Kövek ​és gyöngyök 19 csillagozás

Nadia Hashimi: Kövek és gyöngyök

Rahíma alig serdül még, amikor egy deresedő szakállú, nagy hatalmú hadúrhoz kényszeríti kokainfüggő apja, negyedik feleségnek. Pedig a lány éppen csak felhagyott a fiúszereppel, amelyet lánytestvérei között kellett vállalnia egy ősi afgán szokás szerint. Sokáig egyetlen vigasza a családi legendárium egyik nőalakja, Sekíba, aki száz évvel ezelőtt ugyancsak férfiszerepbe kényszerült élete egy szakaszán: a sah háremét kellett őriznie. Sekíbának is el kellett szenvednie a szeretetnélküliséget és a rabszolgasorsot a nagycsaládban, ahová árván került. Ám a férfiak és az idősebb nőrokonok abszolút uralma alatt is ki mert állni jogaiért. Ez ad erőt a napjainkban élő Rahímának, akinek egy ponton már a puszta élete is kockán forog. De milyen esélyei lehetnek a kitörésre, a menekülésre, ha minden lépését figyelik?
Két afgán nő sorsának alakulását követhetjük nyomon ebben a felkavaró regényben, mely közel hozza egy távoli kultúra hétköznapjait.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sorskönyvek Animus

>!
Animus, Budapest, 2016
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633244739 · Fordította: Dési András György
>!
Animus, Budapest, 2016
432 oldal · ISBN: 9789633244746 · Fordította: Dési András György

Kedvencelte 4

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

Kókuszka>!
Nadia Hashimi: Kövek és gyöngyök

Az írónő New Yorkban született afgán menekültek gyermekeként. Első regénye nagyszerűen érzékelteti az afgán nők kiszolgáltatott helyzetét. A lányokat gyerek fejjel férjhez adják, férjük és annak családja azt tehetnek velük, amit akarnak. Legrosszabb a fővárostól távoli vidékeken élők sorsa. A könyv hiteles, szívhez szóló, megrázó történet.

lustica>!
Nadia Hashimi: Kövek és gyöngyök

Hát nem volt egyszerű mű… Érdekelt, letenni nem tudtam 1,5 nap alatt végeztem is vele. Mégis egy szörnyű valóságot tár elénk az afgán nőkről és kulturájukról.

4 hozzászólás
nnagyfanni_gmail_com>!
Nadia Hashimi: Kövek és gyöngyök

Húha, be kell valljam, nagyon tetszett ez a kötet, végigdrukkoltam a hősnőnek, Rahimának, hogy sikerüljön neki kijutnia ebből a rabságból, földi pokolból, amelyben tartották.
A kötet rendkívül olvasmányos, jó a fordítás.

Schrera>!
Nadia Hashimi: Kövek és gyöngyök

Nagyon vágytam már egy Khaled Hosseini -féle könyvre, így akadtam rá erre. Csalódtam már, amikor egy könyv kapcsán másik könyvre vagy alkotóra hivatkoztak, de most szerencsére nem így volt. Gyönyörű történet, két szálon, különböző időben fut és a végén összeér. Hidegfutkosás, könnyezés.
Megdöbbentő olvasni, h napjainkban is milyen körülmények között élnek nők, asszonyok, gyermekek, emberek. De a legmostohább körülmények között is vigasztalást jelent a szeretet, a tartozás valakihez és igenis leginkább rajtunk múlik, milyen irányban alakítjuk sorsunkat, Naszíbunkat.

beuska85>!
Nadia Hashimi: Kövek és gyöngyök

Nekem tetszett, érdekesen megírt könyv. Szomorú, hogy közel 100 év alatt semmit nem változott, ez a primitív felfogás a nőkkel szemben, és sokaknak tényleg csak a remény marad.


Népszerű idézetek

Kókuszka>!

Néha talán meg kell szegni a szabályokat. Néha, ha az ember nagyon akar valamit, kockáztatnia kell.

410. oldal, 65.fejezet

Kókuszka>!

– Rahíma-dzsán, jegyezd meg,hogy minden életben vannak hatalmas viharok. Jönnek, és mindent felforgatnak. Az embernek mégis talpra kell állnia, mert nem tudja, mikor csap le a következő.

362. oldal, 57.fejezet

Schrera>!

Azt hiszem, mind magunkkal cipeljük az őseink történetét.

Hence >!

Ő viszont sárból, meg kőből falat emelt a kis birodalma köré, hogy megvédje a külvilágtól – rendes afgán otthon nem is képzelhető el enélkül.

21. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Khaled Hosseini: Papírsárkányok
Réti László: A kandahári fogoly
Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap
Khaled Hosseini: Ezeregy tündöklő nap
Khaled Hosseini: És a hegyek visszhangozzák
Steven Pressfield: Az afgán hadjárat
Courtney Cole: Ha elhagysz
Jeffrey Eugenides: Egy test, két lélek
Siba Shakib: Afganisztánba csak sírni jár az Isten
Szabó Csaba: Fél év Afganisztánban