Képtelen ​természetrajz 149 csillagozás

és más karcolatok
Nagy Lajos: Képtelen természetrajz Nagy Lajos: Képtelen természetrajz Nagy Lajos: Képtelen természetrajz Nagy Lajos: Képtelen természetrajz Nagy Lajos: Képtelen természetrajz Nagy Lajos: Képtelen természetrajz Nagy Lajos: Képtelen természetrajz

Kötetünk Nagy Lajos karcolatainak legjavát tartalmazza, Köztudomású, hogy a karcolat – a rövid, néhány oldalas novella mellet talán a legnagylajosibb műfaj, hiszen sajátos tehetsége éppen abban áll, hogy apróbb tényekben, az általános figyelmet sokszor elkerülő részletekben lásson rá jelentékeny és jellemző tartalmak megnyilatkozásformáira. A kötet első ciklusa látszólag szellemes állatportrék sorozata, de az író figyelmeztet rá, hogy nem a krokodilt vagy a potykát vette célba, hanem a társadalmi és emberi fonákságokat. Karcolataiból a Horthy-korszak szinte teljes képe bontakozik ki: Nagy Lajos kíméletlen iróniával tesz nevetségessé mindent, ami az akkori társadalomban természet- és emberellenes. Vérbeli szatírairó: nem indulatokkal, hanem tényekkel, nem felháborodással hanem az akkori társadalmi és emberi fonákságok nevetségessé tételével győzi meg.

Eredeti megjelenés éve: 1921

Tartalomjegyzék

>!
Holnap, Budapest, 2012
232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633490266 · Illusztrálta: Réber László
>!
Kossuth, Budapest, 2011
ISBN: 9789630966962 · Felolvasta: Mácsai Pál
>!
Holnap, Budapest, 2009
232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633467916 · Illusztrálta: Réber László

9 további kiadás


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

fogorvos


Kedvencelte 9

Most olvassa 2

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

>!
Frank_Spielmann I
Nagy Lajos: Képtelen természetrajz

Nagy Lajos: Képtelen természetrajz és más karcolatok

A magyar író

A magyar író igen buta állat: egész álló nap dolgozik, összeír mindenfélét, és azt hiszi, hogy nem fog éhen halni. Munkájának terméke az úgynevezett újságcikk, elbeszélés, vagy regény, amit se megenni, se meginni, se testünkre húzni nem lehet, tehát teljességgel haszontalan.
Az író-állat keze toll nevű képződményben végződik, miből sötét színű váladék szivárog, amit tintának, vagy vitriolnak neveznek: ezzel végzi tevékenységét, az „írást”, ami előtt a természettudósok a mai napig értetlenül állnak. A magyar író élettartama rövid, ugyanis, mint mondtuk, éhen hal.
A magyar író nagyságára, színére nézve változatos, általában emberszabású, de előfordulhat másmilyen is. Ruházata általában rongyokból áll, kedvenc tápláléka az úgynevezett fekete, mely okból a kávéház névvel illetett író-rezervátumokban tölti napjai nagy részét. Az író mindenevő, vegyes táplálkozású, ebben hasonlít a disznóra, azzal a különbséggel, hogy a disznó kövér, és hasznos állat, ezzel szemben a magyar író is lehet kövér, de sokkal inkább a kártevők közé sorolható. Ma már szerencsére kihalóban van ez a veszedelmes faj, hála a vele szimbiózisban élő másik kártevőnek, az olvasó-állatnak, aki az író-állat által írt dolgokat elolvassa, mellesleg még gondolkodni is tud, szóval a két állat állományának lecsökkenésének legyen hála. Ámen.

26 hozzászólás
>!
Juci P
Nagy Lajos: Képtelen természetrajz

Nagy Lajos: Képtelen természetrajz és más karcolatok

Nekem az a kiadása van meg a Képtelen természetrajznak itthon, amiben csak az állatos karcolatok vannak benne, régebben olvastam is, gondoltam, meghallgatjuk a gyerekekkel hangoskönyvben. Jókat röhörésztünk, én azért néha bosszankodtam is egy-egy szexista poénon, de nagyrészt tényleg vicces volt. A második lemeznél aztán jól meglepődtem, amikor jöttek az általam nem ismert politikai-közéleti témájú karcolatok és a totális vitriol. A gyerekek már nem is nagyon értették, a végét már inkább csak egyedül hallgattam meg, és hüledeztem, hogy ezek közel százéves szövegek, és még mindig totál ugyanitt tartunk. Hátborzongatóan aktuális és pontos, Mácsai meg egy zseni.

>!
ervinke73
Nagy Lajos: Képtelen természetrajz

Nagy Lajos: Képtelen természetrajz és más karcolatok

Kacagtató humor a felszínen, szinte bekezdésenként pillantottam fel a könyvből, magamban mosolyogva, merthogy a buszon, ami melóba visz, mégsem lehetne harsányan felröhögni. Tiszteletben kell tartani a munkatársak meditatív ráhangolódását a munkára. A felszín alatt a társadalmi problémákra, egyenlőtlenségekre és igazságtalanságokra rendkívül érzékeny ember gondolatai bújnak, aki az irónia eszközét tökéletesen használva mutat rá korának társadalmi problémáira. Azokra a problémákra, amik majd száz év múlva ugyanúgy megmaradtak. Mintha be lennének betonozva. Ha más nincs, kínunkban legfeljebb röhögünk. Ezt el nem vehetik soha.

>!
Orsi_olvas
Nagy Lajos: Képtelen természetrajz

Nagy Lajos: Képtelen természetrajz és más karcolatok

A kötet első fele képtelenebbnél képtelenebb természetrajzi írásokat tartalmaz. Mókás, kissé morbid leírásai az állatoknak, olvasás közben az jutott eszembe, hogy talán egy űrlény írná le az állatokat :D Nagy Lajos olyan újszerűen tud ránézni a jól ismert dolgokra, jelen esetben az állatokra, hogy csak na! Egyszóval helyes, vicces kis szösszenetek, melyeket leginkább a szerző látásmódja tesz szórakoztatóvá.
A kötet második felében szereplő karcolatokban erőteljesen jelen van a háborús tematika. A zsidóban például élesen, cinikus hangon kritizálja a kor általános antiszemita gondolkodásmódját. Összességében azt tudom mondani ezekről a karcolatokról, hogy nagyon viccesek… lennének, ha nem lenne bennük egy csomó fájó aktualitás.

>!
Aurore
Nagy Lajos: Képtelen természetrajz

Nagy Lajos: Képtelen természetrajz és más karcolatok

Úgy látszik, ebben a két-három hétben „családban maradtam”, tekintve, hogy a bő hete befejezett Fur-Fa-Rag-Ta írónője, Szegedi Boris ezen könyv szerzőjének, Nagy Lajosnak a felesége volt. Hogy mire nem jó 1. egy hagyatéki felszámolás, 2. a Moly és 3. úgy az internet általában. Pár héttel ez előtt az sem tudtam, hogy így név szerint a világon voltak. Így megy ez. (Persze a két könyv létezéséről tudtam, csak nem kapcsoltam őket össze írókkal és azokat meg egymással.)

Akkor most térjünk rá a lényegre, erre a könyvre. Az elején, az állatos karcolatoknál azt hittem, max. 4 csillagot adok rá. Nagyon hasonlítottak nekem a Kaszás György – Pap Tibor – Elek Lívia féle Fintor sorozatra, melynek első darabja talán az Amit a békákról feltétlenül tudni kell volt, s ilyen töménységben nekem kicsit fárasztó volt ez a humor.

Nade a vége! Hát az meg minimum 5 csillag! Nagy Lajos szatírája olyan kíméletlen, szókimondó és szellemes, hogy csak leborulni tudok előtte. Szinte teljes valójában bontakozik ki benne a Horthy-korszak, a „kernemzeti kurzus”, a korabeli fasizmus összes nyomora és visszássága. Ezeket persze pl. József Attila munkásságából már megismerhettük az iskolában, és bár az ő zsenijét nem jut eszembe megkérdőjelezni, viszont hozzám valahogy jobban szól, ha valamihez gúnnyal, iróniával nyúlnak. Ledöbbentem azon, hogy Magyarország szinte semmit nem változott az elmúlt 80-90 évben, hogy mennyire ülnek ma is ezek a szövegek. Vagyis változott, tettünk szerintem egy hurkot, de végül ugyanoda jutunk / jutottunk vissza. Legalábbis a mostani vezetés ügyködésén azt látom, hogy teljes egészében azt a kort igyekeznek visszaállítani, annak társadalmi berendezkedésével, életszínvonalával, politikájával, utcaneveivel. Miért, azt hittétek, a Széll Kálmán tér véletlen választás? Az előbb azt írtam, leborulok Nagy Lajos szatírája előtt. Bizony. És annál inkább, mert szinte fel nem foghatom, hogyan mert, hogyan bírt ilyen szókimondóan, félelem nélkül (?) írni ezekről a dolgokról abban a légkörben, abban a korban.

A könyvet @smiley2000 jóvoltából olvastam el. Ő ugyanis édesapám hagyatékából kiszúrta és megvásárolta, s én bátorkodtam még azelőtt elolvasni, hogy hozzá eljuttassam. Köszönöm. Megjegyzendő, hogy sajnos nem tudtam mindent kiidézni a MEK segítségével, mert az 1958-as kiadás és az ott szereplő digitális változat tartalomjegyzéke nem 100%-ig fedik egymást.

1 hozzászólás
>!
Agatha_Emrys
Nagy Lajos: Képtelen természetrajz

Nagy Lajos: Képtelen természetrajz és más karcolatok

Még valamikor általános iskolás koromban olvastam belőle részleteket és emlékszem, hogy nagyon tetszett. Most így sok év távlatából és a teljes mű ismeretében kissé lanyhult a rajongásom. Humorosnak humoros ahogy az állatokat leírja azonban a poénok egy részét kissé fárasztónak tartottam. Való igaz, hogy közel 100 éve keletkezett a mű így a humora is kissé elavultnak mondható. Viszont egyértelműen felnőtteknek íródott ami az aktuálpolitikai utalásokból ki is látszik. Én azért ajánlom mindenkinek, mert tényleg kellemes kikapcsolódás ez a könyv, ami mosolyt csal az arcra :)

Szerk.: meggondoltam magam, inkább legyen 5 csillag, mert az egyéb karcolatok zseniálisak!

>!
Nagyfehérasszony
Nagy Lajos: Képtelen természetrajz

Nagy Lajos: Képtelen természetrajz és más karcolatok

Ki ne ismerné és ki ne szeretné? Nagy Lajos ezzel múlhatatlanul beírta magát a történelembe és a magyar gyermeklelkekbe.
Kötelező.

12 hozzászólás
>!
Aquarius
Nagy Lajos: Képtelen természetrajz

Nagy Lajos: Képtelen természetrajz és más karcolatok

Elcsodálkoztam a hihetetlen párhuzamokon, melyeket soha nem találtam volna ki magamtól. Felüdítő, kedves és kacagtató. „A kígyó is örül a tavasznak, mégpedig annyira, hogy ilyenkor örömében kibújik a bőréből.” Én is majdnem kibújtam, de nem a tavasz miatt! Az állatok bemutatása helyenként abszurd, de ezektől lesz az egész „képtelen”. Nagyon jól szórakoztam rajta, bár nemcsak én, mert sűrűn kellett felolvasást tartanom az aktuális nevettető részeknél. Jár az öt csillag. Élmény volt olvasni! :)

>!
emotive
Nagy Lajos: Képtelen természetrajz

Nagy Lajos: Képtelen természetrajz és más karcolatok

Pár napja olvastam fel egy idősotthonban, ahol önkéntes gyakornok vagyok. A néni,aki egyébként imádja a felolvasásokat, jókat kacagott rajta és szerintem bőven elég dicséret az, hogy addig fel sem állhattam, míg az összes kis jellemzést nem hallotta :-) Bőven tele van azért akkori aktuálpolitikai, történelmi utalásokkal, de abban az időben, világháború utáni első években nincs is ezen mit csodálkozni. Jó humorú, aranyos, érdekes módon a földesúr rajza tetszett a legjobban nekem is és az öreg hölgynek is :-)

>!
JamiC
Nagy Lajos: Képtelen természetrajz

Nagy Lajos: Képtelen természetrajz és más karcolatok

:) Tündérbogár :)
Még általános iskolában találkoztam először néhány novellával a kötetből, a sas ragadozóságának összefüggése a csirizzel azóta is sokszor eszembe jut.
Most sikerült a teljes művet elolvasnom – volt benne erősebb és gyengébb novellácska is, de alapvetően mindegyik tetszett :)


Népszerű idézetek

>!
Frank_Spielmann I

Mint minden élőlény, a kígyó is örül a tavasznak, mégpedig annyira, hogy ilyenkor örömében kibújik a bőréből.

A kígyó

Nagy Lajos: Képtelen természetrajz és más karcolatok

Kapcsolódó szócikkek: kígyó
>!
cz_z

Kétféle halak vannak, úgymint tengeri halak és édesvízi halak. Nekünk, szegény magyaroknak, bár már Széchenyi István sürgette, hogy tengeri halakra is igyekezzünk szert tenni, csupán édesvízi halaink vannak; van pontyunk, csukánk, harcsánk, tokunk, pisztrángunk, ebihalunk és kárászhalunk, és egy igen kellemetlen, szomorú kis halunk, az, hogy előbb-utóbb éhen halunk.

A hal

Nagy Lajos: Képtelen természetrajz és más karcolatok

Kapcsolódó szócikkek: hal
3 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

A zsidónak erényei nincsenek, mert ha gyógyít, ezt a honoráriumért teszi, ha tanít, ez a fizetésért van, ha ingyen gyógyít, akkor látszatot akar kelteni, ha elment a háborúba, ezt azért tette, mert muszáj volt neki, különben bezárták volna, ha elesett, ezt biztosan nem szándékosan tette, hanem elszámította magát. Csakis bűnei vannak a zsidónak. A zsidó idézte elő a világháborút, ő okozta annak az egyik fél által való elvesztését, a másik fél által való megnyerését, különben egészen biztos, hogy a háború remis-vel végződött volna, azaz egyenlő hadállásban abbahagyták volna a küzdő felek, és a díjon osztozkodtak volna. A zsidó csinálta a forradalmakat és a bolsevizmust, ő vezette félre és mételyezte meg az orosz nemzeti keresztény Lenint, a zsidó csinálta a drágaságot, a nagy hideget, a szénhiányt, a nyári negyvenfokos meleget, az éhínséget és a spanyoljárványt. Szerintem helyesen sem spanyol- hanem zsidójárvány ennek a neve. Az a zsidó pedig, aki spanyoljárványban meghalt, csupán a keresztény spanyolhalottakat utánozta, nem tudván ellenállni letagadhatatlan és fönt már méltatott majomtermészetének.

A zsidó

Nagy Lajos: Képtelen természetrajz és más karcolatok

Kapcsolódó szócikkek: zsidó
3 hozzászólás
>!
cz_z

A macska karcsú, fess állat, jóképű, kis tömpe orra szórakoztató pöcögtetésre igen alkalmas. A bajuszát nem pödri, s a nősténynek is van bajusza, ami miatt a kanmacska a nőstényt minden alkalommal igen beható vizsgálatnak veti alá, hogy meggyőződjék róla, vajon csakugyan nőstény-e.

A macska

Nagy Lajos: Képtelen természetrajz és más karcolatok

26 hozzászólás
>!
cz_z

Este elalvás előtt a milliomos kivesz a könyvszekrényből egy verseskönyvet, és egy óra hosszat elgyönyörködik azon, hogy a költő azért a sok versért alig kapott pár korona honoráriumot. Ez az úgynevezett műélvezet.

A milliomos-állat

Nagy Lajos: Képtelen természetrajz és más karcolatok

>!
cz_z

A macska igen őszinte állat. Ha éhes, eszik; ha jóllakott, fekszik; ha jól érzi magát, dorombol; ha valami baja van, keservesen nyávog. Ez gondolatainak és érzelmeinek olyan közvetlen kifejezése, amit a képmutató emberek sehogy sem tudnak megérteni, tehát valami hallatlanul körmönfont ravaszságot sejtenek mögötte, s ezért azt mondják a macskára, hogy ravasz. Azt hiszik szegény macskáról, hogy ő is olyan, mint a galíciai zsidó, akiről a másik galíciai zsidó tudta, hogy Tarnopolba utazik, s amikor a pályaudvaron megkérdezte tőle, hogy hova utazik, és az azt felelte, hogy Tarnopolba, így szólt rá: micsoda svindli ez már megint, miért mondod te, hogy Tarnopolba utazol, mikor csakugyan Tarnopolba utazol? Az emberek, magukból indulva ki, a macskától is azt kérdezhetnék, hogy: miért nyávogsz te, mintha valami bajod lenne, mikor csakugyan bajod van.

A macska

Nagy Lajos: Képtelen természetrajz és más karcolatok

Kapcsolódó szócikkek: macska
>!
cz_z

A tyúk a jómadarak közé tartozik, mert tojást ad. Illetve nem adja a tojást, hanem elveszik tőle, ami azonban a rántotta szempontjából mindegy.

A tyúk

Nagy Lajos: Képtelen természetrajz és más karcolatok

Kapcsolódó szócikkek: tyúk
>!
Aurore

Létesítsen a kormány gyakori vonatjáratokat Budapest és Bugac között, hogy legalább vasárnapokon, Bugacra lerándulva, fejünket a homokba dughassuk, s így tegyük lehetővé, hogy ne lássuk, mi történik ebben az országban.

ROSSZ A KÖZLEKEDÉS (Szépirodalmi 1958, 178. old.)

Nagy Lajos: Képtelen természetrajz és más karcolatok

Kapcsolódó szócikkek: kormány
>!
labe

Fürdeni fürdőruhában szokás, erkölcsi okokból. Ugyanilyen okokból, szerintem, némely fürdőző álarcot is feltehetne.

143. oldal

Nagy Lajos: Képtelen természetrajz és más karcolatok

>!
csvkata

A teve a sivatag hajója. Ebből következik, hogy a sivatag a teve tengere, sőt, hogy a hajó a tenger tevéje.

A teve című fejezetből

Nagy Lajos: Képtelen természetrajz és más karcolatok


Hasonló könyvek címkék alapján

Szathmári Sándor: Kazohinia
Bächer Iván: Zónázó
Moldova György: Éjféli napsütés
Dimény István: Köznapi élmény
E. T. A. Hoffmann: Murr kandúr életszemlélete
Karinthy Frigyes: Capillária
Karinthy Frigyes: Utazás Faremidóba / Capillária
Kosztolányi Dezső: Válogatott novellák és karcolatok
Heltai Jenő: Ismeretlen ismerősök
Fehér Béla: Éjszakai személyvonat