Nádor Éva (szerk.)

Csillagos ​házak 2 csillagozás

Emberek, házak, sorsok
Nádor Éva (szerk.): Csillagos házak

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

>!
Magánkiadás, Budapest, 2015
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631219937

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

nyilasok

Helyszínek népszerűség szerint

gettó


Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 5


Népszerű idézetek

>!
Szelén

(…) ha életben maradtok, akár Hitler győz, akár Sztálin, ezt az országot el kell hagyni!

29. oldal - VII. Damjanich utca 33.

>!
Szelén

1938-tól az Országgyűlés egymás után több tucat zsidóellenes törvényt fogadott el (a közbeszédben tévesen mindig csak három zsidótörvényről esik szó, holott azoknak a törvényeknek és törvényerejű rendeleteknek a száma, amelyek nyíltan antiszemita intézkedéseket tartalmaznak, 1938 és 1944 márciusa között meghaladta a százat). 1939. évi IV. törvénycikk volt az első, amely a zsidóellenes jogalkotásban nyíltan kimondta, hogy a törvények célja hosszú távon a teljes elkülönítés és a kivándoroltatás előkészítése.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: zsidótörvény
>!
Szelén

A zsidó lakók elvileg lakhelyüket naponta csak két órára hagyhatták el, de 1944 nyarán először 14-17, majd 11-17 óra között szabták meg a kijárási időszakot.

16. oldal

>!
Szelén

Horthynak csak egy szavába került, hogy a gépezet leálljon.

17. oldal

>!
Szelén

A nyilasok között is hírhedtté vált Kun András minorita szerzetes, aki reverendájára nyilas karszalagot húzott, és személyesen „Krisztus nevében tűz” paranccsal vezénylete a tömegkivégzéseket.

21. oldal

>!
Szelén

(…) az 1944-es év zsidóellenes rendeletei (…) az otthon történő levegővételt leszámítva szinte minden területen megfogalmaztak tiltásokat.

22. oldal

>!
Szelén

A magyar lakosság jelentős része nemcsak közömbösséget mutatott, de kész volt arra, hogy anyagi haszon reményében vagy csak elvakult zsidógyűlölete okán feljelentsen, feladjon ártatlan zsidó embereket.

25. oldal

>!
Szelén

A városvezetés eredetileg azt tervezte, hogy a zsidók kényszerlakhelyét pályaudvarok és más, bombázások által veszélyeztetett területek mellett jelöli ki.

16. oldal

>!
Szelén

A „csillagos házak” jelzésére egy 51x31 centiméteres fekete alapon 30 centiméter átmérőjű Dávid-csillag szolgált.

16. oldal

>!
Szelén

Már az ún. „szabad Magyarországon” az utóbbi időben egyre erőteljesebben visszatérnek az ordas eszmék, állandóan történik olyan esemény, ami a fájó sebeket felhasogatja. (…) Csak a valóságot tükröző, őszinte oktatási rendszer tudna a jelen és a jövő generációk fejében rendet teremteni.

39. oldal - VI. Izabella utca 52.