The ​Killing Moon (Dreamblood 1.) 6 csillagozás

N. K. Jemisin: The Killing Moon

The city burned beneath the Dreaming Moon.
In the ancient city-state of Gujaareh, peace is the only law. Upon its rooftops and amongst the shadows of its cobbled streets wait the Gatherers – the keepers of this peace. Priests of the dream-goddess, their duty is to harvest the magic of the sleeping mind and use it to heal, soothe . . . and kill those judged corrupt.
But when a conspiracy blooms within Gujaareh's great temple, Ehiru – the most famous of the city's Gatherers – must question everything he knows. Someone, or something, is murdering dreamers in the goddess' name, stalking its prey both in Gujaareh's alleys and the realm of dreams. Ehiru must now protect the woman he was sent to kill – or watch the city be devoured by war and forbidden magic.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Orbit, London, 2012
404 oldal · ISBN: 9780356500768
>!
Orbit, London, 2012
448 oldal · ASIN: B007NMTIHO
>!
Orbit, London, 2012
448 oldal · ISBN: 9780316187282

Kedvencelte 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Noro >!
N. K. Jemisin: The Killing Moon

Újraolvasás 2021

Ha valaki netán most ismerkedne Jemisin könyveivel, annak én ezt a regényt ajánlanám elsőnek. Letisztultabb, mint az Inheritance trilógia, és nem olyan végletekig rendhagyó, mint az – egyébként szintén remek – Az ötödik évszak. A történet egy ó-egyiptomi ihletésű városállamban játszódik, amelyben az emberek életét az álomistennő tisztelete tölti ki. Az álmok itt legalább olyan fontosak, mint az éber világ, és a halált is úgy fogják fel, mint végső megtérést az álmok birodalmába. Az istennő papjai képesek belépni mások álmaiba, és leszüretelni azokat; az így kinyert energiákat a test és a lélek gyógyítására használják fel. Csakhogy a négyféle mágikus energia egyike kizárólag haldoklók álmaiból nyerhető ki. Ezért a papoknak van egy nagyon szűk, elit köre, akik egyfelől kiszolgáltatják az eutanázia szentségét a már gyógyíthatatlanoknak, másfelől pedig kivégzik azokat, akik megszegik az istennő törvényeit. Lényegében orvosok és orgyilkosok egy személyben, akiket a helyiek mélységesen tisztelnek, a szomszédos ország lakói viszont értetlenséggel vegyes rémülettel kezelnek.

A szerző első öt regénye (ez a negyedik) mind vallási kérdésekkel játszadozik, nem is akárhogyan. Ezzel Jemisin már korán kvalifikálta magát azon fantasy alkotók közé, akik nem csak izgalmas, de gondolatébresztő könyveket is írnak. A tipikus fantasy vallásokkal ellenben itt azonban a papságot nem vezérli az istenek megfogható, mindenre választ adó kegye. spoiler Az egyház rendjét csakis tagjainak hite vezérli. De attól, hogy valaki tiszta szívéből hisz valamiben, még félre lehet vezetni.

A regényhez egy szinte már sandersoni ötletre épülő mágiarendszer társul, amely az egyiptomi/ógörög orvoslást kombinálja a jungi álomelmélettel. Mindez ravaszul kapcsolódik az erkölcsi kérdésekhez is, hiszen a gyógyító erő – legalábbis részben – a halálból táplálkozik. És ha a haldoklók álmaiból hatalmat lehet kinyerni, akkor ugyan mi garantálja, hogy az eutanáziát (ami persze önmagában is egy létező morális dilemma, és a történet erre az aspektusára is kitér) valóban annak és csak annak szolgáltatják ki, aki kéri? Arról nem is beszélve, hogy az álomenergia függőséget is okozhat abban, aki túl sokat, vagy nem a megfelelő módon veszi magához. A regényben egy orgyilkos-pap, a tanítványa, valamint a leendő áldozata szemszögéből követhetjük, hogyan inog meg a rendszer, amikor a hierarchia csúcsa korrupttá válik. Mindeközben a cselekmény is végig pergő és izgalmas marad, a világteremtés pedig rendkívül hangulatos.

Hanna IP>!
N. K. Jemisin: The Killing Moon

A The Killing Moon nem csupán egy epikus hatalmi harc és egy végveszélybe sodort világ küzdelmének története, de a főbb szereplők szintjén és személyes konfliktusaikban is kiválóan működik. A szerző otthonosan mozog mind a világot rengető események, mind az emberi rezdülések szintjén, és e kettő folyamatosan erősíti és hitelesíti egymást.
A vallás társadalmi szerepét, a doktrínák megítélését Jemisin folyamatosan ütközteti a kisua Sunandin és a két papon keresztül, de teret enged annak is, hogy változtassák véleményüket, meggyőződésük meginogjon, és a két kultúra közeledjen egymáshoz. A megérdemelt halál és az eutanázia kérdésköre végigkíséri az egész regényt, és noha választ csak a bemutatott vallás keretein belül kínál, már önmagában a kérdésfeltevés komolysága kiemeli a könyvet a tavalyi epikus fantasytermésből.
Bővebben: http://sfmag.hu/2013/10/02/n-k-jemisin-the-killing-moon/

Fundy>!
N. K. Jemisin: The Killing Moon

Azt hiszem, hogy ezután a könyv után kénytelen leszek Jemisint a 2. kedvenc fantasy szerzőmnek elismerni. Van egy olyan egyedi atmoszférája a könyveinek, ami teljesen beszippant. Ez az álmokon alapuló mágia is annyira különleges volt, tényleg nem tudnám semmihez sem hasonlítani, ez pedig egy nagy jó pont nálam egy szerzővel kapcsolatban. És teljesen ott éreztem magam ebben az ókori Egyiptomhoz hasonlatos országban. Az írók döntő többségével szemben Jemisint senkihez nem tudnám hasonlítani, nem tudnám azt mondani, hogy olyan, mint Martin vagy Tolkien vagy bárki más. Jemisin olyan, mint Jemisin. Mindenkinek érdemes lenne bepróbálnia, aki egy kicsit másra vágyik a megszokott fantasytól. Az egyetlen ok, amiért nem adok neki 5 csillagot a vallás nagyon súlyos jelenléte. Nekem ez sajnos mindig levon egy könyv élvezeti értékéből, a nagyon mély hit mindig arra késztet, hogy egy lépést hátráljak, és ez ennél a könyvnél sem volt másképp. A könyv második felét nem tudtam teljesen maradéktalanul élvezni emiatt, mert mindig kizökkentettek a saját gondolataim, de tudom, hogy ez egyéni szoc probléma. Akinek nincsenek ilyen problémái, simán 5 csillagos olvasmányélményben lehet része itt is. Összességében egy újabb nagyon jó könyv Jemisintől, és bár számomra egy fokkal a Hundred Thousand Kingdoms jobban tetszett, de ennek a folytatását is mindenképp el szeretném olvasni.

majtpetra>!
N. K. Jemisin: The Killing Moon

Nem most olvastam, de jobb is így… Az írót nagyon szeretem, de minden alkalommal otthagy egy kupac roncsként, minden egyes könyve végén.
Hát szóval… A történet igazán érdekes volt, a világ nagyon egyedi – ezért szeretem ezt az írót, nem a századik bőrt húzza le ugyanarról, hanem mindig újjal áll elő. A világ… Nos, főként arról szeretnék írni egy-két sort. Ez az, amiben Jemisin nagyon jó. Egyetlen könyv elég neki, hogy olyan mélységeket tárjon fel egy-egy világból, hogy az élet minden aspektusát le tudja fedni. Nem vagyok oda a sivatagi melegért… de ebben a világban, ennél jobban semmi nem illett volna ide. A mágia különös rendszere nagyon érdekesen volt megoldva.
A szereplők (kicsit kavarodnak már nekem a második rész után), szintén mélységeikben ki vannak dolgozva. A két főszereplő „gatherer” és a „speaker” karakterén keresztül nagyon jól bele lehetett látni a világ kérdéseibe és nézőpontjaiba. Amellett, hogy izgalmas a cselekmény, egészen mély kérdésekkel kerülünk szembe.
Én kifejezetten szeretem, ha egy történetet és (kitalált)világot átsző valamilyen vallás és annak kérdései. Számomra a hit kérdése egy mindennapi fontos szempont, ezért nagyon szeretem, ha találkozhatok vele könyvekben. Mindegy milyen vallás, egyszerűen a feszültségek, amiket okoz, a kérdések, amiket feszeget, valahogy nagyon le tudnak engem kötni…
Szóval, összegezve, nagyon tetszett (a második rész szintúgy…)


Népszerű idézetek

Noro >!

Religion is a handy guide to living, assuming you're still living in the society that existed at the time of the religion's founding.

Extras: Interview

pontosvesszőparipa_Niki P>!

There is peace in submission, but sometimes greater peace – lasting peace – in resistance.

45-46. oldal

Noro >!

True dreamers are both geniuses and madmen. Most lands can tolerate only a few, and those die young. We encouraged ours, nurtured them, kept them healthy and happy. We filled a city with them and praised our own greatness. Do you understand just how beautiful, and how dangerous that was?

Fourth Interlude


A sorozat következő kötete

Dreamblood sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: A Game of Thrones
Greg Keyes: The Born Queen
Brandon Sanderson: Elantris (angol)
Leigh Bardugo: Six of Crows
Robert Jordan: The Eye of the World
Peter V. Brett: The Painted Man
Samantha Shannon: The Priory of the Orange Tree
Stephanie Garber: Finale (angol)
Claire Legrand: Furyborn
Sarah J. Maas: Queen of Shadows