Ó, ​kedves Kolozsvár 1 csillagozás

Lírai városkalauz
Nagy Péter (Grandpierre Emil): Ó, kedves Kolozsvár Nagy Péter (Grandpierre Emil): Ó, kedves Kolozsvár

Ezek az írások halk szavú, férfiasan szemérmes, de erős és komoly szerelmi vallomások egy város lelkéhez. Egy város, Kolozsvár lelke bontakozik ki belőlük, az a különös lélek, mely egy-két évtized alatt magáévá, szellemi szülöttjévé tudja tenni azt is, kinek bölcsője más tájon ringott.
Szerető simogatása alatt megelevenednek az utcák, terek, templomok, a folyó hídjai, a régi házak, kertek, a múlt, amelyre a jelen épült, s a történelem vastag bástyafalainak maradványai, amelyek csendes szívóssággal ékelődnek itt-ott a modern háztömbök közé. (…) Teljes derűt talán csak akkor nyer a Város képe, mikor a környező hegyes-dombos vidék, az erdő szűzi nyugalma ad neki perspektívát. Nincs olyan kedves hely Kolozsvár környékén, mely intim titkait meg ne súgta volna e magányos vándornak. Mi hát a jelentősége ennek a kis könyvnek? Az, hogy élő, zengő emlékkövet, muzsikáló szobrot állít egy városnak. (Reményik Sándor)

>!
Noran, Budapest, 2005
234 oldal · ISBN: 9637416315 · Illusztrálta: Tóth István

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Nagy Péter (Grandpierre Emil): Ó, kedves Kolozsvár

Ó, kedves Kolozsvár! De sajnálom, hogy nem ismerlek jobban…
Ezek a kis írások olyanok voltak nekem, mintha egy halk szavú, kedves jó ismerőssel sétálgattam volna Kolozsváron és környékén. Olyan jó ismerőssel, aki Kolozsvárnak is kedves jó ismerőse. Nem tömte a fejemet adatokkal és tényekkel és történelmi dátumokkal, csak sétálgatott, rá-rámutatva egy-egy épületre, helyre, szoborra, hegyre, erdőre. Inkább csak megmutatta, mennyire szép, régi, szerethető ez a város.
És emlékeket idézett fel bennem, egészen más tájakról. Hiszen ahogy Reményik Sándor írja a bevezetőben: „Hiszen minden léleknek van valahol a mélyben egy dédelgetett, megsiratott, eltemetett, feltámasztott, ezerszer visszaálmodott Kolozsvár-ja.”
Ez a könyv 1926-ban íródott. Érdekelne, mit mutat, mit adhat a mai kolozsváriaknak. Mi az, ami fellelhető, mi az, amit családjaik emlékeiből ismernek már csak. Sajnáltam, hogy nem volt még itt a molyon a könyvnek más olvasója.

5 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Deák Árpád: Kolozsvári séták
Sós Judit – Farkas Zoltán: Erdély
Pivárcsi István: Székelyföldi legendárium
Pataki János: Erdély kincsei
Farkas Zoltán: Székelyföld
Zima Szabolcs: Erdély
Mikó Imre: A csendes Petőfi utca
Papp Attila Zsolt: Az atlantiszi villamos
Jakó Klára – Kovács Kiss Gyöngy (szerk.): Kalauz a régi és az új Kolozsvárhoz
Serestély Zalán: One Way Ticket