Zagolni ​zabad? 56 csillagozás

Nádasdy Borbála: Zagolni zabad?

Nádasdy Borbála könyve arról szól, ami közös mibennünk. A huszadik századról. A századról, amelyben minden elveszett. Elveszett egy ország, elveszett egy élet, elveszett minden bizonyosság, elveszett a hit, elveszett a remény is – és gyakran az sem volt biztos, hogy holnap is fölkel a nap. Arról szól ez a könyv, hogy hogyan veszett el még a kollektív tudat is, és a kollektív emlékezet. S hogy ameddig ezt nem szerezzük vissza, kiszolgáltatottak leszünk, vagyunk, addig mivelünk bármit meg lehet csinálni. Erről szól ez a könyv? Nem. Ez a könyv egy magyar grófnő életéről szól. Erről szól ez a könyv. Persze. Egy magyar grófnő élete a mindannyiunk élete. Ez a kor persze nem kedvez a történelemnek, a történelmi tudatnak, az emlékezetnek. Ez a mi korunk: a történelem ellensége.

>!
Méry Ratio, Somorja, 2008
252 oldal · ISBN: 9788089286119

Enciklopédia 2


Kedvencelte 9

Most olvassa 2

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Nádasdy Borbála: Zagolni zabad?

Kár, hogy saját maga írta meg, és nem bízta egy íróra.
Voltak a családunkban hasonló mesélőkedvű idős nénik/hölgyek, mindig imádtam hallgatni, mikor meséltek, és szerettem nézegetni a régi fényképeket is. De más, hogy valaki elmeséli az emlékeit, és más, hogy könyvet ír belőle. Ha csak leírja a meséléseket, abból még nem lesz élvezhetően jó könyv.
Kár.

Miestas>!
Nádasdy Borbála: Zagolni zabad?

Van az emberi oldala a könyvnek, ami valóban az értékekről, a sebezhetőségről, kirekesztettségről, az emberi ostabaságról szól. És van a könyvnek egy olyan oldala ami sok javítani valót hagy maga után, ez pedig a könyv korrektúrája. A pontatlan mondatok nem segítettek az egyébként is nagyon tárgyilagos szöveg megszeretésében.

Galambdúc>!
Nádasdy Borbála: Zagolni zabad?

Bájos és olvasmányos történelmi olvasókönyv, személyes beszámoló gyermekkorról, természetről, emberekről. Van benne némi előítélettel átitatott felhang, de nem zavaró.
Az írónő vallja, hogy ez a magyar történelem olyan szeletkéje, amiről sokan sok helyütt hazudtak már, ő szövevényes családregény formájában vezet vissza a múltba, s egy idő után úgy belemerül az olvasó, hogy már vége is történetnek. Nem bántam meg.
Különlegessége a Honthyról írott rész (a tini Borbála a gonosz primadonna öltöztetőnője volt, mielőtt emigrált). A hölgy memóriája pedig csodálatra méltó, csak a felével is beérném.
A fotók méltó hátteret adnak az önéletírásnak, jó döntés volt a könyvbe foglalni őket.

Helgácska>!
Nádasdy Borbála: Zagolni zabad?

Nekem nagyon tetszett, le sem tudtam tenni, amikor elkezdtem az első kötetet. Egy hét alatt kiolvastam a folytatásait is, sokszor hajnali háromig nem bírtam abbahagyni, ha a kezembe vettem. Tanulságos, igaz történet, egy olyan korról melyben én is éltem 18 évet, a tapasztalataim, illetve a család idősebb tagjai által elmeséltek megegyeznek a könyvben leírtakkal. Én is tudom, mit jelent szenvedni a honvágytól, elhagyni a hazát, melyet mások bitorolnak; idegen uralom alatt élni, majd elhagyni az otthont, abban a tudatban, hogy a gyerekeimnek jobb lesz, ahová aztán vissza nem mehetünk többé. És megtanuljuk távolról értékelni, amit elvesztettünk, alázattal szemlélni azokat, akik otthon maradtak, küzdenek és ebben a megmaradásért hozott küzdelemben mégis boldogabb, teljesebb életet élhetnek, mint mi, eltávozottak.
Könnyedén végigolvastam (egy dokumentumkönyvnek nem bírok a közepéig sem elérni), úgy éreztem ez kellemes és hasznos időtöltés volt. Sokat könnyeztem, átéreztem minden szavát. Ajánlani fogom 14 éves lányomnak is, mert elborzadok, mikor látom, hogy az olykor kitűnő tanuló ifjú korosztály milyen tájékozatlan ezzel a korral kapcsolatban, sok mindent tanulnak az iskolában, csak azt nem tudják, mi történt a saját hazájukban 20-30-40 évvel ezelőtt. A félreértések elkerülése végett: nem származom gazdag családból, nagyszüleim földműves parasztok, szüleim gyári munkások voltak, élőben nem láttam egyetlen régi grófot vagy egyéb előkelőséget. Ez a könyv viszont szó szerint „jól esett”. Jó volt olvasni.

ciemat P>!
Nádasdy Borbála: Zagolni zabad?

A könyv elolvasásakor az fogalmazódott meg bennem, hogy vajon mekkora lelki erő kell ahhoz, hogy ilyen eseményekre visszaemlékezzen valaki. Megdöbbentő történetek amiket szörnyülködve olvasunk, de még valójában elképzelésünk sincs arról, hogy ezek az emberek abban a korban mit élhettek át. Az egész könyv olvasása során, mindig az lebegett a szemem előtt, hogy most a sok panaszkodás ellenére egy nagyon-nagyon jó világban élünk….

Ami miatt nem tudok 5 csillagot adni, sokszor nem tudtam a helyenkénti csapongásokat követni és hogy akkor most ki kicsoda is…

Manawydan>!
Nádasdy Borbála: Zagolni zabad?

Végre eljutottam a kezdetekhez. Nagyon sokáig nem lehetett kapni a Zagolni zabad című könyvet. Csak a napokban sikerült megszereznem a kötetet. Így sokáig a második és harmadik résszel kellett, hogy beérjem, de így is nagyon magával ragadott ez a rendkívüli életút.
A Balaton, Bakony, Balatonfüred az én gyerekkorom színhelye is volt, így külön öröm volt Borbála gyermekkori emlékeinek felelevenítése. A Buci nénit a nagyszüleim is sokat emlegették, így már van egy közös ismerősünk is.
1956 és a menekülés nagyon nehéz lehetett. Valóban mai ésszel felfogni nem lehet, pedig alig több mint 50 év telt csak el azóta.
Kíváncsi lennék mi lett volna a régi magyar arisztokrata családok leszármazottaiból ha nincs ez a diaszpóra és a kommunizmus.
Összességében eleven, természetközeli, önfeledt gyermekkor bontakozott ki a lapokon, öröm volt részt venni egy picit a Nádasdyak világában. Eltekintve pár stilisztikai és nyelvtani hibától, ez egy nagyon jó kis memoire lett.:)

Lolli>!
Nádasdy Borbála: Zagolni zabad?

Annak ellenére, hogy irodalmilag nem nagy alkotás, mégis nagy hatással volt rám. Napokig nem tudtam aludni, mindig háborúval álmodtam.

Sajnálom, hogy annyi helyesírási hiba maradt a könyvben.

minett>!
Nádasdy Borbála: Zagolni zabad?

Nyilván nem az irodalmi értéke a lényeg, de engem nagyon megragadott az írónő élete, illetve pozitív életigenlése a történelmi drámák közepette is. Aranyos rövid történetekből kerekedik ki a szerző életútja, s az a stílus, ahogy leírja, engem teljesen megfogott. Biztos, hogy újra fogom olvasni később, nekem Top 10-es könyvem lett.
Nem is siettem a következő részekkel, nehogy hamar elfogyjon:)

3 hozzászólás
Anna_Jö>!
Nádasdy Borbála: Zagolni zabad?

egyedül a gyönyörű borító olvastattta el velem a könyvet. az elbeszélés túl gyakran lesz unalmas, vontatott és nem érdekelt mi lesz a sorsa, viszont van egy gyerekes bája annak, ahogy igyekezett leírni a sorsát – nagy darab egoizmus meg egy kicsi bűnös-vádolás. a borító mégmindig szép.


Népszerű idézetek

Csuti>!

Széchenyi Zsigmondnak ismert a híres mondása. Mikor Rákosi megkérdezte tőle, miért nem hagyja el az országot, mikor tudja, itt semmi jó nem vár rá, azt válaszolta: „A Zsiga menne, de a Széchenyi nem.”

utazó>!

Darvas Donát plébánosnak viszont ritka haja volt, amit szőkére festett és egyik oldalon hosszúra növesztett, amit aztán átfésült a másik oldalra, kopaszságát így álcázva, és leragasztotta cukros vízzel.Nyáron a melegben, mikor a szószéken prédikált, sok volt a légy a feje körül és a tetején. Persze mi gyerekek ezen rengeteget nevettünk, egymást lökdösve a padokban, amit aztán nem gyóntunk meg.

68.

utazó>!

Kedvenc játékunk Örzsével. ami egészen 12 éves koromig kitartott, a „papírnénizés” volt. Akkoriban a divatlapokban a modellek rajzolva voltak.A modelleket kivágtuk és elkezdtük őket élővé tenni. ….
.
.
A beszélgetéseket a család női vagy férfi tagjairól másoltuk. Az én papírnénimnek sokszor fájt a feje, mint Mária néninek. Örzse akkor már tudott olvasni, és megkapta a Tutsek Anna „Cilike” című ifjúsági regény sorozatát. Ő ebből a polgári családból vette modelljeit. Még "Pepi úrfit "is.

73.

3 hozzászólás
jellemproba>!

„a nő aki elmegy dolgozni hivatás nélkül, az prostituált”

14. oldal

Manawydan>!

Azokban az időkben a gyermek akkor beszélt, ha kérdezték, és akkor értelmes választ kellett, hogy adjon, és nem nyögdécselhetett vállát vonogatva.Így a felnőttek körében a gyerek figyelt, hallgatta, ki mit mond, és tanult ezekből. Sőt véleményt alkotott. Emlékeimben azért él igen sok és nagyon eleven lakás, táj, ember, kert, mert csendben tanulmányozhattam ezeket.

46. oldal (Méry-Ratio 2008)

utazó>!

Papi a helyi futballcsapat kapitánya volt. Vasárnaponként nagy meccsek zajlottak le a falusi pályán, ami tele volt libafröccsel.. Azon csúszkáltak, fekete klotgatyában és fehér ingben.
..

..
Fekete csizmában rúgták a labdát. A csizmában kapcát viseltek.

71.

utazó>!

Nálunk nem volt szokás, sőt illő sem és semmilyen alkalomra az ajándékot becsomagolni. A fa alatt akkoriban nem volt halommal az ajándék, mindenki felismerte a sajátját. Én akkor kaptam három különböző méretű és színű mackót, amár említett bábszínházat és a gyönyörű Zsuzsi babámat.
Örzse könyveket kapott,Milne Micimackóját. Saláta Sára és Paszuly Pista történetét. Tutsek Anna Cilikéjét.

83.

3 hozzászólás
Haller>!

A futószőnyegen nevelt és láncon kivégzett csirkét, vagy disznót evő modern ember, néha túlzásba viszi a »humanizmust« . Nem hiszek neki. Műanyagból készült szőrmeutánzatot visel. Aztán mikor nagy a hideg allergiát kap tőle.

Gróf Nádasdy Borbála: Zagolni Zabad? Méry Ratio. 2008. 147. oldal.

TiaRengia I>!

Cica néni pont akkor főzött „sokkal több” paprikás krumplit, mikor a gróf úr jött, és „ugyan, ebédeljen már velünk, mert nem akarom kidobni”.

221. oldal

TiaRengia I>!

Mindenki nyelvén szót értek, mert az emberek különbözőek, de egy közös vonás van bennünk, bennük, hogy anyától és apától jöttek a világra. Az életkörülmények másképp alakították, befolyásolták létezésüket. Általában nekünk, gyerekeknek minden felnőttet tisztelni kellett, és nem voltunk kiváltsággal kezelve csak azért, mert grófkisasszonyok voltunk. Az én családomban ez így volt. Később minket viszont nagyon lenéztek, megvetettek, és kirekesztettek, mikor betört az úgynevezett „egyenlőség”.

46. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Pallavicini-Andrássy Borbála: A lelkünkhöz nem nyúlhatnak
Fahidi Éva: A Dolgok Lelke
Szabó Magda: Für Elise
Méhes György: Szép szerelmek krónikája
Bächer Iván: Klétka
Emilly Palton: Néma bűnök
Thury Zsuzsa: A fivér
Németh László: Égető Eszter
Márai Sándor: Egy polgár vallomásai
Varga-Körtvélyes Zsuzsanna: A Radnayak