A ​rossz hírű Báthoryak 25 csillagozás

Nagy László: A rossz hírű Báthoryak

Báthory István híre-neve sem képes feledtetni a család „rossz hírű" tagjainak emlékét, amely a szerző szerint – torzkép. Négy szereplője van a könyvnek, s az első mindjárt a csejtei vár úrnője, Báthory Erzsébet, aki asszonyi szörnyként él az utókor emlékezetében. De mi történik akkor, ha a korabeli dokumentumokkal szembesítjük a legendákat? Mi más oka lehetett, hogy a holdsarlóvá fogyott királyi Magyarországon a nádor parancsára elevenen falazták be Nádasdy Ferenc, „az erős fekete bég" özvegyét ? És Báthory Zsigmond meg Gábor is fejedelmi zsarnokok, továbbá aberrált személyiségek? Ismét a szálkás betűkkel rótt eredeti okmányokban keressük a választ. Végül az „ecsedi boszorkány", Anna is másként jelenik meg előttünk, mint akár a „Tündérkert", akár az „Ördögszekér" lapjain. A korabeli Magyarország és Erdély erkölcstörténetébe ágyazott négy portré vitairat. Vita a köztudattal.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szivárvány Kossuth

>!
Kossuth, Budapest, 1985
248 oldal · ISBN: 9630926210
>!
Kossuth, Budapest, 1984
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630923084

Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Barbár >!
Nagy László: A rossz hírű Báthoryak

Tévhiteket oszlató kiváló történelmi ismeretterjesztő könyv azokról a Báthoryakról, akik nem érdemelték meg rossz hírüket. Bár a 16. századi Erdélyben még nem volt internet, de pletykák, hamis vádak már akkor is voltak, a korabeli fake news szépen terjedt Európában. Ennek lettek áldozatai Báthory Erzsébet, aki tót szolgálólányok vérében fürdött, Báthory Zsigmond, aki politikai ellenfeleinek kínzásában és kivégzésében gyönyörködött, Báthory Gábor, akitől egy kívánatos fehérszemély sem érezhette magát biztonságban, és Báthory Anna, aki mindenkivel lefeküdt, még bátyjával, az említett Gáborral is.
A hamis vádakat a kortársak ötlötték ki, és itt a főszerep a máig tisztelt nagy államférfit Bethlen Gábort illeti. Csupán csak azért, hogy megszerezze a kiterjedt Báthory birtokokat. Ám a máig tartó rossz hírverésnek aktív részesei későbbi korok magyar történészei, például egy orvostörténész, dr. Antall József. Hát van itt meglepetés, mint egy jó krimiben!

Bolondkandúr>!
Nagy László: A rossz hírű Báthoryak

Négy Báthory, akiket a források elfogulatlan kutatása alapján hazug vádakkal, aljas haszonszerzési céllal vagy hatalomvággyal mocskoltak be évszázadokra. Van itt koncepciós per, válogatott kínzások, gyilkosságok, a politikai ellenfelekkel való brutális leszámolás, minden, amit csak a XVI.-XVII. század fordulója körül Erdély (persze a korabeli Európában nem kirívó módon) „kínált”. Izgalmas, sok érdekességgel teli mű, amiből azt is megtudhatjuk, hogy a kortársak Erdélyt nem a szépségéért, hanem lakói állhatatlanságáért nevezték el Tündérországnak.

1 hozzászólás
Lunemorte P>!
Nagy László: A rossz hírű Báthoryak

A könyv nagyon izgalmas. Csak pár dolgot hiányolok belőle…

Otranto>!
Nagy László: A rossz hírű Báthoryak

Hasonlóan a szerző másik erről a korról szóló munkájához a Kard és szerelem című műhöz, ez a könyv is olvasmányosan, élvezetesen és elgondolkodtatóan, a korabeli források kritikus felhasználásával és a mindenkori pártatlanságra felhívó igazi történésztudósi hozzáállással tárja elénk ennek a híres és sajnos hírhedt családnak és annak leghíresebb tagjainak hányatott életét. Figyelmet fordítva arra is, hogy ezek a személyek nem csupán történelmi alakok, hanem elsősorban és mindenekelőtt emberi lények voltak.Csodálatos könyv, nem csak történelem szakosoknak, hanem bárkinek, akit kicsit is érdekel a törökkori Magyarország legfigyelemreméltóbb családjának története is.

Adrinéni>!
Nagy László: A rossz hírű Báthoryak

Nem vagyok oda a történelemért, de ez egész olvasmányos volt.


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

Nem hiányoztak e léhűtők közül a mágusok és szellemidézők sem, akiknek az „átkozott mesterkedésével a gyulafehérvári nagyobb palotában Hunyadi Jánosnak és más rég halott embereknek az árnyait megidéztette, és tőlük vállalkozásainak kimenetelét tudakolta".

104. oldal, Báthory Zsigmond udvaráról van szó


Hasonló könyvek címkék alapján

Romsics Ignác: Bethlen István
Bencsik Gábor: Horthy Miklós
Rákóczi album
Laczkó Géza: Rákóczi
Ablonczy Balázs: Teleki Pál
Laczkó Géza: Német maszlag, török áfium
Kende János – Sipos Péter: A magyar történelem nagy alakjai 11.
Márki Sándor: II. Rákóczi Ferenc élete
Sík Sándor: Pázmány, az ember és az író
Eörsi László: Angyal István (1928-1958)