Ökoanyu ​a konyhában 19 csillagozás

Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek
Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában

Egyesével csomagolt füge, paradicsom tálcán, egy fürt spanyol szőlő műanyag dobozkában. Elképesztő mennyiségű szemetet hurcolunk haza csomagoló anyag formájában, és számos olyan tárgyat veszünk meg, amit sosem fogunk használni. Ökoanyu ezúttal is fontos problémákra világít rá, fáradhatatlanul kutatja fel az újabb trendeket, jár a teflon, a pálmaolajat tartalmazó pattogatott kukorica rejtélyének nyomában és beszámol a reményteli tendenciákról. Rengeteg apró trükköt, ötletet kapunk alapkonyhánk felszerelésére, a kamra és a hűtőszekrény optimális kialakítására, a biztonságos élelmiszerek beszerzésére – figyelembe véve a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat.
És hát a könyv húsmentes ételei! Egyszerű, de pont ezért nagyszerű levesek, főételek, könnyű tavaszi saláták, ínycsiklandó kencék és krémek, nyalánkságok és frissítő italok sorakoznak – a szerző bájos „szösszeneteivel” fűszerezve –, melyekből hiányzik a hús és még sincs egy percig sem hiányérzetünk.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Nők Lapja Műhely Central Médiacsoport, Sanoma

>!
puhatáblás · ISBN: 9789633412558
>!
Sanoma, Budapest, 2015
216 oldal · ISBN: 9789633411278

Enciklopédia 3


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 32


Kiemelt értékelések

Kis_Andrea>!
Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában

Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek

Nagyjából egyezik a véleményem az előttem szólókkal. Nagyon szép könyv, ami inspirálódásra tökéletes, de túl sok újat nem mond. A felszínt karcolgatja, illetve aki már 20 éve vezet háztartást annak semmi hűha faktor nem lesz benne. Ezzel együtt élveztem az olvasását, mert látványos, és Réka stílusa nagyon szórakoztató, valamint találtam 4 új, jónak tűnő receptet. :-) Könyvtárból mindenképpen érdemes kihozni, ha valakinek szembejön. :-)

Annamarie P>!
Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában

Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek

Nekem nagyon tetszett. Inspiráló, elgondolkodtató. Sok dologról hallottam már. Akik jártassak a témában, azoknak nem mond újdonságokat, de aki először találkozik a zöldítés gondolatával, az biztosan talál magának olyan szálat, amin elindulhat a tudatosabb létfenntartás felé. Én egy-két dologra alaposabban kitértem volna, szerintem nem szenvedett volna csorbát az olvashatóság emiatt. Amit viszont hangsúlyoznék, hogy Nagy Réka mindvégig megosztja velünk a benne uralkodó kételyeket is, hiszen nincs nap,amikor meg ne cáfolnának valami tuti egészségesnek és életelixírnem kikiáltott csodaszert, ételt, életformát… Ráadásul mindvégig szórakoztatóan ír, ajánlott receptjei teljesen használhatóak, a könyv nagyon ízléses, jó kézbe venni.

1 hozzászólás
szibolya>!
Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában

Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek

Olyan mint egy nyomtatott blog, mert valójában az is, témák, bejegyzések egymás után pakolva, közvetlen, laza stílusban megírva.
Hagyományos étkezést folytatóknak szól, akik szeretnének az étkezésükben is zöldülni egy kicsit, kevesebb húst enni, azaz húsmentes hétfőket tartani. A receptek nem igazi receptek, és igazából nem váltanak ki egy hagyományos étkezést. Főleg köretek és desszertek, amikből nem nehéz húsmenteset találni…
Arról mereng, hogy csak rizs és krumpli az ismert magyar köret, erre közli a rizottó és a petrezselymes burgonya receptjét…
Viszont jó látni a változást: 2015-ben a kuszkusz és az édesburgonya még kuriózum, a csomagolásmentes boltok pedig csak külföldön léteztek – azóta már természetes, hogy akár egy szupermarketben is vásárolhatunk gravitációs tárolókból és/vagy a saját zsákunkba.

Amit hiányoltam:
– a legegyszerűbb húskiváltás a gomba: mehet töltött vagy rakott ételekbe, és gyakran észre sem venni a különbséget
– ha már eszünk húst, akkor
együnk kevesebb marhát
használjuk fel az állatok minél több részét, ne csak csirkemellet (v)együnk.

Amit továbbviszek belőle:
a zöldségek és a csírák mosóvizét felfogom, és öntözésre használom.

bodr>!
Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában

Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek

Hozzáértő értékeléshez erre tessék: http://moly.hu/ertekelesek/1883240

Nekem csak úgy a kezembe akadt a könyv. Engem nem foglalkoztat különösebben a környezettudatosság (hurr-hurr). Csak a receptek miatt lapoztam bele, mert most épp gyűjtögetem őket. A bevezető, ismeretterjesztő részben viszont azért megakadt a szemem egy-két olyan tanácson, aminek tartalma és tálalása alapján azt a következtetést vontam le, hogy tőle inkább nem fogadok el tanácsokat.

A receptek viszont tökre tetszettek, és ezt azért is hangsúlyozom, mert a fent linkelt értékelés ezeket (is) eléggé lehúzza, mégpedig jogosan. Aki szeret főzni, szeret a konyhában lenni, érdekli a gasztronómia, annak ezek tényleg nem is receptek, inkább egyfajta ötletelések. Én viszont akkor vagyok elégedett, ha nem tart sokkal tovább egy étel elkészítése, mint amennyi idő alatt elfogy. És nem is kell hozzá sok összetevő. Sőt, lehetőleg főzni és sütni sem kell, csak kutyulni. Mondhatni kezdő vagyok a konyhában, és szeretem könnyen megúszni az ott történteket. Ilyen hozzáálláshoz pedig ideálisak ezek az „ötletelések”. Főleg, ha valaki ún. szemivegetáriánus, mint amilyen ezek szerint én is vagyok, csak eddig nem gondoltam így magamra. Ez ugyanis azt jelenti, hogy csak ritkán eszik valaki húst. Ki ideológiai, ki egészségügyi okokból, mindegy is. Mert ezek a receptek mind-mind húsmentesek, itt éppen környezetkímélő okokból.

Szóval annak ellenére, hogy a fent linkelt értékelés minden gondolatával egyetértek, a receptek(?) miatt mégis tudom ajánlani azoknak, akik nem szeretnek sütni-főzni.

lilaköd P>!
Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában

Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek

Jó kis gondolatébresztő könyvecske.
Ezekre az ötletekre lehet építeni, valamint mindenki a saját ízlésének megfelelően bővítheti a „recept” gyűjteményt.

Grafitforgács>!
Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában

Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek

Érdeklődés felkeltésére jó, de az ismeretség elmélyítésére kevés. Túl szertefolyó információ halmaz, de a könyv kinézete nem is szakértői/szakmai leírást ígér. Vannak benne jó weboldal linkek, viszont néhol nekem sok a haszontalan leírás, amit ki is hagytam itt-ott, mert nem adott számomra érdemi tudás többletet.

rita_kalydine P>!
Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában

Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek

Szeretem Réka stílusát, szeretem, ahogy ír. De ez a könyv… hát maradjunk annyiban, hogy szép! Amit itt a legtöbben dicsérnek, a receptek, szerintem azok a leggyengébbek. Nyilván a 20 éve sütök főzök napi szinten, ad egy tudást, amihez semmi újat nem tudott a könyv adni, de még néhol hiányos is a recept…
Felszínes, bulváros…fiataloknak, akik még ismerkednek a főzéssel, az ökotudatosság fogalmával, nekik átlapozni, ismerkedni jó, de ennyi.


Népszerű idézetek

szibolya>!

Tuti jolly joker: rizottó

Hozzávalók:
2 db vöröshagyma
2 gerezd fok hagyma
3 db zellerszár
500 g rizottórizs
100 g vaj
150 g reszelt parmezán
só, bors olívaolaj
2 evőkanál vaj
a főzéshez

[…] A fontos állítás a következő: a rizottó nem rizses hús vagy zöldséges rizs. Az valami teljesen más. Állaga leginkább a tejberizshez hasonlítható, lágy és krémes. Ez azért is jól jöhet, mert így a gyerekek is megkedvelhetik, és a kis zöldséges feltétekkel némi vitamint esempészhetünk a szervezetükbe anélkül, hogy észrevennék. A rizottó lelke a jó rizs és a finom alaplé.
Vágjuk apróra a hagymát, a fokhagymát és a zellert. Olivaolajon kezdjük fonnyasztani a hagymát, a zellert és kis késleltetéssel a fokhagyma felét. Közben melegitsük fel az alaplevet. Ha a hagyma már átlátszó, jöhet a rizs, ezt is hevitsük a hagymás, zelleres olajban, amig szintén átlátszó nem lesz. Utána jön az izommunka: a lángot vegyük takarékra, és merjünk a rizshez egy merőkanál alaplevet és keverjük, amíg a rizs felszívja. És újra és újra, amíg el nem fogy a lé. Kitűnő torna az integetőhájnak…. Én közben szoktam hozzáadni a felaprított fokhagyma másik felét, mert úgy intenzívebb lesz az íze. Ha elkészültünk, adjuk hozzá a vajat és a sajtot Tegyük rá a fedőt és tíz percig pihentessük. A legvégén kóstoljuk meg, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A feltét gyakorlatilag bármi lehet. Nekem az egyik kedvencem elég hó végi (értsd alacsony költségvetésű) és nem igazán gyerekbarát. Kevés olajban enyhén megpirítok vékony szeletekre vágott és tűréshatár szerint kevés csilivel megszórt fokhagymát. Amikor kész, ezt öntöm a kiporciózott rizottó tetejére. De ugyanezzel a módszerrel pirított gombával is tálalhatjuk. A gombát tisztítsuk meg, vágjuk laskára, és olajon pirítsuk egy kis sóval, borssal. A rizottónak olyan intenzív az íze, hogy a feltéteket nem kell túlfűszerezni.

112. oldal

Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek

szibolya>!

Waldorf-krém

Hozzávalók
fel nagyobb zeller, vagy 1 egész közepes nagyságú (kb. 25 dkg)
5 darab nagyobb fej alma
3 marék dió

A zellert meghámozom és felkockázom. majd puhára főzőm annyi vízben amennyi ellepi, As almát meghámozom és szinten felkockázom. Amikor a zeller megpuhult, az almával együtt pürésítem. Hozzáadom a három szűk marék diót, és a botmixerrel azzal is összedolgozom, míg homogén krémet nem kapok. Használható szendvicskrémként és mártogatósként is.

140. oldal

Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek

Kapcsolódó szócikkek: alma · dió · zeller
szibolya>!

Sütőtökös gnocchi fokhagymás mángolddal

Hozzávalók:
1 közepes sütőtök, nagyjából egykilós
1 tojás
1 csokor mángold
2 gerezd fokhagyma
liszt
só, bors
vaj

A sütőtököt félbevágom, és sütőben megsütöm. Ha kész, kikaparom a belsejét és botmixerrel pürésítem, sózom, borsozom. Apránként annyi lisztet adok hozzá, amennyivel jól gyúrható tésztát kapok. Utána egy centi átmérőjű kígyókat formázok a tésztából, majd a kígyót kétcentis darabokra vágom. A gnocchit lobogó vízbe doborn, és megvárom, amíg feljön a víz színére. A mángoldot megmosom és felszeletelem. Nem szoktam kivenni a szárat Ha valaki nem szereti a kesernyés ízt, dobja egy percre lobogó sós vízbe, de én nem szoktam, úgy szeretem az izét, ahogy van. A felszeletelt mángoldot kevés vajon egy serpenyőben megfonnyasztom, és hozzáadom a két gerezd kinyomott fokhagymát. Ha kész, és közben a kis nudlik is megfőttek, leöntöm róluk a vizet és serpenyőben összeforgatom őket a fokhagymás mángolddal

107. oldal

Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek

szibolya>!

Sárgaréparaita

Hozzávalók:
2-3 répa
4 dl joghurt (ha nagyobbak a répák, több joghurtot érdemes rátenni)
egy marék apróra tört sós mogyoró
1 mokkáskanál római kömény
só, ízlés szerint
késhegynyi csili por, ha csípősen szeretjük

Ez a könnyű indiai fogás kiváló hűsítő étel is egyben, érdemes a forró nyári estéken is elővenni a receptet.
A répát reszeljük le, öntsük le a joghurttal, keverjük össze, majd adjuk hozzá a fűszereket és a tört sós mogyorót. Hűtsük le, hidegen tálaljuk.

129. oldal

Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek

szibolya>!

Forró gombasaláta

A legújabb kattanásom, hogy szeretem a zöldsalátákat meleg feltéttel. Így született ez a gombás tavaszi saláta is, de halmozhatunk zöldsalátánk tetejére grillezett zöldségeket is, bár belátom, furcsán hangzik, de nagyon-nagyon finom. Ennek a salátának az a különlegessége, hogy itthon még kevésbé ismert salátafélékböl készítettem, Dóra Melinda Tünde Kíváncsi kert-jének elképesztő kínálatából. De persze készíthetjük bármilyen zöldsalátából.
Hozzávalók
személyenként egy marék zöld saláta
egy szűk marék rukkola
4-5 fej csiperke gomba

Az öntethez:
fél deci olívaolaj
kevés citrom- vagy lime-lé
egy szűk teáskanál mustár
egy nagyobb csipet só
bazsalikom

Először elkészítem az öntetet. Az olajba belekeverem a bazsalikomot, ha száraz van otthon, akkor nagyjából egy mokkáskanálnyit, ha friss, akkor két szárról lecsipkedem a leveleket. Hozzákeverem a mustárt, a sót, és a végén belecsöpögtetek pár csepp citromlevet. Utána meghámozom a gombát, laskára vágom és kevés olívaolajon megfonnyasztom. A tálakba kimérem a zöldsalátát, összekeverem, ráöntöm az öntetet, azzal is összekeverem, majd a tetejére porciózom a még meleg gombát. Néha kis olajos magvakkal is meg szoktam bolondítani a tetejét (napraforgómag, szezám-, lenmag).

137. oldal

Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek


Hasonló könyvek címkék alapján

Lénárt Gitta: Lúgosítás élő ételekkel
Lénárt Gitta: Élő aszalványok könyve
Rosta Erzsébet: Vegetáriánus konyha Indiában
Lénárt Gitta: Szivárvány szakácskönyv
Lénárt Gitta: Élő italok könyve
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája
Király Ágnes: Egyszerűen fermentálj
Janits-Szabó Virág: Örömfőzés
Kocsis Dóra: Zero waste konyha
Vida Kata: Idei, hazai, zöld