A ​végzet iskolája (Solomancia 1.) 173 csillagozás

Naomi Novik: A végzet iskolája

A ​Solomancia első leckéje:
A tanulás még soha nem volt ennyire halálos.

A végzet iskolájának neve Solomancia, a mágikus hatalommal bírók tanintézménye, ahol a kudarc szó szerint halált jelent – mígnem egy El nevű lány el nem kezdi feltárni a hely titkait.
Itt nincsenek tanárok, nincsen szünidő, nincsenek barátok sem, csak stratégiai szövetségesek. A túlélés fontosabb, mint bármilyen jegy, mert az iskola nem engedi a diákjait távozni addig, amíg le nem teszik a záróvizsgát… vagy meg nem halnak. A szabályok csalókán egyszerűek: Ne járkálj egyedül a folyosókon! És óvakodj a mindenütt lesben álló szörnyektől!
El azonban különösen alkalmas arra, hogy szembeszálljon az iskola veszélyeivel. Szövetségesei ugyan nincsenek, de sötét hatalma hegyeket képes lerombolni, és milliónyi életet eltörölni. Könnyen legyőzhetné az iskolában cserkésző szörnyeket. A gond csupán az, hogy ez a sötét mágia az összes többi tanulóval is végezne.

NAOMI NOVIK, a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gabo SFF könyvek GABO

>!
GABO, Budapest, 2021
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635660186 · Fordította: Heinisch Mónika
>!
GABO, Budapest, 2021
360 oldal · ISBN: 9789635661091 · Fordította: Heinisch Mónika

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Galadriel · Aadhya


Kedvencelte 16

Most olvassa 10

Várólistára tette 269

Kívánságlistára tette 344

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Naomi Novik: A végzet iskolája

Olvastam már pár könyvet a szerzőtől, és ez egyikre sem hasonlít. Fantasy témában alkottak pár kollégiumosat is, de idáig ez volt a leghorrorosabb, amit olvastam.
Galadriel ( igen, valóban a Gyűrük Urából kspta a nevét) egy magának való tini, akit senki sem szeret és sohasem volt egyetlen barátja sem. Már csak a túlélés érdekli, hogy valahogy az utolsó évet kibekkelje anélkül, hogy valamelyik szörny felzabálná. Így derült égből villámcsapásként éri az iskola üdvöskéje, Orion Lake érdeklődése, mert akármilyen bunkó is vele, a fiú levakarhatatlan lesz.
A szerző durvább világot alkotott, mint H. P. -é, de ennek ellenére tetszett. Rendesen lefektette az alapokat, El belső monológjaiból minden tiszta és világos, hogyan működik ez a világ. Érdeklődéssel várom a folytatást.

deen>!
Naomi Novik: A végzet iskolája

Engem beszippantott a Solomancia világa, míg mások unalmasnak találtál El elbeszélését, és faltam a sorokat és nagyon élveztem a főszereplő valósághű, kissé fanyar és szarkasztikus leírásait milyen szívás ebben a suliban tanulni. Minden sarokban szörnyek lesnek, malik várnak arra, hogy belekanalazz a kirakott rántottába, egyedül maradj a folyosón vagy a fürdőben vagy egyszerűen csak figyelmetlenül kinyiss egy ládát a műhelyben. El négy éve a túlélésről szól, ráadásul úgy hogy egyébként könnyedén kiirthatná a teljes Solomanciát, ha éppen ahhoz lenne kedve. Galadriel azonban mana elvű és nem hajlandó senkiből energiát nyerni a varázsláshoz. Merthogy ebben a világban, ha varázsolni akarsz elő is kell teremteni hozzá a megfelelő mennyiségű manát, különben neked annyi a következő támadáskor. El harmadik évének végére csöppenünk bele, amikor már nagyon sürgető lenne neki szövetségeseket találni, ő azonban kívülálló és mogorva stílusa miatt mindenki el is kerüli. Ez az év vége azonban más: Orion az önjelölt hős, eszeveszetten írtja a malikat, akik a végletekig kiéhezettek, így ott is felbukkannak, ahol eddig nem. Mindenki halálos veszélyben van, a végzősöknek pedig nem sok esélyük van a záróvizsga túlélésére. A feszült helyzetben El a dolgok közepében találja magát Orion oldalán és kénytelen megmutatni, hogy ki is ő valójában. Nekem nagyon tetszett, hogy El teljesen reálisan látja magát, tudja miért nincsenek barátai, és szép lassan kibújik a kagylóhéjból, és megérti anyja tanításait. Remélem jön a folytatás.

Mulán P>!
Naomi Novik: A végzet iskolája

Hát bocsi ha valakinek a lelkébe gázolók, de ez a könyv valami borzalmasan unalmas volt.
Kb első 100 oldal a semmiről szól, és utána se indult be a sztori nekem ez lapos volt. Elegem volt abból hogy El állandóan azt mesélte hogy milyen az iskola milyen az anyja kik hogy állnak hozzá ez egy két oldalon rendben van de több mint 100 oldal erről szól. Felbosszant hogy egyáltalán időt pazaroltam rá, az alapvilág felépítés nagyon tetszett az egész elképzelés jó volt, csak ahogy alakult a könyv az kevés, nagyon nagyon kevés. Senki ne ezzel a könyvvel kezdjen az írónőtől.

Dominik_Blasir>!
Naomi Novik: A végzet iskolája

Érzek valami nagyon modernt ebben a kötetben. Mintha Novik egészen új alapokra – stílusra? célközönségre? – támaszkodva akart volna írni egy young adult fantasy-t, mintha meg akarta volna mutatni, hogy így a 21. század húszas éveiben miként lehet meghaladni mindazt, ami eddig volt.
Szó se róla, engem simán elkapott a végeredmény: egy ennyire a szabályokra és elvárásokra fittyet hányó, de közben mégis minden ízében hozzájuk viszonyuló (akár pozitívan, akár negatívan) regényt nem is tudok nem szeretni. Nem is csodálom, hogy annyian nem szeretik, hiszen pont olyan, mintha Novik visszaolvasta volna az előző két regényét és rájött volna, hogy mit nem akar írni (talán nem meglepő: én meg azokat nem szerettem).
Az egész egy folyamatos játék – komolytalan és veszettül szórakoztató játék, ami mégis tudatosnak tűnik, olyan szépen olvad bele a korszellembe.
Valahol ugyanabból táplálkozik, mint mondjuk a Billie Eilish-jelenség (vagy ha már itt tartunk, az ilyen szempontból legalább ennyire modernnek ható Gideon), méghozzá azokból a legfrissebb generációs fiatalokból, akiknek pont elegük van mindabból, ami (és ahogy) eddig volt. Azt fogalmazza meg, ami ennek a korosztálynak a generációs élménye, de jobban tud hozzájuk szólni, mint korábban bármi. Ugyanis nyelvük és stílusuk más szabályokra épül, mint korábban, és bár az esztétikai fő szervező erő a „lesz*rom”, a mondanivaló mégis igaznak hat.
Ugyanakkor azt is nagyon izgalmasnak tartom, hogy a Deadly Classhez hasonlóan ugyanúgy az életek elértéktelenedését, a brutális halálmennyiséget és erőszakot választotta, mint amivel leginkább ki tudja fejezni a tinédzserkori szorongásokat, a kirekesztettséget és a helyüket kereső fiatalokat (akik persze a folyamatos túlélés közben rájönnek, milyenek is az emberi kapcsolatok) – nekem már ott is nagyon működött, borzasztóan erős az általa kialakított kontraszt, ehhez a varázslóiskolás settinghez pedig meglepően jól illik.
Közben persze sodró és lendületes, pontosan tudja, hogy mikor mit kell csinálnia – egyszerre építkezik belőlük és utasítja el a szokványos kliséket, ami szerintem elég szórakoztató együttállás. Nem is tudom, mikor volt utoljára, hogy ennyire nem vártam egy regényt és utána ennyire pozitívan tudott meglepni.

csfannie P>!
Naomi Novik: A végzet iskolája

"Ajjaj, úgy érzem, nem a legjobb Novik-könyvet választottam elsőnek.
Egészen nagy elvárásaim voltak a könyvvel szemben, és lehet, hogy pont ez volt a baj. Úton-útfélen azt hallottam, hogy Novik egy zseni, ért ahhoz, amit csinál – amit nem kétlek –, de az biztos, hogy ez nem élete műve.
Az űrben lebegő, kifejezetten a mágikus erővel rendelkező diákok számára kialakított iskola ötlete zseniális, a felépítése pedig még inkább. Sokszor említettem már, hogy imádom a térképeket, és szerencsére a borítón belül, a fülszöveg alatt helyet kapott egy részletes példány, ami nélkül elvesztem volna a Solomancia útvesztőiben, és valószínűleg engem is felfalt volna egy félelmetes szörny. Azonban a térkép és a kitűnő ötlet nem feledteti el azt a káoszt, amit cselekménynek nevezünk…"

Bővebben:
https://fannislibrary.blogspot.com/2021/04/naomi-novik-…

4 hozzászólás
Navi P>!
Naomi Novik: A végzet iskolája

Furcsa volt a párbeszédek hiánya, a zárt helyszín, a szereplők mennyisége. Ennél többel szokott dolgozni NN.
De
Mindezek ellenére vagy pont emiatt egy teljesen újfajta könyvet olvashattam NN-től. Eleinte hiányoltam a kommunikációt a szereplők között, de aztán rájöttem, hogy ez pont illik Galadrielhez, akinek egyébként nagyon csíptem a gondolkodásmódját, a beszédstílusát.
Nagyon jó könyv volt, s az utolsó mondat miatt kifejezetten várom a folytatást :)

FélszipókásŐsmoly >!
Naomi Novik: A végzet iskolája

Külcsín: tökéletes. Egyszerű és harmonikus. A kötet könnyen lapozgató, rendesen, rugalmasan hajlik (üde kivétel a GABO kiadványok közt), csodás térképpel a borító belső felén.

A sorozatnév alapján ez elvileg az az erdélyi feketemágus iskola, ahol Drakula is tanult. Ahol az Ördög fekete mágiát oktat tíz diáknak, de egy ott marad örökre, maga mellé veszi jobb kezeként „és sokkal sötétebb varázslatokat tanul, mint a többiek.”

Aztán kiderült, hogy mégsem ilyen. Mert ez egy Harry Potter-szerű YA-fantasy, csak magukra hagyott nebulókkal, akik 16 évesen kezdik a varázslósulit, de amilyen éretlen viselkedéssel, érzelmi csapongásokkal szerepeltek, sokkal fiatalabbnak tűntek. link (A főhőst a Gyűrűk Ura leghíresebb tündéje ihlette, mert Galadriel a neve, de röviden csak El. link Félig walesi, félig indiai, lány, erősnek mutatott karakter – szóval megfelel a mai diverzitási trendeknek.)

Aztán kiderült, hogy mégsem ilyen. Mert jó, ha a diákok egynegyede megéri a végzős kort (4. év), véres halált halnak, hullanak a gyerkőcök a lélekfaló szörnyek (malefikáriák, avagy becenevükön: malik – mert érzelmileg 8-évesek szintjén lévő kissrácok laknak a suliban, szóval mindent becéznek off ) áldozataiként, mert a tapasztaltabbak sem tudnak mit tenni a lények ellen. Tehát legyőzhetetlen szörnyek, tiszta lutri a túlélés. Kivéve persze Galadrielnek (link).

Az E/1. nézőpontból szóló elbeszélés meglehetősen pörgős, mégsem szemléletes. Nem jön át, hogy mi milyen, legfeljebb belegondolhatjuk, beleképzelhetjük, de elmaszatolja a leírásokat, a jellemábrázolást. Néha ilyen Szörny Rt. stílusú színességre és plüsscukimuki lénykavalkádra emlékeztetett a mókás becenevekkel, gyerekes szófordulatokkal. Máskor meg ilyen spoiler anime-brutalitásba vált. A jeleneteknek így egyre kevésbé éreztem a súlyát. Hol groteszk, hol dedós hangvétellel csak jöttek egymás után. Annyit láttatott belőlük, amennyit El elgondolt. El pedig nem túl szociális – így a szereplők közötti kapcsolatoknak is megvan egy sajátos nézőpontja. Viszont kemény lány, sötét erőknek parancsoló hősnő.

Olyannak éreztem az egészet, mintha egy kisgyerek mesélt volna el egy történetet gyerekeknek ijesztgetésként. Pedig érződik, hogy több van benne. Több lehet belőle. Talán a következő kötetekben.

A kiadvány (külső) szépségét és hajlékonyságát dicséri a négy csillag. (Sajnos jó pár elgépelés, tévesztés akad benne: link) A történet legfeljebb 3. Egyelőre. Vagy 4, ha nem veszem komolyan, és a YA / varázslóiskolás téma fricskájaként tekintem.

kvzs P>!
Naomi Novik: A végzet iskolája

Nagyon féltem ettől a könyvtől a vegyes fogadtatás miatt, de szerencsére kellemesen csalódtam.
Persze nem egy olyan szépen, érzékenyen felépített regény ez, mint amit mostanában megszoktunk Novik-tól, mégis nagyon átjött az, hogy mennyire jól ír. Ezzel a sorozattal ugyanis érzésem szerint megalkotta a varázslóiskolás történetek antitézisét, amiben az összes megismert klisét megcsavarja, és túlpörgeti. Így szinte már a saját maga paródiájává teszi a történetet, de minimum görbe tükröt tart az összes műfaji jellemzőnek.
Nem ezt fogom elsőnek ajánlani, ha valaki Novik műveivel szeretne ismerkedni, de bevallom, én nagyon jól szórakoztam olvasás közben.

pat P>!
Naomi Novik: A végzet iskolája

Nem ez lesz Novik életművének legékesebb virága, az szinte biztos.
Avagy, még az egészen jó írók is félelmetesen el tudnak baltázni könyveket.
Akkor is, ha azok egészen jó alapötleten alapulnak.
Hát még ha nem, ugyebár.

Lapos, érdektelen, a konfliktusok tök uncsik, főszereplőnk belső monológjaitól a falnak mentem, a világ légből kapott, faék egyszerű és egyáltalán nem működik. Talán a mágikus kontent miatt eggyel érdekesebb, mint egy sima ki kivel kavar és melyik tanár hülye tematikájú gimis regény, de…
Mindegy, még a nagyon félrement koncepció mellett is látszik, hogy Novik azért alapvetően jó stílusú, élvezetes szövegeket tud írni. Majd jól elolvasom az Ezüstfonást is egyszer.

tinuviel89>!
Naomi Novik: A végzet iskolája

Úgy tűnik nem tud olyat írni az írónő, amit ne szeretnék. Van ebben a történetben egy nagy adag fekete humor is. Kicsit beteg és groteszk. Az iskolai gyors lemorzsolódásra gondolok. Egy kis több feltárást elbírtam volna. Az leesett, hogy ebben a világban varázslótanoncnak lenni szívás. Ès mindig ott leselkedik a sötét oldal….
Már újra kellett olvasnom. Muszáj volt. Elsőre lezártnak érzékeltem, de most kérem szépen a folytatást. Közben megtudtam, hogy 2022 májusában jön a 2. rész.


Népszerű idézetek

BorkaReads>!

Imádom, amikor lefekvéskor tör rám az egzisztenciális krízis, olyan pihentető.

(első mondat)

csfannie P>!

– Tudod, mit akarok? Belenyomni a fejedet a krumplipürébe – feleltem, és bosszúszomjasan felkaptam az utolsó két virslit a gőztálcáról.

csfannie P>!

Ahogy anya mondaná, a harag rossz vendég: bejelentés nélkül jön, és sokáig marad.

Eszti_TDA>!

– Lake, te barom, felfelé! – kiáltottam utána, de addigra eltűnt, még csak le sem lassított. […]
– Nem lesz semmi baja! – próbált lebeszélni Aadhya, de közben átvette tőlem a kendőt. […]
– Dehogynem! Beverem a fejét egy téglával – morogtam, […].

251. oldal, Grogler

Kapcsolódó szócikkek: Aadhya · Galadriel · Orion Lake
Vasya>!

– Ja, végül is érthető – vágta rá Aadhya. – A fiúk már csak ilyenek: két hétig is képesek járni valakivel úgy, hogy nem árulják el neki.

343. oldal

Eszti_TDA>!

– Üdv néked, halálhozó Galadriel! Haragot vetsz és pusztulást aratsz, enklávékat törölsz el a föld színéről, menedékeket rombolsz le, gyermekeket szakítasz ki az otthonukból, és…
– Jaja, megint a régi nóta – mondtam, és eltakartam.

102. oldal

Ainsel >!

– Átkísérjelek? – mértem végig.
– Nem, nem kell… Mit jelentsen ez? – morogta.
– Tessék?
– Miért vagy ilyen kedves? Haragszol rám valamiért?
– Nem! – Már éppen tájékoztattam volna róla, hogy sokszor vagyok normális és kedves, vagyis alkalmasint, és ez egyáltalán nem a harag jele, aztán rájöttem, hogy igaza van, de nem rá vagyok mérges, hanem a haszontalan enklávista haverjaira. Oriont sajnálom. Ezt én is szívből gyűlöltem volna. – Már nem is lehetek jókedvű néhanapján? Előre be kell jelentenem a hatóságoknak? – csattantam fel. – Menj, és zuhanj a szemétkürtőbe, mit bánom én!

248. oldal

korbács>!

…könnyű az embereket nevezni gonosznak a döntéseik helyett, mert ezzel csak igazoljuk a gonosz döntéseiket, hiszen ezzel mintegy meggyőzik magukat arról, hogy semmi baj, mert a szívük mélyén még mindig ugyanazok a jó emberek.

Eszti_TDA>!

Akkor már mérgesen csikorgattam a fogam, és valami váratlan szorongás is motoszkált bennem: lehet, hogy ez a gonoszság előszobája? Igen, határozottan attól féltem, hogy a horgolás gyötrelmei átlöknek a sötét oldalra.

166. oldal, Nyomorúság

Vasya>!

– Az affinitásod…
– Úgy jegyezheted meg, hogy „imádni és félni" – mondtam.
– Tessék? – kérdezte Liu.
– „S imádni és félni fog minden" – idéztem. Továbbra is értetlenül meredt rám. – Galadriel A Gyűrűk Urából.

280. oldal


A sorozat következő kötete

Solomancia sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer L. Armentrout: Stone Cold Touch – Dermesztő érintés
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Munkácsi Gabriella: A sziget vadásza
Csóti Lili: Hetedvérig
Elizabeth Lim: Ez hát a szerelem
Lucy Strange: A nővérek átka
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája
José Antonio Cotrina: Samhein aratása
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly