Ökobaba 27 csillagozás

Kicsivel zöldebben
Nagy Réka: Ökobaba Nagy Réka: Ökobaba

Amikor megfogalmazódik a gondolat, hogy jöhet a baba, a leendő szülők sok esetben szemléletváltáson mennek keresztül. Igyekeznek környezettudatosabb életmódot kialakítani, hiszen felelőssé válnak nemcsak a születendő gyermekükért, hanem a környezetért is, amelyben élni fog. Az Ökobaba ehhez az úthoz, ehhez a változáshoz igyekszik segítséget nyújtani: környezetbarát tippeket ad a babaváráshoz, a baba gondozásához és az ökotudatos gondolkodás elsajátításához a családban. Eligazít a termékek és címkék útvesztőjében, segít a zöldebb otthon, babaszoba és babakelengye előkészítésében, és beavat a természetes babaápolás rejtelmeibe. Útmutatót kínál az egészséges táplálkozáshoz, valamint ötleteket ad a stressz- és kacatmentes ünnepi készülődéshez.

>!
Central Könyvek, Budapest, 2020
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633247891
>!
Sanoma, Budapest, 2014
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633410868 · Illusztrálta: Széll Adrienn

Most olvassa 1

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 47


Kiemelt értékelések

Szávitrí>!
Nagy Réka: Ökobaba

Nagy Réka: Ökobaba Kicsivel zöldebben

Nekem ez a könyv most nagyon kapóra jött. Akkor sikerült kivenni a könyvtárból az Ingyenbabával együtt, amikor már épp kezdtem elveszni a különböző babakelengyelistákban és bepánikolni, hogy mi lesz, ha nem veszek meg mindent, ami kell. Persze éreztem, hogy a listákon szereplő dolgok nagy részére nincs szükség, illetve elborzadva néztem a boltokban a temérdek babáknak való piperecuccot. „Komolyan ennyi mindent rá kell kenni arra a gyerekre?!” Mindeközben végre elhatároztam magam, hogy zöldítem a háztartást, amit már olyan régóta szeretnék, csak soha nem szántam rá az időt, hogy utánaolvassak.
Az Ökoanyut még nem olvastam illetve korábban a blogot magát sem, ezért számomra sok újdonságot tartalmazott a könyv, bár valójában nagyrészt a blogon található bejegyzések gyűjteménye. Engem főleg a környezetbarát tisztítószerek rész érdekelt és sok jó ötletet találtam benne.
Amit negatívumként tudok felhozni az az, hogy néha már-már átmegy kemofóbba, ami vicces volt, mert párhuzamosan olvastam ezzel. Mindezt úgy, hogy forrásként maximum internetcímeket jelöl meg. Nem kétlem, hogy a szerző lehetőségeihez mérten utánaolvasott a dolgoknak, de valódi szaktudás nincs mögötte, ezért szerintem érdemes ezeket az írásokat a helyükön kezelni.

10 hozzászólás
H_Andi>!
Nagy Réka: Ökobaba

Nagy Réka: Ökobaba Kicsivel zöldebben

Jó kis könyvecske ez, könnyen emészthető információk, szép megjelenés, egyszóval vagy néggyel ;), jó volt kézbe venni. Sok infó, ami benne van, számomra már alap, de így is találtam benne néhány jó ötletet, praktikus tanácsot a későbbiekre nézve, illetve jó kis összefoglalót a káros adalékanyagokról.
A szerző stílusa, a témához való hozzáállása is tetszett, egy megnyilvánulását leszámítva, miszerint az áruházban reklamált, hogy a zsírkréta, amit ott vett csak ecetes ollóval jön ki, az áruháznak erre meg nem volt épkézláb reakciója. Ha már mindenképpen elő akar venni ezért valakit, akkor inkább a gyártóhoz menjen. :p Legközelebb, ha nem jön ki a meggyfolt a ruhámból, majd jól lerendezem a zöldségest, hogy milyen meggyet adott el nekem. Legközelebb tájékoztasson, hogy foltot hagyhat. :p

bbea>!
Nagy Réka: Ökobaba

Nagy Réka: Ökobaba Kicsivel zöldebben

Ahogyan Nagy Réka írja a könyvében, az emberek jó része akkor kezd el leginkább foglalkozni a minket körülvevő mérgek elkerülésének lehetőségével, amikor egy gyermekért kell felelősséget vállalni. Én nem csak ekkor, de tény, hogy most sokkal intenzívebben érdekel a téma. Közben persze rádöbben az ember, hogy magunkra sem árt odafigyelni és jó lenne, ha gyermek nélkül is igyekeznénk néhány tanácsot alaposan megfontolni. Sok hasznos információ van benne, amiket én a könyv hatására vagy a könyv nélkül is be fogok tartani (mert már korábban is hallottam róla). Ajánlom mindenkinek a könyv elolvasását, nem csupán éppen várakozó nőknek, de nekik különösen. Ám azért azt hozzáteszem, hogy nem minden egészen kerek benne, nem árt tájékozódni még mellette, mert belefutottam egy-két dologba, ami szerintem nem száz százalékosan állja meg a helyét.
A könyv kívül-belül nagyon szép kivitelezésű, nagyon tetszetős, jó kézbe venni, lapozgatni, olvasgatni.

eeszter>!
Nagy Réka: Ökobaba

Nagy Réka: Ökobaba Kicsivel zöldebben

Nagyon sok hasznos információ és módszer található a könyvben. Mindent nem tudok betartani sajnos, de törekszem a helyes irányba.

AnyAnonymous P>!
Nagy Réka: Ökobaba

Nagy Réka: Ökobaba Kicsivel zöldebben

Könnyen olvasható, jól szerkesztett kis könyvecske, amit valóban jó kézbe venni. Sok témát érint, és habár egyikben sem veszik el (nagyon letisztult és tömör), mégis sok konkrét tippet ad (pl. étel és tisztítószer-recepteket vagy forrásokat jelöl meg, ahol alaposabban utána lehet járni az adott témának). További szimpatikus vonása, hogy nem kelt olyan érzést, mintha le akarná nyomni az ember torkán a saját nézeteit, csak tájékoztat mindenféle opcióról. Így nyugodtan tudtam válogatni abból, amivel tudok azonosulni és egyszerűen elengedni azt, amivel nem (pl. homeopátia, vagy a gonosz E-számok kérdése).

Bretus_Réka P>!
Nagy Réka: Ökobaba

Nagy Réka: Ökobaba Kicsivel zöldebben

Sok szempontból hasznosnak találtam a könyvet. Nagyon örültem, mikor a popsikrémeknél megnevezett kereskedelmi forgalomba kapható márkákat is, mivel számomra ez okoz nagy fejtörést. Szeretem a tudatos környezetvédelmi nézeteket. Én is sokat szem előtt tartok, de voltak olyan részek amit kicsit soknak éreztem. Szépen illusztrált és jól tagolt.

Aemitta>!
Nagy Réka: Ökobaba

Nagy Réka: Ökobaba Kicsivel zöldebben

Szeretem a környezettudatossággal kapcsolatos írásokat, főleg amik nem kifosztani akarnak, hanem mesélnek. Ez a könyv ebből a szempontból könnyed volt, néha túlzottan is. A dallamok nagy részét egy idő után átugrottam. Sok újdonságot nem mondott, de ismétlés a tudás anyja.

Lilyom>!
Nagy Réka: Ökobaba

Nagy Réka: Ökobaba Kicsivel zöldebben

Gyönyörű könyv, a képek is nagyon szépek benne, igényesen összerakott kötet. Volt pár rész, ahol az én nézeteimnek már sok volt a zöld felfogás, leginkább a babavárásra vonatkozó fejezeteknél, de például a táplálkozásos és ünnepes rész kimondottan tetszett. Az író stílusával nem mindig tudtam azonosulni spoiler, de olvasmányosan volt megírva minden.

rozsasflamingo>!
Nagy Réka: Ökobaba

Nagy Réka: Ökobaba Kicsivel zöldebben

A külső megfog, a belső megtart. Ugye mekkora közhely? :) Na, de ez a könyv külalakra, tapintásra annyira vonzó volt, hogy muszáj volt megszereznem. Mondjuk, hogy tudatos vásárlásom (vagyis babavárás pénzszűkében) eredményeképpen csak kikölcsönöztem. Hiánypótló a maga nemében, mert a fenntarthatóság magyar nyelvű irodalma elég szűkös, a neten vannak itt-ott infók, de nem ilyen komplexen és hát, a neten olvasni nem is tudok olyan elmélyülten. Szóval, jó kézikönyv, információtár. Hardcore környezettudatos szülőknek nem sok újat tartalmaz, de nem is hozzájuk szól. Okos alternatív megoldásokat mutat be, van jobb út a kínai/fast fashion gyerekruhán, Domestoson és Johnson&Johnsonon kívűl.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jónás Anna: Kicsivel – könnyebben
Ruzsa Dóra: Szülés utáni túlélőkalauz
Csordás Ágnes (szerk.): Csecsemő-, kisdedgondozás, gyermeknevelés
W. Ungváry Renáta: Szoptatós füzet
Gyarmati Andrea: Gyere velem gyógyítani!
A. J. Watertson: A babaápolás ABC-je
Goldie Hawn – Wendy Holden: Hogyan neveljünk boldog gyermeket?
Deákné B. Katalin: Mire nevelitek a gyerekeiteket?
Colin Cooper: Kispapák kézikönyve
Nagy Anna: Egyedülálló szülők könyve