The ​Killing Moon (Dreamblood 1.) 4 csillagozás

N. K. Jemisin: The Killing Moon

The city burned beneath the Dreaming Moon.
In the ancient city-state of Gujaareh, peace is the only law. Upon its rooftops and amongst the shadows of its cobbled streets wait the Gatherers – the keepers of this peace. Priests of the dream-goddess, their duty is to harvest the magic of the sleeping mind and use it to heal, soothe . . . and kill those judged corrupt.
But when a conspiracy blooms within Gujaareh's great temple, Ehiru – the most famous of the city's Gatherers – must question everything he knows. Someone, or something, is murdering dreamers in the goddess' name, stalking its prey both in Gujaareh's alleys and the realm of dreams. Ehiru must now protect the woman he was sent to kill – or watch the city be devoured by war and forbidden magic.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Hachette, Párizs, 2012
404 oldal · ISBN: 9780356500768
>!
Orbit, London, 2012
448 oldal · ISBN: 9780316187282

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
Hanna IP
N. K. Jemisin: The Killing Moon

A The Killing Moon nem csupán egy epikus hatalmi harc és egy végveszélybe sodort világ küzdelmének története, de a főbb szereplők szintjén és személyes konfliktusaikban is kiválóan működik. A szerző otthonosan mozog mind a világot rengető események, mind az emberi rezdülések szintjén, és e kettő folyamatosan erősíti és hitelesíti egymást.
A vallás társadalmi szerepét, a doktrínák megítélését Jemisin folyamatosan ütközteti a kisua Sunandin és a két papon keresztül, de teret enged annak is, hogy változtassák véleményüket, meggyőződésük meginogjon, és a két kultúra közeledjen egymáshoz. A megérdemelt halál és az eutanázia kérdésköre végigkíséri az egész regényt, és noha választ csak a bemutatott vallás keretein belül kínál, már önmagában a kérdésfeltevés komolysága kiemeli a könyvet a tavalyi epikus fantasytermésből.
Bővebben: http://sfmag.hu/2013/10/02/n-k-jemisin-the-killing-moon/

>!
Noro 
N. K. Jemisin: The Killing Moon

Úgy látszik, Jemisin szeret eljátszadozni a vallási kérdésekkel. Ezzel nálam kvalifikálja magát azon fantasy szerzők közé, akik nem csak izgalmas, de gondolatébresztő könyveket is írnak. Ez a történet egy egyiptomi ihletésű birodalomban játszódik, és két „szent gyilkosról” szól, egy öregről meg egy fiatalról. (Igen, még egy orgyilkosos fantasy, de a szokásos klisékből szinte semmi nem került bele.) Ők végeznek mindenkivel, aki az Álomistennő békéjét fenyegeti. Valamint azokkal a haldoklókkal, akiknek a szenvedését az Istennő nem képes tovább nézni. Kötelező eutanázia, mint vallási parancsolat… De persze a gyilkosok fanatikus hitével vissza is lehet élni.
A regényhez egy szinte már sandersoni ötletre épülő mágiarendszer társul, amely az egyiptomi/ógörög orvoslást kombinálja a jungi álomelmélettel. Mindez ravaszul kapcsolódik az etikai kérdésekhez, mert ha a haldoklók álmaiból varázshatalmat lehet kinyerni, akkor ugyan mi garantálja, hogy az egyház nem kezd el gyilkolni ezért a hatalomért? Az orgyilkos-pap, a tanítványa, és a leendő áldozata szemszögéből követhetjük, hogyan inog meg a rendszer, amikor a hierarchia csúcsa korrupttá válik. Közben ráadásul a történet is végig pergő és izgalmas tud lenni.

>!
Fundy
N. K. Jemisin: The Killing Moon

Azt hiszem, hogy ezután a könyv után kénytelen leszek Jemisint a 2. kedvenc fantasy szerzőmnek elismerni. Van egy olyan egyedi atmoszférája a könyveinek, ami teljesen beszippant. Ez az álmokon alapuló mágia is annyira különleges volt, tényleg nem tudnám semmihez sem hasonlítani, ez pedig egy nagy jó pont nálam egy szerzővel kapcsolatban. És teljesen ott éreztem magam ebben az ókori Egyiptomhoz hasonlatos országban. Az írók döntő többségével szemben Jemisint senkihez nem tudnám hasonlítani, nem tudnám azt mondani, hogy olyan, mint Martin vagy Tolkien vagy bárki más. Jemisin olyan, mint Jemisin. Mindenkinek érdemes lenne bepróbálnia, aki egy kicsit másra vágyik a megszokott fantasytól. Az egyetlen ok, amiért nem adok neki 5 csillagot a vallás nagyon súlyos jelenléte. Nekem ez sajnos mindig levon egy könyv élvezeti értékéből, a nagyon mély hit mindig arra késztet, hogy egy lépést hátráljak, és ez ennél a könyvnél sem volt másképp. A könyv második felét nem tudtam teljesen maradéktalanul élvezni emiatt, mert mindig kizökkentettek a saját gondolataim, de tudom, hogy ez egyéni szoc probléma. Akinek nincsenek ilyen problémái, simán 5 csillagos olvasmányélményben lehet része itt is. Összességében egy újabb nagyon jó könyv Jemisintől, és bár számomra egy fokkal a Hundred Thousand Kingdoms jobban tetszett, de ennek a folytatását is mindenképp el szeretném olvasni.


Népszerű idézetek

>!
Noro 

Religion is a handy guide to living, assuming you're still living in the society that existed at the time of the religion's founding.

Extras: Interview

>!
Victoria_Crane

There is peace in submission, but sometimes greater peace – lasting peace – in resistance.

45-46. oldal

>!
Noro 

True dreamers are both geniuses and madmen. Most lands can tolerate only a few, and those die young. We encouraged ours, nurtured them, kept them healthy and happy. We filled a city with them and praised our own greatness. Do you understand just how beautiful, and how dangerous that was?

Fourth Interlude


A sorozat következő kötete

Dreamblood sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sheree R. Thomas – Martin Simmons (szerk.): Dark Matter
Naguib Mahfouz: Palace Walk
Anne Villeneuve: Loula Is Leaving for Africa
Nuruddin Farah: Maps
Wilbur Smith: Monsoon
Chimamanda Ngozi Adichie: Half of a Yellow Sun
Chimamanda Ngozi Adichie: Purple Hibiscus
Tayeb Salih: The Wedding of Zein
Tayeb Salih: Season of Migration to the North
Mia Couto: Confession of the Lioness