Nézőtér 2 csillagozás

Nádas Péter: Nézőtér

„És ugyanígy, ha műtárgyat nézek vagy könyvet olvasok. Nem érdekel, hogy a festő két ecsetvonás között aludt-e vagy szeretkezett, semmi közöm hozzá, hogy két frámai mondat között az író a gyomrát fájlalte-e vagy ásított. Ezek magányos dolgok, egyedül kell csinálni, a befogadásuk is elyen. A színház viszont nemcsak szerepet játszó színész testi adottságait és intim képességeit kalkulálja be, hanem azt is, hogy ezeknek az adottságoknak és képességeknek a megnyilvánulását több száz különböző mindenféleségű, de az intimitásra egyként érzékeny ember fogja figyelni, egyetlen sötét burokba zárva. A színház az egyetlen igazán közösségi művészet. A rituális összelélegeztetés művészete.”

Eredeti megjelenés éve: 1983

A következő kiadói sorozatban jelent meg: JAK-füzetek

>!
Magvető, Budapest, 1983
188 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631400808

Enciklopédia 1


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

iniesta>!
Nádas Péter: Nézőtér

Nem kritikák. Színházi tanulmányok, sőt, inkább mondhatni, hogy színházelméleti tanulmányok, sőt, még inkább meg úgy is mondhatni, hogy drámaelméleti tanulmányok. Bár aktualitásukat rendre konkrét előadás adja, Nádas számára ez csak műelemzői apropó, trambulin a műhelyesztétikai eszmefuttatásokhoz – még akkor is, ha mindennek fényében általában kiolvasható az apropóul szolgáló előadással kapcsolatos ítélet is. (Utóbbi egyébként mindig adekvát: dicsér, amikor dicsérnie kelletik, és lesújt, amikor lesújtania. Ezen helyenkénti, teljes joggal megnyilvánuló kíméletlensége miatt ajánlom hát azoknak, akik érthetetlen módon Nádast holmi joviális nagypapának képzelik, aki kedélyes-szelíd tónusban igyekszik az olvasó lelkére beszélni.)

Az igazán nagy erény itt mégcsak nem is a szokott stiláris színvonal, hanem a megfigyelések mögött megbújó elemző értő éleslátása: Nádast akkora szakadék választja el ebben korának és terének (’70-80-as évek Magyarországa; bár mindez tulajdonképpen napjainkban is igaz lenne) szinte egészétől, amit ezen korra és térre vonatkozóan csak megalázónak lehet nevezni.

Kiegészítések:

1. A konkrét kötet, mint „tanulmánykötet az irodalom határterületéről” szerkesztettsége miatt lesz csupán jó, nem pedig kimagasló, amely utóbbira pedig tartalma miatt lenne hivatott. A záró munkanapló-töredékkel kissé „túloldódnak” a kötet határai. Innen a jegy.

2. Én magánkönyvtár-szortírozás miatt lapoztam most át újra ebben a formájában, éppen ezért, aki beszerezni kívánja, annak a későbbi, bővebb Jelenkor-kiadás köteteit javaslom. Általánosságban, formalizálva: Nézőtér unió Játéktér részhalmaza az Esszék unió Kritikák unió Drámák kötethármasnak. (Éppen ez a fenti van szétpakolva a háromba, a Játéktér írásai, bár más sorrendben, de egy az egyben benne vannak az Esszékben.)


Népszerű idézetek

sophie P>!

Ha Shakespeare-t játszik, önmagának tart tükröt a kor.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: William Shakespeare

Hasonló könyvek címkék alapján

Esterházy Péter: A szavak csodálatos életéből
Esterházy Péter: A halacska csodálatos élete
Esterházy Péter: A szabadság nehéz mámora
Faludy György: Jegyzetek a kor margójára
Gárdonyi Géza: Mai csodák
Molnár Ferenc: Játék a kastélyban
Esterházy Péter: Az elefántcsonttoronyból
Szerb Antal: A varázsló eltöri pálcáját
Krasznahorkai László: Seiobo járt odalent
Krasznahorkai László: Az ellenállás melankóliája