Az ​erdei focibajnokság 16 csillagozás

Nagy László Krisztián: Az erdei focibajnokság

Nagy az izgalom a Végtelen-erdőben. Nem csoda, hiszen első alkalommal rendezik meg az állati focibajnokságot, azaz a Bundásligát. A csapatkapitány, Karotta Kazi vezetésével a Káposztás-réti nyulak is készülnek a bajnokságra, ahol a legnehezebb ellenfelekkel szemben kell helytállniuk. Vajon van esélyük Sunyi Sanyi és a rókák ellen? Legyőzhetik a sünöket a Tüskecsarnokban? Vagy úgyis Acsar és a Lompos FC viszi haza a kupát? Az biztos, hogy a nyusziknak minden leleményességükre szükségük lesz, mert az ellenfelek között többen is akadnak, akik nem tartják be a játékszabályokat.
A könyv egy mulatságos, fordulatos és szórakoztató kaland segítségével vezeti be a gyerekeket a futball világába, de a focis kiszólásoknak, vicces áthallásoknak köszönhetően a felnőtteknek is sok-sok kellemes pillanatot tartogat.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 6 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2019
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634036838 · Illusztrálta: Egri Mónika

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Nagy László Krisztián: Az erdei focibajnokság

Informatív, és felnőtt fejjel is élvezhető ismeretterjesztő mese a fociról, tele gagekkel, szóviccekkel és easter eggekkel. Káposztás az én olvasatomban kezdettől fogva Káposztásmegyer volt, már csak a lakótelephez hasonló nyúlüregek miatt is, ahol minden család egy kis kuckóban él. Farkaserdő meg emlékeim szerint Újpesten van… Budapestet ismerőknek ezek plusz adalékok, de van itt Menycseszter United is (a menyétek focicsapata), vagy a borzoké: Borzelona. A végén pedig egy szószedet elmagyarázza a futball szakkifejezéseit.
A sportot népszerűsítő könyvek leírhatatlanul hasznosak, ráadásul ez még szellemes is. Remélhetőleg nem unja el a célközönség sem.

4 hozzászólás
krlany IP>!
Nagy László Krisztián: Az erdei focibajnokság

A könyvnek több hibája is van, ebből a legnagyobb, hogy a fociról szól… persze épp ezt nem rovom fel neki, de azért nem esett jól. Kosárnak vagy bármi másnak jobban örültem volna… Amit viszont felrovok neki, hogy időnként slendrián módon bánik a számokkal… Elvileg arról szól a kötet, hogy megismertesse a gyerkőcöket a foci világával. És tulajdonképpen jól is fog hozzá… de…
A foci csapatunk 11 fő a cserékkel együtt. Szerintem ez kevés, bár 30 éve nem érdekel a foci, így lehet, hogy az ismereteim kissé megkoptak vagy hiányosak, ám szerény véleményem szerint ennyien mennek egyszerre pályára, és ehhez jönnek még a cserék. Kispályásnál talán hatan, de amúgy nem ez a lényeg, hanem, hogy az egyik meccsen a kezdőjátékosok száma 8, a másikon 9. A csapat 11 főből/nyúlból áll, de a végén már csak 10-en vannak (Hopp Anti szó nélkül eltűnt a süllyesztőben). Sebaj.
A csapat vegyes csapat. Egy rendes focinál van női és férfi, erről nincs említés.
A 25 fejezetből 18 db a csoportmeccsekről, az elődöntőről vagy a döntőről szól. Sok. Túl sok… és unalmas. Aki eddig is szerette a focit, annak betalálhat – ám ugye azokat nem kell bevezetni a foci világába –, de aki most ismerkedik vele, halálra unja magát.
Ami tetszetős benne, hogy a végén megmagyarázza a focis szakszavakat (bár van pár, ami szerepel a könyvben, de kimaradt), illetve a tabella is jól jön.
Amiben viszont zseniális, a beszélő nevek, a kifordított áthallások, felismerhető megfeleltetések (Bundásliga, Borzelona stb.), és a humor. Verhetetlen hasonlatokkal van tele… és az illusztrációk is nagyon rendben vannak.
Amúgy meg kellenének ilyen könyvek más sportágakról is. Határozottan kellenének.

2 hozzászólás
dianna76 P>!
Nagy László Krisztián: Az erdei focibajnokság

Nahát! Nem gondoltam volna, hogy ilyen pozitív lesz a véleményem. Ha az embert ennyire leköti és elszórakoztatja egy könyv, ami számára érdektelen, nemszeretem dolog körül forog, akkor megérdemli a maximum csillagszámot, ha voltak is gyenge pontjai. Az egyik ilyen nekem a szöveg humoros, szójátékos kifejezéseiben rejlik. Szerintem akadt köztük pár, amit a gyerekek nem értenek, mert nem ismerik az eredetit, amiből átképezte a szerző. Sajnos nem jegyzeteltem, hogy példával állhassak elő. Habár a fociról szól a könyv, annyi mellékszál és -történés van benne, hogy végig lekötött, sőt bizonyos részeknél izgultam, és szurkoltam. S a legizgalmasabb részek nem feltétlenül a pályán történtek! A meccsek, kimondottan a pályabeli játék leírásai viszonylag kis részét teszik ki a kötetnek, és szerintem nincsenek unalmasan tálalva, mert mindig van valami egyéb izgalom is a mérkőzésen túl. Azért bevallom eleinte elég nehéz volt elképzelnem, s követnem a pályán történteket. Nagyon tetszett a csapatsport mibenlétének bemutatása a sorok között. Rávilágít a szerző mennyire fontos a csapatmunka, összetartás, egymásra hangoltság, a bizalom, az előrefelé tekintés, biztatás, dicséret, a szurkolók jelenléte és pozitív hozzáállása, és hogy ne csesztessük társunkat amiért nem lőtte be, kihagyta, félrepasszolta, nem védte ki stb. És sikerült a szerzőnek átadnia a focimeccsek hangulatát is, nem palástolva a rosszat se, mely szerint esetenként a szurkolók bizony egymásnak esnek, vagy gyalázatosan viselkednek az ellenség csapatával és a bíróval szemben, és akadnak sportszerütlenségek is a pályán. De erre van a sárgalap, melynek osztogatása gyakran meg is történt a mesében. Mivel az állatvilágba kalauzol bennünket Nagy László Krisztián, nem maradhatott el a mesebeli állatokra jellemző viselkedés sem. Így került a történetbe a rókák által ravaszság, a farkasok gonoszkodnak, a nyuszikat pedig többször elkapja a lábremegés a nagyobb/erősebb állatokkal szembekerülve.
A történetet kísérő illusztrációk nagyon jópofák, szerettem őket, s pont emiatt merészeltem kihozni a könyvtárból a könyvet. Mert a focit nem szeretem, és nem csalogatott ez alapján a könyv, viszont a rajzok benne… Aranyosak nagyon!

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2019
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634036838 · Illusztrálta: Egri Mónika
Éva_Bátka P>!
Nagy László Krisztián: Az erdei focibajnokság

Ez egy igazán fiús könyv! Amolyan apa-fia együttolvasós fajta. Sok focis cselekménnyel, ami persze nem túl bonyolultan van leírva, úgy, hogy egy nagyobbacska gyerek is értse. A könyv végén egyébként van kis focis lexikon is. A szereplők jól megformált karakterek, szuper nevekkel. Aranyos illusztrációval. A könyv pedig hemzseg a szóviccektől.

Hintafa P>!
Nagy László Krisztián: Az erdei focibajnokság

Nagyon kevés olyan focis történet van, ami regényes formában, hosszabban foglalkozik kedvenc hobbijával. Pate focikönyvén és a GÓL!-sorozaton kívül nem nagyon találtunk megfelelőt. Persze Puskás Öcsi életét feldolgozó mesék és Rúgom a bőrt is megvolt, de a két utóbbi cím inkább a kisebbeknek lesz érdekes.

A fociért hozzám hasonlóan félszívvel rajongók (a többiek elnézését kérem, de legalább kulturáltan tudok étkezni), elképzelhető, hogy a meccsek leírását vontatottnak találják majd. A könyv háromnegyedéig a legtöbb fejezet játékleírása túl hosszú volt, nehéz volt a képzeletemben követni, hiszen azt sem tudtam, hogy egy-egy kifejezés mit jelent, ez pedig bennem megakasztotta a mesét. Az elődöntőre a történet ritmusa is új erőre kapott és olyan tempót diktált, amit én, mint alibiző is élveztem.

Szenzitív pontra tapintott Nagy, amikor a humort jobbára csak olyan szójátékokban mérte, mint a Bundásliga, Sírnifox, Robin Hód, Nézi Jenő, Góbi Tilda, Borzelóna, vagy a nyúlpesti postás… Az első húsz, a valóságot erdei mesekörnyezetbe öltöztető megoldás még vicces volt, de utána kicsit megfáradt a mosolyunk.
Bővebben: https://hintafa.blog.hu/2019/09/04/nagy_krisztian_az_er…

aram76>!
Nagy László Krisztián: Az erdei focibajnokság

Aranyos kis erdei történet, mely egy focibajnokság köre van felépítve. Mulatságos, fordulatos kaland tanúi lehetünk, ahol – mint az életben is – nem mindenki játszik tisztességesen.

tiff1>!
Nagy László Krisztián: Az erdei focibajnokság

A legjobb magyar fiús könyv szerintem a „témában”, nagyon profi. A csapatjátékok, gyerek sportbajnokságok világát (persze azon belül a focit) mutatja be a pályáról és kicsit a „pálya széléről”, ugyanakkor felemelő, lelkesítő történetet mesél, ami az állatvilágban játszódik (ettől a gyermekek könnyebben el tudják képzelni szerintem az eseményeket), és mai gyermekek számára is érthető nyelvi humor jellemzi. 9 éves fiam megfogta a nyaraláson és 2-3 napig órákon át hangosan felolvasta a 6 éves húgának. Fantasztikus volt, ez volt az első ilyen közös felolvasás élményünk, eddig egy könyv sem tetszett így a fiunknak, mi szülők addig pihenhettünk a vizparton (újszerű élmény volt). A 6 éves kislanyunk persze velünk együtt a második mondatnál sejtette, mi lesz a bajnokság végkifejlete, de sportoló fiunk mindvégig izgult, a meccsek után ugrált örömében. :) Szóval köszönjük. A rajzok olyan gyönyörűen keretezik a történetet! Ajánlom minden sportos családnak, elsősorban talán 4-10 éves fiúknak vagy sportoló lányoknak esetleg, de senkinek nem árt.

lvarganiki>!
Nagy László Krisztián: Az erdei focibajnokság

Vérbeli, ismétlem vérbeli focirajongóknak!!! Nekem esti mesének egy kicsit hosszúak voltak a fejezetek, de tényleg mindent megtudtunk a fociról, egy bajnokság menetéről, és például arról, hogy ki a Spori egy focimeccsen (fogalmam sem volt róla eddig).
A történet helyes, van mondanivalója, együtt szurkoltunk az utolsó 3 fejezetben Kaziéknak a győzelemért. Talán egy kicsit hosszú olvasmánynak tűnik a gyerekeknek, de megérte, jó kis élmény volt!

girardella>!
Nagy László Krisztián: Az erdei focibajnokság

Hát ez valami fantasztikus volt:-) Mondom én, akit teljesen hidegen hagy a foci, de lassan 6 éves fiam futball-lázban ég, ezért hozta neki a Jézuska.
Egyszerűen imádta! Azt a szurkolást, amit levágott a Káposztás FK szurkolóival együtt:-)
Most persze újraolvassuk, mindig megmondja, hogy épp melyik fejezetet/meccset kéri.
A mai focizáson (be akart állni a kapuba) egyfolytában mondogatta, hogy pl. "most úgy csinálok, mint Zellerfy Zalán, amikor…, vagy mint Loncs, amikor… stb. stb.
Szóval szerintem sok kisfiús anyuka nevében mondom, hogy nagyon köszönjük ezt a könyvet! (Folytatása nem lesz esetleg?)
Nekem is tetszett, szuperek a poénok benne (néhányat a 6 évesemnek még el kellett azért magyarázni), kedvencem a rókák elleni meccs:-)


Hasonló könyvek címkék alapján

Roald Dahl: Fantasztikus Róka úr
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Bálint Ágnes: Mi újság a Futrinka utcában?
Békés Pál: A Bölcs Hiánypótló
Miloš Macourek: Matyi és Sári az iskolában
Bodor Attila: A ló, aki édességet tüsszentett
Geronimo Stilton: Karácsony van, Stilton!
Paul Bright – Brian Sibley – Jeanne Willis – Kate Saunders: Micimackó a legjobb mackó
Cressida Cowell: Így védd ki egy sárkány átkát
Thorbjörn Egner: A három rabló