47. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Keselyű (Szigeti Zalán 1.) 181 csillagozás

A Babits-gyilkosságok
N. Nagy Zoltán: Keselyű

A ​Babits-gyilkosságok sötét játszmájában nincsenek válaszok, csak újabb holttestek.

Magyarország, 2014.
Szigeti Zalán nyugodt élete pillanatok alatt fenekestül felfordul, amikor a háza melletti játszótéren a szeme láttára égetnek el egy embert. Hamar világossá válik számára, hogy a gyilkos macska-egér játékba kezdett vele, amelyben nemcsak a saját élete a tét, de a családja is veszélybe kerül.
A szövevényes nyomozás vezetője, Budai László rendőr alezredes meg van róla győződve, hogy a tettes azonos a 25 évvel korábban órásmesterként dolgozó Keselyű Richárddal, aki majdnem két tucat embert ölt meg, mielőtt 1989-ben nyoma veszett.
Ahogy a múlt árnyai megelevenednek a jelenben, egyre több jel mutat arra, hogy a gyilkosságok kapcsolódhatnak a költőfejedelem, Babits Mihály életéhez.
Zalán a rendőrséggel párhuzamosan kutatja a sötét összefüggéseket, de a holttestek száma egyre csak nő, és a halálos játszmában senki nem lehet biztonságban.

Mi köze… (tovább)

>!
Twister Media, Budapest, 2019
412 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155631771

Enciklopédia 2

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest


Kedvencelte 35

Most olvassa 9

Várólistára tette 185

Kívánságlistára tette 156

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
N. Nagy Zoltán: Keselyű

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

Ha nem lenne tele a könyv magyar vonatkozású helyszínekkel és nevekkel, azt hinném, hogy a Keselyűt valamelyik „nagy név” írta, akinek a munkásságát világszerte ismerik. Bizony, bátorkodom N. Nagy Zoltán első!!! könyvét műfajában a legnagyobb művekhez hasonlítani. A Keselyű maga a tökéletes krimi, sötét hangulatú és fordulatos, nem lehet tudni ki kicsoda valójában és milyen titkokat rejteget. Az igazi döbbenet számomra az, hogy egy „első könyv” ennyire magas színvonalú tud lenni.

5 hozzászólás
mate55>!
N. Nagy Zoltán: Keselyű

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

A több évtizedes terelés mit sem ér, ha valaki eleve gonosznak születik. Szeretem a szövevényes sztorikat, amikor egészen váratlan pillanatokban csavarnak egyet a cselekményen, hogy ezáltal egy egészen más megvilágításba kerüljön mindaz, amit addig a pontig felépítettek nekem. A „Keselyű” mondhatnám, ennek a Mekkája. Sajátos, nyugtalanító atmoszférát teremt, ügyesen bemutatva azokat a bűnöket, amik mételyként fertőzik meg még a jelent is. Súlyos titkokat, traumákat cipel magával, ami lassan bontakozik ki előttünk, lebontva a tökéletesség és megkérdőjelezhetetlenség dogmáit. Ehhez pedig kellett az alapos karaktermunka, hogy a tragikus múltú szereplők bőrébe bújva tudjuk végigjárni ezt a pokoli utazást, és ahogy kapaszkodva próbálnak kikecmeregni múltbéli életükből. A finálét talán kicsit túltolta, de ez semmit nem von le a könyv értékéből, amely összességében, ha nem is végig feszült, inkább okos, morális kérdéseket is feltevő thriller. Manapság minden az igazságról, az átláthatóságról szól, de az igazság ritkán jelenik meg, és ebben az esetben sem nyújt a végén valódi igazságosságot.

8 hozzászólás
robinson P>!
N. Nagy Zoltán: Keselyű

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

A jó magyar krimi ritka, talán Réti László, Kondor Vilmos, és ennyi is. A Keselyű egy egészen jó, figyelmet érdemlő első regény. Ott a lehetőség akár a folytatásra is. Babits életét idekeverni különleges, eredetivé teszi és pazar irodalmi hátteret ad. Érezhetően alapos, gondos háttér van benne. Olvasmányos, fordulatos, még humora is van, de minden durva (hatásvadász) brutalitása ellenére (nekem) hiányzik a feszültség. Túl aprólékos, steril, kissé túlirt, talán picit rövidebben feszesebb lehetne. A benne rejlő társadalomkritika tetszett.

pável>!
N. Nagy Zoltán: Keselyű

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

Sav- és sérvkötőket elő! erőltetett, izzadmányos, szenzációhajhász, mondvacsinált, légből kapott, bár helyenként kétségtelenül lendületes – férc. Babitshoz amúgy annyi köze van, mint Jónásnak Ahab kapitányhoz.
Folytatása következik: Dongó. A hóhér Berzsenyi
(Egyházashetyét rettentő bűnténysorozat tartja rettegésben: valaki mérgezi a mézet és sorra tűnnek el a környék kofái – meg a paplak Horác-kötetei. Dániel még csak nyolc éves, akit még szoptat az anyja és a betűkkel is csak évek múlva ismerkedik meg. Lajos, a pater familias nyomozni kezd és az igazságszolgáltatást is enkezébe veszi. Mit rejtegetett haláláig az anya, Thulmon Rozália a sifonérjában? És miket őriz majd vasalt ládájában a niklai remete?! Miért kap majd össze a véres mézpergető felett Kölcsey és Kazinczy? És ki javított még bele a himnusz kéziratába?)

8 hozzászólás
maya75 >!
N. Nagy Zoltán: Keselyű

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

Ez a könyv zseniális, imádtam!
Sok magyar krimit/thrillert olvastam már, de eddig szinte mindig csak női szerzők tollából, N. Nagy Zoltánról pedig nem is hallottam, amíg pár hete a figyelmembe nem ajánlotta valaki ezt a könyvet. off
Az elejétől a végéig lekötött, izgalmas, csavaros. Tényleg ezzel a történettel keltem, ezzel feküdtem – sőt álmodtam is vele. :) Nagyon jól érezhető, hogy olyasvalaki írta, aki otthon van a nyomozás berkeiben, így nem is lepődtem meg, mikor a végén olvastam, hogy a szerző korábban nyomozóként dolgozott. Jó volt a magyar helyszínekről, a 2014-es mindennapokról olvasni. Bevallom, én a szereplők közül is sok mindenkit megszerettem off, bár látom az értékelésekben, hogy van, aki szerint pont az a gond, hogy egyik szereplő se kedvelhető…
Megvan a következő rész is, de most kell egy kis szünetet tartanom, és valami könnyedebb darabbal ellensúlyozni azt a nyomasztó hangulatot, amibe ez a történet belehúzott.

2 hozzászólás
Mónika_T P>!
N. Nagy Zoltán: Keselyű

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

Elképesztően jó! És magyar!
Nem mindenben tökéletes, de a logikátlanságok és furcsaságok elemezgetésébe bele se mennék off, mert ezek elvesznek amellett, hogy mennyire élvezhető a történet.

Nálam célba talált az okos felépítettségével, csavarosságával, ezzel az agyafúrt és kegyetlen gyilkossal. Nagy élvezet volt együtt nyomozni a nem éppen hibátlan, mégis emberi nyomozócsoporttal. off

6 hozzászólás
Niki_Salamon>!
N. Nagy Zoltán: Keselyű

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

Egyértelműen új kedvenc könyvem lett! Engem kilóra megvett már az első pár oldal, erős kezdés volt ez a játszóteres emberégetés spoiler A szemeim kis szívecskéket küldtek a könyv felé ( lehet nem ártana egy kezelés nekem).
Ami abszolúte a kedvencemmé vált az egész könyvben, az a Babits vonal. Esküszöm a legzseniálisabb ötlet volt beleírni. Amit az iskolában nem tanultam meg a költőről, vagy kevésbé érdekelt és nem jegyeztem meg, az most a könyvnek hála beleégett a tudatomba.És még ha csak egy kisebb, jelentéktelenebb információ morzsa volt is a magánéletéről, akkor is én ezt nagyon de nagyon jónak tartom! Imádom, amikor egy könyv tanít is. Egy gyors Google keresést is megeresztettem és végig olvastam Babits életét – tehát a könyv nálam már valamit elért, főképp egy kis nosztalgiát.
De hogy ne menjünk el a lényeg mellett: egy sorozatgyilkos garázdálkodik Magyarországon, aki válogatott, kegyetlen módszerekkel gyilkol. Mi ez,ha nem a tökéletes könyv számomra?
Való igaz, kicsit furcsa volt olvasni ilyen töltetű krimit magyar helyszínekkel és nevekkel.
Zalán, a főszereplő, aki lepipálja a rendőröket olyan szinten átlátja a dolgokat. Bár civil, mégis bevonják a nyomozásba – itt megjegyezném, ez egy kicsit furcsa is volt és végig ezen tipródtam, de olyan szinten izgalmas volt a történet, hogy ezt még el is néztem.
És ott van maga Keselyű, akinek kilétét a végéig találgatjuk, több kevesebb sikerrel, de annál több tippel. Jó, gyanús alakokat azért az író végig ad nekünk, de a rengeteg csavar és a gyilkos agyafúrtsága miatt nehéz is találgatni. spoiler
Amikor pedig elérkeztem a végéhez,csak reménykedni tudtam,hogy ugye nem ennyi volt? Egyből vadásztam, hogy már készül e a folytatás, mert ez bizony azért kiált!
@N_Nagy_Zoltán Te vagy az új kedvencem, köszönöm ezt a könyvet!

21 hozzászólás
ziara>!
N. Nagy Zoltán: Keselyű

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

Igazából nem is gondolkodtam, hogy hány csillagot adjak. Egyértelműen ötöt. Ez egy nagyon jól összerakott krimi, ami ugyan a ma Magyarországán játszódik, de több szállal kapcsolódik más korszakokhoz is.
Kalapemelés írója előtt, akinek ez az első könyve. Hihetetlen…
Brutális, agyafúrt, gondolkodásra késztető. Mi kell még! Nekem semmi más.
Csak egyetlen apró negatívum: nekem nem igazán jönnek be a kiszólások a mai magyar állapotokról, akár az egészségügyről, akár a közlekedésről vagy bármi másról. Nem zavaróan sok, de mégis felfigyeltem rá.
Köszönöm az élményt, @N_Nagy_Zoltán! Még sok ilyen jó regényt kívánok! Én biztosan olvasni fogom azokat is:)

5 hozzászólás
Navi>!
N. Nagy Zoltán: Keselyű

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

Hát ez a könyv … A szó szoros értelmében beszippantott és nem tudtam letenni. Csak faltam és faltam az oldalakat, míg hajnali 4 óra 40 perckor elolvastam az utolsó betűt is a könyvből és azon kezdtem agyalni, hogy mégis hol van a folytatás???
Magyar szakos tanári végzettséggel a Babits-gyilkosságok cím már alapból nyerő volt nálam, a fősulin néhány itt olvasott dologgal már találkoztam, de ez a koncepció mindent vitt.
Már a könyv elején hatalmas öröm ért, amikor azt olvastam, hogy Zalán este a Kossuth Lajos utcáról ráfordul az Erdősorra, majd onnan a Csepeli útra és jön haza, Szigetszentmiklósra. Hát földim :D Amikor olvastam a címet, gyorsan rákerestem a térképen, de jól emlékeztem, itt csak Virág köz van, utca nincs. (De tényleg van Páratlan Cukrászda) .
És elkezdtem olvasni és csak úgy faltam az oldalakat,faltam és faltam.
Olyan hangulata van a könyvnek, hogy beszippant és nem enged, fogva tart, amíg meg nem tudsz mindent, még ha némelyik csavarra egyáltalán nem számítottál. A legvége csavart sejtettem, hogy ki is Richárd, de a többit … Istenem, csak kapkodtam a fejemet.
Annyira, de annyira sajnálom spoiler, hogy ezen mind át kellett mennie, nem csodálom, hogy megőszült.
Az újságíró is érdekes karakter volt, az utolsó húzása, az a méltóság, nem néztem volna ki belőle, de volt tartása, s becsülöm azért, amit kiderített, még ha emberként mélységesen elítélem és kevésnek tartom a 3 évet.
Tóth Józsi, istenem … K.R.hogy a manóba tudott dolgozni?? Hogy ment át ennyi ideig a rostán vagy a pszichológiai alkalmasságot csak a külföldi könyvekben veszik ennyire komolyan? Ági, szegény nő, azért valahol őt is sajnálom.
Kárász … hatalmas kérdés az a fazon. Őt akkor most Richárd bérelte fel vagy valami teljesen más???
Hatalms kedvenc lett, s remélem, olvashatok még a szerzőtől, köszönöm @N_Nagy_Zoltán :)

3 hozzászólás
eenca P>!
N. Nagy Zoltán: Keselyű

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

Jó volt a könyv ahogy a témája is a Babits-gyilkosságok, én nagyon szeretem a sorozatgyilkosokról szóló történeteket és kíváncsi voltam, hogy fog ez napjaink Magyarországján kibontakozni.

Ahogy minden kriminél itt is fontos szerepe van a múltbéli eseményeknek, és az el nem mondott történeteknek. Sejthető, hogy emiatt nagyobb lesz a káosz és a vérengzés.

Úgy látom, hogy meg kell követnem magam a korábbi kiejelentéseim kapcsán, mert ha tényleg ez a rendőrség elitje akkor bajban vagyunk, de nagyon nagyban, és személy szerint soha nem szeretnék belekeveredni semmilyen bűncselekménybe, főleg ártatlanul. Részben emiatt vontam le az egy csillagot is, mert oké, hogy csak az nem hibázik aki nem dolgozik, de itt a rendőrség minden létező hibát elkövetett és még annál is többet. Innen indulva nem nehéz okosabbnak lenni egy nyomozónál, pláne ha Zalánról beszélünk, aki valószínűsíthetőleg jóval okosabb és intelligensebb, mint az átlag állampolgár nemhogy rendőr.

A múlt eseményei és a gyilkosságok kidolgozása brilliáns volt, de ehhez képest a jelenbeli rendőrségi nyomozás paródiaként hatott, így az én ízlésemnek túl nagy volt a kontraszt. Az hihető, hogy azért is olyan egy nyomozás amilyen, mert túl kevés nyomozó / rendőr van, túl van terhelve a rendszer, és valószínűleg sok székben alkalmatlan vezetők ülnek, de még ez sem indokolja, hogy miért pont az alezredes akar mindenáron bűnösnek kikiáltani valakit, aki ellen nincsenek egyértelmű bizonyítékok. Az is valahol szomorú, hogy egy ilyen összeválogatott nyomozói csapatban csak egy valaki ellenőrzi a tényeket, a többiek spoiler meg csak úgy elfogadnak mindent, amit letesznek eléjük, mert végtére is történhetett így…

Ennek ellnére mindenképpen el fogom olvasni a folytatást, mert vannak még elvarratlan szálak és érdekel, hogy mi lesz ezek után. Remélem arra is sor kerül, hogy Magyaroszágon mi a gyakorlat akkor, ha kiderül nyomozásokról, hogy úgymond „beszennyeződtek”. Vajon itt is újra nyitják az ügyeket és átnézik őket, vagy szépen a szőnyeg alá söprik azt amit lehet. Gondolom inkább a második főleg, ha a média sem tud kiszimatolni mindent vagy ha el tudják hallgattatni…

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

robinson P>!

Budapest esőben még bájosabb és még romlottabb volt.
Mint egy vizes hajú utcalány.

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

1 hozzászólás
mate55>!

Magyarországon minimum háromszor el kellett tévedni a bürokrácia egyre növekvő útvesztőjében, ha valaki el akart intézni valamit.

14. oldal

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

robinson P>!

A fehérre festett, furnérlemezből készített ajtó halk kattanással nyílt ki.

(első mondat)

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

robinson P>!

A magyar állami szektorban minden a bürokrácia körül forgott.

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

1 hozzászólás
robinson P>!

A vonatnak a menetrend szerint nyolc óra ötvenre be kellett volna érkeznie, de Zalán nem idegeskedett. A késést bele kellett kalkulálni a MÁV utaztatásába. Egy nem régi felmérés szerint 2008 és 2014 között a társaság késéseinek összege meghaladta a 23 évet. Nem valószínű, hogy ez a világ egyetlen másik országában előfordulhatott volna.

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

PRicsmond>!

…vannak bűnök, amelyek soha nem évülnek el.

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

robinson P>!

– Mi közöm nékem a világ bűnéhez, az én lelkem csak nyugodalmat éhez – tárta szét karjait vigyorogva, fejét kissé felemelte, mintha szavalna, a köpeny széthúzódott, és látni engedte fehér mellkasát. – Ismeri, nyomozó úr? Jónás könyve. Babits.

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

mezei P>!

A késést bele kellett kalkulálni a MÁV utaztatásába. Egy nem régi felmérés szerint 2008 és 2014 között a társaság késéseinek összege meghaladta a 23 évet.

29. oldal

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

PRicsmond>!

Keselyű különös kegyetlenséggel, módszeresen egyenlítette ki a számlát, és mindig vérrel fizetett.

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

PRicsmond>!

A hálapénz volt a magyar egészségügy rákfenéje.

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

Kapcsolódó szócikkek: hálapénz

A sorozat következő kötete

Szigeti Zalán sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Farkas Anett: A 33-as beteg
J.D. Barker: A negyedik majom
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
Robert Bryndza: Lány a jég alatt
Sharon Bolton: Halj meg kétszer!
Lakatos Levente: Loveclub
Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben
Sienna Cole: Az ígéret szép szó
Søren Sveistrup: A gesztenyeember