Uprooted 33 csillagozás

Naomi Novik: Uprooted Naomi Novik: Uprooted Naomi Novik: Uprooted Naomi Novik: Uprooted

Naomi ​Novik, author of the bestselling and critically acclaimed Temeraire novels, introduces a bold new world rooted in folk stories and legends, as elemental as a Grimm fairy tale.

“Every so often you come upon a story that seems like a lost tale of Grimm newly come to light. Uprooted is such a novel. Its narrative spell is confidently wrought and sympathetically cast. I might even call it bewitching.”—Gregory Maguire, bestselling author of Wicked and Egg & Spoon

“Our Dragon doesn’t eat the girls he takes, no matter what stories they tell outside our valley. We hear them sometimes, from travelers passing through. They talk as though we were doing human sacrifice, and he were a real dragon. Of course that’s not true: he may be a wizard and immortal, but he’s still a man, and our fathers would band together and kill him if he wanted to eat one of us every ten years. He protects us against the Wood, and we’re grateful, but not that grateful.”

(tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pan Books, London, 2016
438 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781447294146
>!
Pan Macmillan, London, 2016
ASIN: B01BPHD5JE · Felolvasta: Katy Sobey
>!
Del Rey, 2015
448 oldal · ISBN: 9780804179034

4 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Sárkány (Szarkan) · Agnyeska · Kasja


Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Ross
Naomi Novik: Uprooted

Vúúúúúúú!
Agnieszka!

Ez volt minden, amit én egy ilyen típusú könyvtől várok. És még annál is több.
Nem tudom, mikor volt ilyen utoljára, hogy maradéktalanul elégedett legyek.
Én… én tényleg nem akartam, hogy vége legyen.

Hova lett a cinizmusom, meg a kritikai szemléletem…? Pedig biztos bele lehetne kötni valamibe, ha megerőltetnèm magam, de… ehelyett egyszerűen csak… lelkesedek.

>!
Hintafa P
Naomi Novik: Uprooted

Sokat nem tudtam a regényről mielőtt belekezdtem, de a magyar borító nagyon tetszett. Úgyhogy nekiláttam angolul elolvasni. :) Így megy ez.
Már a regény első mondata is nagyon hatásos, és így marad ez a végéig. Bár viszonylag sokáig olvastam, de korántsem azért, mert unalmas lett volna. Persze voltak részek, amik picit jobban „leültek”, de olyan szuggesztív ereje van, mint magának a Rengetegnek.
Kifejezetten megkedveltem a hősnő karakterét, aki szinte mindenben éles ellentéte a Sárkánynak. Bár külsejét tekintve (sokszor nagyon rendetlen, rendezetlen) nem túl csinos, mégis megérzéseivel, a benyomásaival, intuícióival nagyon erős női erőt hoz a történetbe, amivel bámulatosan jól kifordítja komfortzónájából a Torony lakóját.
Nagyon tetszett, ahogy lassabb tempóban, megfontoltan folyt a regény első része, majd a vége felé egyre jobban felgyorsultak az események, szinte száguldott, én pedig vele együtt. Mivel viszonylag sok népmesei és legendás elemet tartalmaz hamar eszembe jutottak a kicsit komorabb, sötétebb árnyalatú mesék a Grimm testvérek tollából. (Érdekes, hogy annak idején mennyire nem tűntek baljósnak, manapság pedig, ahogy én olvasom fel őket néha beleborzongok.)
A Rengeteg és a körülötte élő emberek sorsa szorzosan összefonódik, de a valaha létezett egység komoly sérülést szenvedett. Az egyensúly felborulása az Erdő természetére is komoly hatással volt. A károk helyrehozásához pedig nagy áldozatok kellenek és olyan valaki, aki érti, átérzi az mélyen zajló erőket.
A hangulathoz pedig szervesen hozzájárulnak a szlávos hangzású nevek (tekintve, hogy az írónő lengyel szülőktől származik).
Egyszóval (vagyis kettővel): szerettem nagyon.

>!
Arianrhod MP
Naomi Novik: Uprooted

Nem maradéktalanul, de tetszett, és egyetértek a többiekkel, akik az értékeléseikben különlegesnek minősítik ezt a varázslatos könyvet. Nagyon sok újjal nem tudok szolgálni, amit még mások ne mondtak volna el, jó ötlet a Grimmes környezet, a szláv mesei motívumok és a hangulat, a legjobb az Erdő, és kedvesek a főszereplők is. Végül még az óriás ízeltlábúakat is a szívembe zártam, csak azért remélem, az álmaimban majd nem öltenek testet.

Sokat meditáltam vigyorogva, miért Sarkan a neve a varázslónak, aki addig mint Dragon futott, amíg valaki a valós nevén nem szólította. Aztán megtudtam, hogy a lengyel származású írónő férje viszont magyar származású. (Lengyelül a sárkány „smok”.)

Való igaz, nem bűvölt annyira el, mint Bardugo oroszos fantasy-folyama, jóval kevesebb valódi folklórelem vagy mítosz jelent meg itt, de mindenképpen friss aspektus a végtelen mennyiségű keltás vagy görögös mítikus történetfeldolgozások, vagy a meseátiratok divatos áramlataihoz képest. És olvastatja magát, soha nem ül le a történet, mindig van miért izgulni. Igen, én is olvastam volna még tovább…

>!
Izolda P
Naomi Novik: Uprooted

Hajnalikettőigolvasós, instantkedvenc. Izgi, mágikus, felfalós.

>!
Lahara ISP
Naomi Novik: Uprooted

Oké, első pont, tehát úgy álltam neki, hogy ez egy ifjúsági fantasyba (anno reményem szerint nem YA-ba) oltott népmesefeldolgozás. Tulajdonképpen nem is tévedtem nagyot.Ami végig zavart, hogy Dragon nem valódi dragon, csak a neve az. Ellenben jól szórakoztam rajta, mágia meg erdő meg ilyenek, és eleve az egész szláv népmesés fílinge, a szláv nevek valami egészen különleges hangulatot adtak neki.

2 hozzászólás
>!
Lex
Naomi Novik: Uprooted

Hatalmas teljesítmény elérni az “OMG, ez de jó, soha ne fogyjon el!” szintről a “Legyen már vége, a fenébe is!” szintre. Hogy hogyan csinálta, nem tudom. De olyan kecses meghajlást hajtott végre a story, hogy le a kalappal előtte.

Az eleje teljesen elvarázsolt, tulajdonképpen mindent szerettem benne. Aztán elértünk egy pontra kb. a felénél, ahol megtört számomra ez a varázs. És onnantól bitangul szenvedtem vele. A végén egy pillanatra még sikerült megragadnia magának, de ez nem változtat a tényen, hogy untam a második felét.

Szeretném leszögezni, hogy a történet rendkívül különleges és egyedi, a hangulata pedig egyszerűen fantasztikus. Igazi dark fantasy, groteszk teremtményekkel, félelmet keltő történésekkel és népmesei elemekkel. Utóbbi miatt féltem is kicsit a könyvtől, de végül nagyon bejött a dolog. Egyébként én azzal a tudattal kezdtem neki az olvasásának, hogy ez egy YA kategóriás darab, de aztán láttam, hogy szó sincs róla. Viszont, voltak pillanatok, amikor határozottan azt éreztem, hogy egy ifjúsági könyvet olvasok. Sajnos. Talán jobb lett volna megmaradnia ennél a műfaji besorolásnál Noviknak, és kihagynia mondjuk a spoiler És zavart az írónő stílusában, hogy Agnieszka sokszor elgondolkozott, majd egyszer csak kapott választ a gondolataira. Most vagy gondolatolvasók voltak a szereplők, vagy az írónő elfelejtette megemlíteni, hogy a lány magában beszél, vagy csupán nem írta le, hogy az őt foglalkoztató gondolatok közül időközben szavakba öntött egyet-kettőt hangosan is.

Az a fura igazából, hogy ez nem egy rossz regény. A karakterek nekem kifejezetten tetszettek, a cselekménnyel sem volt különösebben bajom (egy-két hullámvölgyet leszámítva), de valahogy mégis elmaradt a kívánt hatás. Azt hiszem, másra számítottam. spoiler Egyszerűen már nem kötött le, és egyre többször álltam meg, és mentem el netezni, vagy bármi mást csinálni. Nagyon sajnálom.

Az különösen tetszett Agnieszka-ban (leszámítva azt, hogy nem tudom leírni a nevét, és mindig puskáznom kell :D), hogy egy olyan “kiválasztott” volt ő, egy olyan különleges képességű boszorkány, akit nem ajnároztak az emberek, akit nem emeltek ki a tömegből, csak éreztették velünk, hogy ő bizony más. Viszont minél többet megismertem a történetből, annál gyanúsabbak lettek a lány képességei, egyre légbőlkapottabbakká és logikátlanabbakká váltak a varázslatai. És hát: spoiler

És ami a legtöbbet rontott a könyvön számomra, az a mágia rendszer felépítésének logikátlansága volt. Van például ez az ételes dolog, hogy egy varázsszóval pikk-pakk lehet valami ínycsiklandót varázsolni az asztalra. Kérdések: Ez hozzávalók nélkül is működik? Mert volt olyan, hogy egy x féle kajából egy y félét varázsolt. Vagy mindenképp kellenek valamilyen összetevők (gyaníthatóan, mert üres asztal felett nem próbálkozott), a többi meg ott terem? Egyáltalán honnan terem ott? (Tudjátok, az ilyesmi a HP-ben meg van magyarázva, Rowling gondolt erre is…) Aztán hozhatom példának még a romlás kiűzését az emberekből. spoiler spoiler És majd elfelejtettem a ruhaváltós varázslatot, amiből attól függően, milyen díszesen akar valaki kiöltözni, nyugodtan elhagyhat szótagokat. -.- Ja, és természetesen nem lehet kihagyni a dudorászós varázslást sem, amikor csak elég hümmögnie Agnieszka-nak és már történik is a csoda.

És egy észrevétel:
spoiler

A borítók mind nagyon tetszenek, mindegyik annyira különleges. Kedvencet sem tudnék választani, úgyhogy meg sem próbálok. :) (Azt azért megsúgom, hogy a magyartól nem voltam elájulva, ezért is nem gondolkoztam a beszerzésén. Nem rossz a hangulata, csak olyan összetákolt hatása van amiatt a torony miatt. Nem tudom, valahogy nem az igazi. Aztán meg megláttam a fordító nevét, és már rá se néztem többet.)

Őszintén nagyon sajnálom, hogy így elhasalt nálam ez a könyv. Pedig annyira jól indult. De annyira!!!

Zeneajánló:
Peter Gundry – Lament of the Shadow Elves
https://www.youtube.com/watch…

3 hozzászólás
>!
Röfipingvin MP
Naomi Novik: Uprooted

Az a könyv – és az írója – nagyon tud valamit, ami majdnem száz százalékig elhiteti velem, hogy reggel hétkor nem a csuklós buszon zötykölődöm fél órát, ki valahová az isten háta mögé, hanem varázsolni tanulok, felveszem a harcot egy misztikus erdővel és boszorkánnyá válok. Konkrétan éreztem az erdő illatait, hallottam a hangjait, és… na, szóval Naomi Novik zseniálisan teremt egyedi világokat.
De szerelmes nem lettem, a szívem még mindig Temeraire-é.

>!
áfonyamuffin P
Naomi Novik: Uprooted

Igazából: 3.75 csillag

Úgy tűnik, hogy az emberek vagy utálják ezt a könyvet, vagy nagyon szeretik. Én azt hiszem valahogy a kettő közé esek? Nem utáltam, de nem is imádtam. Az írás stílusa az írónőnek nagyon szép, főleg a Rengetegről a leírásai és a varázslatok vizuális megjelenítése. Na már most van itt valami, amiről mindenki beszél… hogy milyen gyorsan halad a történet, és őszintén szólva elgondolkodtam, hogy ugyanazt a könyvet olvastam-e, mint mindenki, mert számomra egyáltalán nem volt gyors. Május 24-én kezdtem el olvasni és csak június 5-én sikerült befejeznem, pedig csak egy 438 oldalas könyvről beszélünk, amit normál esetben igen gyorsan betudok fejezni, főleg ha gyorsan is halad a történet. Szóval nem tudom ki mit olvasott, de számomra ez egy fájdalmasan lassú könyv volt.

A történet önmagában nem igazán volt kitalálható, számomra. Olvasás közben folyamatosan azon gondolkodtam, hogy mi lesz legközelebb? Emellett viszont voltak kitalálható elemei a történetnek. A varázslat maga számomra rendben volt, nem igazán lett megmagyarázva, de ez nem nagyon zavart, viszont volt két kérdésem, ami viszont zavart. Hogyan van az embereknek varázs erejük? Honnan van nekik? Nem feltétlenül öröklik vér által, mert erre kapunk példát is a történetben. De akkor hogyan? És miért nem öregszenek a varázslók? Ez együtt jár azzal, hogy varázserejük van? De volt egy példa, ahogy az egyik varázsló régen nem tudta, hogy varázsló csak akkor jött rá, ahogy ő nem öregedett. Akkor ez része az erejüknek? Ez a két kérdés igazán nagy fejtörést okozott.

Agnieszka karakterét egészen szerettem. Igen, elég ügyetlen volt, ami ismétlődően fel volt hozva, ennek ellenére viszont egy nagyon is okos karakterről beszélünk. Az ösztöneire hallgatott végig és ez nagyon tetszett benne. Az is tetszett, ahogy vidéki lányként meg van jelenítve, de nem buta, csak éppenséggel nincs meg a “városiak” tudása. Nagyon szerettem a kapcsolatát Kasia-val, a barátságuk egyszerűen csodálatos. Ki merem jelenteni, hogy egészen tetszett volna, ha ők lettek volna a szerelmi szál tagjai. Ami még nagyon tetszett a barátságukban, hogy voltak egymással gondjaik, mert a barátságok sem mentesek a vitáktól, de mégis támogatják és szeretik egymást és ez nagyon csodálatos volt.

Bővebben a blogon: https://berriesandbooksblog.wordpress.com/2018/06/08/up…

>!
Laura_Arkanian IP
Naomi Novik: Uprooted

Varázslatos, elringató, felzaklató, vicces, komor, érzelmes, rideg történet egy olyan világban, ami a miénk is lehetne… talán az egyszeri amerikai olvasónak nem mond sokat Polnya és Rosya, vagy nem csodálkozik rá Sarkan nevére, nekem minden ilyen apróság külön kis varázslat volt a varázslaton belül.
A legmélyebben az érintett meg, azt hiszem, amikor spoiler
Kicsit furcsálltam spoiler
Jobban szerettem volna, ha kicsit többet kapunk Sarkanból – spoiler
Ami az Erdőt illeti, még nem tudok, ki vagyok-e békülve az okokkal és a megoldással – lehet, erre még visszatérek. A lezárás pedig – mit mondhatnék, mesébe illő :)

5 hozzászólás
>!
rabbit_republic
Naomi Novik: Uprooted

Ígéretesen indult, nagyon megfogott ez a szláv népmesés hangulata, aztán egy idő után unalmas lett és szerintem túl is lett bonyolítva a cselekmény. A főszereplő egy tipikus YA klisé, a tipikus „csiszolatlan gyémánt” aki ügyetlenke és átlagos de aztán persze kiderül, hogy egy hihetetlen nagy tehetség aki önzetlenül segítene mindenkin.


Népszerű idézetek

>!
Sastojci

His name tasted of fire and wings, of curling smoke, of subtlety and strength and the rasping whisper of scales.

chapter 16

Kapcsolódó szócikkek: Sárkány (Szarkan)
>!
Nolya

All those stories must have ended this same way, with someone tired going home from a field full of death, but no one ever sang this part.

>!
porcelánegér

I had a feeling the Summoning wasn't really meant to be cast alone: as if truth didn't mean anything without someone to share it with; you could shout truth into the air forever, and spend your life doing it, if someone didn't come and listen.

>!
Nolya

“I'm glad," I said, with an effort, refusing to let my mouth close up with jealousy. It wasn't that I wanted a husband and a baby; I didn't, or rather, I only wanted them the way I wanted to live to a hundred someday, far off, never thinking about the particulars. But they meant life: she was living, and I wasn't.

>!
porcelánegér

“I don't want more sense!" I said loudly, beating against the silence of the room. "Not if sense means I'll stop loving anyone. What is there besides people that's worth holding on to?”

Kapcsolódó szócikkek: Agnyeska
>!
Nolya

The Dragon hissed under his breath with annoyance: how dare a chimaera inconvenience him, coming out of season.

>!
Nolya

“They come and go like seasons, the winter that gives no thought to the spring.”

>!
Nolya

No one was enchanted beyond saving in the songs. The hero always saved them. There was no ugly moment in a dark cellar where the countess wept and cried out protest while three wizards put the count to death, and then made court politics out of it.

>!
Nolya

So the next morning, I had the deeply wretched experience of seeing Prince Marek stop outside the tower doors to look up to my window and blow me a cheerful and indiscreet kiss. I’d been watching only to be sure he actually left; it took nearly all the caution left in me not to throw something down at his head, and I don’t mean a token of my regard.

>!
Nolya

Everyone says you love a Dragon-born girl differently as she gets older; you can’t help it, knowing you so easily might lose her


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Throne of Glass
Maria V. Snyder: Poison Study
Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses
Sara Raasch: Snow Like Ashes
Leigh Bardugo: Shadow and Bone
J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Shelby Mahurin: Serpent & Dove
Sara Wolf: Bring Me Their Hearts
Andrzej Sapkowski: The Last Wish
Mary E. Pearson: The Kiss of Deception