A ​kilencedik újjászületés 2 csillagozás

Nagy Károly: A kilencedik újjászületés

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A kancatejbor csípős ízeit és az arany buddhák titokzatos mosolyának megfejtését is ígérő távoli utazásra hívja az olvasót új könyvében Nagy Károly, a sikeres Hej, Balkán! szerzője. Az Altaj mítoszokat termő hegyei közé. A szikár varázsú Góbiba. Az Orhon folyóhoz, hol szálláshelye volt hunoknak, avaroknak, türköknek, s ahol Karakorum, a Dzsingisz kán alapította ősi mongol főváros romjait bújtatja a pusztai fű… S az út végére feltárul egy nép újjászületése, amely csak Dzsavdzandamba, a nyomasztó élő isten nyolc reinkarnációja után következhetett el, Szühebátor forradalma által…

Nagy Károly – három utazás élményeit egybe sűrítő – beszámolója egyszerre útiklanad és információ a más hagyományú mongol életről, az emlékeiben is különös hitvilágról.

Eredeti megjelenés éve: 1985

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világjárók Gondolat

>!
Gondolat, Budapest, 1985
348 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632815572

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

marschlako>!
Nagy Károly: A kilencedik újjászületés

A beleírtak szerint elsős gimnazistaként kaptam év végi jutalomkönyvként, s bő 30 évet várt türelmesen a polcon, hogy elolvassam, de így legalább egyben érdekes kordokumentum is lett: amint az elején olvasom: A Vörös-tér – jelkép. Ne is változzék! Amikor a szerző leírta moszkvai városnézését útban Mongólia felé, egy az egyben előjöttek a gimnáziumi oroszórák emlékei. Kifejezetten érdekes volt olvasni, milyen volt Mongólia a 80-as években, amikor már 60 éve építették a szocializmust. Különös világ elevenedik meg Nagy Károly úti beszámolójának lapjain, amit a csatolt, saját forrásból származó képi anyag is ragyogóan aláhúzott.
Ami miatt mégsem lett az a tökéletes olvasmányélmény, annak a viszonylag sok gazdaságföldrajzi adat (amit már gimnazistaként is a hátam közepére kívántam) hosszadalmas felsorolása az elsődleges oka, ami néha sajnos elnyomta az engem jobban érdeklő – a mongol emberekről és a mongol vidékről, tájról szóló – részeket.
A szerző elég sok helyet szentelt a buddhizmus bemutatásának, hiszen az még a szocialista Mongóliának is szerves – még ha szégyellni való* – része is maradt. E részekről erősen érződik a szocialista értékítélet (még ha maga a szerző le is írja az elején, hogy egy európai templomban egy órát el tudott tölteni a színes üvegablakokon beáramló fény keltette tér csodálatával), vagyis nem biztos, hogy ez a legjobb forrás, ha valaki a buddhizmussal szeretne megismerkedni. Mindenesetre a múlt számos emlékét is megtekintette a szerző, s mindenképpen érdekes képet kapunk a közel 40 évvel korábbi Mongóliáról.

*Legalábbis a szerző idegenvezetői mindig szabadkoztak, ha a fejlett szocialista országból érkező vendég imádkozó asszonyokat, vagy más vallásgyakorló mongolokat látott.

3 hozzászólás
darkfenriz>!
Nagy Károly: A kilencedik újjászületés

Remek útleírás a 80-as évek szocialista Mongóliájáról magyar szemszögből. Kalandok az Altaj- hegységben, a Góbiban és még magyar geofizikusok kolóniájához is eljuthatunk, sőt Darhanban is hallhatunk magyar szót. Bár nagyon eltér a mongolok lelki világa, azèrt az arhi és a kumisz mindig közös nevező.


Népszerű idézetek

王狐狸>!

Amíg a férfiból a nőre való sóvárgás gyökerestől nincs kiirtva, addig szelleme meg van kötve, mint szopós borjú az anyatehénhez.

68. oldal

darkfenriz>!

Sokfelé, sok embertől megkérdeztem, idősebbektől: milyen emlékeik vannak a lámákról azokból az időkből, amikor még sokan voltak a sárga ruhások? Nem egészen mindennapi emberek voltak azok – ebben nagyjából egyező vélemény alakult ki. Mert hogy: a régiek inkább kövérek voltak, nagy bendőjűek, tekintélyes gyakorlattal az ivásban. Rengeteg kumiszt vedeltek, mert állításuk szerint az tisztán tartja az agyat, fogékonnyá teszi a szent tanokra…Sok olyan is volt, akinek nem kellett felállnia az asztaltól – mint Sarav képén – ahhoz, hogy kiürítse telített gyomrát, hanem csak úgy ültőhelyéből, sugárban, az asztaltársaság feje felett…

149. oldal

darkfenriz>!

-Pürev, Pürev! – kiabálok a lépcső tetejéről.
-Valami baj van?
-Nem, nem, csak elfelejtettem mondani, valahogy teljesen kiment a fejemből a „bátor"!
-Bátor? – néz rám bizonytalanul.
-Igen, igen. Bátor. Magyarul ugyanazt jelenti, mint mongolul. Ez a legszebb közös szavunk.

234. oldal

darkfenriz>!

„Buddha az embereket jóságra s jámborságra neveli, ez azonban nem eszköze a katonai hatalomnak…"

237. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ligeti Lajos: Sárga istenek, sárga emberek
Molnár Gábor: Egymillió hős országa
Lippay Lajos: A titokzatos Keleten
Juhász Vilmos: Tibet
Kőrösi Csoma Sándor: Buddha élete és tanításai
Erdélyi István – Sugár Lajos: Ázsiai lovas nomádok
Valcsicsák Zoltán: Álmomban Bhutánban ébredtem
Lengyel Miklós: Dél-Korea
Orbán Balázs: A Székelyföld leírása
Vásáry István: Az Arany Horda