Csillag ​Ösvényen 3 csillagozás

Angyali mesék
Nagy-Békési Mariann: Csillag Ösvényen

Kedves Olvasók: felnőttek, gyerekek! Ritka könyvet forgathattok a kezetekben. Ha egyetlen mondatban kellene megfogalmaznom, azt mondanám, hogy a szeretetre és tisztaságra szomjazók könyvét.
A mesefüzér kis „hősei”, Lili és Bíborka itt élnek közöttünk, naponta találkozhatunk velük, csak úgy, mint barátaikkal, hozzátartozóikkal. A pöttöm virágmag-szívüek óvodába, iskolába járnak, szüleik dolgok emberek. Ám egy napon furcsább dolgok történnek velük…
Ezúttal nem a más mesékből már olyan jól ismert Marconák és Haramiák rabolják el őket, hanem Angyalok. Ettől a pillanattól fantasztikus utazás szemtanúi lehetünk időben és térben. Vajon a Csillagösvényen milyen kalandok várnak rájuk? S egyáltalán: hol található ez a Csillagösvény? Lehet, hogy önmagunkban? Sikerül-e visszajutniuk a szeretett szülői házba? Megannyi kérdés…
Én választ kaptam mindannyira…

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Duna, Győr, 2006
116 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639684007

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

clarisssa P>!
Nagy-Békési Mariann: Csillag Ösvényen

Mindig elgondolkozok azon, hogy vajon kik írják a könyvek fülszövegeit? Hiszen egy fülszöveg olyan, mint egy bemutatkozás, egy első benyomás: ha valami nagyon megfog benne, többre is kíváncsi leszek és szinte biztos, hogy elolvasom a könyvet. Na de mi jön akkor, ha valami olyat ígér ez a pár soros kis beharangozó, amit a könyvtől nem kapok meg? Nagyon egyszerű a válasz: csalódás!
Van egy második, kicsit már gonoszabb kérdésem is: ha már valakire ez a megtisztelő és felelősségteljes(!) feladat hárul, hogy fülszöveget írhat, miért nem veszi a fáradtságot arra, hogy elolvassa a könyvet is? Ezt sajnos nem tudom megválaszolni, mint ahogy azt sem, hogyan kerülhetett a könyv hátsó borítójára ez a szöveg, ami ugyan jól hangzik, de semmi köze sincs a tartalomhoz: „Ezúttal nem a más mesékből már olyan jól ismert Marconák és Haramiák rabolják el őket, hanem Angyalok. Ettől a pillanattól fantasztikus utazás szemtanúi lehetünk időben és térben. Vajon a Csillagösvényen milyen kalandok várnak rájuk? S egyáltalán: hol található ez a Csillagösvény? Lehet, hogy önmagunkban? Sikerül-e visszajutniuk a szeretett szülői házba?”
Hah, de most látom csak: még a könyv címében szereplő hely neve, a Csillag Ösvény is rosszul leírva szerepel benne, úgyhogy több szót erre a szövegecskére már nem is éri meg pazarolni…

Nos, miután jól kimorogtam magam és túlléptem azon, hogy mást olvasok, mint amire számítottam, azt kell mondanom: nem is volt olyan rossz! Első könyves szerzőtől meg pláne nem. Nagyon-nagyon tetszett a bemutatott kedves, békés, családi idill, amiben anyukának mindig jut ideje esti mesélésre és jó éjt puszira, eltűnt plüssállatok felkutatására, kertészkedésre és környezetvédelemre is. A legtöbb mese szeretettel, jósággal, kedvességgel teli aprócska, hétköznapi történet – talán ezért is tetszett nekem különösen közülük a leghétköznapibb, legegyszerűbb, a Nagypapa születésnapja című.
Gyerek-szemmel nézni a mesefüzért azonban már nehezebb feladat. Attól tartok ugyanis, hogy nem sokáig kötné le a kicsik figyelmét, mivel érzésem szerint hiányzik belőle egy kis plusz varázs… Olyan, mintha szándékosan elalvás előtti meséléshez lettek volna kieszelve ezek a történetek, amiknek már nem célja felélénkíteni a gyerekeket, sem stílusával, sem pedig tartalmával. Ráadásul a tanító-(ki)oktató jelleg néha túl direkt, túl hirtelen villan fel. Persze, hogy fontos elmondani, hogyan tudunk apróságokkal is vigyázni a környezetünkre, vagy hogyan kell helyesen-figyelmesen közlekednünk az utcán, de ha angyalos csodákat ígérnek és helyettük ilyesmit kapunk, akkor előfordulhat, hogy keserű szájízzel gondolunk majd ezekre az üzenetekre is.

Nem akarok nagyon negatívan nyilatkozni, hiszen összességében, mint ahogy már írtam is, nem rossz ez a kötet és nem is én vagyok a célközönsége, de kisebb-nagyobb hibái azért szemet szúrtak. Az idilli családos hétköznapok miatt azonban nem tudok 4,5 csillagnál kevesebbet adni rá.

>!
Duna, Győr, 2006
116 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639684007
Bálint_Icus P>!
Nagy-Békési Mariann: Csillag Ösvényen

„Néha, azokon a napokon, amikor szomorú és elkeseredett vagyok, mert valamiért nem úgy alakulnak a dolgaim, ahogy szeretném, betölti a szobát a már ismerős tavaszi virágillat. Mintha puha, selymes szárnyacska érintene meg lehelet finoman. Ilyenkor eszembe jut, hogy nem vagyok egyedül. Az angyalok mindig segíteni fognak, soha nem hagynak cserben. A jókedvem visszatér, és újból az élet napos oldalát látom.”

Hitem szerint szól ez a bájos mesekönyv, pont így tanítottam én is a lánykámat arra, hogy az angyalok körül vesznek minket, vigyáznak ránk, és ha kérjük, akkor segítenek is. Ezek a mesék reményt adnak, és megtanítanak arra, hogy nem vagyunk egyedül, hogy merjünk kérni segítséget (akár az angyaloktól is), hogy vigyázzunk egymásra és a Földünkre, hogy fontos a közösség, a család megtartó ereje. Minden kicsi gyermek megérdemelné, hogy ezeket az egyszrű és mégis nagyon fontos üzeneteket hordozó meséket hallgathassa.


Népszerű idézetek

Bálint_Icus P>!

Néha, azokon a napokon, amikor szomorú és elkeseredett vagyok, mert valamiért nem úgy alakulnak a dolgaim, ahogy szeretném, betölti a szobát a már ismerős tavaszi virágillat. Mintha puha, selymes szárnyacska érintene meg lehelet finoman. Ilyenkor eszembe jut, hogy nem vagyok egyedül. Az angyalok mindig segíteni fognak, soha nem hagynak cserben. A jókedvem visszatér, és újból az élet napos oldalát látom.

Bálint_Icus P>!

Sok-sok év telt el már azóta, hogy látogatást tettem a Fények városában, de az emlékeim korántsem merültek feledésbe. Szinte nap, mint nap történt velünk valami, ami emlékeztetett bennünket a segítőkész angyalok jelenlétére. Ha problémánk volt gyakran fordultunk hozzájuk kérésünkkel. Bár a segítség nem mindig úgy érkezett, ahogy vártuk, de kétség kívül mindig megkaptuk.


Hasonló könyvek címkék alapján

Berszán István: Angyalok meséi
Sven Nordqvist: Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt
Csukás István: Pom Pom meséi – A lesből támadó ruhaszárító kötél
Szabó Magda: Tündér Lala
Csukás István: Süsü, a sárkány
Ursula Jones: A királykisasszony, akinek nem volt birodalma
Nagy Natália: A Nap születésnapja
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó
Csukás István: Egy kiscsacsi története