A ​balkezes kisasszony esete (Enola Holmes 2.) 192 csillagozás

Nancy Springer: A balkezes kisasszony esete

Enola Holmesnak egymagában kell boldogulnia a világ legnagyobb, legmocskosabb és legveszélyesebb városában, miközben a világ leghíresebb nyomozója – történetesen a bátyja –, Sherlock Holmes vadászik rá. Szabadsága érdekében menekülnie kell a családja elől, de hol találhat társakra?

Egy köteg zseniális szénrajz láttán úgy érzi, hogy meglelte lélektársát, ám a rajzokat készítő lány, a fiatal Cecily kisasszony nyom nélkül eltűnt. Megtalálása érdekében Enolának az éjszakai London gyilkosokkal teli utcáira merészkedve kell a nyomok – egy ferde létra, egy sanda tekintetű bolti eladó és egy politikai pamflet – után erednie, hogy ráleljen a balkezes lányra, ám ezzel önnön álcáját is veszélybe sodorja. Saját magányos szíve lesz majd az árulója?
Az Edgar-díjas Nancy Springer mesteri módon eleveníti meg a viktoriánus kori Londont az eszes és rettenthetetlen Enola Holmes újabb kalandjaiban.

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

>!
Carta Teen, Budapest, 2021
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155653780 · Fordította: Nagy Mónika
>!
L&L, Budakalász, 2020
256 oldal · ISBN: 9786155653797 · Fordította: Nagy Mónika
>!
L&L, Budakalász, 2020
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155653780 · Fordította: Nagy Mónika

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Sherlock Holmes · dr. John Watson · Enola Holmes · Mycroft Holmes


Kedvencelte 10

Most olvassa 7

Várólistára tette 59

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Katalin_V_Tóth>!
Nancy Springer: A balkezes kisasszony esete

Ez a rész is egy kedves kis történet volt. Jól esett kikapcsolódni vele, de azért eléggé sok akció izgalmassá tette. Szeretem ezt a talpraesett lánykát. :-)

Niki_néni_olvas P>!
Nancy Springer: A balkezes kisasszony esete

Enola története folytatódott.
Hogyan próbál egy fiatal lány inkognitóban, egyedül boldogulni Londonban?
Ebből a történetből kiderül.

A leírások továbbra is unalmasak, de maga a krimi szál mozgalmas és izgalmas, így összességében könnyen olvasható a kötet.

Simon_Ziti>!
Nancy Springer: A balkezes kisasszony esete

Azt hittem hogy ez a film második része, nem értettem, hogy miért nincs semmi összefüggésben.
Ez a rész is tetszett, de úgy éreztem végig, hogy a nyomozói része háttérbe szorul. Nagyon kevés hangsúly volt rá fektetve.

kratas P>!
Nancy Springer: A balkezes kisasszony esete

Aranyos kis light krimi, Enola továbbra is nagyon szimpatikus főhős, de azért ha nem fejlődik egy kicsit majd tovább a személyisége, akkor a következő rész kicsit unalmas lesz már. Azért itt lényegesen kevesebb akció is volt, mint az első részben, bár spoiler.

Niki P>!
Nancy Springer: A balkezes kisasszony esete

Tetszik az írónő stílusa, a történet vezetése. Enola kedvenc szereplőm lett. Méltó a Holmes névre. Emwlem kalapom előtte, hisz ilyen fiatalon egyedül London utcáin tuti nem lehetett valami biztonságos, kellemes.
Sherlock is szimpatikus. Néha nem tudom eldönteni, hogy csak megjátsza magát, hogy nem tud bizonyos dolgokról a húgát illetlen, vagy tényleg létezik olyan, amit a Nagy Sherlock Holmes sem tud?! :)
Mycroft Holmes továbbra sem a szívem csücske. Értem én, hogy abban a kornak más volt a felfogás, de nekem túl merev, karótnyelt.

ap358 P>!
Nancy Springer: A balkezes kisasszony esete

Ez a kötet jobban tetszett, mint első, pedig maga a rejtély sokkal nyilvánvalóbb. Enola továbbra is az a felszabadult és jókedélyű lány, aki eddig volt, és cseppet sem kíván engedi az önállóságából.
Egy darabig meginog, hiszen fiatal nőként (szinte csak kamasz) egyedül London utcáin nem valami biztonságos, és mindeközben egyre több és több olyan dolgot tudunk meg, ami a nőket elnyomta, háttérbe szorította vagy éppen korlátozta. Élővé és közelivé teszi a feminizmust az írónő, és mindezt Enola szemén át, pusztán a hétköznapjaival.
Jöhet a következő rész.

Lilla>!
Nancy Springer: A balkezes kisasszony esete

Nagyon-nagyon élvezem ezt a sorozatot! Ebben a részben folytatódnak Enola kalandjai és ha lehet ilyet mondani, még az előzőnél is nagyobb veszélybe kerül. Lady Cecily esete érdekes volt, bár nem nagyon értettem a spoiler dolgot, nem igazán vagyok benne ebben a témában, szóval ez így idegen és furcsa volt számomra, nem tudom mennyi valóságalapja lehet.
A 2. kötet olvasása közben gondolkoztam el azon is, hogy milyen abszurd, hogy egy 14 éves lányról beszélünk és milyen helyen, korban, helyzetben is beszélünk róla. Mégis, tetszik, hogy azért ezt az írónő is szem előtt tartotta és néha érzékeltette velünk, hogy Enola azért mégsem egy felnőtt. Mondjuk attól függetlenül, hogy nem az, igazán kitesz magáért, és még Sherlock eszén is túljár. A nők helyzetének és az akkori társadalmi nehézségek kiemelése nagyon jó szerintem, foglalkoztat ez a téma, ezért tetszik, hogy ilyen nagy szerepet kapott.
Nagyon szeretném majd folytatni

off

3 hozzászólás
Greti26>!
Nancy Springer: A balkezes kisasszony esete

Enola Holmes Sherlock Holmes húga, és sokkkkkkal menőbb, mint a bátyja. A legmenőbb lány karakter, akiről eddig olvastam. 14-15 évesen egy kicsit fiatalabb mint én helyt áll Londonban teljesen egyedül, ráadásul egy olyan világban, ahol a nőket teljesen lenézték és elnyomták.
Enolának 3 „szerepe" van: a Nővér, a doktor felesége és a doktor nem is létezik, és Ivy Meshle. Amúgy szerintem ez a Meshle név nagyon kreatív. :D Ez a könyv még az elsőnél is nagyobb rejtélyeket, furfangosabb feladványokat tartalmazott. Voltak benne kissé durvább jelenetek is, de ettől vált izgalmassá az egész. Én nem gondoltam volna, hogy az az ember lesz a bűnös, azt meg pláne nem, hogy milyen módszerekhez folyamodott. Tetszett ez a két személyiséges dolog, egyébként teljesen érdekes elképzelés.
Nagyon tetszett a könyv, pörgős volt, és izgalmas is, nagyon élveztem az olvasását. Különösen tetszett, hogy Enola tök gyorsan, nálam jóval hamarabb rájött a megoldásokra, és nekem kellett utána gondolkoznom, hogy ez most hogyan jött ki neki. Nagyon ajánlom a könyvet! ❤
Próbálom minél hamarabb beszerezni a folytatást, és nagyon várom a Netflixes második részt is. :D

FreeAngel P>!
Nancy Springer: A balkezes kisasszony esete

Úgy érzem, kedvelni fogom ezt a sorozatot. Kicsit mintha Arthur Conan Doyle klasszikusába is beleolvashatnék közben, hiszen a közkedvelt és mindenki által ismert Sherlock is szorosan a történet részét képezi húga, Enola kalandjaiban. Még ha “csak” egymás szeretetteljes és természetesen rejtvényekkel teli fricskázásának formájában is.

Enolának ez az esete nem kapott ugyan nagy hangsúlyt, de Lady Cecily igen szimpatikus volt számomra. A történetben leginkább Enola életének kialakítása domborodott ki és hogy hogyan “boldogul ő egyedül is”, ahogyan azt anyja már a névválasztásával is előrevetítette. Nos, elég jól.

A következő részekben gondolom majd nagyobb jelentőséget kap a nyomozás is. Üdítő ezt a sorozatot olvasni.

Jucush84 P>!
Nancy Springer: A balkezes kisasszony esete

Vérbeli ifjúsági, nyomozós történet. Számomra kicsit limonádé, annak ellenére, hogy volt benne izgalom is. A könyv terjedelme is segített abban, hogy hamar kiolvassam.
Enola továbbra is szimpatikus, talpraesett lány. Tetszett, hogy a történelmi háttér kicsit nagyobb hangsúlyt kap, főleg a feminizmus. Enola nehéz helyzetben van nőként/lányként ebben a korban. Kíváncsi vagyok, sikerül-e fejlődnie, kiteljesednie a későbbiekben.


Népszerű idézetek

Niki_néni_olvas P>!

Mentem tovább, reszketve a hidegtől…s a félelemtől.

(első mondat)

Szelén>!

– Nem vagy hajlandó lemondani a titkolózásról, ugye, Sherlock?

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mycroft Holmes · Sherlock Holmes
Szelén>!

Túl sok a kérdés és kevés a válasz.

107. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Enola Holmes
Apocalypto>!

Néhány napon belül ugyanis az alábbi érdekes üzenet jelenik meg a The Times, a The Morning Post, az Evening Standard és tulajdonképpen minden napilap apróhirdetései között:
„E. H. részére: Kérünk, térj észhez. Amnesztiát ígérünk családi becsületszóra. Kérdések nélkül. Kérjük, jelentkezz! S. H. & M. H.”
Nem telik sok időbe, hogy a címzett megfogalmazza válaszát, és megjelentesse a The Times és a többi lap hasábjain.
Másnap már olvasható is.
„S. H. & M. H. részére: Lárifári. E. H.”…

252-253. oldal (L&L, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: Enola Holmes · Mycroft Holmes · Sherlock Holmes
L_Lívi P>!

– A Tőkét kérem Karl Marxtól – mondtam a tömzsi úriembernek a pult mögött. Meg sem mozdult. Mintha valami szerencsétlen mesefigurához hasonlóan kővé változott volna, miközben a szája többször is kinyílt és becsúkodott.
– Biztosíthatom – jegyeztem meg –, miután egy röpke pillantást vetek belé, bevonom posztóval és ajtótámasznak kívánom használni.

125. oldal

Apocalypto>!

– Ezt az arcátlanságot! – sziszegi összeszorított foggal. – Még ilyen pimasz, szemtelen, hallatlanul vakmerő csitrit! – De ahogy végignéz a bizonyítékon, hogy húga ismételten túljárt az eszén, keze és ajka is elernyed, vékony szája mosolyra húzódik, majd jóízű, szinte elégedett nevetésre fakad.

250. oldal (L&L, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: Enola Holmes · Sherlock Holmes
Apocalypto>!

Minden idegszálam indulásra késztetett.
Mégis, mint egy gyertyafény által megigézett, méretes fekete molylepke, magam is követtem a többieket.
A bátyámat.
A lányt, akit barátomnak fogadtam volna nemrég.
És az atyai dr. Watsont.

236-237. oldal, 17. fejezet (L&L, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: dr. John Watson · Enola Holmes · Sherlock Holmes
Meg>!

De lehet annak ellenére gazember valaki, hogy igazat beszél.

208. oldal, 14. fejezet (L&L, 2020)


A sorozat következő kötete

Enola Holmes sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén
Böszörményi Gyula: A hullaházi skandalum
Anthony Horowitz: A Sólyom gyémántja
Csóti Lili: Hetedvérig
Szabó Tünde: A hacker
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!
Mark Twain: Puddingfejű Wilson
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István: A körző titka
Alan Alexander Milne: Micsoda négy nap!