Nádor Éva (szerk.)

Csillagos ​házak 2 csillagozás

Emberek, házak, sorsok
Nádor Éva (szerk.): Csillagos házak

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

>!
Magánkiadás, Budapest, 2015
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631219937

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Adolf Eichmann · Kun András páter · nyilasok

Helyszínek népszerűség szerint

gettó · Wesselényi utca, Budapest


Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 5


Népszerű idézetek

Szelén P>!

(…) ha életben maradtok, akár Hitler győz, akár Sztálin, ezt az országot el kell hagyni!

29. oldal - VII. Damjanich utca 33.

Kapcsolódó szócikkek: Adolf Hitler · Sztálin
Szelén P>!

1938-tól az Országgyűlés egymás után több tucat zsidóellenes törvényt fogadott el (a közbeszédben tévesen mindig csak három zsidótörvényről esik szó, holott azoknak a törvényeknek és törvényerejű rendeleteknek a száma, amelyek nyíltan antiszemita intézkedéseket tartalmaznak, 1938 és 1944 márciusa között meghaladta a százat). 1939. évi IV. törvénycikk volt az első, amely a zsidóellenes jogalkotásban nyíltan kimondta, hogy a törvények célja hosszú távon a teljes elkülönítés és a kivándoroltatás előkészítése.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: zsidótörvény
Szelén P>!

Horthynak csak egy szavába került, hogy a gépezet leálljon.

17. oldal

Szelén P>!

A magyar politika irányítói közül sokan úgy gondolták, hogy a társadalmi reformokhoz a zsidóellenes jogalkotáson keresztül vezet az út, annál is inkább, mert reformterveiket a zsidó vagyonból kívánták finanszírozni.

11. oldal

Szelén P>!

A városvezetés eredetileg azt tervezte, hogy a zsidók kényszerlakhelyét pályaudvarok és más, bombázások által veszélyeztetett területek mellett jelöli ki.

16. oldal

Szelén P>!

A „csillagos házak” jelzésére egy 51x31 centiméteres fekete alapon 30 centiméter átmérőjű Dávid-csillag szolgált.

16. oldal

Szelén P>!

A zsidó lakók elvileg lakhelyüket naponta csak két órára hagyhatták el, de 1944 nyarán először 14-17, majd 11-17 óra között szabták meg a kijárási időszakot.

16. oldal

Szelén P>!

Már az ún. „szabad Magyarországon” az utóbbi időben egyre erőteljesebben visszatérnek az ordas eszmék, állandóan történik olyan esemény, ami a fájó sebeket felhasogatja. (…) Csak a valóságot tükröző, őszinte oktatási rendszer tudna a jelen és a jövő generációk fejében rendet teremteni.

39. oldal - VI. Izabella utca 52.

apple_pie>!

Aztán folyt tovább az élet az immár Landler Jenőre változtatott István utcai házban, a „nem jöttek vissza” fájó emlékeivel, a felejtés, az elhallgatás mély csendjébe burkolózva.

32. oldal; VII. István út 7.

Kapcsolódó szócikkek: Landler Jenő
apple_pie>!

Azóta én is imádkozom folyton, akár az öregek. Imádkozom, jaj, csak a mi gyerekeinknek sohase juthassanak eszébe hasonló szörnyűségek e kedves folyóról, itt, a városunk, a hazánk szívében. Ti sohase rezzenjetek össze, sohase kapjatok gyomorgörcsöt, szívritmuszavart az ünnepi tűzijáték hangjaitól, színpompás fényeitől. Benneteket semmi, soha ne emlékeztethessen kegyetlenségre, öldöklésre, pusztításra. Haragra, rosszakaratra, gyűlöletre. Az életemet is odaadnám érte, ti soha ne tudjátok meg, mi az, hogy háború. Mi az, hogy megaláztatás, üldöztetés. Mi az, hogy félni, rettegni. Éhezni, fázni. Pincékbe bújni, és ott csak egyet tehetni egymásért: imádkozni. Imádkozni, akkor is, ha talán nincs is kihez. Az életemet is odaadnám érte, ti ne tudjátok meg soha, mi az, hogy gonoszság, embertelenség. A legrettenetesebb gonoszság, a legszégyenletesebb embertelenség, ami csak létezhet! (…)
     Ezt csak olyanok nem képesek megérteni, akik nem élték át velünk azokat az ép ésszel valóban felfoghatatlan időket. Amikor egy nép legfélelmetesebb, legvérengzőbb ellensége a saját hazája volt.

100. oldal; XIII. Róbert Károly körút 55.


Hasonló könyvek címkék alapján

Nádor Éva: Csillagos életek
Marianna D. Birnbaum: Emlékalbum 1944-ből
Eszter Szabolcs: Aki Voltam
Szili Ferenc (szerk.): Zsidósors Délkelet-Dunántúlon
Kristin Hannah: Fülemüle
Anne C. Voorhoeve: Liverpool Street
Katja Kettu: A bába
Diane Ackerman: Menedék
Kaszt Ádám (szerk.): A holokauszt és a családom
Agnes Hirschi – Charlotte Schallié: Svájci védelem alatt