A ​jádeköves trón (Temeraire 2.) 135 csillagozás

Naomi Novik: A jádeköves trón

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Naomi ​Novik lenyűgöző fantasy sorozatának második kötetében is szárnyra kél a történelem. A napóleoni háborúk hiteles leírásába szervesen szövődik bele a Repülő Hadtest sárkányokból és reptetőkből álló seregének története. William Laurence kapitány és sárkánya, Temeraire Kínába utaznak, az Éteri sárkányok őshazájába. A hosszadalmas és izgalmas út során végig attól kell rettegniük, hogy a császár, aki Napóleonnak szánta Temeraire-t, el fogja választani őket egymástól. Temeraire ugyanis Éteri sárkányként roppant értéket képvisel. Intelligenciájáról, ügyességéről és mindenekelőtt az Isteni Szél nevű képességéről – arról a dermesztő ordításról, amellyel hajókat zúz porrá, erdőket tarol le, és más sárkányokat semmisít meg repülés közben – messze földön híres. A briteknek megfontoltan kell lépkedniük a diplomácia útvesztőjében, nehogy országuk háborúba keveredjen Kínával.

"Úgy keltek életre lelki szemeim előtt a könyvek, ahogy olvastam őket. Ezek fantasztikusan megírt regények,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2008
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639868267 · Fordította: Heinisch Mónika

Kedvencelte 9

Most olvassa 8

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

Ashriver>!
Naomi Novik: A jádeköves trón

Továbbra is szeretnék egy sárkányt.
Ebben a kötetben nagyobb volt a hangsúly a fajok közti különbségeken. Az író bemutatta, hogy mi is a különbség ember és sárkány, és ember és ember között. Laurencet néha megcsapkodtam volna az esetleges szűklátósága és naivitása miatt. De a végére csak megnyílt és elfogadta, hogy ő igenis egy forradalmár sárkány társa.
Ez a rész nem volt annyira pörgős, bár voltak benne harci jelenetek, de inkább a filozófián volt a hangsúly.

Fallen_Angel P>!
Naomi Novik: A jádeköves trón

Az első rész tulajdonképpen tetszett, igazából csak egy apró problémám volt vele. A második részben ez az apró probléma már lényegesen nagyobb lett, ami rontotta az olvasás élményét. spoiler
A sztori is kissé csalódást keltő volt. Annak ellenére, hogy mennyivel többet láttunk a sorozat világából, pár csatajeleneten kívül nem sok izgalom volt.
Hogy ezek után miért nem adok kevesebb csillagot? Mert Temeraire még mindig a kedvenc sárkányom. Az ő karaktere messze a legjobb dolog a könyvben, sőt miatta talán a folytatást is el fogom olvasni (már ha hozzá tudok jutni).

makitra P>!
Naomi Novik: A jádeköves trón

"A regények egyik legnagyobb ereje mindenképpen az, ahogy bemutatja a XIX. század elejének viszonyait. A négy magyarul megjelent kötetben megismerhetjük Anglia, Kína, Törökország, Poroszország és az éppen meghódított afrikai területeket, az itt élők mindennapjai és problémáit, a tágabb értelemben vett társadalmi, politikai és harci helyzetet. A szerző ügyesen építi fel a sárkányok gondozóinak, a reptetőknek zárt világát, kényszeredett helyzetüket a közvéleménnyel. Ügyesen használja fel Laurence-t, hiszen a tengerészéletből jött főhős szemén keresztül könnyen bemutathat minden apróságot, hiszen az újszülöttnek minden vicc új.
Novik nem fél rázósabb kérdések ábrázolásától sem: néha érintőlegesen, néha egész konkrétan állást foglal a korabeli nők helyzetét illetően (a reptetők között ők is viselhetnek tisztséget), vagy éppen a rabszolga-felszabadítás dolgában, de egy jó házból való angol úrifiú sorsát is megismerhetjük a lapokon. […]

A jádeköves trón már más világ: egyrészt nagyon lassú építkezésű, túl sok időt tölt a tengeren – persze ez áldozat a hitelesség oltárán, hiszen egy 16 hónapos hajóutat nem lehet elintézni 20 oldalban. De a szerző mégsem tudja megfelelően kihasználni a zárt térből fakadó lehetőségeket, a konfliktusok nem jó ritmusúak, így egészen Kínáig kell várnunk arra, hogy beinduljanak az események. A Távol-Kelet, a diplomáciai incidensek és a sárkányok életének bemutatása azonban hangulatos, így jól szórakozunk, csak a trónutódlás körüli bonyodalmak leírása homályos kissé, de a végkifejlet kellően látványos és jól megágyaz a folytatásoknak."

Bővebben: http://tubicacezar.blogspot.hu/2014/08/naomi-novik-teme…

Röfipingvin MP>!
Naomi Novik: A jádeköves trón

Klasszikus második kötet, átvezető, érdeklődést fenntartó, ám izgalmakban kissé visszafogott.
Egy hosszú-hosszú utat követhetünk Angliától Kínáig. Az út alatt a váratlan támadástól, a természet erejének megmutatkozásán át, a politikai-diplomáciai csatározásokon keresztül, az intrikáig mindennel találkozhatunk.
Naomi Novik továbbra is bebizonyítja, hogy tud írni: gyönyörűen megrajzolt, kiszínezett és felépített Császári Birodalmat mutat be nekünk, ahol a sárkányok élete merőben más, mint a ködös Albionban.
Szereplőink – mind az emberek, mind a sárkányok – jelleme, tudása a világról folyamatosan bővül és fejlődik. Temeraire lázadó, forradalmár oldala pedig szerintem tartogat még nekünk meglepetéseket!
Csak annyit tudok mondani, hogy még, még, még!

schesztiஐ P>!
Naomi Novik: A jádeköves trón

Sosem vágytam Kínába, viszont többedszerre megállapítottam, hogy imádok róla olvasni. :) A különleges helyekről, szokásokról, ősi hagyományokról – és a kínai sárkányokról. :D

Nagyon izgultam, hogyan sikerül Temeraire-nek és Laurence-nek együtt maradnia minden ármány és ellenségeskedés ellenére, és bár nagyon cuki volt Temeraire, ahogyan a sok újdonságért lelkesedett, ilyenkor éppúgy összeszorult a szívem, mint Laurence-nek, hogy vajon van-e esélye ezek után hazakerülni sárkányostul…

Imádom ezt a sorozatot!
És mondtam már, hogy kérek egy sárkányt…? :))

Fairy>!
Naomi Novik: A jádeköves trón

Hát ez a rész nekem annyira nem tetszett. Már javában a könyv felénél jártam és még mindig nem történt semmi csak hajóztak és hajóztak.A hosszú hajóút leírásnál többször is bealudtam.
A Kínában töltött részek tetszettek de az már nagyon a vége volt. Temeraire mamájáról olvastam volna még,az a szál felcsigázta az érdeklődésemet,a hosszú hajóút helyett mondjuk.
Engem a sárkányok érdekelnek.

13 hozzászólás
Rori87>!
Naomi Novik: A jádeköves trón

Most már egészen biztos, hogy kell nekem egy sárkány :D
Zseniálisan megírt, izgalmas és fordulatos, mindig újat mutató a második rész is. Folyamatosan izgultam és nem tudtam mire is számítsak. Még mindig a hatása alatt állok. A hajóút, majd a kínai események, mind elvarázsoltak. Teljesen magába szippantott a világ. Temeraire és Laurence a szívem csücskei, és annyira boldog vagyok, hogy még hátra van két rész, mert egyszerűen képtelen lennék elköszönni még tőlük.
Csak ajánlani tudom ezt a részt is!

fezer>!
Naomi Novik: A jádeköves trón

Be kell valljam, hogy én az első kötettel sem lettem nagy rajongója a sorozatnak és most sem változott a helyzet. Ennek ellenére nyáron kellemesen elidőzök mellette, így azért azt nem mondanám, hogy sajnálom a rászánt időt.
Konkrétan erről a kötetről inkább @Thorpapa-nak adnám át a szót: http://moly.hu/karcok/100853

2 hozzászólás
Gigger>!
Naomi Novik: A jádeköves trón

Amikor kivégeztem az első részt, kapásból nekiugrottam ennek is, hiszen egyszerre kaptam meg a kettőt :)
Itt már kicsit másabb a történet, ( és hiába vagyok elfogult sárkánypárti,) nagyon tetszett.
Temeraire már nagyobb okosabb, de még mindig keresi magát. Bölcs, emberi tulajdonságok zömével rendelkező sárkány, aki erős is és a szíve a helyén van.
Az elsőhöz képest az izgalmakban kissé visszafogottabbnak mondanám, de lényegében itt is egy nagyon aranyos és megindító történetet olvashatunk. Jó a helyszín, a leírás mind a sárkányokról mind a kibontakozott cselekményeknél. Imádom :)


Népszerű idézetek

Lindaaa>!

Az angolok némán és zavartan néztek egymásra. Laurence el sem merte hinni, hogy jól értette a hallottakat, Barhamből pedig feldúlt kiáltás szakadt ki:
– Az ég szerelmére, ha maguk Laurence-t akarják, vigyék magukkal a nyomorultat, aztán viszontlátásra!

66. oldal

A_albiel>!

Már nem aggódtak annyira amiatt, hogy Laurence megpróbál megszökni, sokkal inkább aggasztotta őket az a lehetőség, hogy málhás lónak használja őket.

305. oldal

Bogas P>!

Az ellenérzései szinte tapinthatóvá váltak, és Csao Vej, talán abbéli igyekezetében, hogy megvédelmezze nemzete szokatlan gyakorlatát, elmesélte a legendát, amely a hagyomány alapjául szolgált. A részleteket természetesen romantikus túlzások jellemezték: egy leány állítólag férfinak öltözött, hogy az apja helyett harcoljon, összebarátkozott egy harcoló sárkánnyal, aztán közösen, egy izgalmas csatában megmentették az egész birodalmat. Ennek eredményeképpen a korabeli császár azt a határozatot hozta, hogy nőket is felvehetnek hadi szolgálatba.

13. fejezet

bobo1019>!

Nem hiszek a kedvességnek abban a fajtájában, uram, amely hazugságokon alapul a szeretteinkkel szemben, és még a saját érdekükben sem vezetem félre őket

176. oldal

Panni777 P>!

Laurence felállt, és odament az ablakhoz. Temeraire megint összetekeredett az udvar melegített kövein. Felkelt a hold, és a sárkány gyönyörűen festett az ezüstös fényben, a virágszirmoktól nehéz falombok alatt, amelyeknek ágai közel hajoltak Temeraire-hez. Fekete pikkelyei fényesen tükröződtek a tó vizén.

320. oldal

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Temeraire sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: Kardok vihara
Imre Viktória Anna: A tébolyult doktor
Ursula K. Le Guin: Tehanu
Robert Silverberg: Lord Valentine kastélya
Matthew J. Kirby: A kán sírja
Christopher Paolini: Örökség
Colleen Houck: A tigris utazása
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai
M. A. Larson: Csillagfürt Akadémia
Catherynne M. Valente: A lány, aki körülhajózta Tündérföldet