Ökobaba 14 csillagozás

Kicsivel zöldebben
Nagy Réka: Ökobaba

Sehol ​nem lenne ez a könyv, ha nem lenne kiért és miért hajnalig bújni a netet, számtalan ellentmondó véleményt százszor újra meg újra elolvasni úgy, hogy közben ez az alaposság ne forduljon ellenünk, ne mérgezze a hétköznapjainkat. Hogy ne félelem legyen mögötte, hanem szeretet. Én így szeretek. Hogy azokra, akik fontosak nekem, megpróbálok vigyázni anélkül, hogy belebolondulnék abba, hogy úgysem tudok rájuk vigyázni. A picik mintát követnek. Hiszek abban, ha most a piac hangulatát szeretik meg, ha látják, hogy finom dolgokat hamar meg lehet főzni a konyhában, ha azzal játszunk, hogy vajon melyik zöld levél a bazsalikom és melyik a petrezselyem, ha igyekszünk egy adalékoktól, kemikáliáktól és felesleges tárgyaktól mentes életet kialakítani, akkor ezt fogják tovább vinni majd később a saját életükben. Mert nekik ez a természetes. Nagy Réka A népszerű Ökoanyu blog és könyv szerzője legújabb könyvében olyan témaköröket jár körbe, mint a természetes babavárás vagy a bababarát lakás… (tovább)

>!
Sanoma, Budapest, 2014
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633410868 · Illusztrálta: Széll Adrienn

Kedvencelte 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

>!
Szávitrí SP
Nagy Réka: Ökobaba

Nagy Réka: Ökobaba Kicsivel zöldebben

Nekem ez a könyv most nagyon kapóra jött. Akkor sikerült kivenni a könyvtárból az Ingyenbabával együtt, amikor már épp kezdtem elveszni a különböző babakelengyelistákban és bepánikolni, hogy mi lesz, ha nem veszek meg mindent, ami kell. Persze éreztem, hogy a listákon szereplő dolgok nagy részére nincs szükség, illetve elborzadva néztem a boltokban a temérdek babáknak való piperecuccot. „Komolyan ennyi mindent rá kell kenni arra a gyerekre?!” Mindeközben végre elhatároztam magam, hogy zöldítem a háztartást, amit már olyan régóta szeretnék, csak soha nem szántam rá az időt, hogy utánaolvassak.
Az Ökoanyut még nem olvastam illetve korábban a blogot magát sem, ezért számomra sok újdonságot tartalmazott a könyv, bár valójában nagyrészt a blogon található bejegyzések gyűjteménye. Engem főleg a környezetbarát tisztítószerek rész érdekelt és sok jó ötletet találtam benne.
Amit negatívumként tudok felhozni az az, hogy néha már-már átmegy kemofóbba, ami vicces volt, mert párhuzamosan olvastam ezzel. Mindezt úgy, hogy forrásként maximum internetcímeket jelöl meg. Nem kétlem, hogy a szerző lehetőségeihez mérten utánaolvasott a dolgoknak, de valódi szaktudás nincs mögötte, ezért szerintem érdemes ezeket az írásokat a helyükön kezelni.

10 hozzászólás
>!
H_Andi
Nagy Réka: Ökobaba

Nagy Réka: Ökobaba Kicsivel zöldebben

Jó kis könyvecske ez, könnyen emészthető információk, szép megjelenés, egyszóval vagy néggyel ;), jó volt kézbe venni. Sok infó, ami benne van, számomra már alap, de így is találtam benne néhány jó ötletet, praktikus tanácsot a későbbiekre nézve, illetve jó kis összefoglalót a káros adalékanyagokról.
A szerző stílusa, a témához való hozzáállása is tetszett, egy megnyilvánulását leszámítva, miszerint az áruházban reklamált, hogy a zsírkréta, amit ott vett csak ecetes ollóval jön ki, az áruháznak erre meg nem volt épkézláb reakciója. Ha már mindenképpen elő akar venni ezért valakit, akkor inkább a gyártóhoz menjen. :p Legközelebb, ha nem jön ki a meggyfolt a ruhámból, majd jól lerendezem a zöldségest, hogy milyen meggyet adott el nekem. Legközelebb tájékoztasson, hogy foltot hagyhat. :p

>!
bbea
Nagy Réka: Ökobaba

Nagy Réka: Ökobaba Kicsivel zöldebben

Ahogyan Nagy Réka írja a könyvében, az emberek jó része akkor kezd el leginkább foglalkozni a minket körülvevő mérgek elkerülésének lehetőségével, amikor egy gyermekért kell felelősséget vállalni. Én nem csak ekkor, de tény, hogy most sokkal intenzívebben érdekel a téma. Közben persze rádöbben az ember, hogy magunkra sem árt odafigyelni és jó lenne, ha gyermek nélkül is igyekeznénk néhány tanácsot alaposan megfontolni. Sok hasznos információ van benne, amiket én a könyv hatására vagy a könyv nélkül is be fogok tartani (mert már korábban is hallottam róla). Ajánlom mindenkinek a könyv elolvasását, nem csupán éppen várakozó nőknek, de nekik különösen. Ám azért azt hozzáteszem, hogy nem minden egészen kerek benne, nem árt tájékozódni még mellette, mert belefutottam egy-két dologba, ami szerintem nem száz százalékosan állja meg a helyét.
A könyv kívül-belül nagyon szép kivitelezésű, nagyon tetszetős, jó kézbe venni, lapozgatni, olvasgatni.

>!
eeszter
Nagy Réka: Ökobaba

Nagy Réka: Ökobaba Kicsivel zöldebben

Nagyon sok hasznos információ és módszer található a könyvben. Mindent nem tudok betartani sajnos, de törekszem a helyes irányba.

>!
rozsasflamingo
Nagy Réka: Ökobaba

Nagy Réka: Ökobaba Kicsivel zöldebben

A külső megfog, a belső megtart. Ugye mekkora közhely? :) Na, de ez a könyv külalakra, tapintásra annyira vonzó volt, hogy muszáj volt megszereznem. Mondjuk, hogy tudatos vásárlásom (vagyis babavárás pénzszűkében) eredményeképpen csak kikölcsönöztem. Hiánypótló a maga nemében, mert a fenntarthatóság magyar nyelvű irodalma elég szűkös, a neten vannak itt-ott infók, de nem ilyen komplexen és hát, a neten olvasni nem is tudok olyan elmélyülten. Szóval, jó kézikönyv, információtár. Hardcore környezettudatos szülőknek nem sok újat tartalmaz, de nem is hozzájuk szól. Okos alternatív megoldásokat mutat be, van jobb út a kínai/fast fashion gyerekruhán, Domestoson és Johnson&Johnsonon kívűl.


Hasonló könyvek címkék alapján

Berente Ági: A babaápolás kézikönyve
Vasvári Judit (szerk.): A baba első éve
Bernfried Leiber – Michael Radke – Manfred Müller: Új baba lexikon
Márton Noémi: Partedli
Libby Purves: Hogyan ne legyünk tökéletes anyák?
Büki Andrea: Ölelj át!
Penelope Leach: Picik és kicsik
Czeizel Endre – Czeizel Barbara: Hogyan segíthetek gyermekemen?
Kardos Andor – Pásztor Magdolna – Polónyi Erzsébet – Tardos Anna: Tipegő
William Sears: Éjszakai gondoskodás