Az ​utolsó lány 27 csillagozás

Küzdelmem az Iszlám Állam ellen
Nadia Murad: Az utolsó lány

Nadia Murad Irakban egy jazídi közösségben nőtt fel, és arról ábrándozott, hogy egy napon szépségszalont nyit. 2014 augusztusában ennek az álomnak az Iszlám Állam katonái vetettek véget: a falu lakóit lemészárolták, a fiatal lányokat pedig – köztük a 21 éves Nadiát – elhurcolták szexrabszolgának. A lebilincselő memoár amellett, hogy bemutatja, kik is a jazídik, és hogyan váltak a radikális iszlám céltáblájává, megrázó képet fest az erőszak pszichológiájáról, és elmeséli Nadia ellenállásának, valamint szökésének történetét. Az Iszlám Állam ugyan megkínozta és rabszolgaságba taszította őt, megtörni és elhallgattatni azonban nem tudták. Nadia Murad nem némult el, sőt a hangja erősebbé vált és messzebbre hallatszik, mint valaha.

Eredeti mű: Nadia Murad: The Last Girl

>!
Libri, Budapest, 2018
408 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634332091 · Fordította: Todero Anna
>!
Libri, Budapest, 2018
408 oldal · ISBN: 9789634333920 · Fordította: Todero Anna

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 6

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 58


Kiemelt értékelések

>!
gumicukor
Nadia Murad: Az utolsó lány

Nadia Murad: Az utolsó lány Küzdelmem az Iszlám Állam ellen

Láttam már sokszor ezt a könyvet, nem igazán fogott meg. Azt hittem, hogy ez egy olyan történet, amilyenről már ezerszer hallottam, olvastam: sok szörnyűség, semmi konkrétum, de legalábbis nem hiteles forrásból származó információk. Aztán hallottam, hogy Nadia Murad (is) megkapta 2018-ban a Nobel-békedíjat, és úgy döntöttem, mégis elolvasom a történetét.

Nagyon tetszett a könyv! Ez a letisztult hang, egyszerű, érthető, emberközeli fogalmazás nagyon megfogott. És persze nem csak az a fontos, ahogy mondta, hanem főleg amit mondott. Őszintén szólva nem is hallottam még előtte a jazidikról. Nem tudtam, hogy hol élnek, mit csinálnak, mit nem csinálnak, kik ők. Ez egyébként egy szomorú dolog, hogy ennyire nem foglalkozott velük a sajtó (legalábbis itthon), mert gondolom akkor hallottam volna legalább valamit a jazidikról. Örülök, hogy elolvashattam ezt a könyvet, sok mindent megtudtam belőle. A címet az utolsó sor elolvasásáig nem értettem, viszont amikor azt elolvastam, akkor megvilágosodtam, és nagyon tetszik. Ajánlom mindenkinek ezt a könyvet!

(Két dolgot még kiemelnék a könyvvel kapcsolatban:
1. Ádám és Évától kezdte a történetet az írónő, és ez rengeteget segített, hogy megértsem a jazidik és egész Irak helyzetét.
2. Le a kalappal a jazidi vallási vezetők előtt, hogy alkalmazkodni tudtak az Iszlám Állam által generált helyzethez, és nem hagyták magukra a bántalmazott lányokat és asszonyokat.)

>!
Libri, Budapest, 2018
408 oldal · ISBN: 9789634333920 · Fordította: Todero Anna
>!
Anarchia_Könyvblog P
Nadia Murad: Az utolsó lány

Nadia Murad: Az utolsó lány Küzdelmem az Iszlám Állam ellen

Már az első pillanattól kezdve úgy érzem, hogy eme alkotás értékelésének megírása talán az egyik legnehezebb feladat az eddigi ajánlóimhoz képest. Szinte biztos vagyok abban, hogy rengeteg ember fejében megfordul most, hogy miért is mondom ezt. Okkal mondom. Hogy mi ez az ok?
Nadia Murad egy iraki származású, jazidi nő. Eme 25 éves nő számtalan szörnyű, gyomorforgató eseményen ment keresztül. Több helyen szembe találkozhattunk már vele.

Mikor először szembe találkoztam a könyvvel, mely igazából egy memoár az ő életéről, akkor kétes érzések kerülgettek. Nyilvánvaló lett számomra, hogy ez a szinte alig felnőtté vált lány a borzalmak borzalmán ment keresztül és hatalmas bátorság és erő lakozik benne. Hiszen az, hogy a nyilvánosság elé állt, véleményem szerint nagy támadási felület számára másokkal szemben. Másrészt viszont biztos voltam abban, hogyha egyszer elolvasom Az utolsó lány című művet, akkor megváltozik majd bennem valami. Mert külső szemlélőként távol Iraktól és a hozzájuk hasonló területektől, fogalmunk nincs arról, hogy mi minden történik ott. Hogy milyen a hatalmi, a politikai és a háborús helyzet. Hogy mennyi ártatlan élete megy tönkre. Hogy mennyi leírhatatlanul fájdalmas és elkeserítő helyzet alakul ki.

Nadia egy példa arra, hogy amikor az életünk minden oldala szétszakad, akkor is harcolni kell. Nem szabad elveszítenünk a kontrollt magunk felett, s nem szabad a remény utolsó sugarát is eldobni.
(..)
Szívszorító, s egyben megrázó történet a nők elleni erőszakról, az emberkereskedelemről. Eme alkotás egy olyan mű, amit a lelkünk nem feltétlenül akar megismerni, ám mindenkinek meg kéne. Kritizáljunk a saját világunkat, a saját országunkat, de azzal nem vagyunk tisztában, hogy van ahol sokkal rosszabb a helyzet. Vajon bennünk milyen érzelmek hömpölyögnének, ha egyik pillanatról a másikra meghódítaná egy ellenséges nép az otthonunkat és elszakítanának mindentől, ami egykoron biztos pontot nyújtott nekünk? Vajon mi hogyan reagálnánk, ha szétválasztanának a családunktól és olyan viselkedést kellene tanúsítanunk, amik nem mi vagyunk? Ha testi vágyak kielégítésére kényszerítenének? Ha szinte börtönbe lennénk zárva egy minket megrontó, bántó ember karjaiban?

A teljes értékelésemet itt olvashatod:
https://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2019/01/21/nadia-…

>!
sztinus P
Nadia Murad: Az utolsó lány

Nadia Murad: Az utolsó lány Küzdelmem az Iszlám Állam ellen

De izèk vagytok, kicsikartok belőlem értèkeléseket, amiket leginkàbb ellógnèk.
Amit írtam màr memoàr-könyvekről, most ismétlem: szörnyű, hogy ezt is az èlet írta; nem kitaláció.
Egyszerűen felfoghatatlan, amit ott az emberek meg-, nèha túlèlnek. Felfoghatatlan, hogy ez megtörtènhet.
Sajnos sejtettem, hogy ez kemèny törtènet lesz, szívemet nem facsargatta, de lehet, hogy csak úgy olvastam, hogy próbàltam tàvol maradni tőle.
Iszonyú a hàború.

>!
Eule P
Nadia Murad: Az utolsó lány

Nadia Murad: Az utolsó lány Küzdelmem az Iszlám Állam ellen

Rettenetes történet nagyszerűen elbeszélve.

Kivételes a műfajban az a könyv, ami nem (csak) a szenvedésre, kilátástalanságra, brutalitásra épül, hanem a túlélésre, sőt, az ismeretterjesztésre. Furán hangzik, de így van. Nadia el akarja mondani a világnak, mi az a jazidizmus,* az ő és családja, faluja és tágabb környezete vallása, amelyet az évszázadok folyamán nemcsak a körülöttük élő, jobbára szunnita arabok, kurdok és törökök értelmeztek és értelmeznek félre, de a nyugati világ is, ördögimádóknak beállítva egy vallási kisebbséget, amely pont az üldöztetések miatt lett ilyen bezárkózó. (Ezt persze viszonylag hamar meg is cáfolja Nadia, hiszen vannak olyan szunnita arabok, akik igenis ismerik valamennyire a jazidikat és hitüket spoiler).

Szomorú, és sajnos nem példa nélküli Nadia és családja tragédiája, amelynek különös aktualitást ad, hogy a Nadiahoz hasonlóan elrabolt jazidi lányok jó része máig nem került elő – jobb esetben még mindig fogságban vannak… Bár azt írtam, ismeretterjesztő, nem érzelmek nélküli, monoton, tényszerű az előadásmód: Naida nem rest leírni, mit gondol azokról az emberekről, akikhez segítséget kérve bekopognak a menekülők spoiler, vagy azokról, akik hajlandók az Iszlám Állam uralma alatt élni, vagy éppen a beavatkozni vonakodó nyugati világról.

Minden tiszteletem a jazidi vallási vezetőké, akik évszázados hagyományokat felrúgva visszafogadták a közösségbe a Naidához hasonló lányokat, noha elvileg a vallási előírások szerint e fiatalok elvesztek a közösség számára.

* A téma elismert szakértője egy magyar kutató, spoiler.

2 hozzászólás
>!
Arcturus
Nadia Murad: Az utolsó lány

Nadia Murad: Az utolsó lány Küzdelmem az Iszlám Állam ellen

Bevallom, egészen az utolsó mondatig nem tudtam, miért ez a könyv címe. Nem erősségem a fülszöveg elolvasása, nagyon sokszor nem is szoktam – most sem tettem. Elképesztő, amin ez a nő keresztülment. És elképesztő az az erő, amivel a világ elé mert állni, harcolni mert. Saját magáért, a népéért, minden nőért, és minden emberért. A könyv olvasása közben pedig keserűen csapott arcon ismét a valóság: ezek az aljas emberek a vallásra hivatkozva, a saját vallásukat teljesen kifordítva gyilkolnak, erőszakolnak, megállás nélkül. A vallás csak egy máz. Ezek az emberek nem hisznek semmiben, még saját magukban sem. A kegyetlenkedés élteti őket, a szenvedés. Mások szenvedése. Nehogy azt gondoljuk, hogy egyediek. Nehogy azt gondoljuk, hogy ők, ez a piciny kisebbség képviseli a teljes muzulmán lakosságot és az iszlám hitet. Nehogy azt gondoljuk, hogy a kereszténység erre nem képes. A kereszténységnek megvoltak a maga évszázadai erre – mára túlléptünk rajta. Hamarosan az iszlám világ is túl fog lépni az ISIS-en. De ahogy a mai napig vannak radikális, fundamentalista, gyűlölködő keresztény csoportosulások, úgy lesznek radikális, fundamentalista iszlám csoportok is. Mindig is. Addig, amíg létezik vallás. Amíg létezik ember.

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2018/10/15/megrazo_kuzdelem_…

>!
Szencsike MP
Nadia Murad: Az utolsó lány

Nadia Murad: Az utolsó lány Küzdelmem az Iszlám Állam ellen

Az ilyen típusú könyvek esetében mindig bajban vagyok, hogy mit is kellene írni. Hiszen ami Nadiaval történt az borzalmas, ami a népével történt az borzalmas, amit az Iszlám Állam és a hozzájuk hasonló terrorista csoportok művelnek az borzalmas. Amit pedig a nagyvilág művel, országon belül, országon kívül: képmutatás. Egyik segít, mert egy jó érzésű ember, a másik nem, mert fél, mert Iszlám Állam tag, mert neki csak szimplán rosszabb az élete, vagy mert kit érdekel… A biztonságos(nak vélt) és civilizált(nak gondolt) országokból látva, olvasva ezt a történetet, én fel nem tudom fogni, hogy a fejlett 21. században miért kell gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek ilyet átélni és nemcsak Irakban, Szíriában, hanem akár Észak-Koreában vagy bármelyik másik országban, ahol a népírtás vagy bármilyen elnyomás megvalósul…

>!
Szilvus
Nadia Murad: Az utolsó lány

Nadia Murad: Az utolsó lány Küzdelmem az Iszlám Állam ellen

Igaz történet Nadiaról, aki ma mindössze 25 éves. Irakban, egy pici faluban, egy jazídi vallási közösségben nőtt fel, jelenleg Németországban él.
Az iraki népírtás és a rabszolgaság borzalmait saját élettörténetén keresztül ismerhetjük meg: elmeséli géletét, kicsi korától napjainkig, bemutatja a családját, a ő történetüket is, Irakot, a jazídi közösséget, az életét átszövő háborús eseményeket, az Iszlám Államot, a menekültek életét.
„Egy szexrabszolga igaz története” a könyv alcíme, de nem ez a könyv legfőbb szála és mondanivalója. Az első fejezet a kislány hétköznapi életét, mindennapjait, terveit, családját mutatja be. A második fejezetben az Iszlám Állam mészárlásairól, ideológiájáról, mindennapjairól, és Nadia fájdalmas sorsáról, rabszolgaságáról olvashatunk. A harmadik fejezet pedig a megmenekülés igen izgalmas történetét és egy új, (jobb?) élet kezdetét.
Egy álmodozó kislány sok borzalmat átélve boldogtalan nő lett, aki elvesztette szeretteit, gyerekkori álmait. Ma célja, hogy elérje a bűnösök felelősségre vonását, (Amal Clooney áll mellette), „nőjogi aktivista”, „Nobel-békedíj-jelölt”, „jószolgálati ENSZ-nagykövet” lett.
A mészárlásról és az Iszlám Állam eszközeiről a Schindler listája című életrajzi film és Margaret Atwood a Szolgálólány meséje című regény jutott eszembe.
Hátborzongató, elgondolkodtató, felforgató történet.

>!
tiborszerintabor P
Nadia Murad: Az utolsó lány

Nadia Murad: Az utolsó lány Küzdelmem az Iszlám Állam ellen

Adott egy ISIS – egy terrorszervezet, amelynek tagjai a vallásra hivatkozva gyilkolnak „módszeresen”..
Adott egy népcsoport, a jazidik, egy iszlamista vallásos népcsoport, akiket az ISIS sajátos hitük miatt eretneknek és egyben halálra ítélt.. (A jazidik hite szerint Pávaangyal /Lucifer/ az a személy, aki megkérdőjelezi Ádám tökéletességét a Paradicsomban, ezért számukra pozitív szereplő – az ISIS szerint azonban negatív szereplő a Pávaangyal, aki nem más, mint Íblisz, a sátán)
És egy bátor jazidi hölgy, aki elmeséli a történetét – azt, hogyan vált áldozatból emberi jogi aktivistává.
Mondhatjuk itt Európában, hogy ez tőlünk idegen és távoli világ.. Nos, akkor nézzük meg, mennyire idegen és távoli – és mi közünk van mindehhez..

Az alábbiakban egy általam szerkesztett, egyedi logikai kronológiai rendszert vázolok fel, párhuzamba vonva a történelmi kereszténység bizonyos vonatkozásait a könyvben vázolt viszonyokkal – hangsúlyozva, hogy ez igazából egy „gondolati játék” a történelemről..

hagyományos ókor (európai hagyományos kor kezdete)
Európa-kereszténység: A mitikus történet szerint valami törést okozó „nagy baj” történt a világban az ősi időkben, ld. a Bibliában a bűnbeesés történetét.
mai „iszlám párhuzam” a könyv alapján: A jazid Pávaangyal hasonlít Luciferre.

hagyományos középkor
Európa-kereszténység: ókori háborúk – kapcsolódó érdekesség: az arab „szabijja” szó zsákmányt jelent, így pl. erőszakkal elrabolt, rabszolgaként eladott, használt nőt. Lásd a témában: Róma alapítása és a „szabin” nők, de eszünkbe juthat még Nero és Poppea Sabina. középkorban keresztes hadjáratok és eretneknek nyilvánított boszorkányok üldözése
mai „iszlám párhuzam” a könyv alapján: az ISIS mint magát vallásosnak nevező szerveződés erőszakos térhódítása

hagyományos újkor
Európa-kereszténység: az Újvilág felfedezése leigázása, kifosztása, romba döntése, férfiak tömeges legyilkolása, nők megerőszakolása, szexrabszolgaként tartása
mai „iszlám párhuzam” a könyv alapján: jazidik férfiak megölése, jazidik nők szexrabszolgaként használása és kihasználása

„modern ókor” (európai modern kor kezdete)
Európa-kereszténység: őslakosok leölése és lakosságcsere, erőszakos térítés, teljes elnyomás, kultúra és lélek szétzúzása: gyarmatosítás, ültetvényes rabszolgatartó gazdálkodás
mai „iszlám párhuzam” a könyv alapján: rabszolgapiac, nők adásvétele, vagyontárgyként, rabszolgaként való kezelése

„modern középkor”
Európa-kereszténység: gyarmati rend kiépítése, az alávetettek részéről részben beletörődés, alárendelődés, „kiégés”, érzéketlenné válás, leépülés, részben lázadások
mai „iszlám párhuzam” a könyv alapján: rabszolgapiac, nők adásvétele, vagyontárgyként, rabszolgaként való kezelése, nő szökése

„modern újkor”
Európa-kereszténység: gyarmati lázadások, felszabadulás a gyarmati sorból, nehéz és terhes gyarmati múlt örökség
mai „iszlám párhuzam” a könyv alapján: szökés, majd elvándorlás a háború elől, az otthon elhagyása egy biztonságos élet reményében, vállalva a gyökértelenséget. bátor küzdelem az elnyomottakért..

Pusztítás, rablás, brutalitás, érzéketlenség, embertelenség, aljasság, bűn.. Erőszak és erőszak és erőszak – a vallásra hivatkozva, azzal kiegészülve.. és a párhuzam működik..
És ami számunkra már „történelemnek” tűnik, az más számára a jelen, illetve, mivel itt és most zajlik mindez, a szemünk előtt, élőben és „online”, ezért ez számunkra is a jelen..

Vajon mióta tart ez a folyamat? Vajon mit takar a Pávaangyal név, és melyik a helyes verzió a többféle ismert Lucifer-verzió közül? A leírtak alapján elképzelhető és logikus lehet egy olyan verzió, hogy a „Pávaangyal” az „első lány”, akin erőszakot követtek el, és akinek emiatt eltorzult a jelleme és „démonná” változott..

És meddig tart ez a folyamat, ki lesz az „utolsó lány”? Mikor fog a köz ettől a gyalázattól a megrettenni, elhatárolódni – és tenni valamit? Az a köz, amelyik ügyes sorozatgyilkosok tetteivel „szórakoztatnak” nap mint nap könyvben és filmben egyaránt ..

>!
Gábor_Hernádi
Nadia Murad: Az utolsó lány

Nadia Murad: Az utolsó lány Küzdelmem az Iszlám Állam ellen

Ismet egy olyan konyv amit nem lehet `szeretni`, de mindenkinek el kellene olvasnia. Bar alcime szerint egy szexrabszolga tortenete, de valojaban sokkal tobb ennel, egy vallasi-kulturalis kisebbseg szisztematikus kiirtasa, a haboru (minden haboru) borzalama es az emberek kozonye es segitokeszsege az elesettek irant, mind benne van a konyvben.
Nadia iden Nobel bekedijban reszesult, megerdemelten.

>!
Berrymoon
Nadia Murad: Az utolsó lány

Nadia Murad: Az utolsó lány Küzdelmem az Iszlám Állam ellen

A történet eleje elég jól indul. Szomorú, hogy a vallás ennyire elvakítja az embereket, és hogy a 21. században még léteznek olyan országok ahol ennyire középkori a helyzet, ha lehet így fogalmazni. Örültem, hogy a történet a végén jóra fordult. Sajnos a történet vége felé már nem igazán érintett meg a dolog. Lehet azért, mert számtalan ilyesmi történetet olvastam már válogatottabb borzalmakkal ( náci táborok, gulágok). De mindezek ellenére akit érdekel, hogy milyen a helyzet Irakban, szívesen ajánlom.


Népszerű idézetek

>!
Eule P

A jazídik hite szerint Isten, mielőtt megteremtette az embert, létrehozott hét isteni lényt – ezeket gyakran angyaloknak nevezik –, akik az ő megnyilvánulásai. Miután egy gyöngyszerű gömb darabkáiból megalkotta a világegyetemet, elküldte a földre legfőbb angyalát, Melek Táwúszt, aki páva alakot öltött, és tollai ragyogó színeivel festette be a világot. A történet úgy folytatódik, hogy a földön Melek Táwúsz meglátja Ádámot, az első embert, akit Isten halhatatlannak és tökéletesnek teremtett, ám az angyal megkérdőjelezi ezt. Ha Ádám szaporodik, mondja Melek Táwúsz, akkor nem lehet halhatatlan, és nem lehet tökéletes. Búzát kell ennie, amit Isten megtiltott neki. Isten azt válaszolja az angyalának, hogy a döntés legyen az övé, és ezzel Melek Táwúsz kezébe adja a világ sorsát. Ádám búzát eszik, kiűzik a Paradicsomból, és világra jön a jazídik második nemzedéke.

49. oldal, Harmadik fejezet

Nadia Murad: Az utolsó lány Küzdelmem az Iszlám Állam ellen

Kapcsolódó szócikkek: eredetmonda
3 hozzászólás
>!
V_Sysy P

A félelem jobb volt.A félelem abból a feltételezésből fakad, hogy ami történik, az nem normális. Persze, az ember úgy érzi, hogy a szíve bármikor felrobbanhat, és elhányhatja magát, kétségbeesetten kapaszkodik a családjába, a barátaiba, megalázkodik a terroristák előtt, majd kisírja a szemét, de legalább csinál valamit. A közöny már majdnem olyan, mint a halál.

251. oldal

Nadia Murad: Az utolsó lány Küzdelmem az Iszlám Állam ellen

>!
V_Sysy P

Fontos, hogy a jazídikat megfelelően temessék el, és imádkozzanak értük. Az ilyen rituálék nélkül megtörténhet, hogy a lélek sosem születik újjá, és a testük sosem térhet haza. Oda, ahová tartozik.

120. oldal

Nadia Murad: Az utolsó lány Küzdelmem az Iszlám Állam ellen

>!
V_Sysy P

– Apám háza összedőlt – suttogta anyám. Ezt a mondást csak a legkétségbeejtőbb időkben használjuk; azt jelenti, hogy minden elveszett.

152. oldal

Nadia Murad: Az utolsó lány Küzdelmem az Iszlám Állam ellen

>!
Anarchia_Könyvblog P

Ha olyan sebhely lenne rajtam, hogy többé se neki, se másnak nem lenne kedve megerőszakolni, úgy viselném, mint valami ékszert.

Nadia Murad: Az utolsó lány Küzdelmem az Iszlám Állam ellen

>!
Anarchia_Könyvblog P

Valahányszor az ember újra elmondja a történetét, újra át is éli. Amikor az ellenőrző pontról beszélek, ahol többen is megerőszakoltak, vagy arról milyen volt Haddzsi Szalmán ostorcsapásait érezni a takaró alatt, vagy a sötétedő moszuli égről, amely alatt segítséget keresve bolyongtam, visszatérnek azok a pillanatok és velük együtt a rettegés is.

Nadia Murad: Az utolsó lány Küzdelmem az Iszlám Állam ellen

>!
Anarchia_Könyvblog P

Egy idő után csak az erőszak van, és semmi más. Ez válik a napi rutinná. Az ember nem tudja, ki nyit be legközelebb, hogy rátámadjon, csak azt, hogy meg fog történni, és hogy a holnap talán még rosszabb lesz. Már nem gondol a szökésre, vagy arra, hogy mikor láthatja viszont a családját. A korábbi távoli emlékké, szinte álomképpé válik. A teste már nem tartozik hozzá, és nincs ereje beszélni, harcolni, a külvilággal foglalkozni. Csak az erőszak van és az érzéketlenség, amely azzal jár, hogy az ember beletörődött: ez most az élete.

Nadia Murad: Az utolsó lány Küzdelmem az Iszlám Állam ellen

>!
Anarchia_Könyvblog P

Hamar megtanultam, hogy a történetem, amelyet én magam továbbra is személyes tragédiának tekintettem, más kezében könnyen válhat politikai eszközzé, különösen egy olyan helyen, mint Irak. Vigyáznom kellett volna, mit mondok, mert a szavak mindenkinek mást jelentenek, és a történetünkből könnyen lehet fegyver, amelyet ellenünk fordítanak.

Nadia Murad: Az utolsó lány Küzdelmem az Iszlám Állam ellen

>!
Anarchia_Könyvblog P

Sirattam anyámat, akinek a sorsáról még semmit sem tudtam. Sirattam a bátyáimat, azokat is, akiket a halálba hurcoltak, és azokat is, akik életben maradtak, és azzal töltik majd hátralevő életüket, hog megpróbálják újra összerakni a családot. Sirattam Kathrint, Walá’át és a nővéreimet, akik még fogságban voltak. Sírtam, mert sikerült kiszabadulnom, és úgy éreztem nem érdemlem meg, hogy ilyen szerencsés legyek; de tulajdonképpen abban sem voltam biztos, hogy ez szerencse-e.

Nadia Murad: Az utolsó lány Küzdelmem az Iszlám Állam ellen

>!
Anarchia_Könyvblog P

(..) minden jazídi azt akarja, hogy az Iszlám Államot népirtásért állítsák bíróság elé, és a hallgatóságomon múlik, hogy világszerte megvédjék a sebezhető embereket. Elmondtam, hogy a szemébe akarok nézni azoknak a férfiaknak, akik megerőszakoltak, és látni akarom őket a bíróság előtt. De ami a legfontosabb: elmondtam, hogy én akarok lenni az utolsó lány a világon, aki ilyen dolgokat élt át.

Nadia Murad: Az utolsó lány Küzdelmem az Iszlám Állam ellen


Hasonló könyvek címkék alapján

Abbas Khider: A pofon
Ronak Husni – Daniel L. Newman (szerk.): Modern Arabic Short Stories
Ali A. Allawi: The Occupation of Iraq – Winning the War, Losing the Peace
Jean Sasson: Jazmína választása
Al Ghaoui Hesna: Háborúk földjén
Arany Anett – N. Rózsa Erzsébet – Szalai Máté: Az Iszlám Állam Kalifátusa
John Nixon: Szaddám kihallgatója voltam
Michael Weiss – Hassan Hassan: Az Iszlám Állam
Judith Miller: Szaddám Huszein és az Öböl-válság
Pete Jarvey – Chris Skeeter: Szaddám