Maradni ​zabad! 18 csillagozás

Nádasdy Borbála: Maradni zabad!

Egy görög bölcs két szóval adná az olvasó kezébe ezt a könyvet: méno és ménosz.
A méno jelentése: marad, helytáll, megáll a lábán; nyugton, veszteg marad, várakozik; változatlanul, állhatatosan megmarad valami mellett, kitart.
A ménosz: erő, hatalom, élet, életerő, lélekerő, tetterő, hadi bátorság, kívánság, akarat, érzelem, szenvedély, hevesség, harag, düh.
A menekült grófnő kegyes-kegyetlen hódító. Határtalanba érkezik, visszaútja nincs, hódít, élni akar. Új hazájának lakói Magyarországig nem látnak el.
Érintetlenség és bomlás, rebellis generációk, briliáns sötétség, félelem, elegancia, lejárt szellemi áramlatok üres hullámverése. A színhely Franciaország, a brutális álommalom, ahol magyarnak maradni menedék, hűnek maradni szabad.

>!
Méry Ratio, 2021
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788089286317
>!
Méry Ratio, Budapest, 2010
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788089286317

Most olvassa 6

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Juckó>!
Nádasdy Borbála: Maradni zabad!

A lelkem mélyéig hatott,megrázott,csodálatos személyiség a Grófnő.tanít testet-lelket,igaz történelmet,kitartást minden helyzetben,és nagy-nagy emberséget.Kisebbségként leéltem az életem javát szinte megvilágosodtak dolgok előttem. Igaz és csodálatos hogy -3 lábbal áll a talajon.Meghatódtam,megkönnyeztem,köszönöm hogy olvashattam tanulhattam.

Aemitta>!
Nádasdy Borbála: Maradni zabad!

A „Zagolnia zabad?” és a „Szabadság zaga” című könyvek folytatásában újabb történeteket olvashatunk újrakezdésről, talpon maradásról, helyt állásról.
Érdemes ilyen izgalmas életrajzot olvasni, életutat megismerni.

Megj.: a kikölcsönzött könyvtári példányban valaki anno Nádasdy Borbálát az összes képen ceruzával bohóccá pingálta. Vajon származásának, vagy mint magának az embernek szólt ez az alantas, gyűlölködő megnyilvánulás?
A trilógiát elolvasva – itthon ez meglepő?

Manawydan>!
Nádasdy Borbála: Maradni zabad!

Voltak benne nagyon szép gondolatok és elképzelések a magyarsággal kapcsolatban. Felemelő olvasni olyan emberek történeteit, akik tényleg a másik ember javát, vagy saját népének boldogulását tűzik ki zászlajukra.
Sajnos a nagy nyugati európai társadalmakat nem hiszem, hogy különösen lázba hozza, hogy mi van a határon túli magyarokkal, amikor nekik is számos társadalmi problémával kell megküzdeniük, nem is beszélve a rossz gyarmatosítási politikájuk miatt most nyakukba szakadó menekülők és bevándorlók által okozott problémákról.
A probléma viszont az ő fejükben van, és ezek szerint rosszabb a helyzet mint gondolhatnánk. Miszerint élnek olyan franciák, akik nem tudják kikkel osztják meg az európai kontinenst? Ez azért ijesztő, ráadásul nem mostanában csatlakoztunk be az európai történelembe. Innentől kezdve viszont veszett fejsze nyele, hogy mi fán terem a határon túli magyarság, amely fogalom kialakulásában – paradox módon – nem kevés szerepük volt.
De Borbála által végzett „nyissuk fel a franciák szemét” mozgalom nagyon nemes és mindenképpen követendő.
Jó hírt kapni a régi nemesi családok leszármazottairól, hogy élnek és próbálják betölteni a társadalmi státuszukból rájuk eső szerepüket.
A könyv maga egy picit száraz. Bevallom néha nem érdekelt, hogy olyan emberekről olvassak oldalakat, akiket még hírből sem ismerek. (Ez az én szegénységi bizonyítványom, de a tánc nemigazán az én műfajom, bármennyire is szeretném.)
Viszont a Borbála életéről mellékelt képek nagyon tetszettek.
A könyv az NKA támogatásával készült, olvasása mindenképpen ajánlott. Legalább mi magyarok legyünk tisztában önmagunkkal.


Népszerű idézetek

Manawydan>!

Nem tudták, hogy a paraszti életformához, a föld műveléséhez szeretni kell a földet is és az Istent is. Nem pedig hajnalokig vitatkozni az élet értelméről, a munkásosztály mennybemeneteléről és e mellé három liter bort nyakalni, aztán másnap délig aludni.

61. oldal (Méry Ratio-2010)

Manawydan>!

Igen, Ábel elment a Rengetegbe, el az Országba, és elment még Amerikába is. Járt-kelt Ábel a világban, rengeteget tapasztalt, sokat tanult, mindenfélével gazdagabb lett – ám a legvégső tudás, a legfontosabb tudás, a legnagyobb tudás mégis csak annyi maradt az út végén, hogy a világon mindenhonnan csak egy dolog látszik: a szülőfalu templomának a tornya.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Székely Éva: Sírni csak a győztesnek szabad!
Lakatos Menyhért: Füstös képek
Robert Capa: Kissé elmosódva
Böszörményi Gyula: Kucó
Galsai Pongrác: Egy hipochonder emlékiratai
Méhes György: Szép szerelmek krónikája
Karinthy Frigyes: Budapesti emlék
II. Rákóczi Ferenc: II. Rákóczi Ferenc emlékiratai
Bálint László: Évtizedeim a titkosszolgálatnál
Bruck Edith: Ki téged így szeret