Magánkiadás ​előtt 6 csillagozás

A kreatív írás alapjairól
Nádasi Krisz: Magánkiadás előtt

A ​kreatív írás alapjairól – Gyakorlati kalauz könyvíráshoz, regényíráshoz
Pontosan 55 könyvírással kapcsolatos, írástechnikai tippet tartalmaz ez a kiadvány íróknak és leendő íróknak. Nádasi Krisz nemcsak az egyszerű ötleteket gyűjtötte össze, mint például hogy hogyan formázzuk meg a főszereplő jellemét, vagy milyen nézőpontból írjunk, hanem azt is, hogyan válasszuk meg egy szakkönyv, regény címét, mitől ütős egy fülszöveg, milyen írássegítő szoftverek vannak, és hogyan keressünk olyan olvasókat, akik még a tervezett kiadás, illetve a könyvkiadóknak való elküldés előtt gyorsan elolvassák a kéziratot és érdemi véleményt mondanak róla, jobbító ötletekkel. Ha egy író idegen nyelven szeretne írni, ebben a könyvben megtalálja, milyen nyelven érdemes ennek nekifogni, sőt, még azt is, milyen legyen a téma.
Bónuszként a kiadvány mellékletében mindenre kiterjedő szakirodalom-lista található, a legjobb magyar és angolnyelvű könyvekkel, blogokkal, internetes cikkekkel. Az olvasni… (tovább)

>!
86 oldal · ISBN: 9789631221947

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

>!
Molymacska P
Nádasi Krisz: Magánkiadás előtt

Nádasi Krisz: Magánkiadás előtt A kreatív írás alapjairól

Megint igen kritikus szemmel néztem ezt az irományt, és meg kell mondjam, nem csalódtam benne, mert pont ennyire számítottam. (még mindig idegesít a hagyományos könyviparral való ellenszenve, de… nos hagyjuk… azt hiszem, sosem fogom megérteni)
Alapvetően a könyv apróbb trükkökből állt, és ha nem egy 12 éves, bloggernek készülő tinilány vagy, akkor a legtöbbjét már hallottad. Ezekben nem volt probléma, sőt, egészen hasznosak voltak, de kb mindenhol, ahol írással kapcsolatban írnak, tuti megemlítik ezeket (na jó, igazából külön öröm, hogy a helyesírásra az írónő még figyel. Látszik, egy régebbi generáció :D )
A másik tippek és trükkök azok, amik (szerintem) személytől függenek. Én, mint kezdő író, megmondom őszintén, nem tudok vázlattal a kezemben, pókhálórajzokkal (amúgy ennek biztos van valami szebb szava. Olyan idegesítő számomra) és kis színes akármikkel írni. Ha készítek is valamit, az is egyszerű, sematikus, és nem tudnék egy könyvön úgy végigmenni, hogy táblázatot töltsek ki (bélyegezzen meg mindenki! Most!) mert egy történet (szerintem) nem ennyire feszes, előírt és merev.
A másik hasonlatos blokk a küldjük el úgy próbaolvasónak a könyvet, hogy még marketingeljük is magunkat és kb csak az ISBN szám nincs rajta. Hát ez azért nem így megy. A próbaolvasó azért van, hogyha azt mondja, borzalmas vagy, akkor akár az egész könyvet is átszerkeszd, módosítsd, stb. Akkor miért legyen olyan érzésünk, mintha kész lenne a könyv? (mikor még kemény munka, és rengeteg vér fog tapadni kezedhez)
Ami viszont újfent (!) idegesített benne, hogy olyan, mintha ezt a könyvet egy barátnőjének írta volna. A „várjál, leveszek egy polcról egy könyvet” nálam kiverte a biztosítékot. Miért? Mert amikor ez a könyv kijön, már rég túl vagyunk a polcról leemelek egy könyvet dologról. Aztán két, szépirodalmi könyvet kapott le a polcról, de közben, a könyv inkább a magánkiadásban megjelent szórakoztató irodalomról szól… (jójó, tudom, a célközönség mindenki de… azért mégsem) Sokszor éreztem azt, hogy a szöveg nem homogén, megint ugrál a gondolatok között, nagyon ki akar valamit fejezni, de nem sikerül neki.
Én annak ajánlanám a könyvet, aki még annyira kezdő, hogy nagyon :D (Még jó, hogy én ingyen tudtam letölteni, mert ha fizetnem kellett volna érte, valószínűleg igencsak szívtam volna a fogam utána.)

>!
Diana_L IP
Nádasi Krisz: Magánkiadás előtt

Nádasi Krisz: Magánkiadás előtt A kreatív írás alapjairól

Jól használható, könnyen értelmezhető kézikönyv mindenki számára, aki írásra adja a fejét.

>!
DianaSoto IP
Nádasi Krisz: Magánkiadás előtt

Nádasi Krisz: Magánkiadás előtt A kreatív írás alapjairól

Kellemes olvasmány. Ahhoz tudnám hasonlítani, amikor valaki külföldre utazik és egy mini kalauzt visz magával egy kilós szótár helyett.
Rövid, de lényeges információk vannak benne. Egy mini Hogyan írjunk könyvet? alkotás.

Többször elő fogom venni.

>!
Lewlynn
Nádasi Krisz: Magánkiadás előtt

Nádasi Krisz: Magánkiadás előtt A kreatív írás alapjairól

Nádasi Krisz írónő jó tanácsokkal látja el ebben a könyvében azokat, akik írásra adták a fejüket, de nem tudják, hogy kezdjenek hozzá, vagy valami miatt elakadtak. Valóban hasznos tippeket ad, azonban – és ezért az egy csillag levonás – néhol szubjektív, holott tudjuk, ami jó az egyik embernek, nem feltétlen jó a másiknak. Félreértés ne essék, nem szakmai tippekre írom ezt.
A kiadvány abszolút használható, példákkal támasztja alá és illusztrálja az egyes „tételeket”, emellett az egyes nagyobb témaköröket külön részben tárgyalja, ezért utólag is könnyen visszakereshető benne minden. Oldalakat, facebook csoportokat is ajánl, ami a mai facebook-generációnak külön segítség.
Az egyetlen, amit hiányolok, a gyakorlati feladatok, egy-kettő azért belefért volna, szerintem.

>!
bettus88
Nádasi Krisz: Magánkiadás előtt

Nádasi Krisz: Magánkiadás előtt A kreatív írás alapjairól

Végre találtam egy könnyen érthető, jól megfogalmazott segédletet az íráshoz! Mindenkinek csak ajánlani tudom, a szerző többi művével együtt!

>!
Saille P
Nádasi Krisz: Magánkiadás előtt

Nádasi Krisz: Magánkiadás előtt A kreatív írás alapjairól

Értékes, hasznos könyv!


Hasonló könyvek címkék alapján

Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve
Varga Bea: A siker tintája
Mario Vargas Llosa: Levelek egy ifjú regényíróhoz
Stephen King: Az írásról
E. M. Forster: A regény aspektusai
John Braine: Hogyan írjunk regényt
Fritz Gesing: Kreatív írás
Andrew Nicoll: Valdez
Gyurgyák János: Szerzők és szerkesztők kézikönyve
Justh Zsigmond: Művész szerelem