„Sok ​dolgot próbála Bethlen Gábor…” 2 csillagozás

Erdélyi boszorkányperek
Nagy László: „Sok dolgot próbála Bethlen Gábor…”

„… ​ha a hatalom birtokosa úgy akarta, egyszerű házasságtörésért is halálra lehetett ítéltetni főrangú asszonyokat is. Még inkább meg lehetett ezt tenni, ha a "paráznaság” vérfertőzéssel súlyosbodott. Ezek után joggal felmerül a kérdés: ha az 1614-es periratok tanúsága szreint mind a három főrangú asszony (Török Kata, Ijjfu Kata, Báthory Anna) elkövette a vérfertőző paráznaság bűnét, miért kellett elmarasztalásukkal súlyosbítani?… Vajon Báthory Anna megbűvöle volna a Bethlen kíséretében Kerekeiben időző tanácsosokat, hogy azok úgy lássák, mintha a fejedelem mezítelen ropná a táncot az asszonnyal? – amikor pedig ő a valóságban mondjuk éppen államügyeket intézett azzal a csúnya, vörös hajú Mikó Ferenccel… Vagy talán Báthory Anna – a fejedelem akarata ellenére – ilyen ledér dolgokra késztette volna őt valamiféle boszorkányos varázslattal? De hiszen Bethlen tagadta, hogy fejedelemmé választása óta bármikor is táncolt volna az asszonnyal! Ha ez valóban így igaz, akkor csupán a fejedelmi… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gyorsuló idő

>!
Magvető, Budapest, 1981
212 oldal · ISBN: 9632713710

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Bocskai István


Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Lunemorte P>!
Nagy László: „Sok dolgot próbála Bethlen Gábor…”

Kicsit unalmas volt nekem ez a kötet és kicsit kicsapongó is. Viszont volt 1-2 érdekesebb dolog is, amit eddig nem tudtam. Brutális amiket csináltak a szerencsétlen elítéltekkel…Legalább annyiból örülök, hogy ebben a korban élünk, hogy most legalább nem ítélhetnek itt halálra bármi miatt is embereket…A halálra ítélés még hagyján, de a kínzások…


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

A kor „gáláns" irodalma több olyan esetet is feljegyzett a nyugat-európai abszolutizmusok mindennapi életéből, amikor a „pironkodó" főúri ifjút egy-egy érettebb korú, de még vonzó küllemű nagynéni vezette be az érzéki élet rejtelmeibe.

35-36. oldal

Lunemorte P>!

Az utókor ítéletében a „Magyarok Mózesé"-vé magasztosult Bocskai István egy pillanatig sem habozott 1594-ben hóhérbárd alá juttatni a törökpárti urakat, de nem borzadt vissza a székelyek között végrehajtatott vérengzés elrendelésétől sem 1596 farsangján.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bocskai István · székely
1 hozzászólás
Lunemorte P>!

Aki emberfia magasabb szellemekkel fog kezet : belepusztul a szerencsébe.

57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szellem
Lunemorte P>!

A leoldozás természetesen csak abban az esetben jelentette a kínzás befejezését, ha a vádlott bevallotta a terhére rótt cselekményeket. Ellenkező esetben folytatták a kínzást mindaddig, amíg a beismerő vallomás meg nem született. Ebben nem akadályozta meg a bírákat olyan körülmény sem, ha például a megvádolt nő terhes volt!

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boszorkányper · kínzás
1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Herczeg Ferenc: Árva László király / Éva boszorkány
Dubayné Bozsó Éva: Lepecsételt otthonok – megpecsételt sorsok
Varga Szabolcs (szerk.): „Hír a dicső tettek ragyogása”
Csuday Jenő: Zrínyiek a magyar történelemben
Kristó Gyula – Makk Ferenc: Az Árpád-ház uralkodói
Vécsey Aurél: Az Árpád-házi királyok
Köpeczi Béla: Erdélyi történetek
Szántó György: Hajdútánc
Németh Dezső: Táltosének
Rózsa György – Rózsa Dávid: Legvégül a tópart