A ​jádeköves trón (Temeraire 2.) 124 csillagozás

Naomi Novik: A jádeköves trón

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Naomi ​Novik lenyűgöző fantasy sorozatának második kötetében is szárnyra kél a történelem. A napóleoni háborúk hiteles leírásába szervesen szövődik bele a Repülő Hadtest sárkányokból és reptetőkből álló seregének története. William Laurence kapitány és sárkánya, Temeraire Kínába utaznak, az Éteri sárkányok őshazájába. A hosszadalmas és izgalmas út során végig attól kell rettegniük, hogy a császár, aki Napóleonnak szánta Temeraire-t, el fogja választani őket egymástól. Temeraire ugyanis Éteri sárkányként roppant értéket képvisel. Intelligenciájáról, ügyességéről és mindenekelőtt az Isteni Szél nevű képességéről – arról a dermesztő ordításról, amellyel hajókat zúz porrá, erdőket tarol le, és más sárkányokat semmisít meg repülés közben – messze földön híres. A briteknek megfontoltan kell lépkedniük a diplomácia útvesztőjében, nehogy országuk háborúba keveredjen Kínával.

"Úgy keltek életre lelki szemeim előtt a könyvek, ahogy olvastam őket. Ezek fantasztikusan megírt regények,… (tovább)

Eredeti mű: Naomi Novik: Throne of Jade

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2008
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639868267 · Fordította: Heinisch Mónika

Kedvencelte 8

Most olvassa 9

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

>!
Fallen_Angel P
Naomi Novik: A jádeköves trón

Az első rész tulajdonképpen tetszett, igazából csak egy apró problémám volt vele. A második részben ez az apró probléma már lényegesen nagyobb lett, ami rontotta az olvasás élményét. spoiler
A sztori is kissé csalódást keltő volt. Annak ellenére, hogy mennyivel többet láttunk a sorozat világából, pár csatajeleneten kívül nem sok izgalom volt.
Hogy ezek után miért nem adok kevesebb csillagot? Mert Temeraire még mindig a kedvenc sárkányom. Az ő karaktere messze a legjobb dolog a könyvben, sőt miatta talán a folytatást is el fogom olvasni (már ha hozzá tudok jutni).

>!
Ashriver
Naomi Novik: A jádeköves trón

Továbbra is szeretnék egy sárkányt.
Ebben a kötetben nagyobb volt a hangsúly a fajok közti különbségeken. Az író bemutatta, hogy mi is a különbség ember és sárkány, és ember és ember között. Laurencet néha megcsapkodtam volna az esetleges szűklátósága és naivitása miatt. De a végére csak megnyílt és elfogadta, hogy ő igenis egy forradalmár sárkány társa.
Ez a rész nem volt annyira pörgős, bár voltak benne harci jelenetek, de inkább a filozófián volt a hangsúly.

>!
makitra P
Naomi Novik: A jádeköves trón

"A regények egyik legnagyobb ereje mindenképpen az, ahogy bemutatja a XIX. század elejének viszonyait. A négy magyarul megjelent kötetben megismerhetjük Anglia, Kína, Törökország, Poroszország és az éppen meghódított afrikai területeket, az itt élők mindennapjai és problémáit, a tágabb értelemben vett társadalmi, politikai és harci helyzetet. A szerző ügyesen építi fel a sárkányok gondozóinak, a reptetőknek zárt világát, kényszeredett helyzetüket a közvéleménnyel. Ügyesen használja fel Laurence-t, hiszen a tengerészéletből jött főhős szemén keresztül könnyen bemutathat minden apróságot, hiszen az újszülöttnek minden vicc új.
Novik nem fél rázósabb kérdések ábrázolásától sem: néha érintőlegesen, néha egész konkrétan állást foglal a korabeli nők helyzetét illetően (a reptetők között ők is viselhetnek tisztséget), vagy éppen a rabszolga-felszabadítás dolgában, de egy jó házból való angol úrifiú sorsát is megismerhetjük a lapokon. […]

A jádeköves trón már más világ: egyrészt nagyon lassú építkezésű, túl sok időt tölt a tengeren – persze ez áldozat a hitelesség oltárán, hiszen egy 16 hónapos hajóutat nem lehet elintézni 20 oldalban. De a szerző mégsem tudja megfelelően kihasználni a zárt térből fakadó lehetőségeket, a konfliktusok nem jó ritmusúak, így egészen Kínáig kell várnunk arra, hogy beinduljanak az események. A Távol-Kelet, a diplomáciai incidensek és a sárkányok életének bemutatása azonban hangulatos, így jól szórakozunk, csak a trónutódlás körüli bonyodalmak leírása homályos kissé, de a végkifejlet kellően látványos és jól megágyaz a folytatásoknak."

Bővebben: http://tubicacezar.blogspot.hu/2014/08/naomi-novik-teme…

>!
Röfipingvin MP
Naomi Novik: A jádeköves trón

Klasszikus második kötet, átvezető, érdeklődést fenntartó, ám izgalmakban kissé visszafogott.
Egy hosszú-hosszú utat követhetünk Angliától Kínáig. Az út alatt a váratlan támadástól, a természet erejének megmutatkozásán át, a politikai-diplomáciai csatározásokon keresztül, az intrikáig mindennel találkozhatunk.
Naomi Novik továbbra is bebizonyítja, hogy tud írni: gyönyörűen megrajzolt, kiszínezett és felépített Császári Birodalmat mutat be nekünk, ahol a sárkányok élete merőben más, mint a ködös Albionban.
Szereplőink – mind az emberek, mind a sárkányok – jelleme, tudása a világról folyamatosan bővül és fejlődik. Temeraire lázadó, forradalmár oldala pedig szerintem tartogat még nekünk meglepetéseket!
Csak annyit tudok mondani, hogy még, még, még!

>!
schesztiஐ P
Naomi Novik: A jádeköves trón

Sosem vágytam Kínába, viszont többedszerre megállapítottam, hogy imádok róla olvasni. :) A különleges helyekről, szokásokról, ősi hagyományokról – és a kínai sárkányokról. :D

Nagyon izgultam, hogyan sikerül Temeraire-nek és Laurence-nek együtt maradnia minden ármány és ellenségeskedés ellenére, és bár nagyon cuki volt Temeraire, ahogyan a sok újdonságért lelkesedett, ilyenkor éppúgy összeszorult a szívem, mint Laurence-nek, hogy vajon van-e esélye ezek után hazakerülni sárkányostul…

Imádom ezt a sorozatot!
És mondtam már, hogy kérek egy sárkányt…? :))

>!
Fairy
Naomi Novik: A jádeköves trón

Hát ez a rész nekem annyira nem tetszett. Már javában a könyv felénél jártam és még mindig nem történt semmi csak hajóztak és hajóztak.A hosszú hajóút leírásnál többször is bealudtam.
A Kínában töltött részek tetszettek de az már nagyon a vége volt. Temeraire mamájáról olvastam volna még,az a szál felcsigázta az érdeklődésemet,a hosszú hajóút helyett mondjuk.
Engem a sárkányok érdekelnek.

13 hozzászólás
>!
Rori87
Naomi Novik: A jádeköves trón

Most már egészen biztos, hogy kell nekem egy sárkány :D
Zseniálisan megírt, izgalmas és fordulatos, mindig újat mutató a második rész is. Folyamatosan izgultam és nem tudtam mire is számítsak. Még mindig a hatása alatt állok. A hajóút, majd a kínai események, mind elvarázsoltak. Teljesen magába szippantott a világ. Temeraire és Laurence a szívem csücskei, és annyira boldog vagyok, hogy még hátra van két rész, mert egyszerűen képtelen lennék elköszönni még tőlük.
Csak ajánlani tudom ezt a részt is!

>!
Aliko P
Naomi Novik: A jádeköves trón

Az előző részben megismert és megszeretett Laurence és Temeraire kalandja folytatódnak ebben a kötetben is.

A könyv nyitányában, egy kínai követ érkezik, mivel a császár, hevesen sérelmezi ama tényt, hogy az ajándéka egy alacsony származású katonatiszthez került. Így Junghszng herceg, tárgyalásokat kezd a brit katonai vezetéssel, hogy párosunkat Kínába vigyék…. útra is kelnek a Tiltott város fele!

A regény cselekménye nagyon izgalmas, folyamatosan történik valami. Az utazás maga se unalmas. Rajtuk ütnek, megütköznek egy vad vízi sárkánnyal és átküzdik magukat egy gyilkos viharon. De Kínába érve indul csak be igazán az egész. Nem csak az eltérő kultúrából adódó nehézségekkel kell szembenézniük. De párosunk kapcsolatát leginkább az ingatja meg, amikor Temeraire látja, hogy a kínai sárkányok a társadalom részét képzik ellentétben Angliával ahol vagy állatként, vagy a háború eszközekén látják csak őket.

Nagyon tetszett ez a rész is, a történet izgalmas, az írónő stílusa hihetetlenül olvasmányos, a felépített világ nagyon szépen kidolgozott és a történelmi vonulat is a helyén van. A sorozat nálam ezzel a résszel szívszerelem lett :D

>!
fezer
Naomi Novik: A jádeköves trón

Be kell valljam, hogy én az első kötettel sem lettem nagy rajongója a sorozatnak és most sem változott a helyzet. Ennek ellenére nyáron kellemesen elidőzök mellette, így azért azt nem mondanám, hogy sajnálom a rászánt időt.
Konkrétan erről a kötetről inkább @Thorpapa-nak adnám át a szót: http://moly.hu/karcok/100853

2 hozzászólás
>!
Gigger
Naomi Novik: A jádeköves trón

Amikor kivégeztem az első részt, kapásból nekiugrottam ennek is, hiszen egyszerre kaptam meg a kettőt :)
Itt már kicsit másabb a történet, ( és hiába vagyok elfogult sárkánypárti,) nagyon tetszett.
Temeraire már nagyobb okosabb, de még mindig keresi magát. Bölcs, emberi tulajdonságok zömével rendelkező sárkány, aki erős is és a szíve a helyén van.
Az elsőhöz képest az izgalmakban kissé visszafogottabbnak mondanám, de lényegében itt is egy nagyon aranyos és megindító történetet olvashatunk. Jó a helyszín, a leírás mind a sárkányokról mind a kibontakozott cselekményeknél. Imádom :)


Népszerű idézetek

>!
Lindaaa

Az angolok némán és zavartan néztek egymásra. Laurence el sem merte hinni, hogy jól értette a hallottakat, Barhamből pedig feldúlt kiáltás szakadt ki:
– Az ég szerelmére, ha maguk Laurence-t akarják, vigyék magukkal a nyomorultat, aztán viszontlátásra!

66. oldal

>!
A_albiel

Már nem aggódtak annyira amiatt, hogy Laurence megpróbál megszökni, sokkal inkább aggasztotta őket az a lehetőség, hogy málhás lónak használja őket.

305. oldal

>!
Bogas P

Az ellenérzései szinte tapinthatóvá váltak, és Csao Vej, talán abbéli igyekezetében, hogy megvédelmezze nemzete szokatlan gyakorlatát, elmesélte a legendát, amely a hagyomány alapjául szolgált. A részleteket természetesen romantikus túlzások jellemezték: egy leány állítólag férfinak öltözött, hogy az apja helyett harcoljon, összebarátkozott egy harcoló sárkánnyal, aztán közösen, egy izgalmas csatában megmentették az egész birodalmat. Ennek eredményeképpen a korabeli császár azt a határozatot hozta, hogy nőket is felvehetnek hadi szolgálatba.

13. fejezet

>!
bobo1019

Nem hiszek a kedvességnek abban a fajtájában, uram, amely hazugságokon alapul a szeretteinkkel szemben, és még a saját érdekükben sem vezetem félre őket

176. oldal

>!
Panni777

Laurence felállt, és odament az ablakhoz. Temeraire megint összetekeredett az udvar melegített kövein. Felkelt a hold, és a sárkány gyönyörűen festett az ezüstös fényben, a virágszirmoktól nehéz falombok alatt, amelyeknek ágai közel hajoltak Temeraire-hez. Fekete pikkelyei fényesen tükröződtek a tó vizén.

320. oldal

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Temeraire sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: Kardok vihara
Imre Viktória Anna: A tébolyult doktor
Ursula K. Le Guin: Tehanu
Robert Silverberg: Lord Valentine kastélya
Matthew J. Kirby: A kán sírja
Christopher Paolini: Örökség
Colleen Houck: A tigris utazása
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai
M. A. Larson: Csillagfürt Akadémia
Catherynne M. Valente: A lány, aki körülhajózta Tündérföldet