Ízes ​élet 13 csillagozás

Nádasdy gombóc és Calvados
Nádasdy Borbála: Ízes élet

Édes-keserű, hazája iránti vágyakozással és szeretettel teli életrajzi naplói után Nádasdy grófnő újabb utazása a múltba. A boldog gyermekkor ízei, ételei, étkezési szokásai, régi hagyományok összefonódnak az „új haza” franciás ízeinek élményeivel.

>!
Méry Ratio, 2012
138 oldal · ISBN: 9788089286553

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Nádasdy Borbála: Ízes élet

Nádasdy Borbála: Ízes élet Nádasdy gombóc és Calvados

Könyvtári látogatás eredménye ez a könyv. Valami okból kifolyólag, mindig szétnézek a szakácskönyveknél. Én magam sem tudom, hogy miért, hiszen nem vagyok egy nagy konyhatündér. Egyszer-kétszer kipróbálok ezt-azt, de leginkább a megszokott ételeinket főzöm. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért szeretek szakácskönyveket böngészni, elképzelni, hogy de jó lenne ezt vagy azt megcsinálni, eltervezem, hogy majd kiírom a receptet, aztán az esetek nagy százalékában nem lesz semmi belőle. Ha azonban kipróbálok valamit és beválik, akkor jó eséllyel vonulhat be a gyakran készített ételeink közé.

Ilyen – szakácskönyvek előtt való – nézelődés alkalmával találtam Nádasdy Borbála könyvét, az Ízes életet. Belenéztem, és örömmel nyugtáztam, hogy ez nekem való könyv, mert nemcsak receptek vannak benne, hanem történet is. Sőt, igazából a történetbe vannak beleszőve a receptek, így ezekkel az ételekkel együtt megismerjük a szerző emlékeit is.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2016/09/grof-nadasdy-borb…

Knekató>!
Nádasdy Borbála: Ízes élet

Nádasdy Borbála: Ízes élet Nádasdy gombóc és Calvados

Ritkán kerül a kezembe olyan könyv, aminek „írója” nem igazán író, és nem is ért az íráshoz. Most sajnos ilyen akadt a kezembe. Az egyébként szép kivitelű, gusztusos, vagy az „író” múltjából való fotókkal dekorált könyv hemzseg a téves vagy elferdített információktól. A mondandójának nincs egy gerince, vagy logikus folyamata, össze-vissza szórja a mondandóját, ami ép eszébe jut. A magyar vonatkozású információkat a Magyarországon életvitelszerűen élő emberek, akik a falusi életet nap, mint nap átélik, 80%-ban cáfolnák, mint ahogy én is teszem, a külföldi információk lehet, hogy hasonlóan elferdítettek, de ezeket nem tudom cáfolni. Ha jóindulatú vagyok, az egészet tájékozatlanságnak gondolom, de aki nem rendelkezik elég információval, ne írjon könyvet, vagy mielőtt leír valamit, ellenőrizze, pontosak-e az információi. A legdurvább állítás talán az volt, hogy Magyarországon, háznál csak úgy lehet disznót vágni, hogy előtte az állatorvost ki kell hívni, és az érzéstelenítő injekciót ad a sertésnek, hogy az ne érezzen semmit. Erről állítólag viccek is terjengenek, amit le is ír. Lehet, hogy kint nyugaton, ahol az „írónő” él, ilyen hírek terjengenek, és ők maguk között ilyen vicceken szórakoznak, de talán itthon is el kéne beszélgetni az emberekkel, és rákérdezni, hogy tényleg így van? Egyébként nagy részét felolvastam a férjemnek, akivel jót szórakoztunk rajta, csak azokat sajnálom, akik pénzt is adnak ezért a könyvért.

4 hozzászólás
Annamaria_Nagy_Korodi>!
Nádasdy Borbála: Ízes élet

Nádasdy Borbála: Ízes élet Nádasdy gombóc és Calvados

Nagyon olvasmányos hamar végig lehet böngészni ezt a szépen megszerkesztett, első látásra igényes könyvet. Éppen emiatt oly meglepő és bosszantó benne a számos szerkesztési és fogalmazási hiba. Csatlakozom az előttem szólókhoz, a történetnek valahogy se eleje se vége, mégis érdekes olvasmány volt. Ha megszerzed például antikvárumból olcsóbban, vagy kölcsön kapod, akkor érdemes elolvasni. Egyébként nem éri meg az árát szerintem.

langimari>!
Nádasdy Borbála: Ízes élet

Nádasdy Borbála: Ízes élet Nádasdy gombóc és Calvados

Nádasdy grófnő újabb könyve szép kiállítású bár, de azon túl, hogy irodalmilag a szokott színvonal, sajnos még sajtóhibák is vannak benne. Leginkább csak a helyismereti vonatkozásai miatt olvasom el minden könyvét. Volt szerencsém azonban személyesen is találkozni vele, illetve rádióbeszélgetést is hallgattam, ezekben jóval színesebb egyéniségnek mutatkozik, mint amiről a könyvei tanúskodnak.

Aemitta>!
Nádasdy Borbála: Ízes élet

Nádasdy Borbála: Ízes élet Nádasdy gombóc és Calvados

Nekem tetszett. Szórakoztató, jó hangulatú olvasmány volt. Nem helyesírási hibák vannak a könyvben, hanem a régies beszédmód tükrözik itt-ott. De azért volt egy-egy elgépelési hiba (pl. foghagyma!!!).

Nem egy hagyományos szakácskönyv, hanem élettörténet-mesélős, visszaemlékezős, ahol a megemlített ételek elkészítésének módját is beleszövi. A jelenkort összeveti gyakran a múlttal, de nem amolyan „bezzeg” módon, hanem rugalmas gondolkodással. Jó történelmi kitekintés egy olyan családi életbe, ahol a családtagokat a szeretet köti össze, és a történelem viharai sem tudnak szétforgácsolni. Az emlékeket a korábbi otthonaihoz kapcsolja, és a fejezetek ezt a tematikák követik.

kiralyek>!
Nádasdy Borbála: Ízes élet

Nádasdy Borbála: Ízes élet Nádasdy gombóc és Calvados

A szerzőtől olvasott első könyvem, kis csalódás. Kedvelem a visszaemlékezéseket, az életrajzokat és a receptkönyveket is, de itt valahogy nem állt össze egésszé. Kedves idős nénike visszamereng a régi szép időkre, jó ételekre állandó honvággyal, de az elhagyott haza irányába tekintéskor van egy kis lesajnálás is, apró lenézés (ez sem kapható, azt sem ismerik… Pedig kapható is, ismerjük is, sőt: ettünk is olyat!). És nemcsak a „magyarosan” írt ételnevek bántóak (potofő, potázs – hogy mi, magyarok könnyebben megjegyezhessük (!) ), hanem a német, francia ételnevek is tele vannak helyesírási hibával. Ez utóbbi a szerkesztőnek is felróható.


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Vizes burgonya lila hagymakarikákkal

Alsóperei emlékeimhez tartozik ez is. Téli étel, este készítették, vacsorára. Rakott sparhelten. A konyhában sámlin ülve, félhomályban vártuk az ételt. Az ablakon keresztül bevilágított a hó. A petróleumlámpát még nem gyújtottuk meg. A tűzhely ajtaján kiáradó fény, a nagy kék vaslábasban pöfögő krumpli, a hagyma illata jóleső várakozással töltött el bennünket, gyerekeket. Kifáradtunk az egész napi hódagonyázásban. Kipirult arccal, éhesen vártuk, hogy a kis pléhtányérokon megkapjuk részünket. És amikor ez megtörtént, a sámlin kuporogva, összeszorított térdünkön a tányérral, faltuk a „vizes burgonyát”.
A krumplit héjában megfőzik, majd a héját lehúzva, durván összenyomkodják. Kis vizet öntenek rá, sózzák, borsozzák, és egyszer felforralják. A tányérokra kiadagolva forró olvasztott disznózsírt löttyintenek és vékony karikára vágott lilahagymát tesznek rá.

36. oldal

Nádasdy Borbála: Ízes élet Nádasdy gombóc és Calvados

Bea_Könyvutca P>!

Alig vártuk, hogy a szép pirosra sült kenyereket kiszedjék, mert azután következett el a mi időnk. A megmaradt kenyértésztát kiszaggatták, és a még forró kemencének a hamujába tették, ahol kis idő múlva ropogósra sült. Tejfölösen, fokhagymásan, sózva nagyon-nagyon finom volt.

45. oldal

Nádasdy Borbála: Ízes élet Nádasdy gombóc és Calvados

Bea_Könyvutca P>!

Akkor mi, még a háború után, megtanultuk a természet rendjét, azt, hogyan éljünk vele és belőle, mert enni kellett, és túlélni… Emlékszem, a városból, a lebombázott Budapestről jött nagynéném el volt ragadtatva, hogy itt, a „vadonban” mennyi ennivaló van. Ő is vitaminokat keresett. A cukorrépa zöld leveléből főzött pár szem krumplival és sok-sok fokhagymával egy olyan „pürét”, hogy a párizsi ínyencek most megnyalnák utána mind a tíz ujjukat.

39. oldal

Nádasdy Borbála: Ízes élet Nádasdy gombóc és Calvados

Aemitta>!

Régen a magyar ember nekiállt csendben enni, közben nem szólt egy kukkot sem, mert tisztelte az ételt. Nem lehetett csak úgy bekapni a falatot és közben fecsegni. Miránk, gyerekekre is mindig ránk szóltak: „Ne beszélj tele szájjal!”

Nádasdy Borbála: Ízes élet Nádasdy gombóc és Calvados

Aemitta>!

Utálom a recepteket. Pláne az úgynevezett nagymamáét, aki még úgy főzött, hogy 100 tojásból csak a sárgáját használta. Mit csinált a fehérjével?

Nádasdy Borbála: Ízes élet Nádasdy gombóc és Calvados

Aemitta>!

Akármit főzöl, alkosd meg az saját magad. Meg-megkóstolva sózd vagy ízesítsd, tegyél bele ezt vagy azt, ahogy Rozika mondta Bakonyban, „úgy gondolomformán”.

Nádasdy Borbála: Ízes élet Nádasdy gombóc és Calvados

Kapcsolódó szócikkek: Bakony
Aemitta>!

A terített asztal, a gőzölgő meleg étel illata otthont és biztonságot ad a hazatérőknek. Legyen az egészen egyszerű étel, de együtt, asztalhoz ülve fogyasszuk el.És mindennap legalább egyszer legyen ilyen alkalom.

Nádasdy Borbála: Ízes élet Nádasdy gombóc és Calvados

Aemitta>!

Tökmag-húsleves
Kibelezünk egy friss spárgatököt, és a magját hideg vízben feltesszük főni. Lassú tűzön körülbelül fél óráig főzzük. Akkor leszűrjük, megsózzuk, cérnatésztát teszünk bele, és még egyszer felforraljuk. Ha csukott szemmel kanalazzuk, igazi húsleves íze van. Ha zöldségekkel ízesítjük, mint az igazit, már nem ugyanaz.

Nádasdy Borbála: Ízes élet Nádasdy gombóc és Calvados

Aemitta>!

Amíg élet van, a saját hazádban újra és újra talpra lehet állni.

Nádasdy Borbála: Ízes élet Nádasdy gombóc és Calvados


Hasonló könyvek címkék alapján

Gaálné Labáth Katalin – Bencsik Klára: Eszi, nem eszi…
Sara Lewis: Az első ételek
Pierre-Olivier Lenormand: Sajtok
Louise Lister: Kölyök-kaják
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája
Bernáth József: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren
Borbás Marcsi: Édes békeidők
Tóthné Libor Mária: Limara Péksége
Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve
Janits-Szabó Virág: Örömfőzés