Sárkány ​a lépcsőházban 27 csillagozás

Jancsi meséi
Nádori Lídia: Sárkány a lépcsőházban

Jancsi ​átlagos óvodás a pesti belvárosból, és életének kisebb-nagyobb jelentőségű mozzanatait elevenítik meg a mesék. Az életképekben elbeszélt történetek egy év eseményeit szedik csokorba Jancsi negyedik és ötödik születésnapja között.

Nádori Lídia stílusát és humorát remekül érti egy óvodás, de olvasása közben a szülő is kap rejtett üzeneteket. A történetek között könnyed és összetettebb írásokat egyaránt találunk, és a finom, humoros részletekből a gyerek rengeteg olyan dolgot megtud a világról, az életről, a nagyvárosi létről, melyekre mi felnőttek már régen elfelejtettünk rácsodálkozni.
A szerző külön érdeme az a könnyedség, mellyel nehéz témákat érint, és a nyitottság, mellyel a szülőre és a gyerekre bízza bizonyos helyzetek befejezését, értékelését, az önálló, aktív értelmező szerepét a gyermek olvasónak is megelőlegezve.
A könyvet Kun Fruzsina illusztrációi gazdagítják. A meleg színek, az érzelmek kifejező ábrázolása nemcsak gyönyörű hangulatot teremt,… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Naphegy, Budapest, 2008
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638728180 · Illusztrálta: Kun Fruzsina

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

KönyvParfé>!
Nádori Lídia: Sárkány a lépcsőházban

Ez a könyv tényleg nagyon rendben van. Tetszettek a történetek és nagyon passzoltak hozzá az illusztrációk. Érdekes megoldások születtek, még ha először sötétnek is találtam a rajzokat. Azt hiszem, ezt minden ovis szívesen veszi kézbe és kéri majd a szüleit, hogy olvasson fel belőle. Ez egy igényes kiadvány, jár az 5 csillag! És mert klassz!

8 hozzászólás
ppeva P>!
Nádori Lídia: Sárkány a lépcsőházban

Unokámnak, Jancsinak vettem meg december végén, az ötödik születésnapjára. Azóta már többször olvastak neki belőle, és nagyon szereti. Mindig örül, ha egy mesében Jancsi szerepel.
Most, hogy velem volt, tőlem is Jancsi-mesét kért esti mesének. Az első három mesét olvastam el neki, közben beszélgettünk is a történetekről, és megkérdezett néhány szót, amit nem ismert, hogy mit jelent. Neki legjobban az első mese tetszett, talán azért, mert nagyon szereti ő is meghallgatni, hogyan született és milyen volt, amikor még Kisjancsi volt. Meg a baglyos mesét is szerette.
Mikor elaludt, kivittem magamhoz a könyvet, és végigolvastam. Tetszettek a mesék, talán az egy puszi/pofonbolt kivételével. A rajzok viszont kevésbé nyűgöztek le.
Szerencsére a sárkányos mesét nem nekem kellett felolvasnom neki… De tudom, hogy azt is szereti.
Örültem, hogy sikerült kedvére való, aranyos könyvet választanom neki.

>!
Naphegy, Budapest, 2008
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638728180 · Illusztrálta: Kun Fruzsina
1 hozzászólás
Annamarie P>!
Nádori Lídia: Sárkány a lépcsőházban

Olyan régóta a várólistámon volt, hogy már le is vettem onnan, amikor is végre ráleltem a könyvtárban.
A Navigátorban figyeltem fel rá, később, amikor megismerkedtem Jancsival személyesen is, akkor még inkább tudni akartam mindent arról a sárkányról a lépcsőházban.
Aranyos verses mesék ezek, igazi gyermekérzésekkel. Nekem a rajzok is tetszettek, bár gyerekként biztos nem ilyeneken nevelkedtem. Talán az első történet nem lett igazán elkapva, meg is ijedtem, hogy a többi is ilyen lesz, viszont tartalmilag tényleg ott a helye.

meseanyu P>!
Nádori Lídia: Sárkány a lépcsőházban

Volt azért itt öröm meg boldogság is, de mindent belengett valami kis melankólia, és ez tetszett, meg a néhol sötét képek is, kell az ilyesmi is, és szerintem a gyerekek is értik, érzik ezt. Valamiért azt gondoltam előtte, hogy nagyobb korosztálynak való, de ovis mesék ezek, és azoknak kitűnőek.

Lahara IP>!
Nádori Lídia: Sárkány a lépcsőházban

Elmentem a könyvtárba, leemeltem e könyvet a polcról, leültem a fotel szélére, és elolvastam. Bájos mese, nagyon is mai, de még számomra is élvezhető. Az illusztrációk fergetegesek. Nagyon tetszett.

berlin>!
Nádori Lídia: Sárkány a lépcsőházban

Kicsit csalódott vagyok. Olvasva a sok ajánlást, nagyon vártam, hogy elolvassuk a gyerekekkel a könyvet. Az illusztrációk magával ragadtak, ugyanakkor a történeteket sokszor túl elvontnak találtam, és bár szép lenne egy-egy mese üzenete, a gyerek nem érti meg. Olyan suta az érzés, mert a történetek szépek, ugyanakkor mintha semmit nem mondanának, alig marad utánuk valami.

Tamee>!
Nádori Lídia: Sárkány a lépcsőházban

Örülök, hogy nagynénémmel a gyerekkönyvekről beszélgetés és egy könyv bújása közben ezt is megtaláltuk, és egyből oda is adta, hogy elolvashassam. Hiába vagyok tizenöt éves, jó mesekönyveket mindig szívesen olvasok, kisebb unokaestvérek mellett pedig időnként még mentségem is van rá. Ez a mesekönyv pedig szerintem nagyon értékes darab, igazi, nem szájbarágós üzenettel, amit minden korosztály élvezhet.
Csak azt sajnálom, hogy idézeteket nem tudtam kiírni belőle, mert a nagy rohanásban elfelejtettem elkérni a könyvet, de mire való a könyvtár, ha nem erre?

Fainthoar>!
Nádori Lídia: Sárkány a lépcsőházban

Kicsit csalódtam az első mesét olvasva, mert nem ilyen jellegű történetet vártam (ezért persze csakis magamat okolhatom, mert nem olvastam el a fülszöveget, csak Nádori Lídia nevére figyeltem fel, és érdekelt, hogyan ír). De aztán voltak ötletek és mesék, amik tetszettek (pl. a bagoly, aki szereti a számokat, meg a mentőautó, amelyik fürdőszivacs akar lenni), és tetszett az is, hogy nem együgyűek, gügyögősek a történetek, és ha a kisgyerekek mindennapi élményvilágából merít, azt is igényesen teszi. Az illusztrációk alapvetően nagyon szépek, csak nekem néha túl sok volt a sötét szín, kicsit komor lett tőle a könyv itt-ott.

dianna76 P>!
Nádori Lídia: Sárkány a lépcsőházban

Képtelen vagyok nem megadni a maximum csillagszámot ennek a képeskönyvnek. A szövegeket tekintve akad hiányérzetem. Például a pusziboltos fejezet – ami egyébként az egyik kedvencem lett – valahogy vég nélkül maradt. Onnan nekem hiányzott a folytatás: Jancsi hazamegy, átadja anyának amit a boltos küldött, és…..
A képek nagyon tetszettek, annak ellenére, hogy egyik-másik oldalon nem sok minden van. Azonban ez a kevés is művészi, és szemet gyönyörködtető. Legkedvesebb képem a 6-7. oldalon található: „Akkoriban olyan volt, mint… mint egy kisbaba.” , de tudnék még sorolni. A sötét tónusú, komor illusztrációk kevésbé ragadtattak el. Egyet nem értek: miért van Jancsi fején mindenhol sapka? Hol csíkos, hol piros, hol kék, hol narancsszínű. Lehet a kisfiú éppen a szobában, vagy a kertben, sétálhat az utcán, ülhet a fürdőkádban, vagy aludhat az ágyban, a sapka a fején díszeleg!
A történetek aranyosak, és helyenként elgondolkodtatóak. Egy kis mese, egy kis való élet, egy kisfiú története, aki, akár mi magunk is lehettünk volna valaha.
Örülök, hogy megvettem, mert sokszor lesz még kézbe véve. A másodszori olvasás szerintem nem is várat sokat magára!

>!
Naphegy, Budapest, 2008
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638728180 · Illusztrálta: Kun Fruzsina
Juci P>!
Nádori Lídia: Sárkány a lépcsőházban

Az illusztrációk tetszettek, a mesék közül némelyik megfogott, némelyiket semmitmondónak éreztem. Alapvetően szeretem a nyitott meséket, amikor a szerző nem rágja a szánkba a mondanivalót, csak itt némelyik annyira nyitott lett szerintem, hogy úgy érzem, nem szól semmiről. De a baglyos, a tücskös meg a sárkányos nagyon tetszett.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Lornka>!

A felnőttek időnként mindenfélét mondanak, aztán kiderül, hogy nem is gondolják komolyan.

8. oldal

dianna76 P>!

Anya elfújta a gyertyát, Jancsi pedig beletenyerelt a tortába.
Apa nevetve mondta:
– Ez az év is jól kezdődik!
De a képen nem látszik a beletenyerelés, mert Nagypapa még előtte lefényképezte a családot.

8. oldal

dianna76 P>!

Azt pedig végképp nem értette, hogyan lehetséges, hogy Anyának is van anyukája. Sőt, még a Nagymamának is! A felnőtteket hiába kérdezte erről. Ők azt nem értették, hogy mit nem ért.
– Mindenkinek van anyukája – mondogatták.

17. oldal

dianna76 P>!

Jancsi sokat nőtt a nyáron, Nagymama viszont összement.

59. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Mazsola
Bodor Attila: A tél menyasszonya
Marék Veronika: Kippkopp a hóban
Berg Judit: A Nádtenger télen
Borsi Darázs József: Jön a Télapó
Radvány Zsuzsa: Hull a pelyhes fehér hó…
Csukás István: Pom Pom meséi – Órarugógerincű Felpattanó
Marék Veronika: Annipanni, hull a hó!
Csukás István: A téli tücsök meséi
Kozári Dorka: Marcsi téli kalandjai