Az ​égi és a földi szerelemről 35 csillagozás

Nádas Péter: Az égi és a földi szerelemről Nádas Péter: Az égi és a földi szerelemről Nádas Péter: Az égi és a földi szerelemről Nádas Péter: Az égi és a földi szerelemről

"Ezt a könyvet az alkalom szülte, mint a tolvajt. A Fidesz Akadémia szervezői, Csörgő Tünde és Víg Mónika arra kértek, hogy tartsak előadást a „nemi szerepek és a nemek princípiumai” témaköréről. A felkérést örömmel elfogadtam, hiszen olyan témáról beszélhettem, mely immár évtizedek óta foglalkoztat. Az előadást ezerkilencszáznyolcvankilenc szeptember huszonhatodikán megtartottam. Az élénk fogadtatás, és tudományos műfajokban jártasabb barátaim határozott elutasítása arra ösztönzött, hogy gondolataimat bővebben kifejtsem.
A bővebb kifejtés érdekében se szerettem volna olyan területekre tévedni, ahol műfajomnak nincsen kompetenciája, vagy olyan módszerekhez folyamodni, amelyek távol állnak eddigi gyakorlatomtól. Vállalkozásom kockázatosságával természetesen tisztában voltam és tisztában vagyok. Nem végeztem önálló kutatásokat, nem kívántam és nem is kívánhattam tudományos igényű munkát írni; hangosan gondolkodom, s ez a saját műfajom szabályai szerint bocsánatos bűn."
Nádas Péter

Eredeti megjelenés éve: 1991

>!
Jelenkor, Budapest, 2018
284 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636766429
>!
Jelenkor, Budapest, 2016
284 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636766429 · Illusztrálta: Forgách András
>!
Jelenkor, Budapest, 2016
ISBN: 9789636766771

3 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Fernando Pessoa


Kedvencelte 5

Most olvassa 7

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

olvasóbarát>!
Nádas Péter: Az égi és a földi szerelemről

„… vajon miért nincsen a nyilvános beszédre alkalmas nyelvünk egy ilyen komoly és mindenkit érintő témáról? Miért nincsen középút az obszcenitás és a hallgatás között?”
Filozofikus, az érintés rítusát tárgyaló, klasszikusokat megidéző szöveg. „A szerelem és a szerelem hiánya az európai kultúrában több ezer éve gond.” Az európai irodalom szerelmei történeteit, a szerelem és a halál kapcsolatát is vizsgálja.
„A szerelem …nem más, mint egy határozottan mágikus jellegű elképzelés.”

Frank_Waters I>!
Nádas Péter: Az égi és a földi szerelemről

Hát nem volt egyszerű, de aztán beindult. Az égi és a földi szerelemről nem sokat tudunk meg, valamennyit a földiről igen, annak is csak a reménytelen változatáról, de azért Nádas nem mondja azt, hogy másféle nincs, csak arról nem beszél. De egész érdekes mellébeszélés volt. Magában az előadásban körülbelül öt szót szól a szerelemről.

Ui: Jó lehetett a 80-as évek végén ez a Fidesz-akadémia, bár ha eljártam volna, lehet, hogy mást mondok.

1 hozzászólás
virezma >!
Nádas Péter: Az égi és a földi szerelemről

Nem nagyon tudom mihez hasonlítani a könyvet, abban sem vagyok biztos, hogy erre számítottam, amikor levettem a polcról. Úgy döntöttem naivan, hogy én akkor most olvasok valami Nádast. Ez meg bent volt a könyvtárban, rövidnek tűnt, és tetszett a címe is. Aztán nagyon hamar rájöttem, hogy ez valami filozófiai munka, nem pedig regény, de egyszersmind kíváncsivá is tett.
Már az első bekezdése sejteti a szöveg izgalmasságát és egyben nehezen olvashatóságát is. Nehézség alatt nem azt értem, hogy Nádas nem fogalmaz világosan, hanem hogy olyan műveltségbeli (sőt talán értelmi) fölényben van velem szemben, hogy nagyon törnöm kéne a fejem, meg nyilvánvalóan utána is kéne olvasnom minden utalásnak ahhoz, hogy megértsem. Márpedig én ilyet az egyetem elvégzése óta nem tettem, és sajnos ez esetben is lusta voltam hozzá, így a megértésem szükségszerűen részleges maradt. Ahogy egyébként Nádas sem tesz pontot a témájára, hogy tessék, kérem szépen, ez minden, amit tudni kell róla.
Helyesen nevezi hangos gondolkodásnak a műfajt, és kicsit pimaszul azt mondhatnám, nem mindig volt világos, hogy ennyire szeret gondolkodni, vagy ennyire szereti a saját hangját. Nagyon kalandos utat járt be, és jártam be vele én, rengeteg kitérővel, amelyek persze mind hozzájárultak valahogy az utazáshoz, de ha most arra kérne valaki, hogy foglaljam össze, miről olvastam, nagy bajban lennék.
Mégis örülök neki, hogy elolvastam, mert tényleg foglalkoztat a téma, és sok továbbgondolhatót feldobott, sok homályosra rávilágított. Még azt is megkockáztatom, hogy egyszer elolvasom A lakomát.

4 hozzászólás
encsy_eszter>!
Nádas Péter: Az égi és a földi szerelemről

„(…) nem szeretném elhallgatni a szerelemről való beszéd nehézségeit sem, sőt, egyenesen úgy szeretnék beszélni a szerelemről, hogy közben másról se beszéljek, mint ennek a monológnak a lehetetlenségéről.”

Nádas Péter azért beszélt másról is. Annyi mindenről, ami nem is tudom, hogy fért bele 158 oldalba. Nagyon messziről indít, de célba ér. Öröm olvasni. Néhány helyen okozott csak problémát a megértés, de ez nem Nádas hibája, hanem az enyém, és az antik műveltségem hézagosságáé. Emlékeztetett arra, hogy ideje mélyebben megismerkedni Platón és Szókratész gondolataival, olvasni kéne Foucault könyveit…
Szerintem ez újraolvasós.

melis>!
Nádas Péter: Az égi és a földi szerelemről

Komoly és fontos a téma. A szerző véleménye is ez.
Útkeresés az obszcenitás és a hallgatás között.
Különösen kedveltem a szóról, a nyelvről értekező részleteket, a téma kifejtésére alkalmatlan eszközökként tárgyalja.
Mintha egy továbbgondolásra szánt, bármikor elmozduló, alakulásban levő valami volna e gondolatsor, nem egy nagyon pontos és kővé dermedt kinyilatkoztatás. Ez tetszett. Ha ma újragondolná, szívesen meghallgatnám.

matetoth>!
Nádas Péter: Az égi és a földi szerelemről

Nem könnyű olvasmány, már a műfaji besorolásnál óvatosnak kell lenni. Ha a végéről kezdem, könnyebb: Nádas előadása a szerelemről. Előtte az előadáshoz készült jegyzetapparátus, amely jóval gazdagabb és szerteágazóbb, mint maga az előadás – értelemszerűen. A könyv tömény bölcselet és tömény szépirodalom. A szerző alázatosan írja, hogy nem szakma szerűen, hanem szépíró szerűen foglalkozik a témával. Miközben igencsak veretes bölcseleti eszmefuttatásokkal teszi próbára az olvasót, s olyan nyelven, amelyet akkor is élvezünk, ha a gondolatmenet túl nehéznek bizonyul.

Emmus>!
Nádas Péter: Az égi és a földi szerelemről

Öt csillag a szerzőnek, szeretem Nádas Péter, de nem varázsolt el ez a könyve.
Egy igazán komoly téma, de számomra kissé túlzottan is filozofikus szintre emelve.
Nem vártam könnyed olvasmányt, de nagyon sokszor elfáradtam. Közben rájöttem, hogy én a beszélő Nádas Pétert szeretem, aki szóban mondja el a véleményét a világról vagy bármi másról.

Flo99>!
Nádas Péter: Az égi és a földi szerelemről

Szinte lehetetlen csillagozni és értékelni egy olyan szerzőt, mint Nádas Péter. Ki vagyok én, hogy azt mondjam, jó író, ki vagyok én, hogy azt mondjam, a stlusa lenyűgöző, kinek tartom én magam, hogy véleményt merek mondani egy ilyen ember munkájáról? Nincs szüksége a dicséretemre, nincs szüksége nagyszerűségének bizonygatására. Úgyhogy csak annyit mondok, köszönöm az élményt!

mlas>!
Nádas Péter: Az égi és a földi szerelemről

Húsz éve olvastam a könyvet, lényegében egy nap alatt és borzasztóan tetszett. Sok ismerősömnek ajánlottam és nagyon magasztaltam.
Kiváncsiságból most ismét elővettem és oldalról-oldalra jobban meglepődve töprengtem, vajon miért is tetszett nekem annyira húsz éve. Most meglehetősen csalódás volt. Valójában csak annyit tudunk meg, hogy egy okos és művelt embernek (lennének még további releváns ismérvek, de most ennyi elég), mi jut eszébe a témáról. Érdekes, de csüggesztő is, hogy a mondandója nagy részét gyakorlatilag bármilyen témáról ugyanígy elmondhatta volna. Ráadásul, ha átvesszük a témára közelítő (visszafele haladó) logikáját, akkor arra a csüggesztő következtetésre jutunk, hogy mindössze csak azt tudtuk meg, mit gondolt a könyv írása idején Nádas Péter arról, mit is gondol ő a szerelemről.


Népszerű idézetek

Eszter01>!

Tulajdonképpen arra vágyom, hogy egyetlen pillanatra, egyetlenegyszer ne legyek többé én.

32. oldal

encsy_eszter>!

A törvény azt mondja, hogy mindenkihez tartozik egy olyan személy, aki a kívánságai szempontjából tiltva van.

Carmilla >!

Einstein szerint „a relativitás annak a megértése, hogy a világ nem eseményekből, hanem összefüggésekből áll”.

Kapcsolódó szócikkek: Albert Einstein
encsy_eszter>!

Egy olyan világban élsz, ahol azok is helyeslik az undort, akiktől undorodni kell.

encsy_eszter>!

Miért a vallomás az egyetlen elfogadott formája a szerelemről szóló komoly beszédnek?

5 hozzászólás
encsy_eszter>!

A figyelem és a kölcsönös figyelem különbségéről mindenkinek van tapasztalata.
Heisenberg figyeli az atommagot. Kérdés, hogy az atommag figyelné-e Heisenberget, ha ő nem figyelné.

2 hozzászólás
encsy_eszter>!

Milyen biztosítékot kaphatunk a szerelmünk tartósságára egy olyan világban, amelyben olyan dolgok vonzásának vagyunk kitéve, amelyekről nincsenek se biztosnak, se tartósnak mondható értékeink?
Lehet-e különbséget tenni egy ilyen világban a slágerek és a filozófiák között?

encsy_eszter>!

„Az Ember, amióta csak létezik, látványul kínálkozik önmagának. Évezredek óta valóban nem is szemlél mást, mint önmagát.”

"mottó"


Hasonló könyvek címkék alapján

Esterházy Péter: Az elefántcsonttoronyból
Esterházy Péter: A szabadság nehéz mámora
Faludy György: Jegyzetek a kor margójára
Esterházy Péter: A szavak csodálatos életéből
Krasznahorkai László: Az ellenállás melankóliája
Pilinszky János: Publicisztikai írások
Krasznahorkai László: Sátántangó
Kosztolányi Dezső: Egy ég alatt
Krasznahorkai László: Háború és háború
Krasznahorkai László – Max Neumann: ÁllatVanBent