Három dolgot nem szeretek egy trilógiában.
1. Kiszámítható befejezés
2. Unalmas utolsó rész
3. Összekötésre szolgáló második rész
A megtört föld trilógiában ezek a hibák sajnos előfordultak, de kiegészültek néhány továbbival is. Az utolsó kötetben kapunk egy új szálat, mely már első szám első személyben íródott, és ezen keresztül ismerjük meg azt a karaktert, aki az egész trilógiát narrálta. Jobban örültem volna, ha homályos sejtetésben hagyja az írónő ezt a szálat, és nem bontja ki jobban. Ugyanis ezek a fejezetek voltak a The Stone Sky legunalmasabb, legejnyújtottabb részei. Néha már kiabáltam a könyvvel, hogy „MI A MARSI MOLYEPKE F*SZ*T SZOPÓ KŐTALPAS K*RV* ANYÁDÉRT VAGY ENNYIRE K*B*SZ*TT LASSÚ, B*SZD MEG?!” Néha valóságos tortúrának érződött ez a kötet, annyira csigatempóban haladtak az események. Bár a trilógiára nem igazán volt jellemző a gyors tempót diktáló cselekmény, de itt már elviselhetetlen volt Jemisin szereplőinek totojázásairól olvasni. Komolyan! Néha hol öngyilkos akartam lenni, hol inkább a sarokból kimászó pókot, hol a száradó festéket néztem inkább, minthogy ezt a könyvet olvassam. Az első rész ehhez képest sokkal jobb volt, és a második kötet után reménykedtem benne, hogy az író hajlandó lesz az első rész egyenletes színvonalához hasonlót letenni az asztalra, de sajnos csalódnom kellett.
Úgy érzem, hogy az utolsó kötetre már megkopott az első rész varázsa. A könyvek külön-külön NEM érdemelték meg a Hugót. Annyira sajnos nem jók. Viszont! A trilógia, ha egyetlen könyvként kezelem, akkor már bőven megérdemli a nagynevű díjat. A megtört föld – bár szerintem egy végtelenül túlértékelt darab – érdekes, egyedi stílusú írás, és egy olyan sötét világba kalauzolja el az olvasót, amelyben az talán még sosem járt. Jemisin valóban egyike azoknak az új SF szerzőknek, akikre érdemes odafigyelni. Újszerű mágiarendszere, érdekesen felépített világa és végtelenül fojtogató, sötét atmoszférája kiemeli a középszerből és értékes, maradandó élménnyé formálja az olvasást.
Nem hiszem, hogy a közeljövőben újra fogom olvasni, mivel egy nagyon depresszív „élmény” volt. Annyira, hogy most cuki cicákról és kalandozó gyermekekről van kedvem olvasni. Nem vagyok biztos benne, hogy Jemisint (mint írót) a szívembe tudtam zárni, de azt is el kell ismernem, minden irónia nélkül, hogy hálás vagyok neki ezekért a könyvekért. Nem értek egyet néhány mondanivalójával, az író személyét még mindig rühellem, de ennyi olvasmánnyal a hátam mögött már felismerem, melyik fénylő tárgy van aranyból. A megtört föld egyértelműen arany, és a saját nemében igazi mestermű. Ajánlható mindenkinek, aki szereti a fantasyt ÉS szeretne megismerkedni egy másféle stílusú fantasztikummal. Aki szereti a haldokló föld és a poszt-apokaliptikus témákat, az is nyugodtan tegyen vele egy próbát. Aki szereti a sötét, nyomasztó történeteket, az imádni fogja. Értelemszerűen, aki klasszikus, kalandozós és szórakoztató fantasyt szeretne, célszerű elkerülnie, ahogy annak is, aki nem kedveli a sci-fi és fantasy zsáner ötvözetét.
Főztem szilvás krumplit.