Az ​eltűnt márki esete (Enola Holmes 1.) 145 csillagozás

Nancy Springer: Az eltűnt márki esete

LADY EUDORIA VERNET HOLMES TEGNAP ELTŰNT

STOP TANÁCSOT KÉREK STOP ENOLA HOLMES
Amikor Sherlock Holmes ifjú húga, Enola Holmes tizennegyedik születésnapján rádöbben anyja eltűnésére, tudja, egyedül ő találhatja meg. Bátyja, Mycroft, bentlakásos iskolába küldené a lányt, míg Sherlock nyomozásba fog, ám Enolának más tervei vannak. A magát gyászoló özvegynek álcázó lány London nyüzsgő utcáin és sötét sikátoraiban kutat anyja nyomai után, ám még a Holmes név sem készítheti fel a rá váró dolgokra. A Basilwether fiatal márkijának elrablásába belekeveredő Enolának vérszomjas gonosztevők elől kell menekülnie, ki kell szabadítania az elkényeztetett márkit, ám mindez semmi ahhoz képest, hogy minden hájjal megkent bátyját is ki kell kerülnie – miközben édesanyja nyoma kihűlőben van.
Az Edgar-díjas Nancy Springer lenyűgöző képzelőerővel és magával ragadó játékossággal hoz új színt a Sherlock Holmes-történetek világába.

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
L&L, Budakalász, 2020
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155653711 · Fordította: Nagy Mónika
>!
L&L, Budakalász, 2020
240 oldal · ISBN: 9786155653728 · Fordította: Nagy Mónika

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Sherlock Holmes · Enola Holmes


Kedvencelte 8

Most olvassa 11

Várólistára tette 140

Kívánságlistára tette 161

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

kratas P>!
Nancy Springer: Az eltűnt márki esete

Tetszett, Enola igen szerethető karakternek lett megalkotva, remélem rendesen lealázza még a többi kötetben Sherlockot, aki egy öntelt kis hólyag.
Egyszerű kis történet, amit a kor és a környezet tesz igazán izgalmassá.

életem__könyvtára>!
Nancy Springer: Az eltűnt márki esete

Jó kis regény volt. Majd egyszer folytatom a sorozatot, de nem mostanában terveztem, a filmet pedig hamarosan megnézem majd, az előzetes alapján jónak tűnik, meg kicsit belenéztem, és az alapján is.
Érdekes volt egy 19. században játszódó történetet olvasni, ugyan is nem igazán olvastam más ebben a korban játszódó történetet.
Enola egy abszolút szimpatikus karakter volt számomra, bátor volt, és okos. A bátyáit annyira nem kedveltem, maximum még Sherlock őt még bírtam is.

2 hozzászólás
ap358 P>!
Nancy Springer: Az eltűnt márki esete

Könnyen és gyorsan olvasható, nagyon ifjúsági regény, mind nyelvezet, mind cselekmény terén. Ami tetszett, az Enola szemszöge, és az, ahogy a nagyvárosba, az akkori Londonba csöppenve, mint feminista, miként tapasztalja meg az életet, és milyen nehézségekkel néz szembe.
A rejtélyek aranyosak, nem igazán bonyolultak, a korosztály viszont még élvezheti.

turanett P>!
Nancy Springer: Az eltűnt márki esete

Én egy kicsit másra számítottam. Több izgalomra, több Holmes fiúkra. A filmet ugyan mg nem láttam, de ettől függetlenül szeretném megnézni. Mert ez így sem volt rossz. Hát, ifjúsági regény, ez van. Annak teljesen jó volt. A karakterek szerethetőek, főleg Enola. A testvéreiben nagyot csalódtam. Bár Mycroftban annyira nem. Őt minden feldolgozásban utálom. De, hogy még Sherlock is ilyen lekicsinylő, lenéző legyen. Ez csalódás. Enola túl is jár az eszükön. Meg is érdemlik. A folytatásra is kíváncsi leszek, mert van ám történés, csak kissé lassúra sikeredett.

Librarianne>!
Nancy Springer: Az eltűnt márki esete

Én már láttam korábban a filmet, de attól se voltam hasra esve, sőt, nagy felhajtást kapott, nem értem miért. Gondoltam adok egy esélyt a könyvnek. Háááát, nem tudom. Nem lett jobb. Ez a kötet, úgy tűnik csak egy ilyen felhang, vagy nem is tudom. Se füle, se farka. Végig vártam, hogy végre történjen valami, de alig volt már vissza belőle és még mindig semmi különös nem történt igazából. A cím szerintem megtévesztő, alig szerepel benne a márki és Enola valójában az anyját keresi. A jellemek nincsenek jól megrajzolva, nekem Enola se igazán szimpatikus, és szerintem Sherlock karakterét sem tudta igazán elkapni. Az alapötlet nem rossz, nekem a megvalósítás vérszegény. Nem is tudom igazából, hogy ez most felnőtteknek vagy gyerekeknek íródott. Olyan semmilyen volt ez a könyv, ahogy a film is.

Ananiila>!
Nancy Springer: Az eltűnt márki esete

Mivel tudtam, hogy filmen meg fogom nézni, úgy gondoltam előbb bepróbálom a könyvet és ezzel egy kihívást is letudok.
Mit is mondjak, remélem a film sokkal jobb lesz, mert ez nagyon vérszegény volt, mind történetben, mind figurákban és még a kosztümös hangulat sem volt meg.
A legjobb benne, hogy rövid, viszont így nagyon befejezetlen. Tulajdonképpen ez csak egy kaland első felvonása volt. A gond az, hogy nem érzek késztetést a folytatásra, majd a film után még meglátom…
Ez inkább 11-13 éveseknek való.

Habók P>!
Nancy Springer: Az eltűnt márki esete

Úgy tűnik, Sherlock Holmes sem ússza meg Jane Austen sorsát – ha valakinek nincs eredeti ötlete, előszedi valaki másét (A héten ez a második Holmes-továbbgondolás…) Nagyon gyerekeknek készült, rövid, kevés cselekménnyel – az viszont elég rémes. Ami javára írható, hogy – hiszen egy Holmes a főszereplő – tényleg sok benne a gondolkodva nyomozás. Tetszett a virágnyelv, meg a titkosírás is.

2 hozzászólás
Szyszyyy I>!
Nancy Springer: Az eltűnt márki esete

Nem volt rossz, de azért nem ez lett az új kedvencem. :D
Enola kedves és aranyos, egyben rafinált karakter. Számomra szimpatikus lett.
A testvérei elég mogorvák és kimértek, ezért őket nem tudtam megkedvelni. Az anyjukról egyelőre nem tudom mit gondoljak.
Történet szempontjából kicsit erősebb krimi szálat vártam, vagy picit könnyedebb hangvételű cselekményt. Ez mondjuk nem rontott az élményen, inkább csak meglepett.
Szerintem sokkal inkább a női nem erényeire és az önállóság felfedezésére koncentrál a regény, mint a nyomozgatásra.
Itt-ott egészen feminista jellegűnek éreztem.
Mindenesetre elég gyorsan a végére lehet érni, hiszen rövid. :)

mrsglass P>!
Nancy Springer: Az eltűnt márki esete

Kedves kis történet volt ez, nagyon ötletes megközelítéssel, bár arra egyáltalán nem számítottam, hogy ilyen kurtán-furcsán lesz vége, szinte alig kaptunk valami akciót cselekményt ezen a kétszázpár oldalon. Enola nagyon szimpatikus karakter, látatlanban az édesanyja is, ugyanez nem mondható el a Sherlock fivérekről off, de az évődésük fantasztikus volt. Egyetlen dolgot sajnáltam, hogy nem tudom folytatni, tényleg pont ott lett vége, ahol igazán beindult a történet, bár az tény, hogy a film trailere is megtévesztett. Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra!

Update: A film keltette fel az érdeklődésem, látatlanban. Most, miután megnéztem – és nagyon élveztem – viszont már azt is látom, hogy a kettőnek sok köze nincs egymáshoz off, és az közelebb is áll hozzám stílusban, mint ez a könyv, bár ugye nem én vagyok a célközönség, távolról sem. Azért nem bánom, hogy elolvastam, lehet, hogy még így is folytatni fogom.

Narutofan98 P>!
Nancy Springer: Az eltűnt márki esete

Egy nagyon aranyos és találékony kötettel van dolgunk. Mondhatni, nem volt evidens, hogy mivel Holmes húga egyből képes lesz majd olyan szinten gondolkodni, s cselekedni, ahogy a bátyja. Viszont tetszett, hogy a nulláról indul, miként találja fel magát útja során, s mennyi mindenre képes, hogy megtalálja az anyját.


Népszerű idézetek

BBetti86>!

Sosem értette meg, hogy nemcsak kantár, hanem idő is szükségeltetik egy csikó megzabolázásához.

223. oldal

Uraza >!

Ám addig, is ahogyan a kivágott újságcetlit nézegeti, hosszúkás, szögletes arca ellágyul, szinte szépségessé teszi egy mosoly: hiszen tudja, a virágok titkos nyelvén minden rózsa szeretetet jelent.

Kapcsolódó szócikkek: Enola Holmes
Uraza >!

Az érzés egy reménysugár volt. Egy álom. Elsősorban egy vágy. Hogy talán lehet még esély.

Kapcsolódó szócikkek: Enola Holmes
Volk P>!

Mycroft zárt ajtaja mögül csúnya morgás szűrődött ki, ami leginkább egy napon sütkérező sertés hangjaira emlékeztetett.
A bátyám egyértelműen horkolt.

91. oldal

Emma77>!

-Gyömbérsört! Friss és hideg gyömbérsört
a kiszáradt torokra!

202. oldal, 14. fejezet (L&L kiadó, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: Enola Holmes
Könyvözön>!

Mi haszna a racionalitásnak, ha női tettekről beszélünk?

Smicka>!

Emlékeztem dr. Watson listájára a bátyám érdemeiről: tudós, kémikus, mesteri hegedűs, mesterlövész, kiváló kardforgató, botvívó, bokszoló és briliáns következtetéseket tud levonni.
Majd megalkottam a saját erényeim képzeletbeli listáját is: tud írni, olvasni, számolni, madárfészkeket felkutatni, kukacot ásni és halat fogni, no meg kerékpározni.

Melinda_Kléri >!

– Enola, te jobban ismerted mostanában nálam. Te mit gondolsz, hova mehetett?
A nagy Sherlock Holmes kíváncsi a véleményemre? Csakhogy nem volt mit mondanom. Végül is csak egy mérsékelt szellemi képességekkel bíró leány voltam. Éreztem, hogy ismét pír kezdi perzselni a nyakam, és megráztam a fejem.

Kapcsolódó szócikkek: Enola Holmes · Sherlock Holmes
Melinda_Kléri >!

Ó, mennyi lehetőség! Én perditoriánusnak születtem. Eltűnt szeretteink megtalálójának. És…
És jobb lesz, ha befejezem az álmodozást, és munkához látok!
Mégpedig azonnal.

Kapcsolódó szócikkek: Enola Holmes
Smicka>!

– Utalhat rá, hogy hirtelen és gyorsan távozott, ámde tükrözheti a női elme természetes kuszaságát is – vágott közbe öccse. – Mi haszna a racionalitásnak, ha női tettekről beszélünk, mégpedig egy vélhetően aggkori elbutulást mutató asszonyéról.


A sorozat következő kötete

Enola Holmes sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer E. Smith: Vajon létezik szerelem első látásra?
Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Joss Stirling: Misty
Kerstin Gier: Zafírkék
Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája
Leiner Laura: Hullócsillag
Kasie West: Szerelem karnyújtásnyira
Erin Watt: Papír hercegnő
Joss Stirling: Storm és Stone