Az ​eltűnt márki esete (Enola Holmes 1.) 226 csillagozás

Nancy Springer: Az eltűnt márki esete

LADY EUDORIA VERNET HOLMES TEGNAP ELTŰNT

STOP TANÁCSOT KÉREK STOP ENOLA HOLMES
Amikor Sherlock Holmes ifjú húga, Enola Holmes tizennegyedik születésnapján rádöbben anyja eltűnésére, tudja, egyedül ő találhatja meg. Bátyja, Mycroft, bentlakásos iskolába küldené a lányt, míg Sherlock nyomozásba fog, ám Enolának más tervei vannak. A magát gyászoló özvegynek álcázó lány London nyüzsgő utcáin és sötét sikátoraiban kutat anyja nyomai után, ám még a Holmes név sem készítheti fel a rá váró dolgokra. A Basilwether fiatal márkijának elrablásába belekeveredő Enolának vérszomjas gonosztevők elől kell menekülnie, ki kell szabadítania az elkényeztetett márkit, ám mindez semmi ahhoz képest, hogy minden hájjal megkent bátyját is ki kell kerülnie – miközben édesanyja nyoma kihűlőben van.
Az Edgar-díjas Nancy Springer lenyűgöző képzelőerővel és magával ragadó játékossággal hoz új színt a Sherlock Holmes-történetek világába.

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
Carta Teen, Budaörs, 2021
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155653711 · Fordította: Nagy Mónika · Illusztrálta: Tóth Gábor
>!
L&L, Budakalász, 2020
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155653711 · Fordította: Nagy Mónika
>!
L&L, Budakalász, 2020
240 oldal · ISBN: 9786155653728 · Fordította: Nagy Mónika

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Sherlock Holmes · Enola Holmes · Tewskbury vikomt Basilwether márkija


Kedvencelte 9

Most olvassa 11

Várólistára tette 151

Kívánságlistára tette 158

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

kratas P>!
Nancy Springer: Az eltűnt márki esete

Tetszett, Enola igen szerethető karakternek lett megalkotva, remélem rendesen lealázza még a többi kötetben Sherlockot, aki egy öntelt kis hólyag.
Egyszerű kis történet, amit a kor és a környezet tesz igazán izgalmassá.

Navi P>!
Nancy Springer: Az eltűnt márki esete

Jó volt, izgalmas, bár egy csöppnyit fiatalnak tartom Enolát az önálló élethez, pláne az utolsó fejezet alapján, ahol simán plusz 10 év mehetne rá, de 6 mindenképpen. A Nővér pedig szívmelengető volt. A sorozatot elkezdtem nézni, de nem fogott meg, a könyv viszont igen.
Enolának vannak jó ötletei, megérzései, a márkit is megértem, a jósnő pedig …

életem__könyvtára>!
Nancy Springer: Az eltűnt márki esete

Jó kis regény volt. Majd egyszer folytatom a sorozatot, de nem mostanában terveztem, a filmet pedig hamarosan megnézem majd, az előzetes alapján jónak tűnik, meg kicsit belenéztem, és az alapján is.
Érdekes volt egy 19. században játszódó történetet olvasni, ugyan is nem igazán olvastam más ebben a korban játszódó történetet.
Enola egy abszolút szimpatikus karakter volt számomra, bátor volt, és okos. A bátyáit annyira nem kedveltem, maximum még Sherlock őt még bírtam is.

2 hozzászólás
ap358 P>!
Nancy Springer: Az eltűnt márki esete

Könnyen és gyorsan olvasható, nagyon ifjúsági regény, mind nyelvezet, mind cselekmény terén. Ami tetszett, az Enola szemszöge, és az, ahogy a nagyvárosba, az akkori Londonba csöppenve, mint feminista, miként tapasztalja meg az életet, és milyen nehézségekkel néz szembe.
A rejtélyek aranyosak, nem igazán bonyolultak, a korosztály viszont még élvezheti.

Lilla>!
Nancy Springer: Az eltűnt márki esete

Élvezetes olvasmány volt. Szerethető szereplőkkel, érdekes és rejtélyes történettel, izgalmas cselekménnyel. Tetszett a lázadó főszereplőnk, a feminista beütés és a sok-sok ezzel kapcsolatos kérdés is. Nagyon bírtam, ahogy lenézték a 14 éves lányt, mégis túljárt mindenki eszén és egyedül is milyen jól elvolt.
spoiler

ria_konyvei>!
Nancy Springer: Az eltűnt márki esete

Szerethető, rövidke, ízik-vérig ifjúsági kötet.
Könnyen és gyorsan lehet vele haladni, a történet, pedig olvastatja magát. Számomra könnyed olvasási élményt nyújtott. A legjobb részek azok voltak, amikor együtt szabadultak el az ifjú márkival. Azok izgalmas kis részek voltak.
Örülök, hogy elolvastam, de nem tudom, hogy folytatni fogom-e a közeljövőben a sorozatot.

turanett P>!
Nancy Springer: Az eltűnt márki esete

Én egy kicsit másra számítottam. Több izgalomra, több Holmes fiúkra. A filmet ugyan mg nem láttam, de ettől függetlenül szeretném megnézni. Mert ez így sem volt rossz. Hát, ifjúsági regény, ez van. Annak teljesen jó volt. A karakterek szerethetőek, főleg Enola. A testvéreiben nagyot csalódtam. Bár Mycroftban annyira nem. Őt minden feldolgozásban utálom. De, hogy még Sherlock is ilyen lekicsinylő, lenéző legyen. Ez csalódás. Enola túl is jár az eszükön. Meg is érdemlik. A folytatásra is kíváncsi leszek, mert van ám történés, csak kissé lassúra sikeredett.

Valcsa P>!
Nancy Springer: Az eltűnt márki esete

Már csak a könyv hosszából kifolyólag sem voltak túl nagy elvárásaim, és valóban azt kaptam, amire számítottam: egy történet első fejezetét. :) Mintha egy filmsorozat első, pilot epizódja lett volna, amitől nem kell világmegváltást várni, ami csak bemutatja a szereplőket, felvezeti a sorozatot (ráadásul nagyon filmszerű is volt a történet, és bizony többször megidézte a korabeli ifjúsági sorozatok kapcsolódó epizódjait, pl. a Váratlan utazásból Jo Pitts, Sara és Gus városi kalandjait, amiket nagyon szerettem, visszaadta ezt a hangulatot, emiatt pluszpont). Itt még csak elindult a fő-történetszál, és rögtön kaptunk Tewksbury Basilwether vikomt eltűnése kapcsán egy nyomozós mellékszálat is, ahol Enola bizonyíthatta, hogy nemhiába Holmes az ő neve. :) Vicces volt az is, hogy mindig próbált úgy gondolkodni, hogy vajon milyen lépésre számítana tőle Sherlock és Mycroft – és ennek ellenkezőjét cselekedte. :D
A szökés persze nem megoldás semmire, de engem az sokkal jobban zavart, hogy anyuka lelépett, magára hagyva a lányát – emiatt ez kicsit ok-okozati dolog… spoiler. Az viszont tetszett, ahogy „titkosírással”, rejtvényekben üzengettek egymásnak, amit az olvasó is megpróbálhatott kitalálni. :)
Kalandos, jó stílusú könyv volt, nem is lett túlírva, egészen biztosan érdekel a folytatás is off, Enola karakterével sincs bajom úgy összességében, nagyon talpraesett kishölgy. :) Az is tetszik, ahogy beleszövi helyenként a kor sajátosságait (pl. mikor a szolgáló dohog, hogy miért akar Enola fürdeni, hisz még 3 hete sincs, hogy legutóbb csinálta… :D Vagy mikor a dohányzás kapcsán megemlítik, hogy ez a szokás a nőktől abszolút távol áll. Vagy ez a túlzott szemérmesség, hogy pl. még alsószoknyákról is iszonyúan kínos és illetlen volt férfi társaságban beszélni, nemhogy fardagályokról… :D Annyit változott azóta a világ, hogy a mából visszatekintve nagyon fura, mennyire más irányba mentünk el. :) ).
Ha korábban, tizenévesen olvastam volna, biztosan még inkább tetszene, de így 30+osan is élveztem, kellemes kis limonádé, remélem, a folytatás is hasonlóan jó lesz. :)

Habók P>!
Nancy Springer: Az eltűnt márki esete

Úgy tűnik, Sherlock Holmes sem ússza meg Jane Austen sorsát – ha valakinek nincs eredeti ötlete, előszedi valaki másét (A héten ez a második Holmes-továbbgondolás…) Nagyon gyerekeknek készült, rövid, kevés cselekménnyel – az viszont elég rémes. Ami javára írható, hogy – hiszen egy Holmes a főszereplő – tényleg sok benne a gondolkodva nyomozás. Tetszett a virágnyelv, meg a titkosírás is.

2 hozzászólás
Greti26>!
Nancy Springer: Az eltűnt márki esete

Nagy elvárásokkal kezdtem neki a könyvnek, szerencsére egy cseppet sem csalódtam! Enola nagyon szerethető karakter lett, sokkal menőbb, mint a bátyja, Sherlock. Tetszett, hogy ő nem fiúnak öltözve próbált „szerencsét", hanem felvállalta azt, hogy lány. Akkoriban nagyon nehéz lehetett lánynak lenni, szerencsések vagyunk, hogy nem abban a korban éltünk. Mycroft egyáltalán nem volt szimpi, ő volt az egyik legutáltabb szereplőm. A márkit szerettem, remélem a következő részekben is megjelenik majd. Enola pont annyi idős, mint én, biztos kemény lehetett neki mindezt megélni, remélem, hogy minél előbb viszontláthatja az édesanyját.
Ez egy elég klassz könyv lett, pörgős cselekménnyel, nagyon olvastatta magát, hamar lehet végezni lehet, és igenis egyenjogú lehetnek a lányok a fiúkkal szemben. A közeljövőben majd megnézem a filmet, remélem, hogy az is elnyeri a tetszésemet, és a következő részeket is biztosan el fogom olvasni. Nagyon ajánlom mindenkinek, aki egy jó kis fiatalos, lendületes krimit-ifjúsági regényt szeretnének olvasni. ❤


Népszerű idézetek

Uraza >!

Ám addig, is ahogyan a kivágott újságcetlit nézegeti, hosszúkás, szögletes arca ellágyul, szinte szépségessé teszi egy mosoly: hiszen tudja, a virágok titkos nyelvén minden rózsa szeretetet jelent.

237. oldal (CartaTeen, 2021)

Kapcsolódó szócikkek: Enola Holmes
Uraza >!

Az érzés egy reménysugár volt. Egy álom. Elsősorban egy vágy. Hogy talán lehet még esély.

Kapcsolódó szócikkek: Enola Holmes
BBetti86 >!

Sosem értette meg, hogy nemcsak kantár, hanem idő is szükségeltetik egy csikó megzabolázásához.

223. oldal

ria_konyvei>!

– Mostanába' vesztette el, bogaram?
Ó, drága képzeletbeli, megboldogult férjem felől érdeklődött.

154. oldal

Volk P>!

Mycroft zárt ajtaja mögül csúnya morgás szűrődött ki, ami leginkább egy napon sütkérező sertés hangjaira emlékeztetett.
A bátyám egyértelműen horkolt.

91. oldal

Emma77>!

-Gyömbérsört! Friss és hideg gyömbérsört
a kiszáradt torokra!

202. oldal, 14. fejezet (L&L kiadó, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: Enola Holmes
Könyvözön>!

Mi haszna a racionalitásnak, ha női tettekről beszélünk?

54. oldal, 4. fejezet (CartaTeen, 2021)

ria_konyvei>!

Egyesek annyira gonoszak, hogy még a földön csűszóktól is lopnak.

211. oldal

Smicka>!

Emlékeztem dr. Watson listájára a bátyám érdemeiről: tudós, kémikus, mesteri hegedűs, mesterlövész, kiváló kardforgató, botvívó, bokszoló és briliáns következtetéseket tud levonni.
Majd megalkottam a saját erényeim képzeletbeli listáját is: tud írni, olvasni, számolni, madárfészkeket felkutatni, kukacot ásni és halat fogni, no meg kerékpározni.

40. oldal, 3. fejezet


A sorozat következő kötete

Enola Holmes sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Irene Adler: Utolsó felvonás az Operában
E. Lockhart: A hazudósok
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye
Csóti Lili: Hetedvérig
Joss Stirling: Storm és Stone
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot