szívből-lélekből szól az egész, hogy nehéz nem rajongani érte.

A kötetet Agnieska, egy fiatal lány szemszögéből követjük, aki a Sárkánynak hívott varázsló mellé szegődik 10 évre, nem egészen önkéntesen, aki a Rengeteg belsejében végzi mágikus kutatásait. Persze hősnőnk nem egészen érti a helyzetet, ami csöppent, amíg a varázsló rá nem jön, hogy ő igazából egy boszorkány, akit tanítani kellene, de másképp látja a világot. És innentől kezdve megállás nincsen: újabb és újabb morzsák csöpögnek a világról, a rengetegről és a világot irányító nemességről.

A történet egy érdekes eleme a kétféle mágiafelhasználás keveredése: Sárkány (és a legtöbb egyéb varázstudó, akivel találkozunk) az akadémiai, mindent tökéletesen érteni próbáló iskola képviselője, és valószínűleg pont emiatt nem tud mit kezdeni a megérzéseken, a világgal harmóniában lépni próbáló Agnieskával, de amikor elkezdik a másik útját elfogadni, az eredmény több lesz, mint amit külön-külön el tudnának érni. És ezt a gondolatot megfelelően, lépésről lépésre kifejtve kapjuk, így nem is érződik erőltetettnek.

Egyéb szempontból a történet sok meglepetéssel nem kényeztet el minket, de talán nincs is rá szükség. Ez egy kiváló bevezető olvasmány a fantasy könyvekhez, egyszerű, de jól megírt karakterek, egy hagyományos, sötétebb mesékre épülő mágikus vadon – gyakorlatilag semmilyen előismeretre sincsen szükség a történet átéléséhez. És időnként ez az, amit veterán olvasóként én is vágyok.

Röfipingvin P>!
Naomi Novik: Uprooted

Az a könyv – és az írója – nagyon tud valamit, ami majdnem száz százalékig elhiteti velem, hogy reggel hétkor nem a csuklós buszon zötykölődöm fél órát, ki valahová az isten háta mögé, hanem varázsolni tanulok, felveszem a harcot egy misztikus erdővel és boszorkánnyá válok. Konkrétan éreztem az erdő illatait, hallottam a hangjait, és… na, szóval Naomi Novik zseniálisan teremt egyedi világokat.
De szerelmes nem lettem, a szívem még mindig Temeraire-é.

Eszterterka>!
Naomi Novik: Uprooted

„Our Dragon doesn't eat the girls he takes, no matter what stories they tell outside our valley.”
Már ezzel az első mondattal beszippantott a könyv. Olyannyira mesés és varázslatos világa volt, mintha a legnevesebb fantasy rajzolók és festők festették volna a jeleneteit. Sarkan, a tudós típusú varázsló, a papír embere, számára egy varázslat akkor jó, ha a nagykönyvek megírták, ő pedig precízen követi a leírtakat. Agnyeska, a falusi lány, akiben megvan a varázserő, de idő kell neki, hogy rátaláljon a saját hangjára.
Az Erdő a régi időkbe nyúló történetével, mesebeli gonosz lényeivel rettegett ellenfél még a nagy varázslók számára is, és úgy láncolja magához a Völgyben élőket, ahogy az olvasót ez a történet.
2020 egyik nagy kedvencévé vált a könyv, így Naomi Noviktól mindenképp érdemes olvasni még.


Népszerű idézetek

Sastojci >!

His name tasted of fire and wings, of curling smoke, of subtlety and strength and the rasping whisper of scales.

chapter 16

Kapcsolódó szócikkek: Sárkány (Szarkan)
Dilaida P>!

„If you don't want a man dead, don't bludgeon him over the head repeatedly,” the Dragon snapped.

46. oldal

Dilaida P>!

„What an unequaled gift for disaster you have.”

33. oldal

Dilaida P>!

„A life before you in the moment isn't worth a hundred elsewhere, three months from now.”

84. oldal

Nolya>!

All those stories must have ended this same way, with someone tired going home from a field full of death, but no one ever sang this part.

porcelánegér>!

I had a feeling the Summoning wasn't really meant to be cast alone: as if truth didn't mean anything without someone to share it with; you could shout truth into the air forever, and spend your life doing it, if someone didn't come and listen.

Nolya>!

“I'm glad," I said, with an effort, refusing to let my mouth close up with jealousy. It wasn't that I wanted a husband and a baby; I didn't, or rather, I only wanted them the way I wanted to live to a hundred someday, far off, never thinking about the particulars. But they meant life: she was living, and I wasn't.

porcelánegér>!

“I don't want more sense!" I said loudly, beating against the silence of the room. "Not if sense means I'll stop loving anyone. What is there besides people that's worth holding on to?”

Kapcsolódó szócikkek: Agnyeska
Nolya>!

No one was enchanted beyond saving in the songs. The hero always saved them. There was no ugly moment in a dark cellar where the countess wept and cried out protest while three wizards put the count to death, and then made court politics out of it.

Nolya>!

“They come and go like seasons, the winter that gives no thought to the spring.”


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Queen of Shadows
Holly Black: The Wicked King
Soman Chainani: The School for Good and Evil
Christopher Paolini: Eldest
Shelby Mahurin: Serpent & Dove
Susan Dennard: Truthwitch
Sara Wolf: Bring Me Their Hearts
Rena Barron: Kingdom of Souls
Leigh Bardugo: The Witch of Duva
Patrick Rothfuss: The Wise Man's Fear