Hogyan ​írjunk könyvet? 81 csillagozás

Gyakorlati kalauz fogalmazáshoz, irodalmi és szakmai szövegek írásához
Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet? Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet?

Az ​írást meg lehet tanulni?
Igen!
Kreatív írás, novellaírás, könyvírás, blogposzt, levél, iskolai fogalmazás, esszé írása – a kiadvány minden kérdésre válaszol. Ez az egyedülálló szakkönyv bevezeti az olvasót nemcsak a regényírás, hanem az általánosságban vett írás titkaiba is. Nádasi Krisz író, szerkesztő azt vallja, hogy a fogalmazás is egy olyan készség, ami gyakorlással és tanulással fejleszthető.

Krisz megmutatja, hogyan nézzünk a műveinkre madártávlatból, mondandónkat hogyan tagoljuk részekre, majd elrepít bennünket a szavak, betűk világába is.

Könyv vagy egyéb fogalmazás tervezése!
Műfaji tanácsok!
Írástechnika!
Írói gyakorlatok, feladványok, példák!
Saját kéziratunk szerkesztése!
Könyvcím és fülszöveg írása!
Gyakorlati tippek!

Nádasi Krisz író és szerkesztő. Írástechnikai, illetve irodalmi rovatot vezet különböző portálokon, tanácsadással, oktatással foglalkozik; intézményesített formában, állami… (tovább)

>!
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786158209113
>!
Magánkiadás, Budapest, 2020
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150076157
>!
326 oldal · ISBN: 9789631254617

1 további kiadás


Kedvencelte 11

Most olvassa 18

Várólistára tette 89

Kívánságlistára tette 133

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

meteoritastar>!
Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet?

Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet? Gyakorlati kalauz fogalmazáshoz, irodalmi és szakmai szövegek írásához

Elöször is leszögezném, hogy nem azért ültem a könyvön ilyen sokáig,mert unalmas vagy bármi baj is lett volna vele. Épp ellenkezőleg, nagyon is érdekes és hasznos volt. Csak nekem így volt kényelmes.
Rengeteg remek tanácsot kaptam ettöl a könyvtöl, ráadásul olyan stílusban, amitől öröm volt olvasni. Ehhez a sok példa és feladat is hozzájárult. / Kedvenc részeim, amik a párbeszéddel foglalkoztak. /
De számomra a legfontosabb az volt, hogy bátorságot és önbizalmat is csöpögtetett belém egy egy tippel és kedves szóval.
Örülük, hogy olvashattam és biztos, hogy fog még a kezembe kerülni.

Slyder13 P>!
Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet?

Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet? Gyakorlati kalauz fogalmazáshoz, irodalmi és szakmai szövegek írásához

Nem tervezem, hogy könyvet írok, inkább olvasni szeretem mások műveit.

Lelkes „betűfalóként” (is) arra voltam kíváncsi, hogyan működik a könyvírás folyamata, mennyiben tanulható ez a tevékenység, illetve milyen buktatók találhatók az alkotás útján, amiket szerencsésebb elkerülni (és ami sajnos nem mindenkinek sikerül). Milyen mechanizmusok, szabályszerűségek, szakmai fogások, praktikák mentén születik/születhet meg egy-egy mű, figyelembe véve természetesen az egyéni elképzeléseket, a kreativitást és a tehetséget is.

A szerző így ír a könyv előszavában a kreatív írás, mint elsajátítható tudás mibenlétéről: „Szeretném Neked megmutatni, hogy a kreatív írás is egy olyan művészeti ág, sőt szakma, mint a többi: tanulható, illetve a tudásod fejleszthető. És ha azt hallod, hogy az íráshoz tehetség kell és ihlet, tehát képtelenség, hogy beülsz az iskolapadba, megtanulod és író leszel – akkor gondolj a festőkre, a színészekre, a zenészekre és a többi művészre. Tőlük nem várják el, hogy otthonuk magányában alkossanak csodákat, hanem intézményeket hoznak létre számukra, ahol megtanulják a szakmát. És tényleg: az írók az egyedüliek, akiknek mintha mindig fel kellene találniuk a spanyolviaszt. Úgy illik, hogy az író magától alkosson szépet és jót.”

Érdekes volt számomra Nádasi Krisz könyve, úgy gondolom, hogy alapos munkát végzett és a témára széleskörű rálátással rendelkezik. A szerző rendszerbe foglalja a kreatív írás folyamatát, ötletekkel és eszközökkel segíti az érdeklődőket, akik könyvírásra szeretnék adni a fejüket. Ahogy a szerző az előszóban írja, „szinte minden, amit leírok, szubjektív”. Ezt végig szem előtt tartottam a kiadvány megismerése során, és bár néha más véleményen voltam, mint a könyv írója, nincs szándékomban megkérdőjelezni az útmutatásait, szakmai alapokon nyugvó szubjektív véleményét, hiszen összességében informatívnak tartom a munkáját, amiből bőven szemezgethetnek azok is, akik nem kacérkodnak a könyvírás gondolatával.

Ebben a kéziratban működőképesnek tartottam, ahogyan Nádasi közvetlen stílusban, mai „hangon”, fiatalos lendülettel és nyelvezettel, olykor a humort sem mellőzve adja át az olvasónak a tapasztalatait és osztja meg véleményét. Mindezt közérthetően, gördülékeny módon és szinte végig fenntartva az érdeklődést. A tegeződő, baráti hangvételűre vett stílusnak is megvolt a varázsa, hiszen egy fiatal, ambiciózus, közösségimédia-kompatibilis hölgy a könyv szerzője, de ez a stílus azért valljuk be, a klasszikusabb, például egy történelem-, vagy orvostudományi szakkönyvnél már kevésbé állná meg a helyét, nem elvárás, sőt szerintem műfajidegen lenne. Ez itt és most jól sült el, működött, ennek ellenére szakkönyvek esetében alapvetően a tárgyilagos, objektív, „hivatalosabb” jellegű narrációt és szövegstílust kedvelem és részesítem előnyben.

Sok olyan javaslatot tartalmaz a könyv, amik evidensnek tűnhetnek, azonban a szerző összegyűjti, összefűzi és nyomatékosítja is ezeket a munkafolyamatokat, módszereket, technikákat, szabályszerűségeket, illetve kevésbé közismertekkel elegyíti (érdeklődve olvastam pl. a Vonnegut-modellről, vagy a hópihe-módszerről). Hasznosnak tartom a kötetet, mert találhatóak benne olyan praktikák, amik egyéb területeken is alkalmazhatók, hiszen a mű elég széles spektrumú kitekintést ad. A kötet tartalma szerintem túlmutat a könyvíráson (az írástechnikai, nyelvtani, mondattani fejezetek), ez pedig alkalmassá teszi arra, hogy segítségével az olvasó bármilyen írott szöveg helyes és igényes megalkotására is képessé válhasson. A megfelelő kritikai érzékkel bíró olvasók és írójelöltek ki tudják csipegetni a könyvből azokat a javaslatokat, ötleteket, amikkel tudnak azonosulni, melyekre szükségük lehet és/vagy amiket saját egyéni ízlésüknek megfelelően alakíthatnak.

Többségében nem kész megoldásokat kínál a szerző, hanem a kreativitáshoz és egyéni elképzelésekhez párosít hasznosítható tudást, különös figyelmet szentelve a dramaturgiai, írástechnikai, nyelvtani, szerkesztési ismereteknek is. Az érdeklődésemet szinte mindvégig fenntartotta; a humor, a közvetlen stílus pedig továbblendített, amikor épp lankadt volna a figyelmem. (Néha afféle érzésem támadt, mintha olyan kíváncsiskodó olvasna a drágakőbányászat technológiai ismereteiről szakkönyvet, aki a csillogó drágaköveket viselni, birtokolni szereti. :-) )

Az elméletet számtalan példa és gyakorlófeladat segít elmélyíteni. A szerző által rendszerbe foglalt írási folyamatot áttekinthető összefoglalás teszi letisztulttá a könyv utolsó etapjaiban, a szerzemény legvégén viszont már soknak éreztem az ismétlést.

Összességében izgalmas volt belelátni abba a folyamatba, hogyan születnek/születhetnek az olvasmányaink, az irodalmi jellegű írott szövegek és milyen módon tökéletesíthetők a részfolyamatok, vagy a megvalósítás. Kezdő íróknak bizonyára segítséget is jelenthet az elinduláshoz. A szakkönyvírásra vonatkozó részeket viszont kevésbé átgondoltnak és megalapozottnak tartottam.

(Fontos megemlítenem, hogy a könyv 2016. évi első kiadását olvastam és ez alapján írtam az értékelésemet.)

kicsi_Coco P>!
Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet?

Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet? Gyakorlati kalauz fogalmazáshoz, irodalmi és szakmai szövegek írásához

Krisz nagyon szimpatikus, intelligens nőnek tűnik a könyve alapján. A könyv szövege és mondanivalója letisztult, érthető, érdekes, számomra nagyon sok új információt tartalmazott, sokszor felkiáltottam (persze csak magamban, nem akarok érzelmeket halmozni), miközben olvastam, hogy „nahát, tényleg, igen, ez is igaz”.

Olyan dolgokat is taglal benne, ami egy hétköznapi olvasónak nem feltétlenül tűnik fel, ám miután egyszer felhívják rá a figyelmét, már lehetetlen lesz nem odafigyelnie rá.

Tetszett, hogy leírta pontról pontra, hogyan kell bizonyos beállításokat alkalmazni a szövegszerkesztőben, mert bár nekem nem volt rá szükségem, mégis kézzelfoghatóbb lesz ettől a könyv, mint sok idegen nyelvről lefordított szakmai könyv. off

Hasznosak voltak a példák és a gyakorlatok is, és bár én nehezen tudom tikkelés nélkül megállni a magyar neveket, de ez csak egy rossz berögződésem.

Az elváló igekötős igék és a köszönés kérdése is új volt, és furcsálltam a felkiáltójelek eltüntetését, mert bár tudom, hogy a könyvekben nem szeretik alkalmazni, nekem mégis valahogy az esik kézre, hogy igenis, felszólító mondatnál tegyük ki a felkiáltójelet.

Egy dolgot bánok, hogy e-könyvben tudtam csak olvasni, sajnos a kiszállítást most nem tudom megoldani, pedig ezt jobb lett volna papír kiadásban forgatni, jegyzetelni, előre és hátralapozni benne. Különösen zavaró volt ez a bekezdések taglalásánál.
Összességében egy nagyon hasznos könyv, amit még biztosan elő fogok venni, az írónő blogjára is feliratkoztam, és ki tudja, egyszer talán tart majd online tanfolyamot is :)

Ha valaki kíváncsi, milyen módszerrel írják kedvenc könyveit, annak meleg szívvel ajánlom, ugyanis én teljesen abban a hitben voltam, hogy az írás egy olyan dolog, amihez tehetség kell, meg kreativitás, és a többi majd jön magától… hát nem!

5 hozzászólás
Bettina_94 I>!
Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet?

Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet? Gyakorlati kalauz fogalmazáshoz, irodalmi és szakmai szövegek írásához

Nádasi Krisznek sikerült egy olyan gyakorlati kalauzt összeállítania, amit bármikor elővehetünk, végiglapozhatunk, írás közben olvashatunk, mint egy jól bevált kézikönyvet. Aki írni akar, aki jól akar írni, annak ez mindenképp kötelező olvasmány.

Krisz könyve mindenkinek szól; bloggereknek, tanulóknak, újságíróknak, regényt és szakkönyvet íróknak. Emellett minden lényeges információ, minden fogalom, minden praktika, ötlet, javaslat megtalálható benne, ami az írás különböző fázisaiban a segítségünkre lehet.

http://irokkozott.blogspot.hu/2017/07/nadasi-krisz-hogy…

R4ms3s>!
Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet?

Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet? Gyakorlati kalauz fogalmazáshoz, irodalmi és szakmai szövegek írásához

A könyv hatott rám pozitívan és negatívan is. Az előbbivel kezdeném:
Az írónő rengeteg témát és segítséget feldob ahhoz, hogy általánosságban tudj írni (akár egy fogalmazást, akár egy szakkönyvet). Azért általánosságban mert annyira nem tért ki szerintem kreativitásra, műfaji segítségekre: mindenről általánosságban írt, hogy te döntsd el mit akarsz és hogyan kreálni. Ami egyébként annyira nem is baj, mert voltak benne számomra is új segédletek és elgondolkodtató részek, így már megérte elolvasnom. Mindenesetre azért többet vártam.

Viszont amellett nem tudok elmenni, hogy az írónő a könyvet teli rakta reklámmal, hogy egy kicsit úgy éreztem magam mintha egy blogger oldalán járnék, a sok hirdetés/szponzor között.
Végezetül: miután elolvastam kicsit úgy éreztem, mintha egy kis űrt hagyott volna bennem ez a könyv. Biztosan fog még a kezeim közé kerülni, mert a helyesírási/mondat készítő részek tényleg jól lettek leírva.

>!
Magánkiadás, Budapest, 2016
380 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631254600
Lang_Tünde I>!
Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet?

Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet? Gyakorlati kalauz fogalmazáshoz, irodalmi és szakmai szövegek írásához

Először arra gondoltam, hogy dobok rá öt csillagot, és annyit írok értékelésként, hogy ez az a könyv, amit mindenkinek el kell olvasnia, függetlenül attól, hogy csupán házi dolgozatot ír, vagy újságcikken, szakkönyvön, esetleg regényen dolgozik, netán blogot vezet. De ennél nagyobb figyelmet érdemel.

Röviden: Igazán hasznos, gyakorlatias kalauz, amely segít eligazodni az írás útvesztőjében, ajánlom minden betűvetőnek!

Bővebben: http://tclang.blog.hu/2018/04/11/ezt_olvastam_nadasi_kr…

Laura_Bakos P>!
Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet?

Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet? Gyakorlati kalauz fogalmazáshoz, irodalmi és szakmai szövegek írásához

Pár hónappal ezelőtt keltette fel a figyelmemet.
Amióta az eszemet tudom író szerettem volna lenni.
Ehhez hozzá kell csapni a pocsék helyesírásomat is, de ez mellékes.
Szerintem nagyon hasznos könyv, vagyis nekem hasznosnak bizonyult.
Alapjáraton is szeretem az olyan könyveket/blogokat, amik ilyen témával foglalkoznak.

halenka I>!
Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet?

Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet? Gyakorlati kalauz fogalmazáshoz, irodalmi és szakmai szövegek írásához

Ez a könyv rettenetesen informatív. Szerintem az író mindent bemutatott, ami az írással kapcsolatos. Kitért a fogalmazásra (arról szólt a legtöbb fejezet, és ez nekem különösen tetszett, mert a stilisztikám és a szókincsem a béka segge alatt van xd), a zsánerekre (a könyvben műfajnak nevezi őket, de NEM MŰFAJ!!! A múfaj a regény, a novella, a zsáner a horror, a sci-fi, stb.), valamint a háttérmunkálatokra is. A legtöbb írástechnika könyv arról szól, hogy hogyan írjunk. Kriszé nem. Az övé arról szól, hogyan írjunk, szerkesszünk, valamint hogyan legyünk írók. Még arról is írt –, ami számomra plusz élvezetet nyújtott –, hogy milyen testtartás a jó az íráshoz, hogyan lehet ráhangolódni a kreatív énünkre, és a könyv végén további köteteket ajánlott a témában.

Ami engem nagyon zavart:

•Reklámok egy könyv kellős közepén??? Már ne is haragudjon az, aki ezt kitalálta (és az se, aki megvalósította), de az olvasó nem azért fizet, hogy egy könyv közepe felé egy egész oldalnyi kávéreklámot kapjon… Azért ez szerintem pofátlanság.

•A líra nem műfaj. A líra műnem. Szóval ha valahol a könyvben azt olvassátok az eleje felé, hogy a líra műfaj, el ne higgyétek!

Összegzés:

A legjobb ebben a könyvben szerintem az volt, hogy nem egy száraz tananyagként mesélte el az írás lépéseit, hanem rávezetéssel, példákkal mutatta be a dolgokat a szerző. Ezt nagyon becsülöm, sokkal élvezetesebbé tette az olvasást, és ezáltal arra is tudtam gondolni, hogy „jééé, hát én ezt a hibát eddig elkövettem itt és itt a regényemben”. Meg „naháát, ezt jól csináltaaaam”. Szóval előjött az a gyermeki boldogság, mint amikor végre sikerül bekötnie az embernek a cipőjét vagy először kap ötöst matekból :D

1 hozzászólás
Nesztiq>!
Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet?

Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet? Gyakorlati kalauz fogalmazáshoz, irodalmi és szakmai szövegek írásához

Érdekes, hogy egy írónő első könyve egy írásról szóló könyv… vagyis, hogy hogyan írjunk könyvet.
Ettől eltekintve tetszett a könyv. Az eleje motivációt adott, hogy gondolkozzak a regény ötletemen, a vége pedig elkeserített, hogy soha nem leszek képes egy normális regényt összehozni. :D Azért persze nem adtam fel.
A szereplők kidolgozása és az első pár fejezet szerintem tényleg hasznos. A közepe/vége felé a nyelvtani részeket nagyon nem értettem, bár lehet azért mert nem figyeltem eléggé a nyelvtan órákon…
Szóval ajánlom azoknak, akik kis motivációra vágynak és gyakorlati tanácsokra.

papeerzsepi>!
Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet?

Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet? Gyakorlati kalauz fogalmazáshoz, irodalmi és szakmai szövegek írásához

Nagyon hasznosnak találom ezt a kötetet. Mindenképpen hiánypótló a piacon.
Biztos, hogy fogom még olvasni. Nagyon pratikus tanácsok vannak benne az írással kapcsolatosan, például sosem gondoltam volna, hogy a főszereplő ennyire meghatározó lehet.
A sok nyelvtanban kicsit elveszettnek éreztem magam, már gimiben sem értettem ezeket a szabályokat, de tény és való, hogy a leírt szavak hatását fokozza, ha megfelelően vannak ragozva, egybe vagy különírva, stb.
Köszönöm szépen @KNW-nek, hogy olvashattam, mint utazókönyvet! :)


Népszerű idézetek

Iza_Rápolti IP>!

Irj sokat, találd meg az írói hangod!

14. oldal

Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet? Gyakorlati kalauz fogalmazáshoz, irodalmi és szakmai szövegek írásához


Hasonló könyvek címkék alapján

Varga Bea: A siker tintája
Hidasi Judit: Gondolatmappa
Mario Vargas Llosa: Levelek egy ifjú regényíróhoz
D. Udvary Ildikó: Butak András
Kner Izidor: Fél évszázad mezsgyéjén
Szántó Tibor: Könyvtervezés
Berze Márton – Gáspár Katalin – Kasza Tamás – Lázár Csaba – Molnár Ferenc – Temesvári Richárd – Vida Ágnes – Vörös Szilva – Weiser István: Könyv 2019
Kurucz Gyula: A ködfaragó
Amelia Blas Nieves – Géró Györgyi – Lux Judit – Carolina Pérez López – Tóth Eszter – Merkely Ágnes: Español.hu
Széplaki Erzsébet: Nyelvtan és helyesírás munkáltató tankönyv 6. osztály