Ökoanyu 74 csillagozás

Egyszerűen zöld
Nagy Réka: Ökoanyu

Anyukaként lótunk-futunk, bevásárolunk, főzünk, takarítunk, gyereket nevelünk, dolgozunk. Miközben a lehető legjobbat akarjuk családtagjaink és a környezetünk számára – fontos kérdésekkel kerülünk szembe nap, mint nap az élet bármely területén.
Mivel fürödjön a család? Hogyan legyen otthon tisztaság? Miként kerüljön az asztalra finom és egészséges étel? Olyan könnyű lenne, ha egyértelmű válaszok lennének. De nem ússzuk meg az utánajárást és a dilemmákat. Segítséget viszont kaphatunk. Rengeteget. Azoktól, akik már végigküszködték magukat ezeken a kérdéseken, és találtak rá válaszokat, megoldásokat, amelyeket meg is osztanak velünk.
Ökoanyu és az ő könyve ilyen. Minden egyes termék, amit a kosarunkba teszünk egy döntés. Mi hozzuk meg. Hiszünk abban, hogy minden egyes pici lépés, amit a környezetünkben teszünk, számít.

>!
Central Könyvek, Budapest, 2020
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633410585 · Illusztrálta: Széll Adrienn
>!
Sanoma, 2013
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633410585

Enciklopédia 15


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 60

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Kkatja P>!
Nagy Réka: Ökoanyu

Nagy Réka: Ökoanyu Egyszerűen zöld

Na igen, ez az a téma, amiről mostanában nem lehet eleget beszélni, spoiler és eleget hangsúlyozni a jelentőségét az unokáink-dédunokáink jövőjére nézve. Jó lenne egy tisztább, szebb világot hagyni nekik örökségül és megtenni mindenkinek csak azt, ami tőle függ otthon és a környezetében (és persze, akinek van rá lehetősége és hatása nagyban is ugyanezt). És nem kell nagy dolgokra gondolni vagy egyszerre meglépni mindet, de szépen folyamatosan biztosan mindenki meg tud annyit tenni, hogy teszemazt a mindennapi húsevés helyett visszatér a heti egyszerire spoiler vagy csak spoiler ezt a szemünk előtt tartani mindennapjaink során.
Elég sok házilag is elkészíthető tisztítószert, kozmetikumot és receptet ad meg (én is szívesen használom a kettedsavas szikenyt, a citromsavat, a mosószódát és @Morpheus-om által készített fincsi és full természetes kencéket, de kaptam új tippeket is pl. napvédő krém spoiler) a rengeteg honlap ötlet mellett, ahol tovább nézelődhetünk és képezhetjük magunkat természetvédelemből. Tényleg, ilyen tantárgy miért csak alternatív iskolákban vagy egyetemi szinten van csak? :(

Bár szerencsére vannak kezdeményezések ennek megváltoztatására:
http://zold-hid.hu/ovisok_es_a_kornyezet.pdf
http://www.aprolepes.hu/a-program-bemutatasa
www.kvvm.hu/index.php…

Szóval egyéni szinten és kezdésnek nagyon is jó kis összefoglaló ez a könyvecske, ajánlom mindenkinek, aki szereti a zöldet. :)

Trudiz >!
Nagy Réka: Ökoanyu

Nagy Réka: Ökoanyu Egyszerűen zöld

Sokunk számára nagy öröm, hogy Réka „hóbortjaiból” ez a könyv megszületett. Kedvesen, őszinte írással kezdte a bevezetőjét. Máris megkedvelte az ember. :)
Amit pedig adott, azért köszönet jár. Alapos, megfontolt, átgondolt, ötletadó. Saját tapasztalatai mellett, hasznos honlapok, piacok címeit adta közre. Szép fotókkal örvendeztetett. Tetszett a szőnyeg só általi tisztítása körülményeinek leírása. Kapunk még kozmetikumötleteket is és egyéb praktikus tanácsot.

piciszusz>!
Nagy Réka: Ökoanyu

Nagy Réka: Ökoanyu Egyszerűen zöld

Fruzsit kértem meg, hogy vegye ki nekem a könyvtárból, mert egy ideje foglalkoztat ez a téma es Fú hát nem győztem jegyzetelni, aztán 30 oldal után úgy döntöttem, inkább megveszem később magamnak, mert ez kell. A bevásárlás résznél nem volt sok újdonság, de a többinél lesz hová fejlődnöm és köszönöm a recepteket, szerintem lesz amit ki fogok próbálni.

6 hozzászólás
Nienna001 P>!
Nagy Réka: Ökoanyu

Nagy Réka: Ökoanyu Egyszerűen zöld

Sok gyakorlattias ötlet van benne, de az elméletről is lehet olvasni. A zero waste életmódhoz kerestem infókat, elég sok mindent találtam benne. Már csak meg kellene valósítani a tanult dolgokat. Tetszett, hogy újrahasznosított papírra volt nyomtatva.

_Andrea_ P>!
Nagy Réka: Ökoanyu

Nagy Réka: Ökoanyu Egyszerűen zöld

Mint tiszteletbeli anyuka, vettem kézbe ezt a könyvet. spoiler
Inkább környezettudatos életmódban kezdőknek ajánlanám, ismeretterjesztő és kedvcsináló jelleggel. Már level 100 ökonáci vagyok, ezért nekem nem sok újat mondott – bár egy-két házi takarítószer receptjét kipróbálom majd.
A flowerpower bölcsész-zsurnaliszta stílus kicsit sok lehet egyes olvasóknak, csak óvatosan adagoljuk.

konyvolvaso>!
Nagy Réka: Ökoanyu

Nagy Réka: Ökoanyu Egyszerűen zöld

Voltak jó ötletek az ökolábnyom csökkentésére. Van ami már régóta müködik. tetszett hogy a könyv is újrahasznosított papírra készült el. Környezettudatos és takarékos háztartási ötletekkel lehet megismerkedni aki kedvet érez az ökokulturára.A téma nagy területet fed le. Szerepel benne témás szerint:bevásárlás, hulladék, háztartás és kozmetikumok. Lényeg, hogy minél inkább visszanyúljunk a természetes anayagokhoz, mint ahogy a régi öregek tették. Amikor még a vegyipar sem volt annyira fejlett meg a kereskedelem sem.

Ottivilága>!
Nagy Réka: Ökoanyu

Nagy Réka: Ökoanyu Egyszerűen zöld

Szerintem Réka annak köszönheti sikerét, hogy aránylag korán kezdett el foglalkozni a mindennapi környezetvédelemmel. Ma a legtöbben tisztában vagyunk a könyvben leírtakkal, nem tűnik újdonságnak. Az jó a könyvben, hogy nem egy tökéletes ökoharcos jelenik meg a könyvben, hanem egy csetlő botló átlagember. Viszont valahol mégis zavar, hogy nagyon szelektíven kezeli a témát. Interjúkban elmondta, hogy szó sem lehetett róla, hogy gyermeke születésekor ne eldobható pelenkát használjanak, mert azt azért már mégse. Vagy, hogy szüksége van arra, hogy mindennap sminkeljen, de nem tesz említést róla, hogy figyel arra, hogy a termékek cruelty freek (esetleg vegánok) legyenek. (Mindkettő még a Nők Lapja sorozata kapcsán hangzott el / íródott le).
Csalódás volt, amikor a közelmúltban ráklikkeltem az okoanyu.hu-ra és kiderült, hogy intimtölcsér webáruház. Egyetlen blogbejegyzés, környezettudatos ismeretanyag nincs az oldalán. Aki ilyet szeretne vegye meg a könyvet.
Nem tudom, kiverni a fejemből (bár simán lehet, hogy nem igaz), hogy inkább lát üzletet ebben az egészben. Hiszen, ha valami divattá vált az a környezettudatos szemlélet. És ha valami divat, akkor üzlet is.

kékcseresznye>!
Nagy Réka: Ökoanyu

Nagy Réka: Ökoanyu Egyszerűen zöld

Úgy örülök, hogy megjelent könyv formában, és nem kell többé a Nők lapjából kitépnem laponként! Nagyon hasznos kis könyv azoknak, akik környezettudatos háztartást akarnak vezetni, vagy csak egyszerűen allergiásak a vegyszerekre, mint én.

Levenzia>!
Nagy Réka: Ökoanyu

Nagy Réka: Ökoanyu Egyszerűen zöld

Nagyon hasznos és okos könyv , bár azért nem nagyon van új a nap alatt. Pár dologgal már én is kísérleteztem, de pl. nálunk az alternatív mosás nem jött be, a mosódió + hozzá az öblítő hiánya reklamáló gyerekeket eredményezett. Az ecetes öblítés szintén. Sajnos gyarló módon, de nem lennék rávehető amosipelusra, bár ismerőseim közül volt aki megpróbált meggyőzni.A fagyasztás, vásárlás , szelektív gyűjtés amúgy alap. A komposztálás szintén. Arra tökéletes kis könyv, hogy tudatosítsunk dolgokat, amik a szemünk előtt vannak, de még nem rögzültek.

erabig>!
Nagy Réka: Ökoanyu

Nagy Réka: Ökoanyu Egyszerűen zöld

Vannak benne hasznos infok. Azonban több és részletesebb praktika is belefért volna.


Népszerű idézetek

Kkatja P>!

A tudatos vásárlás (új) 12 pontja

1. Az állattartás jobban hozzájárul a klímaváltozáshoz, mint a közlekedés. Egyél kevesebb húst és tejterméket. A klíma és az egészséged is meghálálja.

2. Egyél több, a környékről származó zöldséget, gyümölcsöt, élelmiszert. Így a helyi gazdaságot támogatod, és a szállítással járó környezetterhelés is csökken.

3. Igyál csapvizet. A legtöbb helyen tökéletes, nem kell csomagolni és kamionnal szállítani. Olcsóbb is.

4. Szigetelj. A legtöbb energiát fűtésre használjuk.

5. Kapcsold ki, vedd lejjebb a légkondit. Vedd lejjebb a fűtést.

6. Kerüld a vegyszereket: válaszd a bioélelmiszert, a friss élelmiszert, a minősített bio- és natúr kozmetikumokat és tisztítószereket, a vegyszeres kezelés nélküli ruhákat, bútorokat, házakat.

7. Járj többet gyalog, biciklivel vagy közösségi közlekedéssel. Így többet mozogsz és kevesebbet füstöl(ög)sz.

8. Nyaralj itthon. Fogadjunk, hogy még egy csomó jó helyen nem voltál.

9. Tartós, hosszú élettartamú, javítható tárgyakat vásárolj. És előtte mindig kérdezd meg magadtól: biztos kell ez?

10. Ha elromlott: javíttasd.

11. Tanuld meg, hogyan hatnak a reklámok. Így tudsz majd tényleg ellenállni.

12. Nézz utána, milyen céghez kerül a pénzed, jó vagy rossz vállalatok működését támogatod. (Hogyan bánnak az alkalmazottakkal, az állatokkal, környezetbarát-e a működésük, etikus-e a marketingjük stb.)

+1: Nem kell mindent egyszerre. Kis lépésenként alakítsd át az életmódod. Kezd a legvonzóbb, legérdekesebb vagy legkönnyebb dologgal, de ne ragadj le ezeknél! Sose veszítsd szem elől: a fogyasztás nem boldogít.
www.tudatosvasarlo.hu

66-67. oldal

Nagy Réka: Ökoanyu Egyszerűen zöld

Kkatja P>!

A takarmányokon nevelt állatok húsára alapuló étrend 2-4-szer annyi természeti erőforrást igényel, mint a vegetáriánus táplálkozás. A húsfogyasztás elsősorban a területhasználat és a húsállatok tenyésztéséhez kapcsolódó
üvegházhatású metángáz kibocsátása révén hat a fenntarthatóságra.
FNA, 2004

18. oldal Bevásárlás

Nagy Réka: Ökoanyu Egyszerűen zöld

Kkatja P>!

A tökéletes bögrés kenyér eredeti recept (Vrábel Krisztina blogjáról):
Hozzávalók:
2,5 dl-es csésze,
3 csésze BL 80-as liszt (fehér kenyérnek való liszt),
1,5 csésze víz,
kicsit kevesebb mint fél teáskanál szárított élesztő,
1,5 teáskanál só.

A liszthez adom a sót és az élesztőt, jól elkeverem őket. Hozzáöntöm a vizet, elkeverem (3-4 fordulat), 12 órát kelesztem (célszerű este elkészíteni). Az állaga nokedlitésztához hasonlóan folyós, ne számítsunk gyúrható tésztára! 12 óra múlva kovásszerű massza lesz belőle, ekkor kiöntöm a tálból, áthajtogatom, mindkét oldalát belisztezem, letakarom konyharuhával, és 30 percig pihentetem.
A sütőt 250 fokra állítom, és egy fedeles, ovális alakú jénai edényt előmelegítek benne. A fél óra pihentetést követően a tésztát az előmelegített tálba, majd a sütőbe teszem. Lefedve 30 percig sütöm, majd fedő nélkül 20-25 percig. A sütőjét mindenki tapasztalja ki maga, én a fedő levétele után 180 fokon szoktam sütni, amíg el nem kezdem érezni az összetéveszthetetlen kenyérillatot.
www.dolcevitablog.hu

29. oldal Bevásárlás

Nagy Réka: Ökoanyu Egyszerűen zöld

Kapcsolódó szócikkek: kenyér · Vrábel Krisztina
Kkatja P>!

Napozókrém házilag
Hozzávalók:
50 g sheavaj
50 g kakaóvaj
100 g kókuszolaj
60 g méhviasz
50 g cink-oxid (*)
Illóolaj tetszés szerint – vigyázz, hogy olyat válassz, ami nem okoz fényérzékenységet, tehát ne citrusolajat (bergamott, narancs, citrom, grapefruit)! Jó választás az eukaliptusz és/vagy a levendula., előbbi hidratálja is a bőrt, és felerősíti a többi összetevő jótékony hatását.
    (*) A cink-oxid por alakú ásványi anyag, amely a bőr felületén elterülve elnyeli a káros ultraibolya sugarakat. A cink-oxid a legbiztonságosabb aktív hatóanyag: véd az UVA- és UVB-sugárzás ellen, és nem szívódik fel a bőrbe.
    Elkészítés: olvaszd fel a méhviaszt és a kakaóvajat gőzfürdő felett, majd add hozzá a sheavajat és végül a kókuszolajat. Amikor minden összekeveredett mindennel, vedd le a tűzről az edényt, add hozzá az illóolajat, és alaposan keverd hozzá a cink-oxidot, kis adagokban, vigyázz, hogy ne ülepedjen le az aljára.

132. oldal Kozmetikumok

Nagy Réka: Ökoanyu Egyszerűen zöld

Kapcsolódó szócikkek: kakaóvaj · kókuszolaj · méhviasz · sheavaj
Trudiz >!

Soha ne menjünk korgó gyomorral bevásárolni!

15. oldal

Nagy Réka: Ökoanyu Egyszerűen zöld

Kapcsolódó szócikkek: vásárlás
Trudiz >!

Takarítási szabályok
(…) mindig fentről lefele, illetve bentről kifele…

81. oldal

Nagy Réka: Ökoanyu Egyszerűen zöld

Kapcsolódó szócikkek: szabály · takarítás
Trudiz >!

Táskák a szem alatt
(…)
Tegyünk két kávéskanalat öt percre a fagyasztóba, majd amikor kivettük, tegyük a szemünkre, amíg felmelegszik.

133. oldal

Nagy Réka: Ökoanyu Egyszerűen zöld

Kapcsolódó szócikkek: kávéskanál
3 hozzászólás
Trudiz >!

Járj többet gyalog, biciklivel vagy közösségi közlekedéssel.

Nagy Réka: Ökoanyu Egyszerűen zöld

Kapcsolódó szócikkek: gyaloglás · kerékpár
imma P>!

Mosogatógépbe való por:
2 teáskanál citromsav
és 1 teáskanál szódabikarbóna
Az öblítő rekeszébe nem tettem ecetet, nem volt a receptben. Gondoltam, ha eddig nem sikerült, ez a recept most miért jönne be? Leültem a számítógépemhez, dolgoztam, majd amikor lejárt a program, kinyitottam az ajtaját, és majdnem felsikoltottam: sikerült! Biztos véletlen – gondolta a bennem élő Füles, és itthon sem újságoltam el hirtelen jött sikeremet. A következő adagnál megint csendben porcióztam, és izgatottan vártam a hatást. Másodszor is sikerült… És azóta mindennap sikerül, és én megnyugodtam, igen, erre is van megoldás.

91-92. oldal

Nagy Réka: Ökoanyu Egyszerűen zöld

Kapcsolódó szócikkek: citromsav · szódabikarbóna
7 hozzászólás
imma P>!

Pár éve egy ismert vízkőoldógyártó cég a reklámjában azt állította, hogy az ecet tönkreteheti a mosógépet. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nyílt levélben kérte a forgalmazót, hogy támassza alá az állítását. Mivel ezt nem sikerült meggyőzően megtennie, az egyesület megtévesztés miatt pert kezdeményezett a Gazdasági Versenyhivatalnál, melyet két év múlva meg is nyert.

96. oldal

Nagy Réka: Ökoanyu Egyszerűen zöld

Kapcsolódó szócikkek: ecet

Hasonló könyvek címkék alapján

Varga Éva (szerk.): Hétköznapi kalauz
Gulyás Emese (szerk.): Tudatos vásárlók könyve
Bea Johnson: Zero waste otthon
Rosta Gábor: A városi tanya
Hogyan éljünk harmóniában a természettel?
Rosta Gábor: Közösségi kertek
Meszlényi Attila: A világvége illemtana
Eszterhai Katalin: Akaratunk gyógyereje
Romics Imre – Fekete Ferenc: Urológia mindenkinek
Varga Imre: Légy önmagad!