Írói ​jegyzetek 14 csillagozás

Segédkönyv íróknak karakteralkotáshoz, történetek tervezéséhez
Nádasi Krisz: Írói jegyzetek Nádasi Krisz: Írói jegyzetek

Szeretsz ​írni?
És jól jönne egy olyan jegyzetfüzet, amiben lejegyezhetsz minden apróságot a szereplőidről és a történetről?
Az Írói jegyzetek nem jegyzetfüzet. Ez valójában egy könyv, amibe beleírhatsz, sőt, amiben a történet is elkészülhet! Találsz benne kérdőíveket a szereplőid alapos megismeréséhez, a világod kialakításához. Ötletelhetsz a regény címére, lejegyezheted, hány szót írtál aznap. Segédletet kapsz a cselekményvezetéshez is!
Az Írói jegyzetek tele van motiváló idézetekkel, arra az esetre, ha nehezen menne az írás. És ha készen vagy, a könyv végén megtalálod a történet szerkesztésére szolgáló ellenőrző listát. Ha ennek segítségével írod át a kész regényt, akkor egy stílusos, kerek történeted lesz.
A kiadvány kiegészíti a két hét alatt listavezetővé vált Hogyan írjunk könyvet? – Gyakorlati kalauz fogalmazáshoz, irodalmi és szakmai szövegek írásához című kézikönyvet. Gyakorlati segítséget nyújt egy regény megalkotásához, kifejezetten… (tovább)

>!
KNW, Budapest, 2021
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150117653
>!
KNW, Budapest, 2016
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631271003

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 70


Kiemelt értékelések

DianaSoto I>!
Nádasi Krisz: Írói jegyzetek

Nádasi Krisz: Írói jegyzetek Segédkönyv íróknak karakteralkotáshoz, történetek tervezéséhez

Egy hatalmas kő esett le a szívemről….
A Hogyan írjunk könyvet rám nem gyakorolt akkora hatást, de biztos vagyok benne, hogy sokak számára nagy segítség.
Írói jegyzetek. „A legjobb ajándék egy írónak”, olvasható a hátoldalon. Nos, igen, ezzel teljesen egyetértek. Nagyon szeretem Krisz kérdéseit, amiből hamar rá lehet jönni, hogy tényleg ismered-e a szereplőidet. Nem akarja megmondani, hogy hogyan írjak, hanem segít kordában tartani a gondolataimat.
A hasznos kérdéseket meg lehet tanulni, és a későbbi könyvekben is alkalmazni.
Külön tetszett a világépítős rész. Ha valaki fantasy/sci-fi világban mozog, akkor nagyon fogja élvezni az aprólékos kérdéseket a szokásokról, társadalomról. Zseniális :)
Jó minőségű a könyv, nem törik szét, elég hely van a válaszokra és elég vastag.
Egyszer mindenképpen érdemes megvenni és utána sokszor átlapozni. Legszívesebben összetenném a Hogyan írjunk könyvet nyelvtani részével.
Már alig várom, hogy Krisz mivel rukkol elő legközelebb.

Lang_Tünde IP>!
Nádasi Krisz: Írói jegyzetek

Nádasi Krisz: Írói jegyzetek Segédkönyv íróknak karakteralkotáshoz, történetek tervezéséhez

A „Hogyan írjunk könyvet?” szerkesztésre vonatkozó fejezetében felsorolt kérdéseket tartalmazza, kiegészítve továbbiakkal. A kérdések segítenek megismerni a szereplők jellemét, és átlátni az egymáshoz való viszonyukat, az eseményeket, azok sorrendjét, a világot. Gondolkodásra késztetnek, általuk hamarabb szembeötlenek a logikai hibák, jobban kitűnnek a cselekmény gyenge és erős pontjai, a változtatásra szoruló részek. Ha valaki részletesen megválaszolja mindet, szinte el is készül a könyve. Az üres oldalak elegendő helyet biztosítanak az ötleteknek, a motivációs idézetek pedig írásra sarkallnak.

Blogos értékelés: http://tclang.blog.hu/2018/04/11/ezt_olvastam_nadasi_kr…

halenka I>!
Nádasi Krisz: Írói jegyzetek

Nádasi Krisz: Írói jegyzetek Segédkönyv íróknak karakteralkotáshoz, történetek tervezéséhez

Nagyon hasznos, valamint rendkívül szórakoztató :)

Pennmenelien P>!
Nádasi Krisz: Írói jegyzetek

Nádasi Krisz: Írói jegyzetek Segédkönyv íróknak karakteralkotáshoz, történetek tervezéséhez

Tényleg segédkönyv, mert tényleg képes segíteni, ha hagyod! Nem, nem ír helyetted, de olyan kérdésekkel, kérdőívekkel és miegymással terelget az írás útvesztőjében, hogy megtalálhasd a kijáratot és a szereplőid se szenvedjenek (illetve majdani olvasóid se :)). Hasonlóan a Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet? – hez ez is nagy segítség annak, aki írásra adja a fejét, vagy elakadt.

Praetorianus P>!
Nádasi Krisz: Írói jegyzetek

Nádasi Krisz: Írói jegyzetek Segédkönyv íróknak karakteralkotáshoz, történetek tervezéséhez

Na kérem, egészen pontosan 39 percig tartott végigolvasni ezt a 200 oldalt, pedig egyetlen betűt sem hagytam ki, sőt, néhány érdekesnek tűnő gondolatot ismét visszaolvastam memorizálás végett. Szóval akkor talán nem velem van baj, ha úgy ítélem meg, hogy ez bizony egy hatalmas nagy bullshit…
Ácsi, még mielőtt bárki a torkomnak ugrana, ez nem haszontalan dolog, sőt… A kivitelezést azonban nem tudom hová tenni. Fák tucatjai siratják testvéreiket, akik ehhez a szösszenethez biztosították a papírt. Tegye fel a kezét az, aki megvette, és össze fogja firkálni. Talán nem lesztek sokan. Vagy aki mégis, az valószínűleg egyetlen könyvet tervez írni egész életében, és beáldozza miatta ezt a fantasztikus kiadványt. Az emberek java azonban legfeljebb arra fogja felhasználni, hogy ötletet merítsen belőle, és valami értelmesebb helyen (a digitális technika korában pl bármiféle virtuális jegyzettömbben) vezesse a történetével kapcsolatos agymenéseit.
Csak hogy bárki értse, miről van szó, kapunk mindjárt két vonalas oldalt, ahová történetünk címvariációit jegyzetelhetjük ki, vagy 50 (nem viccelek, 50!!!!) teljesen üres, szabadon felhasználható oldalt, ahol mindössze egy-egy nyúlfarknyi idézet szerepel oldalpáronként. Kapunk egy sok kidolgozandó kérdéssel operáló szereplősablont, ahol a főhőst megálmodhatjuk, aztán a biztonság kedvéért (hátha két főhősünk van) még egyet, aztán ugyanezt kb ugyanazokkal a kidolgozandó kérdésekkel még 4x (ismét nem vicc, négyszer!!!) négy mellékszereplőhöz. Olvastam a kezdő írók kézikönyvét, az is leírja, hogy hogyan érdemes felépíteni egy karaktert, és vázolja is a szempontokat a kidolgozáshoz. Épp ezt használta fel Krisz is, csak az övé nem két oldalt, hanem 62 (jól látod, 62!!!) oldalt tölt meg, ugyanannyi információval, és sok-sok üres vonallal, ahova firkálhatsz.
Na szóval tényleg, hagyjuk ezt a magyar, mindenből pénzt csiholni vágyó hozzáállást, és ennyi (egyébként hasznos) szöveggel adjunk szépen ki egy 32 oldalas irkatűzött kis füzetet, üres vonalak nélkül, tömény felsorolással. Ennek a 200(!!!) oldalas kis csodának az árát meg fektessük be két csomag 80g fénymásolópapírba, az összesen 2000 üres fehér oldal, ami szintén egyszer felhasználható, de legalább nem sajnálja az ember kidobni a végén.

Emilly_Palton I>!
Nádasi Krisz: Írói jegyzetek

Nádasi Krisz: Írói jegyzetek Segédkönyv íróknak karakteralkotáshoz, történetek tervezéséhez

Ez egy igazán lényegre törő, technikailag segítő, és szakmailag igazi kincset sikerült megírnia az írónőnek, ami még arra is jó, hogy az ember bezsebeljen egy mosolyt egy vadidegentől. Köszönöm :)

A legjobb mégis az ebben a könyvben, hogy lépésről-lépésre végigvezet egy történet megírásán.Kezdve a főszereplő jellemrajzán át egészen a szerkesztési javításokig. Ja, és azt nem is mondtam még, hogy mindezt egy laza,könnyed, érthető stílusban. Olvasás közben, végig olyan érzésem volt, mintha Krisz ott ülne mellettem, és segítene a történetem megformálásában. Egy szó, mint száz. Köszönöm szépen ezt a remek könyvet!
Jut eszembe, aki magáénak szeretné tudni, az siessen a KÖKI Terminálba, mert ott még van pár példány. :)

Booklover25>!
Nádasi Krisz: Írói jegyzetek

Nádasi Krisz: Írói jegyzetek Segédkönyv íróknak karakteralkotáshoz, történetek tervezéséhez

Nagyon hasznos, hiánypótló alkotás a piacon. Az első ponttól az utolsóig végigvezet egy történet megírásán, még olyan részletekre is kitérve, amik magamtól nem biztos, hogy eszembe jutottak volna. Az új könyvem megtervezésénél már ezt használtam, és sokkal gördülékenyebben ment a munka, mint azelőtt. Aki regényíráson töri a fejét, feltétlenül szerezze be, ennél hasznosabb segédeszköz aligha létezik. :)

BlairRavenscar>!
Nádasi Krisz: Írói jegyzetek

Nádasi Krisz: Írói jegyzetek Segédkönyv íróknak karakteralkotáshoz, történetek tervezéséhez

Igen, most én leszek a rosszfiú. Mert én nem fogom magasztalni ezt a könyvet. Leszögezném, hogy nagyon hasznosak a benne lévő jellemkidolgozáshoz adott segédletek.
De 90 darab üres oldal van! 1 db kérdőív a főszereplőhöz és a világ kidolgozáshoz. 5 db kérdőív a mellékszereplőkhöz.
Úgy vettem meg ezt a könyvet, hogy ennek köszönhetően egy főszereplőmet nagyon részletesen ki tudtam dolgozni.
Rettentően mérges voltam a sok üres oldal láttán , amiknek csak a felén és alján voltak Idézetek. Csak én gondolkodom úgy, hogyha már megírok egy történetet, akkor a jegyzeteimet nem egy másik könyvbe írom? A jellemrajzomat is egy külön füzetbe írtam. Nyilván az adott segítséget más történet megírásához is használni akarom, ebben pedig (engem legalább is) nagyon zavar, ha már ki van töltve.
Eltekintve a 90 majdnem üres oldaltól és, hogy egy kinyitás után az utolsó lapok kiestek a könyvből, örülök, hogy megvettem, mert rettentően rendezetlen vagyok, ha a történeteimről van szó, hamar feladom őket. De ezekkel a segítségekkel úgy érzem végig tudok menni a legújabb agymenésem megírásán.


Hasonló könyvek címkék alapján

D. Udvary Ildikó: Butak András
Kner Izidor: Fél évszázad mezsgyéjén
Szántó Tibor: Könyvtervezés
Albert Kapr: 101 tétel a könyvtervezéshez
Albert Kapr: Könyvtervezés, könyvművészet
Szathmáry István: Kis könyvkötő
Haiman György: Tótfalusi Kis Miklós
Énekes Ferenc: A Kiadványszerkesztés I.
Mario Vargas Llosa: Levelek egy ifjú regényíróhoz
Varga Bea: A siker tintája