Savonarola-kísérlet 2 csillagozás

Nagy András: Savonarola-kísérlet

„Kivégzésük ​előtti estén találkozhat azokkal a rendtársaival, akiket ugyancsak halálra ítéltek (Fra Silvestro és fra Domenico) eretnekség, skizma, engedetlenség és világi hatalom felhasználásának vádjával. Az eretnekség vádjában kétségtelenül van valami anakronisztikus, a mozgalmat pejoratívan minősítő. Hosszú szertartás végén akasztják fel, majd égetik el hármukat (előbb feloldozzák, kizárják, megszégyenítik őket), valószínűleg nagy tömeg előtt, bár a fennmaradt metszet (ismeretlen mester munkája) csaknem üres teret ábrázol. A hamvakat az Arnóba szórják. Az ellenforradalmak koreográfiájának megfelelően száműzetések következnek, néhány barát nyíltan megtagadja a priort, a San Marco domonkosai levélben könyörögnek a pápához bocsánatért. Francesco Romolinónak a Signoria zenészei szerenádot adnak (a pontos könyvelés feljegyezte az árát: 111 és fél forintért), a San Marco harangját, a Piagnonát leszerelik, majd megkorbácsolják. A Savonarola meggyilkolását követő első… (tovább)

Róla szól: Girolamo Savonarola

>!
Magvető, Budapest, 1982
154 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632717414

Kiemelt értékelések

morin5>!
Nagy András: Savonarola-kísérlet

Girolamo Savonarola, dominikánus szerzetes kudarcokkal tűzdelt korai éveinek leginkább a vallási fanatizmus adott tartást. Kiváló retorikai képességével, puritán szemléletével és a reneszánsz hedonizmus ostorozásával Firenzében nagy népszerűséget vívott ki magának. Amikor azonban csökkent a befolyása, és ellentétbe került a hírhedt (Borgia) VI. Sándor pápával, megpecsételődött a sorsa.
Az apokaliptikus látomásokkal tűzdelt szuggesztív beszédei, a könyvek, ruhák, képek „piramisainak” égetése miatt Savonarola a megszállottság magas fokát mutatta be, (de rendkívül eredeti is a sokat vitatott személye).
Bár a vallástörténeti terminológiájú, történelmi esszé – itt, a molyon – nem döntöget olvasottsági rekordokat, azért a korszak és a téma iránt érdeklődők nem fognak csalódni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Boda László: Hitünk önvédelme
Loschert Kázmér: Az egyházatyák kora
Richard F. Heller – Rachael F. Heller: A 13. apostol
Kulcsár Zsuzsanna: Eretnekmozgalmak
François Favre: Máni – Kelet Krisztusa, Nyugat Buddhája
Philippa Gregory: A makrancos királyné
Dan Abnett: Ravenor
Emmanuel Le Roy Ladurie: Montaillou
Göncz Árpád: Sarusok
Christie Golden: Assassin's Creed – Heresy – Eretnekség