Lelkek ​harca 14 csillagozás

Hogy hívják az elvtársnőt?
Nagy Alex: Lelkek harca

A Lelkek harca regény első része a nyolcvanas évek világát kelti életre.

Netti fiatal anyukaként egy dél-szlovákiai kisvárosban neveli kisfiát. Férje, Gábor, az országos szállítmányozási vállalat fejlesztő mérnöke. A házaspár közösen keresi a kiutat a szocialista rendszer és a párt fojtogató szorításából.
Greta és Andreas egy alpesi farmon gazdálkodnak és hosszú évek óta várják a gyermekáldást.
Bár a két házaspár különböző társadalmi körülmények között él, egyik sem sejti, hogyan befolyásolja majd életüket a lelkek harca, ami már kezdetét vette. Ni és Dork, a két rokonlélek ugyanis többször megszegte a szabályokat, és ez súlyos következményekkel jár…

A bűnügyi elemekkel, hatalomvággyal, ármánnyal tűzdelt történet Netti és Gábor viszontagságain keresztül tart tükröt a hanyatló rendszernek, mindezt egy fantasy világgal keretbe foglalva.

>!
NewLine, Bakháza, 2022
412 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156373984

Kedvencelte 3

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Ferger_Jolcsi P>!
Nagy Alex: Lelkek harca

Nagy Alex: Lelkek harca Hogy hívják az elvtársnőt?

A kötet középpontjában a kommunizmus és a szocialista Csehszlovákia áll. Nem volt még szerencsém ebben a korban játszódó regényhez, úgyhogy nagyon kíváncsian álltam neki, hogy vajon milyen lesz a világfelépítés és a hangulat megteremtése és azt kell mondanom, hogy Nagy Alex szerintem (laikus szemmel) nagyon jól felépítette a történetet és a világot is az adott korra jellemző dolgokkal. Nagyon sok fájdalom, nehézség, veszteség és bonyodalom bontakozik ki a kötet lapjain, nem egy happy end történet, de mégis sikerült nagyon megszeretnem. Gábor és családja szemszögéből olvashatunk a történésekről. Gábor nem Párttag, így nagyon sok bántódás éri őt emiatt, veszélybe kerül az ő és családja élete is. Netti, a felesége és Gábor példát mutatnak az életükkel és egymás iránti szeretetükkel arra vonatkozóan, hogy szeretettel és kitartással még a nehézségek is áthidalhatóak.
Bővebben: link

KNW I>!
Nagy Alex: Lelkek harca

Nagy Alex: Lelkek harca Hogy hívják az elvtársnőt?

A történet kalandregény részét imádtam, a kommunista Csehszlovákia a számítóközponttal, a forrófejű Gábor dilemmáival eleven és izgalmas.
A másik szál, a lelkek harcával nem az esetem, de értem, hogy a szerző erre fűzi majd fel a trilógiát, és a spirituális olvasóknak kifejezetten tetszeni fog.
Aki kalandregény szálát élvezi, annak üzenem, hogy nyugodtan átlapozhatja a lelkek párbeszédeit, nem szükséges ezeket elolvasni a sztori megértéséhez :)

Gáspár_Virginia_Olimpia IP>!
Nagy Alex: Lelkek harca

Nagy Alex: Lelkek harca Hogy hívják az elvtársnőt?

Engem hamar megfogott az írásmód. Kezdve azzal az izgalmas, éteri világgal, amit az író teremtett, és ami keretbe foglalja a történetet.
A nyolcvanas évek megelevenedett, ott sétáltam Nettivel a dél-szlovákiai kis faluban. Beleláttam egy alpesi farm mindennapjaiba.
Az elején kicsit elvesztem a részletekben, például a ruhák színébe, de a leírások szépek, érzékletesek, hogy végül egyáltalán nem zavart.
A cselekmény izgalmas, magával ragadó. Szorítottam minden szereplőnek, amikor bajba kerültek, mert ha nem is kedveltem meg mindenkit, de az összes szereplő belső motivációját megmutatta számomra az író, ami élvezetessé tette a történetet.
A karakterek összetettek, nem cukormázas az életük. De küzdenek a mindennapok nehézségeivel, a párttal és tudtukon kívül, a Lelkekkel.
Várom a folytatást. :)

Moncsi22>!
Nagy Alex: Lelkek harca

Nagy Alex: Lelkek harca Hogy hívják az elvtársnőt?

Az író első regénye egy igen összeszedett és összetett írás. Hiszen két eltérő világot mutat be, és két eltérő zsánert fogott össze benne. A Lelkek harca egy könnyen és gördülékenyen olvasható fantasy történelmi regény. A könyv nagy érdekessége számomra az volt, hogy két különböző zsánerű történetet egy ponton összeköt úgy, hogy egy kötet két külön történetet tartalmaz. A szerző azonban olyan szépen felvezetett és kapcsolt össze mindent, hogy ez egyáltalán nem zavaró.
De én egy kicsit mégis szétszedem a történetet.
Bővebben itt:
https://www.magyarszerzokkonyveimagazin.hu/2022/10/nagy…

Botheniko>!
Nagy Alex: Lelkek harca

Nagy Alex: Lelkek harca Hogy hívják az elvtársnőt?

Titkosrendőrség, árulás, párttagság és Pedro “zsuvi”, tisztességtelenül csábító fiatal kolléganő… csomó fiatalkoromra emlékeztető helyszín, bonyodalom… sági Ropovod és prágai “ kachlikárna” ŠTB központ… ipolysági városház… Tiszta retro … új szempontokkal… van benne minden, szoci krimi, szerelem meg spirituális fantasy. Nem tudtam letenni a könyvet….

1 hozzászólás
zuzana_pospíšilová>!
Nagy Alex: Lelkek harca

Nagy Alex: Lelkek harca Hogy hívják az elvtársnőt?

Rendkívül izgalmas, cselekményben gazdag könyv. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Nem tudtam letenni, már nagyon várom a folytatást …

beadarida>!
Nagy Alex: Lelkek harca

Nagy Alex: Lelkek harca Hogy hívják az elvtársnőt?

A regény visszaröpített a 80-as évekbe, a régi „szoci” időkbe. Jó kis történet tele bonyodalommal, izgalommal, szerelemmel. Izgulok a főhősökért, hogyan tudnak megküzdeni a „lelkekkel”. Várom a folytatást.

Kornélia_PaedDr_Jónás>!
Nagy Alex: Lelkek harca

Nagy Alex: Lelkek harca Hogy hívják az elvtársnőt?

Egy regény, mely visszarepít a múltba. Egy országba, ahol születtem, s annak egy városkájába, ahol ma is élek.
Két nap alatt elolvastam a könyvet, s ha lett volna több időm, biztosan egy napba is belefért volna, de nem ez a lényeg.
Kaleidoszkópon keresztül elevenedett meg a kedves kis városka, azaz a regénybéli Altmánság. Olvasás közben nem győztem a könyvemet kék színű, öntapadós (Post-it) jelölőcímkével ellátni. Hogy miért szerettem bele ebbe a regénybe? Újra gimnazistának éreztem magam, ahogy a legjobb barátnőmmel, Erzsébettel ülünk városkánk egyetlen cukrászdájában és esszük a kókusztekercset, valamint a közösen vásárolt üdítőt lassan kortyolva várjuk, hogy megérkezzenek azok a bizonyos „mezős ” fiúk. Minden olyan emléket, melyre már nem is gondoltam újra felébresztette bennem… De nem csupán emlékek jöttek a felszínre, hanem illatok, arcok és érzések, amiket akkor, abban az életszakaszomban éltem át. A regény olvasása közben könnyeket is hullajtottam, hiszen a Zeneiskola nyitott ablakából hallatszó hegedűjáték megremegtette szívem s lelkem. Édesapám jelent meg lelki szemeim előtt, aki kellő türelemmel hallgatja végig a diákját, s aki abban az évben két évvel volt fiatalabb, mint most én. Mennyire jó érzés, hogy ez a regény, s a benne szereplő városka, s annak épületei mennyi szépet és jót ébresztenek fel újra az emberben.
Hihetetlen, mire képes egy jól megírt szövegkörnyezet. Már most várom a regény folytatását.
A regény természetesen nem csak úgy élvezhető, ha ismerjük a benne szereplő városka utcáit, épületeit, zegzugait, de nekem ezekkel együtt a kamaszkorom, a fiatalságom.
A Lelkek harca így vagy úgy, de visszarepít a múltba, az oly áhított retro világba?!

>!
NewLine, Bakháza, 2022
412 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156373984

Népszerű idézetek

Ferger_Jolcsi P>!

– Túl egyszerű lenne. A könnyű utak nem szolgálják a fejlődésünket. Csak akkor sokszorozhatjuk meg a boldogságunkat és a tudásunkat, ha minden lélek a saját tapasztalatai alapján jut el idáig.

253. oldal

Nagy Alex: Lelkek harca Hogy hívják az elvtársnőt?

Ferger_Jolcsi P>!

– Elegem van ebből a lekezelő viselkedésből – mondta higgadtan, határozottan. – Tudom, hogy közömbös vagyok számodra, de a lányod vagyok, akit te vállaltál. Nem én kértem, hogy szülj meg. A te döntésed volt, a te felelősséged. Azért jöttem, mert beszélnem kell veled, és te meg is hallgatsz. Mégpedig most.
Erzsi felpattant a székből. Nyakán kidülledtek az erek.
– Látom, kinyílt a csipád. Gondolom, ezt is attól a semmirekellő férjedtől lested el – vetette oda nyersen. – De én nem tűröm ezt a viselkedést a saját házamban! A megfelelő fontossággal és a hozzád illő szerepben kezeltelek mindig. És ha elfelejtetted volna, én neveltelek fel! De hála helyett te csak vádaskodni, követelőzni tudsz!
Netti megtopant. Anyjára szegezte mutatóujját, aztán szabadjára engedte nyelvét.
– Felneveltél? Tényleg ezzel takarózol? Kimostad a pelenkám és kivasaltad a ruhám, igen, köszönöm. De akkor hol voltál, amikor szükségem volt a biztatásodra, a szeretetedre? A magányos estéken, a leckeírásnál, a fellépéseken? Hol voltál, amikor a báli ruhámat tervezgettem, és amikor egy fiú először rám nevetett? Hol voltál akkor, amikor meg akartam osztani az örömöm? Még a szalagavatómról is elkéstél, mert elhúzódott a pártgyűlés! Csak apa volt a támaszom.

148-149. oldal

Nagy Alex: Lelkek harca Hogy hívják az elvtársnőt?

Ferger_Jolcsi P>!

– Lemértem, hogy ön egy perc alatt nyolc billenytyűt ütött le, és egy billentyű pontosan négy másodpercig tartott. Könnyű kiszámolni, hogy ilyen munkatempóban egy óra alatt csak négy percet, így egy nap alatt harminckét percet dolgozik. Ezt én és a Párt is szabotázsnak tekintjük.
[…]
– Mostantól úgy dolgozik, mint aki elkötelezett a vállalat és a Párt iránt – üvöltötte. – Nincs kifogás, sem követelődzés. A projekt pedig úgy működjön, hogy nekem is tessen. Ha nem így lesz, akkor megüti a bokáját, Szendrey elvtárs, és nemcsak maga, hanem az egész istenverte családja és a kollégái is.

68-69. oldal

Nagy Alex: Lelkek harca Hogy hívják az elvtársnőt?

Ferger_Jolcsi P>!

Mindig furcsállta, hogyan képes valaki ennyit szenvedni azért, hogy begöndörítsék a haját. Ahogy ott ültek a fejükre húzott búrával és a hőségtől kivörösödött ábrázattal, Netti szerint úgy néztek ki, mint a földönkívüliek. Remélem, nem sértettem meg egy földönkívülit sem! – kacagott magában.

118. oldal

Nagy Alex: Lelkek harca Hogy hívják az elvtársnőt?

Ferger_Jolcsi P>!

– Sajnálom, ami tegnap történt, másképp kellett volna viselkednem. Nem gondoltam bele, hogy mit érzel, és abba sem, hogy bántóak vagy sértőek a szavaim. Szeretném, ha ezt megbocsátanád nekem, és elfogadnád, hogy ugyan nem lesz viszonyunk, továbbra is tisztelettel viselkedünk egymás iránt. Nekem ezzel nem lesz gondom, mert továbbra is kedvellek, mint kolléganőt. Azt is megértem, ha neked ehhez több idő kell.
Dóri résnyire szűkült szeméből sugárzó gyűlölet áradt, majd miután Gábor befejezte a beszédét, arca nevetésbe rándult.
– Bekaphatod, mérnök elvtárs!

144. oldal

Nagy Alex: Lelkek harca Hogy hívják az elvtársnőt?

Ferger_Jolcsi P>!

– Igen, azok aláztak meg, akiket a legjobban szerettem! Legszívesebben bosszút állnék rajtuk – vibrálta Ni.
A Szürkeséget elárasztotta a vörös csillogás, a Homály egy árnyalattal erősebb lett, a Felhő enyhén megremegett.
– Ugye, megy ez? – rezegte győzelemittasan Dork. – Ugyanúgy a részeid ezek az érzések is, mint a szeretet. Akkor meg mi értelme, hogy elfojtsd? Ha irányítod őket, akkor segítenek, hogy megvédd magad. Nem bánthat ezután büntetlenül senki. Dönthetsz, mit fogadsz el. Dönthetsz, mit adsz és kinek. Megteremted az egyensúlyt magadban és magad körül. A Homály megadhatja ezt a fajta szabadságot neked, a Felhő nem.

244-245. oldal

Nagy Alex: Lelkek harca Hogy hívják az elvtársnőt?

Ferger_Jolcsi P>!

– […] Nem álcázom az érzéseimet és a vágyaimat egy bálvánnyal, amit ti szeretetnek neveztek. Felvállalom magam olyannak, amilyen vagyok. És ezt kínálom neked is, csak tarts velem.

245-246. oldal

Nagy Alex: Lelkek harca Hogy hívják az elvtársnőt?

Ferger_Jolcsi P>!

– Ez nem lehet igaz… Legbelül sóvárog a szeretetért! Vágyakozik, és boldog akar lenni, úgy, mint mi – rezegte Hen.

253. oldal

Nagy Alex: Lelkek harca Hogy hívják az elvtársnőt?

szellemeslanyok U>!

„Váratlanul jött a megbocsátás pillanata, de annál édesebb volt.”

Nagy Alex: Lelkek harca Hogy hívják az elvtársnőt?

Ferger_Jolcsi P>!

A feltétel nélküli szeretet legnagyobb ellensége az egó és az elme. Léteteknek tehát nem csupán egymás szeretetében kell kiteljesednie. Azért létezünk, hogy ezt az érzést átadjuk a világnak, és a békesség irányába terljük az anyag birodalmát. Ezzel is tapasztalunk, fejlődünk.

12-13. oldal

Nagy Alex: Lelkek harca Hogy hívják az elvtársnőt?


Hasonló könyvek címkék alapján

Jay Kristoff: Empire of the Vampire – Vámpírbirodalom
Eliza Beth: Isteni sakkjátszma
Natalie Haynes: Ezer hajó
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Árulás
John Cure: Hontalan lelkek
Bridget Collins: A könyvkötő
Eowyn Ivey: A hóleány
Zsivicz Norbert: Zárt Birodalom
A. O. Esther: Frigg rokkája III.
Fodor Gergő: A Tragédia Gyermekei