The ​Kingdom of Gods (The Inheritance Trilogy 3.) 3 csillagozás

N. K. Jemisin: The Kingdom of Gods

For two thousand years the Arameri family has ruled the world by enslaving the very gods that created mortalkind. Now the gods are free, and the Arameri’s ruthless grip is slipping. Yet they are all that stands between peace and world-spanning, unending war.

Shahar, last scion of the family, must choose her loyalties. She yearns to trust Sieh, the godling she loves. Yet her duty as Arameri heir is to uphold the family’s interests, even if that means using and destroying everyone she cares for.

As long-suppressed rage and terrible new magics consume the world, the Maelstrom — which even gods fear — is summoned forth. Shahar and Sieh: mortal and god, lovers and enemies. Can they stand together against the chaos that threatens the Kingdom of the Gods?

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Orbit, United States of America, 2012
582 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780316043946
>!
Orbit, London, 2011
624 oldal · ISBN: 0316043931

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Noro
N. K. Jemisin: The Kingdom of Gods

Egy istenség akarata ellenére kezd fokozatosan emberré válni, isten-társai* ráébrednek, hogy fontos nekik a halandó világ, sőt az egyes halandók sorsa, a világot kétezer éven át vaskézzel irányító dinasztia pedig próbál újjá lenni a káoszon, amelyet „szuperfegyvereinek” elvesztése okozott. Dióhéjban ezek a könyv igazán érdekes részei. Sajnos a személyes konfliktusok részletezése néha elnyomja őket, de ezzel együtt is a Kingdom of Gods volt a legérdekesebb szappanopera, amivel eddig találkoztam.

* A fantasy isten tulajdonképpen olyan, mint a poszthumán: mindkét téma a halhatatlanság és a kvázi-mindenhatóság morális kérdéseit hozza magával, legalábbis egy jó író tollából :)

>!
Hanna IP
N. K. Jemisin: The Kingdom of Gods

Még mindig érdekes a világ az istenek szövevényes viszonyaival, a történetben is akadtak jó csavarok, de nekem a 3. kötetre már kicsit sok volt az istenek szerelemi nyavalygásából – ki kit szeret, kit utál, ki kinek nem bír megbocsátani és kit ver át. Az első kötet epikus-szentimentális arányai itt nagyon durván eltolódtak utóbbi irányába, bár kétségtelen, hogy nagyon olvastatta magát, és a stílus is kellemes.
A trilógia összességében jó, de látszik rajta, hogy az írónő nem bírta két kötet után abbahagyni, és ráhúzott egy ráadást.

>!
ujhelyiz P
N. K. Jemisin: The Kingdom of Gods

Az Inheritance trilógia egy kettős családregény: az emberi Arameri klán, és a három fő és számlálatlan kisebb istenségből álló panteon történetét mutatja be (@Noro megfogalmazása, de mivel nagyon találó, ezért "elloptam"). Az előző kötetekben megismerkedtünk a világ eredetével és az emberi világot irányító Arameri klán felemelkedésével, majd két kataklizmikus esemény hatására ez a rend elkezd felbomlani. A zárókötet innen folytatja.

A zárás számomra sajnos nagy csalódás volt. Az első rész megteremtett egy egyedi hangulatú világot, a második ezt szépen mélyítette, majd a harmadik könyv megpróbált beletenni még egy új elemet, amitől viszont a varrások mentén szétrepedt az egész. Ez lehet, hogy szükségtelenül erős megfogalmazás, de az egész könyv során az volt az érzésem, hogy ennek a szereplőnek nem így kellene viselkednie, többet kellene tudnia, a fő plot kifejezetten buta (spoiler), és közben legyen elég ebből a szerelmi szálból, mert (spoiler) nem ad hozzá a történethez (spoiler).

A többi oldalról nagyjából ugyanazt a szintet hozta, mint az előző kötetek: jó, könnyen olvasható stílusban volt megírva, a legnagyobb hangsúly a szereplők közötti interakción van a hangsúly. De mivel az előző könyvek erőssége lett hazavágva, pláne egy zárókötetre, ezért a végső értékelésem sajnos negatívabb lett. Míg az első két kötetet nyugodt szívvel ajánlom majdnem bármely fantasy rajongónak, a lezárás nekem nagyon nem jött be. Sajnálom, de az írónő munkásságát ettől még követni fogom; látom a potenciált az egészben.


Népszerű idézetek

>!
Noro

"As the Interdiction has shown us, the gods function perfectly well whether we believe in them or not, so why devote all that energy to a pointless purpose? Why not believe most fervently in mortalkind and its potential? We, certainly, could benefit from a little dedication and discipline.”

Chapter 5.

>!
Noro

Mortal life is cycles. Day and night. Seasons. Waking and sleep. This cyclical nature was built into all mortal creatures by Enefa, and the humans have refined it further by building their cultures to suit. Work, home. Months become years, years shift from past to future. They count endlessly, these creatures. It is this which marks the difference between them and us, I think, far more than magic and death.

Chapter 13.

>!
Noro

We have never needed prayers, but we do like them. They feel much like … hmm. Like a push, or a supporting hand on the back. Even gods need encouragement sometimes.

Chapter 14.

>!
Noro

“Mortals are the sum of many things, Sieh. They are what circumstance has made them and what they wish to be. If you must hate them, hate them for the latter, not the former. At least they have some say over that part.”

Chapter 16.

>!
Noro

That was always the nicest thing about having a newborn god around. They were willing to try things the rest of us were too jaded even to consider.

Chapter 19.

>!
ujhelyiz P

Back when I and the other Enefadeh had built this version of Sky, we had created this spiral staircase that led to nothing, twenty feet down to a dead-end against a wall. It had been a long day spent listening to bickering architects. We'd gotten bored.

15-16. oldal, 1. fejezet (Orbit, 2012)

>!
ujhelyiz P

„Those godling who dwell in the mortal realm do so on the sufferance of Lady Yeine. She has made it clear that she values mortal independence and is watching closely to see whether our presence proves detrimental. And please remember that she was once Darre. For all we know, Usein is some relative of hers.”
I shook my head. „She is not mortal anymore. Such considerations are meaningless to her now.”
„Are you sure?”
I paused, suddenly uncertain.
„Well then.” Ahad stapled his fingers. „Let's kill Usein and see. Should be a delight, pissing off someone who had an infamous temper before she became the goddess of death.”

239. oldal, 11. fejezet (Orbit, 2012)


A sorozat következő kötete

The Inheritance Trilogy sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lois McMaster Bujold: The Curse of Chalion
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash
Brian Staveley: The Last Mortal Bond
Steven Erikson: The Crippled God
Max Gladstone: Full Fathom Five
Michael J. Sullivan: Age of Myth
Blake Charlton: Spellbreaker
Greg Keyes: The Charnel Prince
Paul Kearney: Hawkwood's Voyage
Ken Scholes: Lamentation