„Miként lehet szép a gonoszság, ha egyszer nem tudok mást mondani, szép.” (Nádas Péter: Rémtörténetek 392. o.)
Nehéz helyzetben vagyok, ugyanis elfogult vagyok Nádas munkásságával kapcsolatban. Ha megkérdeznék, hogy a kortárs magyar irodalomban kit tartok a leg…-bb alkotónak, kapásból rávágnám a nevét. Ezek után joggal érhet a vád, hogy még a bűnt is erénynek fogom felróni neki, és egy-egy kevésbé jól sikerült művét is az egekig fogom magasztalni. Minden kritika szubjektív, ennek ellenére megpróbálok minél objektívebb lenni, és minél több racionális érvvel alátámasztani, hogy miért fontos Nádas új regénye, és miért kiemelkedő alkotás 2022-ben.
Értékelésemet kezdhettem volna úgyis, hogy a 80. életévébe lépő Nádas Péter végre megírta első igazi nagyregényét. Egy lassan 60 éves írói munkásság után, rövidebb és hosszabb elbeszélések, novellák, kisregények és természetesen három regénymonstrum után nagyregénnyel rukkolt elő. Aki eddig esetleg félt volna kezébe venni bármelyik regényszörnyét, annak mindenképpen érdemes a Rémtörténetekkel kezdeni, ugyanis a Nádasra jellemző védjegyek, (még ha nyomokban is), de megtalálhatóak benne.
Többen írták, hogy ez a regény teljesen más, mint a korábbi Nádas-szövegek. Ismerve fontosabb műveit, ezzel a megállapítással részben egyet értek, részben pedig nem. Minden Nádas-szöveg különböző. Az író mindegyikben más-más poétikai, stilisztikai és narrációs eljárással operál. Kétszer soha nem süti el ugyanazt a poént. A Rémtörténetek látszólag felrúg minden korábban felállított esztétikai szabályrendszerét. Ahogyan egy interjúban kihangsúlyozta, a regény írásakor tobzódott a közhelyekben. Azonban ahogyan ezekből felépítette regényét, az már szinte művészet.
Számára nincsenek tabuk. Vegyük példának a szexualitást. Már az Emlékiratok könyvében normát sért, amikor a szenvtelen, elemző narráció, az író által patikamérlegen kimért „tisztességes mondatok” segítségével megjeleníti mindazt, amit Proust vagy Mann elhallgat regényeiben a hetero- és a homoerotikával kapcsolatban. A Párhuzamos történetekben azt járja körül, hogyan lehet úgy leírni szeretkezéseket, szexuális együttléteket egy-egy regényjelenetben, hogy azok ne váljanak se hatásvadászokká, se pornográfokká, és a mondatok továbbra is megőrizzék esztétikai töltetüket mindenféle giccsbehajlás nélkül. Ebben a regénymonstrumban legitimálta a szexualitással kapcsolatos obszcén kifejezések használatát, létjogosultságát. A Rémtörténetekben a korábbiakhoz képest jóval kevesebb erotikus leírás található, sokkal inkább a nyelvi szinten, az obszcén káromkodásokban jelenik meg a szexualitás. Nádas legújabb regénye tobzódik a trágárságban, Mucsi Zoltán elhíresült villanyszerelős jelenetével vetekszik. Persze attól még nem lesz jó egy könyv, ha tabukat döntöget.
Nádas regényszörnyei attól voltak működőképesek, hogy mind a nyelvezetet, mind a formát és a struktúrát, valamint a tartalmat tekintve, újat tudtak hozni a korábbi irodalmi alkotásokhoz képest. A Rémtörténetek, ha nem is állít gyökeresen újat a világról, mint a korábbi Nádas szövegek, de a nyelvezete mindenképpen egy új stílust, regisztert pendít meg, amely korábbi szövegeiben még nem fordult elő, nevezetesen a „népies” szociolektusokat és dialektusokat. De nem csak a nyelvezet, hanem az elbeszélő stílusa is eltér a megszokott Nádasi prózától.
A korábbi regénymonstrumok narrátoraihoz képest a Rémtörténetek obszcén elbeszélője sokkal fecsegősebb, szószátyárabb, nincs benne semmiféle igény az öncenzúrára, hogy meghúzza mondatait. Mintha Nádas szándékosan felrúgná a korábban felállított „tisztességes mondatok” esztétikai elvét. És ez valószínűleg az elbeszélő személyéből fakadhat. Már többen töprengtek azon, hogy ki lehet a narrátor. Az én értelmezésemben is valamiféle „falu hangja” lehet, nem egy vagy több konkrét személy, hanem inkább egy kórus, kollektív elbeszélő, aki bármit kimondhat, mindenféle következmények nélkül. Elbeszélőnk témája, a Nádas műveiben többször is visszatérő téma, az emberi természet.
Az ember, mint szörnyeteg. Az ember, mint minden féle humánumtól megfosztott animális lény jelenik meg a regény szövegében. Noha a korábbi művekben is kihangsúlyozódott ez a tézis, a Rémtörténetekben egyértelművé válik, hogy az ember inkább animális, mint humánus lény. Nádas tobzódik a közhelyekben, fetreng a nyomorpornóban, úgy, hogy közben egyedi, elgondolkodtató és szórakoztató tud maradni.
Nádas korábbi műveiben is rájátszik bizonyos műfajokra, (noha ő maga távol áll a zsánerirodalomtól,) sőt ki is parodizálja azokat. Az Emlékiratokban Proust és Mannt kezdi ki, a Párhuzamosok egy-egy fejezetében pedig egy-egy műfajt figuráz ki, eljátszik a különböző műfaji szüzsékkel. A Rémtörténetek címéből is könnyen asszociálhatnunk a különböző műfajokra (krimi, thriller, horror stb.), amelyekre Nádas folyamatosan rájátszik, úgy hogy közben az olvasói elvárásokra fittyet hány.
A regény egy másik irodalmi vonulathoz, irodalmi hagyományhoz is köthető. Elsősorban ahhoz a „népi” irodalomhoz, amit már Móricztól Borbélyig már kiaknáztak, és még ma is űznek. A regényben megjelenik ez a fajta irodalmi stílusparódia, amit egyébként a szöveg nyelvi szinten a „népi” regiszter sajátos használatával, a káromkodások magas fokú űzésével, a közhelyek túlzott használatával ér el. Nem csak nyelvi, hanem tartalmi szinten is eljátszik a sztereotípiákkal. Mindezek ellenére úgy épít fel egy képzeletbeli falut a Duna mentén (valószínűleg Kisoroszi „alteregója” lehet), amelyben a fiktív szereplők nem válnak papírmasé ízűvé, hanem húsvér emberekként jelennek meg. A közhelyekben való tobzódás persze lehetőséget biztosít amolyan horkantós féle humorra is. Párhuzamosan jelenik meg az élet tragikuma és komikuma is a szövegben.
Persze nem csak a „népi” (falusi lakosok), hanem „az urbánus” (budai elit és pesti polgárok) is megkapják az ívet ebben a regényben rendesen. Sőt, a zárlatban még ha nagyon akarom, akkor az értelmiség, a sznobok is kapnak egy fricskát. Persze felmerül a kérdés, mennyire vehető komolyan ez a társadalomkritika, és úgy egyáltalában véve Nádas szövege. A választ nem tudom, ezt döntse el ki-ki maga. Mindenesetre abban biztos vagyok, hogyha az irodalom nem más, mint játék a szöveggel, akkor Nádas ezt a játékot komolyan végig is játssza regényében.
Mint már említettem, hogy a Rémtörténetekben azonban fellelhetők a korábbi Nádasi védjegyek. A könyv felénél „a falu hangja” mintha megváltozna, és az a fajta „mindentudó”, szenvtelen, elemző narrátor térne vissza, akit a Párhuzamos történetekben megismertünk. A Rémtörténetek hangulata engem kísértetiesen emlékeztetett a Párhuzamosok Egy bőven termő barackfa című fejezetére. (Amelyet amúgy önálló novellaként is lehet olvasni.) Egyrészt a helyszín miatt (Dunakanyar), másrészt pedig a szereplők (falu lakói), harmadrészt pedig a téma miatt (az emberi gonoszság). A Rémtörténetek bizonyos szempontból a Párhuzamosak kistestvére. Noha itt kevesebb szereplővel, helyszínnel és időintervallummal dolgozik az író, de hasonlóan csavaros történetvezetést, információadagolást alkalmaz, ahogyan egyik jelenetből észrevétlenül csúszunk át a másikba. Sűrű, sötét atmoszféra ez, ahol folyamatosan pulzál a feszültség, a késleltetés eszköze maximálisan ki van használva. Szinte a legvégsőkig ki van húzva ez a folyamatos baljóslatú sejtetés, hogy aztán üssön az a bizonyos csattanó, és végül Nádas egy újabb csavarral csavarjon még egyet rajta.
Pár hónappal ezelőtt, még a Nádas-esszék tematikus kiadásának végével nagyon úgy nézett ki, hogy az író tudatosan akarja, ha nem is lezárni, de elrendezni az életművet. Aztán szinte a semmiből jött a váratlan hír, hogy szó sincs semmi ilyesmiről. A Rémtörténetekkel egy újabb színnel gazdagodott a Nádas-oeuvre. Titkon megint felcsillant bennem a remény, hogy lesz még itt, ha nem is egy újabb monstrum, de valamiféle regény. Ha valaki még csak most ismerkedne a szerzővel, vagy csak egyszerűen elrémisztik a regényszörnyetegek, akkor bátran vegye kezébe a Rémtörténeteket. Kapudrognak mindenképp ajánlom. Olvassatok Nádast.