Keselyű 80 csillagozás

A Babits-gyilkosságok
N. Nagy Zoltán: Keselyű

A ​Babits-gyilkosságok sötét játszmájában nincsenek válaszok, csak újabb holttestek.

Magyarország, 2014.
Szigeti Zalán nyugodt élete pillanatok alatt fenekestül felfordul, amikor a háza melletti játszótéren a szeme láttára égetnek el egy embert. Hamar világossá válik számára, hogy a gyilkos macska-egér játékba kezdett vele, amelyben nemcsak a saját élete a tét, de a családja is veszélybe kerül.
A szövevényes nyomozás vezetője, Budai László rendőr alezredes meg van róla győződve, hogy a tettes azonos a 25 évvel korábban órásmesterként dolgozó Keselyű Richárddal, aki majdnem két tucat embert ölt meg, mielőtt 1989-ben nyoma veszett.
Ahogy a múlt árnyai megelevenednek a jelenben, egyre több jel mutat arra, hogy a gyilkosságok kapcsolódhatnak a költőfejedelem, Babits Mihály életéhez.
Zalán a rendőrséggel párhuzamosan kutatja a sötét összefüggéseket, de a holttestek száma egyre csak nő, és a halálos játszmában senki nem lehet biztonságban.

Mi köze… (tovább)

>!
Twister Media, Budapest, 2019
412 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155631771

Enciklopédia 2

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest


Kedvencelte 17

Most olvassa 2

Várólistára tette 99

Kívánságlistára tette 73

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
N. Nagy Zoltán: Keselyű

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

A több évtizedes terelés mit sem ér, ha valaki eleve gonosznak születik. Szeretem a szövevényes sztorikat, amikor egészen váratlan pillanatokban csavarnak egyet a cselekményen, hogy ezáltal egy egészen más megvilágításba kerüljön mindaz, amit addig a pontig felépítettek nekem. A „Keselyű” mondhatnám, ennek a Mekkája. Sajátos, nyugtalanító atmoszférát teremt, ügyesen bemutatva azokat a bűnöket, amik mételyként fertőzik meg még a jelent is. Súlyos titkokat, traumákat cipel magával, ami lassan bontakozik ki előttünk, lebontva a tökéletesség és megkérdőjelezhetetlenség dogmáit. Ehhez pedig kellett az alapos karaktermunka, hogy a tragikus múltú szereplők bőrébe bújva tudjuk végigjárni ezt a pokoli utazást, és ahogy kapaszkodva próbálnak kikecmeregni múltbéli életükből. A finálét talán kicsit túltolta, de ez semmit nem von le a könyv értékéből, amely összességében, ha nem is végig feszült, inkább okos, morális kérdéseket is feltevő thriller. Manapság minden az igazságról, az átláthatóságról szól, de az igazság ritkán jelenik meg, és ebben az esetben sem nyújt a végén valódi igazságosságot.

8 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
N. Nagy Zoltán: Keselyű

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

Ha nem lenne tele a könyv magyar vonatkozású helyszínekkel és nevekkel, azt hinném, hogy a Keselyűt valamelyik „nagy név” írta, akinek a munkásságát világszerte ismerik. Bizony, bátorkodom N. Nagy Zoltán első!!! könyvét műfajában a legnagyobb művekhez hasonlítani. A Keselyű maga a tökéletes krimi, sötét hangulatú és fordulatos, nem lehet tudni ki kicsoda valójában és milyen titkokat rejteget. Az igazi döbbenet számomra az, hogy egy „első könyv” ennyire magas színvonalú tud lenni.

robinson P>!
N. Nagy Zoltán: Keselyű

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

A jó magyar krimi ritka, talán Réti László és ennyi is. A Keselyű egy egészen jó, figyelmet érdemlő első regény. Ott a lehetőség akár a folytatásra is. Babits életét idekeverni különleges, eredetivé teszi és pazar irodalmi hátteret ad. Érezhetően alapos, gondos háttér van benne. Olvasmányos, fordulatos, még humora is van, de minden durva (hatásvadász) brutalitása ellenére (nekem) hiányzik a feszültség. Túl aprólékos, steril, kissé túlirt, talán picit rövidebben feszesebb lehetne. A benne rejlő társadalomkritika tetszett.

pável>!
N. Nagy Zoltán: Keselyű

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

Sav- és sérvkötőket elő! erőltetett, izzadmányos, szenzációhajhász, mondvacsinált, légből kapott, bár helyenként kétségtelenül lendületes – férc. Babitshoz amúgy annyi köze van, mint Jónásnak Ahab kapitányhoz.
Folytatása következik: Dongó. A hóhér Berzsenyi
(Egyházashetyét rettentő bűnténysorozat tartja rettegésben: valaki mérgezi a mézet és sorra tűnnek el a környék kofái – meg a paplak Horác-kötetei. Dániel még csak nyolc éves, akit még szoptat az anyja és a betűkkel is csak évek múlva ismerkedik meg. Lajos, a pater familias nyomozni kezd és az igazságszolgáltatást is enkezébe veszi. Mit rejtegetett haláláig az anya, Thulmon Rozália a sifonérjában? És miket őriz majd vasalt ládájában a niklai remete?! Miért kap majd össze a véres mézpergető felett Kölcsey és Kazinczy? És ki javított még bele a himnusz kéziratába?)

8 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
N. Nagy Zoltán: Keselyű

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

Ha nem lennék férjnél, most azt mondanám, vegyél feleségül, kedves @N_Nagy_Zoltán.
Eddig is olvastam már jó magyar krimit, Réti, meg Kondor, de a Keselyű mindent visz. Remek történet, érdekes karakterek, izgalmas cselekmény és rengeteg gyilkosság egy titokzatos sorozatgyilkossal. És nem éreztem, hogy túl van tolva, ellentétben egy tavalyi könyvvel, ami szintén fiatal magyar író könyve. Az túl komor volt, itt viszont abszolút rendben volt minden. Még a magyar nevek sem zökkentettek ki, pedig általában mindig megakadok, ha gyilkolásznak, és egyszer csak jön egy Laci, az nekem olyan fura szokott lenni. Itt nem zavart a dolog. Jó volt a Babits-vonal is, adott egy kis pikantériát a dolognak. Zalánnak jó a zenei ízlése, mindig jó zenéket hallgatott vezetés közben. És volt benne duplacsavar is, esélyt adva ezzel egy lehetséges folytatásnak. A borító meg tök jól néz ki.
Le a kalappal a Twister Media kezdeményezése előtt, miszerint tehetséges fiatal írókat karolnak fel és mentorálják őket, remélem, sokat felfedeznek még.

2 hozzászólás
ziara>!
N. Nagy Zoltán: Keselyű

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

Igazából nem is gondolkodtam, hogy hány csillagot adjak. Egyértelműen ötöt. Ez egy nagyon jól összerakott krimi, ami ugyan a ma Magyarországán játszódik, de több szállal kapcsolódik más korszakokhoz is.
Kalapemelés írója előtt, akinek ez az első könyve. Hihetetlen…
Brutális, agyafúrt, gondolkodásra késztető. Mi kell még! Nekem semmi más.
Csak egyetlen apró negatívum: nekem nem igazán jönnek be a kiszólások a mai magyar állapotokról, akár az egészségügyről, akár a közlekedésről vagy bármi másról. Nem zavaróan sok, de mégis felfigyeltem rá.
Köszönöm az élményt, @N_Nagy_Zoltán! Még sok ilyen jó regényt kívánok! Én biztosan olvasni fogom azokat is:)

5 hozzászólás
PRicsmond>!
N. Nagy Zoltán: Keselyű

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

Az idei év nagyon kellemes meglepetése ez a könyv. Engem már a borító nagyon megfogott a fülszöveg pedig csak fokozta a kíváncsiságomat, de nem hittem volna, hogy ennyire fog tetszeni. Tökéletesen felépített történet, amely az utolsó oldalakig tartogat fordulatok és meglepetéseket. Én végig izgultam a nyomozást és emellett végig is borzongtam, ahogy Szigeti Zalán és a rendőrség megpróbálják elkapni az elfoghatatlan sorozatgyilkost.
Én nagyon bízom benne, hogy lesz még folytatása a történetnek, vagy ha nem is, de @N_Nagy_Zoltán már a következő krimijét írja, én ritkán olvasok magyar szerzőtől, de tőled még biztosan fogok.

Rákhely_Mónika P>!
N. Nagy Zoltán: Keselyű

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

Első felindulásból: Hát ez állati jó volt, nagyon tetszett, teljesen felpörgetett.
'Kellőképpen' brutális, rejtélyes, csavaros, tempós, letehetetlen.
A részletes elemzést már leirták előttem páran. 1-2 kiszólás a mai állapotokra lehet, hogy tényleg erőltetettnek hatott, meg pár dolgot lehetett sejteni elejétől, de mindez számomra az élmény nem befolyásolta. Olvassátok! :)

smetalin>!
N. Nagy Zoltán: Keselyű

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

Ezek a „kiugrott” rendőrök tudnak írni, igaz Réti már több könyvet tudhat a háta mögött és jobb a humora is, de látom a lehetőséget N.Nagy Zoltánban is.
A magyar rendőrségről nem festett valami jó képet , hiszek neki, első kézből kapott információ:) Én simán eltudom képzelni, hogy valaki hosszú hosszú és tényleg hosszú évekig gyilkolászik nálunk , a rendőrség meg………..félre informálja a jó népet vagy mélyen hallgat és hibákat vét.
Ez a Babits vonal a könyvben jól kitalált, vannak eredeti ötletek, de vannak átvettek is. Persze ezen kár is meglepődni, hisz nagyon nehéz már olyat írni, mint még senki.
Amit hiányoltam az a gyilkos motivációja, nekem ez a magyarázat nem volt elég. Érdekelt volna az is miért így csinálta, csak mert tetszett neki?
Várom a következő könyvét, de egy kis feszültség ahogy @robinson
is írta, kell majd még bele.

6 hozzászólás
OctoberRain >!
N. Nagy Zoltán: Keselyű

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

Volt nekem egy időben egyfajta megmagyarázhatatlan ellenséges hozzáállásom a hazai írók felé. Talán a középiskolai kötelezők miatt, legalábbis én arra fogom, mert másra nemigen tudom. Valamiért úgy éreztem, kis hazánkban nincs olyan szerző, aki elő tudna állni egy Agatha Christie féle izgalmas, fordulatos krimivel. Aztán jött Böszörményi Gyula és Mészöly Ágnes, a véleményem pedig egy csapásra megváltozott.

N.Nagy Zoltán munkásságát már jó néhány éve követem. Teljesen véletlenül bukkantam rá anno az egyperces krimik oldalára, onnantól viszont rendszeres olvasója lettem, mindig vártam az újabb és újabb nyomozós szösszeneteket.
Így amikor megjelent a Keselyű című regénye, egy pillanatig sem volt kérdés számomra, hogy elolvasom-e.

Nos, be kell vallanom, olyan mély nyomot hagyott bennem a történet, hogy volt egy-két álmatlan éjszakám, folyton azon agyaltam, hogy vajon ki, miért és hogyan. Még álmomban is azt próbáltam kitalálni, hogy mi fog történni.
Szóval megkaptam az élményt, amit egy könyvtől elvárok, vagyis hogy magába szippantson és egy pillanatra se eresszen el.
Zseniális a történet felépítése, Babits történetbe szövése. Nincsenek a könyvben üresjáratok, pörögnek az események, ahogy kell, és csak kapkodtam a fejem minden egyes újabb csavarnál. A szereplők kellően kidolgozottak, és kedvelhetőek. Már aki, ugyebár.

Én azt mondom, első könyvnek tökéletes. Nem tudom, lehet-e ezt überelni a későbbiekben, ugyanis az a bizonyos léc igen magasra került.
Ami nálam negatívum volt, az pl. hogy nem értettem, miért kell Zalán minden egyes kocsiba ülésekor tudatni, hogy éppen mi szólt a rádióban. Valamint fura volt, hogy egy civilt, még ha nagyban érintett is, ennyire bevontak a nyomozásba.
De nem fogok kötekedni, mert tényleg nagyon izgalmas, pörgős történetet kap, aki rászánja magát és elolvassa a könyvet.
Krimirajongó molyoknak kötelező!:)
Kíváncsian várom a szerző következő regényét remélem minél hamarabb lesz


Népszerű idézetek

robinson P>!

Budapest esőben még bájosabb és még romlottabb volt.
Mint egy vizes hajú utcalány.

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

1 hozzászólás
mate55 P>!

Magyarországon minimum háromszor el kellett tévedni a bürokrácia egyre növekvő útvesztőjében, ha valaki el akart intézni valamit.

14. oldal

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

robinson P>!

A vonatnak a menetrend szerint nyolc óra ötvenre be kellett volna érkeznie, de Zalán nem idegeskedett. A késést bele kellett kalkulálni a MÁV utaztatásába. Egy nem régi felmérés szerint 2008 és 2014 között a társaság késéseinek összege meghaladta a 23 évet. Nem valószínű, hogy ez a világ egyetlen másik országában előfordulhatott volna.

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

PRicsmond>!

…vannak bűnök, amelyek soha nem évülnek el.

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

robinson P>!

A fehérre festett, furnérlemezből készített ajtó halk kattanással nyílt ki.

(első mondat)

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

robinson P>!

A magyar állami szektorban minden a bürokrácia körül forgott.

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

1 hozzászólás
robinson P>!

– Mi közöm nékem a világ bűnéhez, az én lelkem csak nyugodalmat éhez – tárta szét karjait vigyorogva, fejét kissé felemelte, mintha szavalna, a köpeny széthúzódott, és látni engedte fehér mellkasát. – Ismeri, nyomozó úr? Jónás könyve. Babits.

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

PRicsmond>!

Keselyű különös kegyetlenséggel, módszeresen egyenlítette ki a számlát, és mindig vérrel fizetett.

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

PRicsmond>!

A hálapénz volt a magyar egészségügy rákfenéje.

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok

Kapcsolódó szócikkek: hálapénz
mezei P>!

A késést bele kellet kalkulálni a MÁV utaztatásába. Egy nem régi felmérés szerint 2008 és 2014 között a társaság késéseinek összege meghaladta a 23 évet.

29. oldal

N. Nagy Zoltán: Keselyű A Babits-gyilkosságok


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jo Nesbø: Hóember
Helena Silence: Ezüsthíd
Réti László: Kaméleon
Dan Wells: Csak a holttesteden át
Dot Hutchison: Pillangók kertje
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Chris Carter: Vadász
Stephen King: Joyland
Jandácsik Pál: Állatok maszkabálja
Mészáros Dorka: Én vagy senki