Rendhagyó ​emlékkönyv 63 csillagozás

Nagy Katalin: Rendhagyó emlékkönyv Nagy Katalin: Rendhagyó emlékkönyv

A kötetben egy megtalált emlékkönyv kapcsán emlékszik vissza Nagy Katalin a gyerekkorára. Rövid történeteken keresztül mutat be sokféle gyereksorsot, melyekből kiderül, hogy vannak, akik nehezebb körülmények között élnek, őket bátorítani és segíteni kell; és van, akit sokan irigyelnek, ám valójában nagyon magányos. A gyereknyelven írt szövegek sikerének titka az őszinteség és a humor, amelynek köszönhetően a József Attila-díjjal is kitüntetett szerző könyvei minden korban élvezetes olvasmányok kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt.

Régi kedvencek-sorozatunkban olyan könyvek megjelentetését tűztük ki célul, melyek egyszer már belopták magukat sokak szívébe. Mi elővesszük és új, friss illusztrációkkal töltjük meg őket, hogy a mai gyerekek is szívesen vegyék kézbe ezeket a remekműveket, és számukra is legalább akkora élményt jelentsenek, mint nekünk jelentettek évekkel ezelőtt.

Eredeti megjelenés éve: 1986

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pöttyös könyvek

>!
184 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634036968
>!
Móra, Budapest, 1986
134 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631142639 · Illusztrálta: Zsoldos Vera

Enciklopédia 1


Kedvencelte 8

Most olvassa 3

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Oláh_Zita P
Nagy Katalin: Rendhagyó emlékkönyv

Már a címében is benne van, ez egy rendhagyó emlékkönyv, tele emlékekkel és történetekkel. Szeretjük azt hinni, remélni, hogy régen minden jobb volt, de a könyvet olvasva a kellemes nosztalgia mellett kénytelen voltam szembesülni azzal is, bizony régen is voltak hitvány emberek, nincs új a nap alatt. Mégis sugárzik számomra a könyvből a szeretet, az emberség, és az összetartozás. Talán mert az írónő és olvasója szükséglete találkozott.

>!
tschilla
Nagy Katalin: Rendhagyó emlékkönyv

Nagyon szeretem a pöttyös és csíkos könyveket, de ez most annyira nem tetszett. Aranyos, de sokkal jobbakat is olvastam már.
A cím nagyon találó, egy kis emlékfüzér maga a könyv, visszaemlékezés gyerekkori kalandokra. De nekem ez az „emlékkönyv” fedősztori gyenge keret volt, jó lett volna, ha valami jobban összefogja ezeket a kis sztorikat, mert így csak lógtak a levegőben. A főszereplőről se tudtunk meg túl sokat sajnos, nekem ez is hiányzott, akkor talán jobban érdekelnek a történetei is.

>!
meseanyu MP
Nagy Katalin: Rendhagyó emlékkönyv

Mostanában többször feljött ez az értékelésem: http://moly.hu/ertekelesek/1026960, és szinkronicitást látok a dologban, mert ezt a könyvet is beállítom a képzeletbeli könyvespolcra, a már említettek mellé, ugyanazok a szívhez szóló, békebeli, értékadó történetek ezek is. Meg van benne egy-két nagyon vicces is. Ezt is a Molynak köszönhetem, nekem valahogy eddig kimaradt, pedig tényleg nagyon jó és fontos könyv.

>!
Ydna
Nagy Katalin: Rendhagyó emlékkönyv

Őszinte, tiszta, tanulságos, minden sora kincs. Ha lányom lesz biztosan a figyelmébe ajánlom majd ezt a könyvet is. Már az első fejezet után tudtam, hogy kedvenc lesz belőle.

>!
Jaina
Nagy Katalin: Rendhagyó emlékkönyv

Gyerekkoromban nagyon szerettem a pöttyös könyveket, rengeteget el is olvastam közülük. A Rendhagyó emlékkönyv most először került a kezembe. Kedves, mosolyogtató, néhol szívszorító olvasmány.

>!
hencsa06
Nagy Katalin: Rendhagyó emlékkönyv

Tanulágos , kedves kis regény. Ennek a könyvnek is hangulatavan , amit én annyira szeretek . Meghát gyereknyelven van írva ,talán ezért is jók annyira a pöttyös könyvek. Ha ilyen könyvet olvasok , mindíg eszembe jut az én gyerekkorom is.

>!
worsi ASP
Nagy Katalin: Rendhagyó emlékkönyv

Mikor először szembejött ez a könyv (itt a molyon), már akkor éreztem, hogy szeretni fogom. Szerettem, hogy egy olyan gyerek szemszögéből íródott, aki, ahogy egyre idősebb lesz, egyre többet ért meg a világból. Örülök, hogy van saját példányom, és odaadhatom majd a lányomnak néhány év múlva.

2 hozzászólás
>!
Bobe0402
Nagy Katalin: Rendhagyó emlékkönyv

Igazi Nagy Katalin. És igazi gyerekkönyv. És mégis mennyi élet, mennyi sors, mennyi tanítás, tanulság! Igaz, egy kicsit olyan fekete-fehér, de ez nem baj, mert a célközönség jobban ért az egyértelműsített értékekből, mintha homályosan megfogalmazva próbálnánk megértetni velük, hogy mi a jó és mi a rossz. Sajnálom, hogy a mai gyerekek nem nagyon olvassák ezeket a történeteket (én legalábbis nem nagyon ismerek ilyet), pedig a humora is frenetikus! Nekem eddig minden Nagy Katalin könyv nagy élmény volt.

>!
J_Ildi
Nagy Katalin: Rendhagyó emlékkönyv

Gyerekkorom meghatározó könyve sok mindenre megtanított:
Nem minden gyerek egyforma körülmények között él, valakinek nehezebb, őket segíteni kell, nem gúnyolni szegényes ruházatuk, félénkségük miatt. Van olyan gyerek, akit látszólag mindenki irigyel, mégis a legmagányosabb az osztályban, mert kivételezett helyzetét ( a szülei cukrászda tulajdonosok) képtelen megosztani a többiekkel. Nem tehet róla, otthon azt tanították neki, ez a természetes. Aztán ott vannak a felnőttek. Ők is esendőek, félelmeik vannak s ha sokat is hibáznak: meg kell tudnunk bocsátani nekik.

>!
sassenach
Nagy Katalin: Rendhagyó emlékkönyv

Nagyon cuki könyv, imádtam. A borítója meg egész egyszerűen tökéletes! :)


Népszerű idézetek

>!
blackett

Ha vendégek jöttek hozzánk, mindig megkérdezték, mik leszünk, ha felnövünk? Mi azt feleltük, hogy felnőttek leszünk.
Csak Gézike ellenkezett, azt mondta, ő nem akar felnőtt lenni egyáltalán, ne is erőltessék. Majd jövőre iskolás lesz, és attól kezdve iskolakerülő. Már megbeszélték a barátjával, aki szintén nagycsoportos óvodás. Van idejük tervezgetni; mindennap együtt állnak büntetésből a sarokban.

8. oldal

>!
Bernadetti

Anton semmit se mondott, csak állt mozdulatlanul, mint egy fürdőkád.

78. oldal

>!
Magdileona

…gyereket nem ütünk meg, a gyerek arcán ott a lelke.

>!
Bernadetti

Vasárnap délutánonként mi jártunk vendégségbe. Nagyanyám szerette a rokonokat. Mi nem nagyon! Inkább csak a süteményüket. Úgy is hívtuk őket magunk között: túrós béles ángyi, fánkos sógor, mákos rétes nénénk.

10. oldal

>!
Bernadetti

Szilveszter oldotta meg a kérdést. Lenyelte a kulcsomat.
Nagyon megijedtünk, hogy Szilveszter talán meghal a kulcstól. Mert úgy különben büszkék voltunk rá, senkinek nem volt ilyen ünnepnevű unokatestvére. De nem halt meg mégse, nyelt ő már szilvamagot is nemegyszer, még szerencse!

23. oldal

>!
Bernadetti

A trombitazenekar olyan csattanással kezdett, hogy mindenki megrezzent, én leejtettem a villámat. Anton udvariasan lement érte az asztal alá, és olyan sokáig jött elő, hogy azt hittem, eltévedt.

79. oldal

>!
Jesper_Olsen

Sose sikerült összehozni a képet, mert Gézike folyton vakarózott. Azt mondta, nem ő tehet róla, biztos Imre hozott haza bolhát, csak nem látjuk, mert a macskában tartja.

75-76. oldal

>!
blackett

Büntetés azért mégis volt, hogy megnyugodjanak a szülők. Sarokba állt a nagymamánál az, aki rászolgált. Választhattunk sarkot magunknak, elég nagy volt a lakás. Végül is mindenkinek lett saját helye. Nem is kellett küldeni, ment a sarokba magától is, aki valami disznóságot csinált. Mi, nagyobbak azért mentünk önként a sarokba, hogy megmutassuk a kicsiknek: ez a becsület. A kisebbek azért mentek önként, mert alig várták, hogy mehessenek. Bandi például ott tárolta a Válogatott gyilkosságok című könyvét. Ha szabadlábon van, ezt ugyan nem engedik neki olvasni!

27. oldal

>!
Magdileona

Hogy otthon is lehetnének jók, arról hallani sem akartak. A Mikulás csak a nagyanyámék címét tudja, nyilván a krampusz is. Így otthon nem láthatja őket, tehát jónak lenni tiszta pazarlás.

>!
Ferger_Annamária I

Annyi könyve volt, mint nekünk a befőttesüveg. Az éléskamra egyik polcát adta neki a nagyanyám. Rendezgette napokig. Azt mondta, neki a könyvespolc a menyasszonya, azzal akar együtt élni egész életében. Nem egészen értettük, de azért örültünk a hírnek.

43. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Pálfalvi Dorottya: A titokzatos ház
Havas Zsigmond: Aranyos leányszív
Szegedy Ila: Jutkából Judit lesz
Tutsek Anna: Cilike bajtársai
Sárközi Márta: Zsófi könyve
Szili Leontin: Katinka
Győry-Kiss Mária: A kis kócos
Kertész Erzsébet: Testvérke
Altay Margit: Mókuska
Katalin néni: Szeleburdi Hilda