Vegán ​reggeli 9 csillagozás

Nagy Zita: Vegán reggeli

A ​Book Kiadó egészségtudatos sorozata új könyvvel bővül, mely ezúttal a mindennapjainkat megalapozó, energiával feltöltő reggeliket helyezi a fókuszba. Szerzője Nagy Zita – a Zizi kalandjai bloggere- vegán recepteket kínál a húsmentes gasztronómia világából, ízletesen szemléltetve a növényi alapú konyha gazdagságát, szépségét és változatosságát. A Vegán Reggeli az elmúlt évek során kipróbált kedvenc finomságokat sorakoztatja fel, melyek nemcsak egészségesek, hanem az elkészítésük is többnyire egyszerű, így könnyen a napi táplálkozási rutinunk részeivé tehetők.
Bár a több mint 70 recept kizárólag természetes növényi alapanyagok (zöldségek, gyümölcsök, gabonák és magvak) felhasználásával készül – vagyis egyik sem tartalmaz semmilyen állati eredetű élelmiszert (tejterméket, tojást, mézet, halat és húst) – , nemcsak vegetáriánusok, vegánok számára jelenthet egyedülálló változatosságot, hanem mindenkinek, akinek fontos, hogy mivel táplálja magát és családját, akinek nem mellékes,… (tovább)

>!
Boook, Budapest, 2016
210 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155417214

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Baráth_Zsuzsanna P>!
Nagy Zita: Vegán reggeli

A vegán konyhától sokan idegenkednek, pedig finom és egészséges ételeket készíthetünk a tárgykörben. Én azért szeretem, mert a büntetlen élvezet kategóriájába tartozik, vagyis akármennyit ehetünk a finomságokból, nem hízlalnak, és meglepően sokféle ízorgiát ki lehet hozni az alapanyagokból. Elsőre kicsit rémisztőek a hozzávalók, de a bioboltban az eladók segítségével könnyen beszerezhetjük őket (tapasztalat), és megéri a macera (gyakorlat nélkül ezek az ételek bizony nem készülnek el 5 perc alatt). Az egyetlen, amire nagyon oda kell figyelni az az, hogy egy erős turmixgépet kell beszerezni hozzá, mert az átlagos nem mindig tudja jól összekeverni a beletömködött finomságokat. A vegánok abban különböznek a vegáktól, hogy nemcsak húst nem esznek, de semmilyen állati eredetű alapanyagot sem használnak. Nem kell kétségbeesni, a növényi tejek és a kókuszzsír ki tudják váltani a jól megszokott tejet és vajat, de hozzá kell szokni ahhoz, hogy ki kell kísérletezni a hozzávalók arányát, hogy a saját szánk ízének megfelelő végeredményt kapjunk. Nem kell parázni, bátran bele kell vágni a kísérletezésbe, nem veszítünk vele semmit, ha próbálkozunk, ma már nagyon színvonalas gasztroblogok segítik a kezdő konyhatündért ebben. Ezek közül Zizi kalandjaira akkor bukkantam rá, amikor egy ínyenc lattét akartam készíteni, és amikor kipróbáltam ezt, azonnal meg lettem győzve. Ezért nem volt kérdés, hogy amint megjelenik a blogger szakácskönyve, azonnal beszereztem, és nem csalódtam, jól sikerült, nagyon hasznos és egészséges reggeli tippeket találhatunk benne.
A teljes kritika itt olvasható:
http://gasztrobarath.cafeblog.hu/2016/11/23/nagy-zita-v…

Morcant>!
Nagy Zita: Vegán reggeli

Sajnos nem találtam sok olyan receptet, ami nagyon tetszett volna, mindenesetre remekül összerakott könyvről van szó. A kiadás igényes, és gyönyörű képekkel tarkított. A fejezetek fő hozzávalókra vannak lebontva, és a legjavuk nagyon egyszerű. Talán ezért se találtam sok mindent, ugyanis nagy többségüket már ismerem.

Beatrix_Farkas>!
Nagy Zita: Vegán reggeli

Nagyon szeretem ezt a könyvet, a tematikája is érdekes, mert alapanyagonként van 3-4 étel. De a tartalomjegyzékben többféleképpen tudsz keresni.
Zizinél a kevesebb, több: nem bonyolítja halálra a recepteket, nem kell beszerezhetetlen hozzávaló, 20féle liszt. Mégis olyan recepteket oszt meg velünk, ami nem biztos hogy magunktól eszünkbe jutna.
Örülök, hogy megvettem, sokszor fogom fellapozni.

Katan>!
Nagy Zita: Vegán reggeli

Nem tudok elfogulatlanul írni egy vegán könyvről -bár kicsit azért aggódtam, miután kicsomagoltam karácsonykor, hogy csupán reggelire szűkíti a dolgokat, mi lesz ebből?- De végre-végre bebújtam vele az ágyba, megsimogattam, végigszagolgattam, gyönyörködtem a napsárga borítóban, a hangulatos képekben, és sok recept azonnal megfogott.
Tetszik ez a könyv! E sorok is kalács-illatúak éppen :)

Rekuuu663>!
Nagy Zita: Vegán reggeli

Nagyon sok hasznos és különleges reggeli található a receptek között, ételallergiásoknak, vagy csak szemléletváltóknak. Meg fogják enni azok is, akik a hagyományos értelemben étkeznek, mert mindenki szereti a változatosságot. A fél csillag levonás csak azért történt meg, mert számomra kicsit sok benne az édes reggelre, de ez ízlés és egyéni kedv kérdése.
Alapvetően jó alapot és alternatívát ad különböző reggelikhez, ahogy a neve is adja, de néhány akár vacsira is jó lehet. ;)

Morgiana>!
Nagy Zita: Vegán reggeli

Nem tudom, mennyire használható, olvasva jónak tűntek a receptek.

z_zizzent>!
Nagy Zita: Vegán reggeli

A könyv egy útmutatóval kezdődik, ahol a vegán étkezésről, illetve a Zizi által használt alapanyagokról olvashatunk bővebben. Ez az alapvető tájékoztató kitér még többek között a bevásárlásra, tárolásra, mértékegységekre és konyhai praktikákra is, érdemes elolvasni. A receptek sorrendjének felállítása a hozzávalók alapján, betűrendben történt: először jönnek az almás ételek, végül pedig az ún. szuperélelmiszereket tartalmazó reggelik. Számomra kicsit szokatlan ez a struktúra, de a könyv végén egy tárgymutatót is találunk, ahol egy hagyományosabb kategóriarendszert követ a felsorolás (italok, egytálételek, kenyérfélék, palacsinták, stb.).

Minden “fejezet” előtt bemutatásra kerül a főszerepet játszó hozzávaló, itt olvashatunk annak tápanyagtartalmáról, fajtáiról, felhasználhatóságáról is. Több olyan érdekességet is olvastam, amiről eddig fogalmam sem volt, de bevallom, hogy ezeknél az ismertetőknél azért éreztem némi elhatárolódást magamban. Többször is megjelenik a lúgosítás mint fogalom, amivel kapcsolatban elég szkeptikus vagyok, ezt a szekpticizmust pedig csak megerősítették a lúgosítás értelmét cáfoló, orvosok tollából származó cikkek, amiket olvastam. Ettől függetlenül a Vegán reggeli tartalmilag is nagyon korrekt szerintem, ebben a pontban egyszerűen csak nem értünk egyet.
Teljes kritika húsevő, gluténérzékeny, inzulinrezisztens és vegán szempontból itt olvasható: http://thepuur.com/hu/vegan-reggeli-szakacskonyv/


Hasonló könyvek címkék alapján

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája
Kristy Turner: Vegán!
Michael Greger – Gene Stone: Hogy ne halj meg
Andrási Nóra: Mindenmentes 2.
Melanie Joy: Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket?
Rachel Brathen: Jógacsaj
Polcz Alaine: Főzzünk örömmel!
Janits-Szabó Virág: Örömfőzés
Lénárt Gitta: Élő édességek könyve
Oláh Andor – Kállai Klára – Vadnai Zsolt: Reformkonyha