Őfelsége ​sárkánya (Temeraire 1.) 237 csillagozás

Naomi Novik: Őfelsége sárkánya

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​napóleoni háborúk már önmagukban is izgalmasak, ám ha belegondolunk, hogy a csata nemcsak a földön, hanem a levegőben is dúl, méghozzá sárkányok hathatós segítségével, akkor egészen újfajta izgalmak várnak ránk.
Amikor Őfelsége Hajója, a Kevély elfog egy francia fregattot és megszerzi a fedélzeten található legnagyobb kincset, egy kínai sárkánytojást, a tengeri ütközetek veterán angol tisztjének, John Laurence kapitánynak beteljesedik a végzete, életét pedig feldúlja a bizonytalan jövő – és a váratlan barátság a legfurcsább lénnyel, akit valaha látott.
Temeraire, a sárkány hátán Laurence kapitány kitapasztalja a légi hadviselés csínját-bínját. Hogy megtörjék Bonaparte arcátlan támadását a brit föld ellen, és megakadályozzák a franciákat saját sárkányaik bevetésében, Laurence-nek és Temeraire-nek eddig ismeretlen veszélyekkel és kihívásokkal kell szembenézniük, amelyeken a Brit Birodalom jövője áll vagy bukik.

"Úgy keltek életre lelki szemeim előtt a könyvek,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2008
330 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639868106 · Fordította: Heinisch Mónika

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Temeraire · William Laurence

Helyszínek népszerűség szerint

Madeira


Kedvencelte 39

Most olvassa 5

Várólistára tette 200

Kívánságlistára tette 124

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Ashriver>!
Naomi Novik: Őfelsége sárkánya

Imádom a sárkányokat, imádom a sárkányokat, imádom a sárkányokat!
Végig sodort magával a történet, együtt utaztam a hajón Laurenc kapitánnyal és egyik ámulatból a másikba estem. Annyira bájos és megható volt, ahogy lassanként kinyílt a kapitány szíve Temeraire felé. És Temeraire gondolatai, ahogy a szeretetét, ragaszkodását kimutatta Laurennek…hjajjj, beleszerelmesedtem a sárkányba.
Külön tetszett, hogy az írónő részletesen leírta és megismertette velünk nem csak a világot, de a szereplőket.
És most kérnék szépen egy sárkányt vagy egy útmutatást, hogy hol találhatok egyet :D

TiaManta>!
Naomi Novik: Őfelsége sárkánya

Sárkány. Sok sárkány. Beszélő, értelmes, igényesen megalkotott sárkányok. Jó író tolmácsolásában. Ennyi. Engem ezzel már félig le is vett a lábamról, sárkányfantikus mivoltom miatt. Túlságosan is elfogultan rajongok értük. Ez az én betegségem.
A hadászati alkalmazásuk se ostobaság, de ez az egyetlen dolog ami miatt nem válhat be nálam száz százalékig az ilyesmi. (De itt nem zavart.)
Nem tartom egetrengető újdonságnak, hisz más fantasykben ez bevett módszer, és itt csak annyi a különbség, hogy a mi világunkba helyezték őket.
De így sokkal érdekesebbnek tűnik már minden. Tetszett hogy különbőző fajták vannak, így sokszínűbb.
Temeraire-t természetesen egy kis misztikusság veszi körbe. Mert hogy ő is főszereplő, kijár a különlegesség mivolta. Laurence-el szerintem meg nagyon jól működő, érdekes párost alkotnak. Megkedveltem egy örökre őket. Bár fura volt az, édesem, aranyom megszólítás. Majdhogynem szerelmetes, de inkább nagyon erős kötelék. Amit totál megértek, én is ennyire ragaszkodnék a saját sárkányomhoz.
Mindenképp érdekel a folytatás. Kíváncsi vagyok meddig képes kihozni ez a rajongást belőlem.

Gerof>!
Naomi Novik: Őfelsége sárkánya

Hangulatát tekintve ez olyan kutyás regény. Néha meg „énkicsipónim”.
Tömören összefoglalva aranyos, könnyed olvasmány, az értelmezésébe senkinek se fog beletörni a bicskája.
Egynek jó volt, dehogy kilencnek is jó-e (tudniillik ennyi részből áll a teljes sorozat), az erősen kérdéses.

Mondjuk teljesen nonszensznek tartom, hogyha bazi nagy sárkányok lennének (ez a regény egyetlen fantasy aspektusa), akkor nagyjából ugyanott tartana a történelem. Sőt szerintem történelem se lenne, meg elefántok, meg zsiráfok, meg bölények se, mert mindet levadásznák azok a több tonnás repülő pónik. Úgy tűnik, ebbe egy pillanatra maga a szerző is belegondolt, legalábbis ezt szűrtem le, hogy háziasítatlan sárkányok csak 8-10 tonnásak, szemben a 10-50 tonnás domesztikált fajtákkal, akiket rendszeres és tervezett fehérjedús táplálásban részesítenek.

A történet fonala elég szabványosnak tűnt: sorsfordító esemény, berzenkedés és megbékélés, kiképzés és beilleszkedés, alapozó bevetés, árulás és sorsdöntő csata.

Sokat elárul a könyv legfőbb csáberejéről, hogy azokat a részeket olvastam leglelkesebben, amelyek a különféle sárkányok fajtáit, elterjedését, képességeit, színét stb. taglalják. Azzal az érzéssel, ahogy az ember a világ kutyafajtái fotókkal illusztrált példányát forgatja.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2008
330 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639868106 · Fordította: Heinisch Mónika
12 hozzászólás
schesztiஐ P>!
Naomi Novik: Őfelsége sárkánya

Tudom, hogy nem először – és valószínűleg nem is utoljára… – kérdezem magamtól, de
miért nem olvastam én ezt eddig??????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:))
Annyira imádtam minden pillanatot onnantól, hogy Temeraire „megjelent a színen”!! :D Zabálnivaló!

Sodort magával a történet, nagyon élveztem a hajón lenni Laurence kapitány mellett, és csak estem egyik ámulatból a másikba. Imádtam, ahogyan egymásra találtak, ahogyan Laurence felvállalta a sorsát, és ahogyan megnyílt a szíve ez iránt a csodálatos teremtmény iránt. Olyan édes, megható volt időnként Temeraire a kérdéseivel, a gondolataival, ahogy megfogamazta a szeretetét, ahogy rábízta magát a kapitányra! Ez a kötelék varázslatos. :)
És most nagyon-nagyon szeretnék egy sárkányt. Most. Egy igazi sárkányt. PLS? :)))

14 hozzászólás
Fallen_Angel P>!
Naomi Novik: Őfelsége sárkánya

Ha mindig is akartál egy sárkányt, ez után a könyv után Temeraire-t fogod akarni. A véletlenül gondozóvá váló tengerésztiszt és a cseperedő kölyöksárkány sztoriját szerettem olvasni, bár még jobban szerettem volna, ha spoiler. Miközben próbálják kitapasztalni a sárkány származását és képességeit, háborúban találják magukat.
Tetszett a Laurence és Temeraire között kialakuló kapcsolat, a történelem alternatív verziója, és főleg a sárkányok ábrázolása. Még egy részt el tudok olvasni magyarul, aztán meglátjuk, hogy be tudom-e szerezni a további két részt magyarul, vagy próbáljam meg angolul olvasni.

abstractelf>!
Naomi Novik: Őfelsége sárkánya

Íme egy újabb ok, amiért szeretnék sárkányt.

Viccet félretéve, Naomi Novik fantasztikus írónő, és nagyon örülök, hogy a Rengeteg után a sárkányos sorozata is hasonlóan nagyszerű élmény volt.
Imádtam az alternatív történelmi aspektust, a történetet, de legfőképp a sárkányokat! Mindegyiküket úgy megszerettem (legfőképp Temerairet és Levitast), annyira hűséges, értelmes és különleges lények voltak. A reptetőikkel való kapcsolatuk mondjuk kicsit furcsa volt helyenként, de annyira őszinte szeretet kötötte őket össze.

RVivi P>!
Naomi Novik: Őfelsége sárkánya

Ez most rendesen elijesztett a Naomi Novik: Rengeteg olvasásától. Pedig annyira ígéretesen indult. Gyönyörű borító, érdekes cím, sárkányos sztori, csak 330 oldal… És még az első pár fejezet is egész jó volt. De aztán mikor várnád, hogy beindul a könyv, akkor se történik semmi, de semmi! Gyakorolgatnak meg minden és ezt olyan részletességgel, hogy a végére azt is elfelejted, hogy miről volt szó. Plusz taszít, ahogy a sárkányokkal bántak. Mintha valami teherautók lennének vagy nem tudom, mik… Pedig egyébként aranyos lenne a kapcsolat Laurence és Temeraire, de miután Laurence elkezdte őt kicsimnek szólítani, akaratlanul is beugrott Eragon és Saphira, és onnan már csak azt láttam bennük, hogy őket utánozzák. Lehet, hogy az én hibám, amiért végül nem igazán kötött le és unalmasnak találtam, mert történelmi fantasy és kicsit zavart a történelem része, de hát, ez van.

3 hozzászólás
Jaina>!
Naomi Novik: Őfelsége sárkánya

Régóta fentem a fogam egy jó kis sárkányos fantasyra, erre a könyvre aztán teljesen véletlenül bukkantam rá. Az ötlet nagyon tetszett (és vicces volt, hogy a végére szemelvényeket tettek a sárkányokkal foglalkozó „szakirodalomból"), érdekes volt elképzelni, hogy milyen lenne a világ, ha teljesen természetes lenne, hogy intelligens, beszélő sárkányok járják a földet. Egy dolgot tudnék kiemelni: a párbeszédek olvasásakor a fejem tudtam volna a falba verni, így ember sem sárkány nem beszél… "Édes iciripiciri 12 tonnás cukorborsóm legyél már olyan kedves és egy kicsit arrébb tépd le a tehén fejét, mert összekeni a vére az egyenruhám.” A csatajeleneteket kicsit untam, de a többi rész ellensúlyozta ezt. Összességében tetszett, a többi részt is szeretném majd elolvasni :)

Röfipingvin MP>!
Naomi Novik: Őfelsége sárkánya

Mindig is szerettem a sárkányokat, a sárkányos történeteket. Elbűvölnek, ez van.
Ez a könyv pedig egy nagyszerű történelmet rajzol köréjük. Nagyon tetszett a részletessége, kidolgozottsága, ami nem csak a cselekményre vonatkozik, hanem a szereplők személyiségére, jellemére is. És nem csak a humanoidokra! Itt a sárkányok értelmes fajként állnak előttünk, akiknek a primer szükségleteiken túl is vannak vágyaik, érzelmeik, szeretnek és gyűlölnek, hűek és bátrak, unatkoznak vagy épp jól szórakoznak. Sőt van hogy kíváncsiságuk Newtontól a komolyzenén keresztül a mitológiáig is terjed.

Szóval csak annyit mondhatok, hogy én is szeretnék egy sárkányt… meg valakit, aki finanszírozza a fenntartását xD


Népszerű idézetek

Veress_Éva>!

– Te sokkal értékesebb vagy számomra, mint az arany, akármilyen kényelmes is lenne azon feküdni – felelte a sárkány. – Nekem jó a fedélzet is.

Lindaaa>!

– Ne aggódjon! – A sárga hajú ifjú is odament bemutatkozni, és úgy érezte, meg kell vigasztalnia a láthatóan feldúlt Laurence-t. – Nem vagyunk annyira ostobák, hogy háborgassunk egy alvó sárkányt. Csak megnézik. Habár a kadétokkal esetleg meggyűlhet a baja. Van vagy két tucat itt a hegyen, és szinte küldetésüknek tekintik, hogy a többieket bosszantsák. Ezekiah Martin szárnysegéd, és ha lesz olyan kedves, most nyomban el is felejti a keresztnevemet.

114. oldal

Telena>!

Van valami hajmeresztő abban, amikor egy hathetes lény dajkát játszik.

4. fejezet

A_albiel>!

– Bámulatos, milyen rengeteg könyvet írtak az emberek, és milyen sokféle témáról!

155. oldal

csengeabalint>!

– (…) De Laurence… hogy sikerült megtanítania úszni?
A reptető riadtan fordult a part felé, és elkerekedett a szeme. Távollétében Temeraire bement a vízbe, és most élvezettel lebegett a hullámok között.
– Magasságos ég, nem, én még soha nem láttam vízben! Hogy lehet, hogy nem süllyed el? Temeraire! Gyere ki a vízből! – kiáltott rá a sárkányra kissé nyugtalanul.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Temeraire · William Laurence
reta09>!

Az állat pislogott egyet. Laurence észrevette, hogy egészen mély sötétkék a szeme, közepén kettős pupillával. A sárkány végül megszólította:
– Mért vagy dühös?

1. fejezet

Telena>!

A hullámok hátán ringó francia hajó fedélzete sikamlós lett a sok vértől, ezért a csapások éppoly könnyen érhették a támadót, mint a támadás célpontját.

(első mondat)

Telena>!

A repülés egy-kettőre lecsillapította Laurence felborzolódott kedélyeit. Képtelen lett volna bárkire is haragudni, amikor Madeira egész szigete színpompás, kiterített térképként hevert alatta, a szél fésülgette a haját, és Temeraire szüntelenül új érdekességekre hívta fel a figyelmét: állatokra, házakra, szekerekre, fákra, sziklákra, és minden másra, ami csak felkeltette az érdeklődését.

3. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Madeira
Smaug>!

Amikor a sárkány észlelte Laurence közeledését, felnyitotta egyik villogó szemét, és hívogatón megemelte az egyik szárnyát. A férfi kissé meglepődött a mozdulaton, de azért sietve magához vette a szalmazsákját, és bebújt a kellemesen meleg szárny alá. Széthajtotta a szalmazsákot, és a sárkány oldalának támaszkodva leült rá. Temeraire ismét leengedte a szárnyát, háborítatlan búvóhelyet biztosítva reptetőjének.
– Szerinted képes leszek tüzet okádni vagy mérget köpni? – kérdezte váratlanul. – Nem tudom, hogyan deríthetném ki, mert megpróbáltam, de csak levegő jött ki a számon.
– Hallottad, amit beszéltünk? – kérdezte riadtan Laurence.
Végtére is az ablakok nyitva voltak, és meglehet, a társalgást a fedélzeten is tisztán lehetett hallani. Valamiért mégsem jutott eszébe, hogy Temeraire hallgatózhat.
– Igen – válaszolta a sárkány. – Az a történet a csatáról nagyon izgalmas volt. Sok hasonlóban vettél részt?
– Igen, azt hiszem. De nem vagyok tapasztaltabb más katonáknál. – Szerényebb volt a kelleténél, hiszen szokatlanul sok hadműveletet kezdeményezett, és így viszonylag fiatalon elindult felfelé a katonai ranglétrán, sőt rövidesen már hadkapitányként tartották számon.
–Téged is egy szokványosnak mondható csata közben találtunk meg, egy tojásban. A zsákmányhajó terében lapultál, amikor elfoglaltuk – tette hozzá, és lelki szemei előtt látta is az Amitié-t, amelynek fényei ebben a pillanatban is az angol hajó bal oldalától két csomóra lebegtek a víz fölött.


A sorozat következő kötete

Temeraire sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Imre Viktória Anna: A tébolyult doktor
George R. R. Martin: Kardok vihara
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane
Scott Westerfeld: Leviatán
Orson Scott Card: Kovácsinas
Ursula K. Le Guin: Tehanu
Robert Silverberg: Lord Valentine kastélya
Anthony Ryan: A láng légiója
Christopher Paolini: Örökség
Colleen Houck: A tigris utazása