Homokláp ​és csengőfrász 1 csillagozás

Nádasdy Nikolits Andrea: Homokláp és csengőfrász Nádasdy Nikolits Andrea: Homokláp és csengőfrász

A ​huszadik század egyik ismert történésze az 1990-es évek végén azt írta: A kommunizmus szörnyű őrültsége véget ért. Az őrültség sajnos még él. A milliókat megsemmisítő kommunizmus dokumentálása és felszámolása csak részben történt meg, a zöme tisztázatlan maradt. Reméljük, hogy lassan erre is sor kerül.
Ennek a könyvnek a szerzője, Nikolits Nádasdy Andrea a saját, átélt tapasztalatain keresztül mutatja be a magyar társadalom egy nagy részének, a kommunista rendszer általi megsemmisítését, a második világháború utáni, ma már jól ismert „osztályharc” örve alatt. Ez a maga nemében minden tekintetben ugyanolyan kegyetlen, mint akármelyik faji megkülönböztetés alapján történt diszkrimináció. Lassú pusztulásra ítélve, olyan, mint mikor homokba temetnek valakit. Még a pórusain keresztül sem lélegezhet. Sok millió történet látott napvilágot a szovjet kommunista rendszer és annak kiszolgálói cselekedetei nyomán, milliók szenvedéséről, de úgyszintén a találékonysággal segített… (tovább)

>!
Napkút, Budapest, 2020
248 oldal · ISBN: 9789632639130
>!
Napkút, Budapest, 2017
248 oldal · ISBN: 9789632636733
>!
Alterra, Budapest, 2006
176 oldal · ISBN: 9639324779

Kiemelt értékelések

milegyenanevem>!
Nádasdy Nikolits Andrea: Homokláp és csengőfrász

A fiatal Nikolits Andrea életútját ismerhetjük meg, gyermekkorától egészen addig, míg a kommunisták által elüldözve hazájából emigrálni kényszerül, és új otthonra talál Amerikában. Megdöbbentő szembesülni azzal, hogy Rákosiék hogyan tették tönkre és lehetetlenítették el a korábbi polgári értelmiségi réteget. Miután a családokat szétszakították, megélhetésüket ellehetetlenítették, akkor sem hagyták abba az üldözésüket. Nikolits Andrea huszonéves fiatalként megpróbál boldogulni a kommunista diktatúra legsötétebb éveiben Budapesten, azonban amikor ’56-ban lehetősége adódik, nyugatra menekül. Ott további megpróbáltatások várnak rá, de végül, sok vargabetűt követően, megérkezik az Egyesült Államokba.
A személyes hangvételű visszaemlékezés szerencsére nem próbál erőltetetten irodalmi babérokra törni, viszont jó, olvasmányos stílusban íródott. Kiválóan érzékelteti a magyar emberek lelki és testi megpróbáltatásait, amit a sztálinista diktatúra alatt és miatt kénytelenek voltak elszenvedni. Ugyanakkor arra is jó példa a szerző életének ezen szakasza, hogy aki dolgozni, beilleszkedni, szeretne, az kemény munkával meg tudja teremteni a lehetőségeit egy számára teljesen idegen világban is.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink
Gärtner-Kertész Tibor: Nagyapám fegyvert rejteget
Dubayné Bozsó Éva: Lepecsételt otthonok – megpecsételt sorsok
Száraz Miklós György: Apám darabokban
Várdy Béla – Várdy Huszár Ágnes: Magyarok a Gulag rabszolgatáboraiban
Pritz Pál: Bárdossy László
Szász Béla: Minden kényszer nélkül
Stefano Bottoni: Sztálin a székelyeknél – A Magyar Autonóm Tartomány története (1952-1960)
Liptai Ervin: A Magyar Tanácsköztársaság
Szentesi Zöldi László: Vörösterror Szolnokon