Értékelések 57

LucaWolf>!
N. K. Jemisin: A megkövült égbolt

„Csak azok az emberek félnek a haláltól, akik úgy hiszik, van jövőjük.”
És azok a szülők, akiknek valahol van még egyetlen életben maradt gyerekük. Egy gyerek, aki tudni véli, hogy a legjobb dolog, ami a világgal történhet, az, ha elpusztul az egész.
Hihetetlen, hogy Essun és Nassun története mennyire személyes, apró rezdülésekből épül fel. Végtelenül egyszerű céljaik vannak: biztonság, család, otthon, ami a szimpla létezést életté teszi. Hogy ne csak túlélniük kelljen, napról napra. De a személyes történet mellett ott van a hatalmas világ, a pusztító Föld, a kőfalók a maguk potom negyvenezer évre visszanyúló történetével, meg mellesleg az emberiség, amiről sokan mondják mély undorral és őszinte meggyőződéssel, hogy megérett a pusztulásra, de a lelke mélyén valahogy senki nem áll készen arra, hogy hátradőljön és kihaljon. Úgyhogy a végtelenül egyszerű dolgokra vágyó karakterek felfoghatatlanul hatalmas dolgok felé mozognak, méghozzá teljesen természetesen és hitelesen. Könnyen széteshetett volna egy ekkora történet, könnyen túl sok lehetett volna, hogy Jemisin visszavezeti az orogének evolúcióját egészen a kezdetekig, kiábrándító lehetett volna, hogy felfedi a rég elfelejtett valós eseményeket a kőkrónikák meséi mögött, idegesítő lehetett volna, hogy ugyanaz a narrátor első, második és harmadik személyben is beszél, lehetett volna olcsó húzás a természettudományos világfelépítés mögé pakolt miszticizmus és erőltetett a tálcán kínált ökokritikai értelmezés.
De valahogy mégis tökéletes volt. Minden pontosan a helyére került egy elképesztően nagyszabású és mégis megrendítően személyes történetben. Mondjuk a vége az én ízlésemnek túl kerek volt ahhoz képest, hogy egészen addig a legjobb értelemben nyers és indulatos volt a trilógia, amolyan baltával metszett Dávid-szobor. Én elégedett lettem volna, ha a geóda kettéhasadása után kikerül az utolsó pont, de azért nem panaszkodom. Tulajdonképpen csak annyi történt, hogy egy kétségbeesett anya a lányát kereste, miközben darabokra hullott körülöttük a világ. Megint. Utoljára. De közben megváltozott az egész világ. Megint. Talán most először tényleg.

norczyee P>!
N. K. Jemisin: A megkövült égbolt

Ebben a könyvben tetszett, hogy kibontotta az orogénia és varázs közti különbséget, valamint régmúlt eseményeket is, azaz a miérteket, de nekem néhol kissé összefüggéstelenné vált a cselekmény. Számomra bizonytalanok/ nem teljesen érhetők az ellentétes oldalak/szereplők (orogének, őrzők, kőfalók, Földapa) motivációi, így nekem nem kerek a sztori. Valószínűleg bennem van a hiba, mivel sokszor esténként, nagyon fáradtan olvastam, így nem mindig marad meg a fejemben minden apró részlet. Lehet (mint mindig) itt is az ördög a részletekben lakozik, ezért nem éreztem teljesnek ezt a befejező részt. Mire az E/2 elbeszéléseket már teljesen megszoktam (így a harmadik kötet végére), akkor ebben a részben bejöttek az E/1-ben íródott fejezetek, amik számomra nagyon zavarók voltak. Összességében a világépítés és a szokatlan elemek miatt tetszett ez a sorozat, de nem vált a kedvencemmé. Lehet egyszer adok még egy esélyt az egésznek, akkor meglátjuk változik-e a véleményem.

Hirdetés
Fantom08>!
N. K. Jemisin: A megkövült égbolt

Igazán jó lezáró kötet. Nem tudok jobb kifejezéssel élni ez egy nagyon rétegelt könyv. Az egyén, egyének fájdalma; a család tragédiája, csoportok nehézségei, a társadalmi problémák, ember/emberiség környezetre gyakorolt hatása…sorolhatnám a rengeteg „réteget " melyet egy fantasy világba helyezve boncolgat a könyv.
A fő szálon maradva: Végre megtudjuk mi történt Földdel, amiért ennyire haragszik az emberiségre. Mit tettünk avagy mit nem tettünk a magunk jövőjéért.
Essun és Nassun áll a jelenlegi történések közepében, de most a múltban való visszatekintésben Hoa (vagy akkor Houa) emlékei a kezdetekről szólnak, az emberiség virágkoráról és annak bukásáról…a történelemről.
Nehéz döntésekről szól a történet, amely az érzelmek skáláján végig haladó ember cselekedeteiben teljesedik ki. Mindenkiről szól vagy csak magunkról?
Megkaphatja az esélyt Nassun és Essun illetve a világ a változásra?