The ​Broken Kingdoms (The Inheritance Trilogy 2.) 4 csillagozás

N. K. Jemisin: The Broken Kingdoms

The Inheritance Trilogy #2

In the city of Shadow, beneath the World Tree, alleyways shimmer with magic and godlings live hidden among mortalkind. Oree Shoth, a blind artist, takes in a strange homeless man on an impulse. This act of kindness engulfs Oree in a nightmarish conspiracy. Someone, somehow, is murdering godlings, leaving their desecrated bodies all over the city. And Oree’s guest is at the heart of it…

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Orbit, London, 2010
416 oldal · ISBN: 0316043966

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Lisie87 P
N. K. Jemisin: The Broken Kingdoms

10 évvel később folytatódik a történet, újabb szereplőkkel, de a régiek közreműködésével, szóval, aki olvasta az első részt, az könnyebben megérti az aktuális történéseket. Egy különleges, mágikus és mágiára érzékeny lány a főszereplő, Oree, aki kapcsolatban áll mind a halandó, mind az istenek/kisebb istenek világával. Ennek következményeként keveredik az eseményékbe és kerül hatalom és manipuláció, az emberi és isteni játszmák kezébe. Szegény lánnyal nem bánik kesztyűs kézzel az írónő. Nagy szerepet kapnak a morális kérdések is a könyvben, van, hogy a cselekményt háttérbe szorítja. Szeretet, megbocsátás, elfogadás, bosszú…stb. Mind végigkísérik a könyvet. Nem minden szereplő válik előnyére, de mindegyikük cselekedeteire kapunk választ.
Még mindig nem érzem úgy, hogy ez a sorozat magával ragadna, nem tudta még mindig megszerettetni magát velem. De hát ez van, a harmadik részt azért elolvasom, mindenképpen! :)

>!
Noro
N. K. Jemisin: The Broken Kingdoms

A százezer királyság fővárosában hosszú ideig csak egyetlen istent ismertek. Tíz évvel ezelőtt azonban történt valami, aminek következtében a várost elárasztották a kisebb istenségek. A regény annak a története, hogyan birkóznak meg ezzel az emberek – és az istenek. A főszereplő, Oree, egy vak festő, aki azonban látja az isteneket, és nem egyhez barátság is fűzi. Egy nap pedig befogad a házába egy haldokló szerencsétlent, aki kicsit olyan, mint egy isten, de többnyire mégis halandó.
Aki olvasta az első részt, az a történet hátterét könnyen kitalálhatja. A hangsúly nem is a rejtélyen van, hanem az istenek és halandók viszonyán. A kisistenek élete olyan, mint egy egzotikus szappanopera: ősi viszályok, elfelejtett és megkerült rokonok, kisstílű gonoszkodások – csakhogy mindez alapjaiban határozza meg a halandók világának történelmét. Sokan mégis tisztelik őket, amit kezdetben elég nehéz elképzelni. Oree történetéből azonban megérthetjük, hogyan és miért működik mégis ez a világ, és hogyan képesek egy fejlett kultúra szülöttei imádni egy felfogható, és korántsem tökéletes istenséget.
Inkább moralizálós regény, csak néhány érdekes csavarral, de nagyon intelligensen megírva.

>!
ujhelyiz P
N. K. Jemisin: The Broken Kingdoms

Tíz évvel azután, hogy a három főistenből és sok kisebb istenből álló panteon átrendezte az erőviszonyokat, az események újra felgyorsulnak, hisz valaki nem elégedett az új renddel. Ezeket az események egy vak művész szemszögéből (hehe) követjük, aki egy furcsa ismeretlen befogadásával nagyobb kalamajkába keveredik, mint valaha is számított volna rá.

Az előző kötetet olvasva sok meglepetést nem jelenthetett, hogy ki is ez a szereplő, de a könyv viszonylag sokáig törekszik rá, hogy explicit mégse mondja ki – védhető azzal, hogy a narrátor akkor még nem tudta, de olvasva furcsán hatott. spoiler

Összességében, a világ szépen mélyítve lett, sok dolgot megismerhetünk a világ történetéből, méghozzá olyasmiket, amit az előző kötet narrátora sosem mesélhetett volna el. És megjött az is, amit az előző könyvből hiányoltam: a főszereplő és spoiler közötti viszony kifejezetten érdekes volt, és nem arról szólt, hogy a főszereplő le akar feküdni a hatalmas istenséggel, de nem lenne jó ötlet, hanem azzal, hogy segíteni akarnak egymásnak. Ez a váltás részemről sokat segített a történeten.

A történetet magát ugyanakkor nem tudom nagyon magasztalni – megteszi a dolgát, különösebb probléma nincs vele, de nem ez volt a fókusza a könyvnek. Ugyanakkor az új szereplők, a démonok nagyon furcsa dinamikát vittek a rendszerbe – valamit, ami alapjaiban változtatja meg az istenek lehetőségeit és szerepét. Ez volt az egész történet egyik központi eleme, ugyanakkor valahogy mégis furcsa volt – valami hiányérzetem van a téma kapcsán, mintha valami nem lenne kifejtve, bár fogalmam sincs, hogy mi. Mivel a trilógia harmadik kötete ezt megváltoztathatja, jelen állapotban ezt nem tekintem problémának.


Népszerű idézetek

>!
Noro

No point in getting possessive about one god or another when there were plenty to go around.

6: A Window Opens

>!
Noro

“You’ve spent time among the gods, Eru Shoth. Haven’t you noticed? They live forever, but many of them are even more lonely and miserable than we are. Why do you think they bother with us? We teach them life’s value. So I would live, if only to spite them.”

17: A Golden Chain


A sorozat következő kötete

The Inheritance Trilogy sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lois McMaster Bujold: The Curse of Chalion
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash
Brian Staveley: The Last Mortal Bond
Steven Erikson: The Crippled God
Max Gladstone: Full Fathom Five
Michael J. Sullivan: Age of Myth
Blake Charlton: Spellbreaker
Greg Keyes: The Charnel Prince
Paul Kearney: Hawkwood's Voyage
Ken Scholes: Lamentation