Holt ​Költők Társasága 388 csillagozás

N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága

A nagy sikerű film alapján készült regény hősei amerikai diákok, a patináns Welton Akadémia tanulói. Todd Anderson és barátai számára új világ kezdődik, amikor új angoltanáruk, John Keating biztatására kezükbe veszik sorsuk irányítását. Keating példája nyomán felélesztik a hajdani titkos diákklub, a Holt Költők Társaságának hagyományait, s az iskola merev szellemiségével, no meg a szülői terrorral szembeszegülve végre szabad folyást engedhetnek érzelmeiknek, kipróbálhatják önmagukat. Hamarosan kiderül azonban, hogy a tekintélyelvű világban a frissiben megízlelt szabadság tragikus következményekre vezet…

Eredeti megjelenés éve: 1988

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Lazi, Szeged, 2008
170 oldal · ISBN: 9789632670225 · Fordította: Feleki Ingrid
>!
Lazi, Szeged, 2005
172 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637138528 · Fordította: Feleki Ingrid
>!
Hermina, 1995
176 oldal · ISBN: 9631172546 · Fordította: Feleki Ingrid, Keszthelyi Zoltán, Kálnoky László, Lakner Lívia

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

John Keating · Charles Dalton · Knox Overstreet · Neil Perry · Todd Anderson

Helyszínek népszerűség szerint

Vermont


Kedvencelte 99

Most olvassa 10

Várólistára tette 320

Kívánságlistára tette 199

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

eme P>!
N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága

5 dollár 98. Ennyit ér az emberi szervezet, ha lebontják kémiai összetevőire, és eladják.

Hideglelős mondat egy rideg és számító, automataként működő világban, ahol grafikonokkal mérik a költészetet és pénzben az embert, ahol a gyerek befektetés, az iskola robotgyártás… Hagyomány, becsület, fegyelem, teljesítmény. Iskola, család, hazánk iránti odaadó szeretet. Méltóság, kötelességteljesítés.
Egyediség? Személyiség? Saját nézőpont? Érzések? Vágyak? Álmok? Itt nincs keresnivalójuk. Vagy talán mégis?

Kapitány! Ó, kapitányom!
Mennyit ér egy ember? Ki lehet fejezni dollárokban és centekben azt, amit egy ilyen kapitány tud adni?
Körülbelül egyidős lehettem a történet szereplőivel, mikor először találkoztam a filmmel.
Azonnal és végérvényesen megszerettem, és egyben tudatosult bennem, mekkora mázlim van. Azok közé a szerencsések közé tartozom, akiknek megadatott egy ilyen irodalomtanár, aki ugyan nem tépette ki a lapokat a tankönyvből, de megkért, tegyük el a könyvet szépen, vigyázzunk rá, hogy épségben vissza tudjuk szolgáltatni majd – júniusban –, addig nem lesz szükségünk rá… annál inkább a könyvtárnyi szépirodalomra.
Meg lehet mérni, mennyivel tartozom neki, hogy megtanított olvasni? És itt természetesen nem az ábécéről beszélek.
Mindenkinek kellene egy ilyen kapitány. Talán akkor fontosabb gondjaink is lennének annál, hogy dollárokban mérjük egymást vagy hon(f)i valutában és egyebekben, amikről most inkább nem szólnék.
A történet, a film ötcsillagos. Máig kedvenc. Ami a regényt illeti – csalódás. Töredék, összedőlni látszó építmény. Szinte kizárólag párbeszédekre épül, az ábrázolás, elsősorban a jellemeké, szinte elenyésző. A film átírása szinte mondatról mondatra. Robotmunka. Pontosan az hiányzik belőle, ami a középpontjában áll: a saját nézőpont, az egyediség, a merész kísérletezés, az egyéniség vállalása.

6 hozzászólás
Marianngabriella P>!
N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága

Kapitány! Ó Kapitányom!
Őszinte leszek, én a filmet nem láttam, valahogy kimaradt, de ezután biztosan megnézem. Csodálatos történet a szabadságról, az egyéniségről, a vágyakról. Az ember újra 17 évesnek érzi magát. A csattanóig rabul ejti a költészet, a fiatalság, majd az elmúlás. Hogy mennyit is ér az életünk, hogy tudunk e tényleg szabadok lenni, vagy csak egy hiú ábránd.
A könyvben nem említették így én megteszem:
spoiler

3 hozzászólás
pável>!
N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága

Egy tanár bizony alaposan feladja a leckét – magának, ha feladja ezt a kisregényt kötelezőnek. Márpedig érdemes, mert csodálatos jeleneteket rejt – amit aztán szépen elénk is tesznek a filmvásznon (könyv: 4,5*, film: 5*). Amikor pl. a korábban kitépett irodalmi esszét akarja a helyettesítő tanár, a pöcsfej igazgató felolvastatni! Ilyen csodálatosan sosem kötötték még össze a verstant a trigonometriával! minden irodalomórán legyen a diákoknál szögmérő és vonalzó! Azt csodálom csak, hogy a NER még nem vezette be kötelezőnek – no nem ezt a regényt, hanem a Weltonban használt, J. Evans Pritchard-féle irodalomtankönyvet.

Bleeding_Bride IP>!
N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága

A Holt Költők Társasága egy nagyon kedvenc filmem, a könyvet is olvastam már korábban, csak most nagyon bevonzott a polcon.
Amit el lehet mondani róla: ez az a könyv, amit akkor olvass el, ha láttad a filmet, mert egyébként szerintem egy kissé hézagos, szárazacska forgatókönyv. Ha már láttad ezeket a hiányosságokat a buksid észrevétlen kitölti.
Hihetetlen azért, hogy mennyire reméltem, hogy az utolsó oldalakon nem az fog történni, mint ami történni fog. Sosem szurkoltam ilyen abszurd mód, hogy hátha mégiscsak valami csoda folytán nem is az a lezárás, mint amit én tudok. Persze, most is megkönnyeztem.
Meg kell nézni ismét…

fióka P>!
N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága

Nem tudok eltekinteni a filmtől, de nem is kell, hiszen ez a könyv tulajdonképpen az alapján készült, olyan, mint egy kicsivel gyengébbre sikerült, kivonatos forgatókönyv. Hiányzanak belőle a színészek, a játékuk, ami fantasztikus volt, Robin Williams alakítása mindenképp. Ez a butított verzió, képtelen volt mindazt az érzelemgazdagságot, feszültséget, drámát, szépséget felvonultatni, amit a film megtett. Ennek ellenére jó, hogy koncentrált formában megjelent, azoknak, akik nem akarják megnézni a filmet. Tőlem valószínűleg azért kapott ilyen magas csillagozást, mert a sokszor látott film végigkísérte az egész, amúgy nagyon rövid olvasmányt és mindazt, ami hiányzik belőle, pótolták a látottak.
Fontos dolgokról beszél, amik sosem vesztik érvényüket, ezért mindenképpen érdemes elolvasni. Önálló gondolkozás, annak a felfedezése, hogy az embernek jogában áll döntenie a saját sorsa felől, sőt, neki kell döntenie a saját sorsa felől. Hogy mivel jár az, ha olyan szülőkkel vert meg a sors, akiket egyáltalán nem érdekel, mit szeretne a gyermekük, csak az számít, hogy ők hogyan döntöttek a gyermekük sorsa felől. Arról, hogy minden döntésnek megvan a maga következménye. Szól álmokról, boldogságról, csalódásról, és egyetlen olyan emberről, aki kilóg az eszményi társadalmi képből, aki megpróbál gondolkodni tanítani és önállóvá nevelni. Szép és rettenetes – mint nagyjából minden emberi élet(pálya). De azért a filmet mindenkinek látnia kell.

Lanore P>!
N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága

Mutasd meg azt, ki nem kerget ábrándokat, s én mutatok egy boldog embert. Ám az ember igazán csak álmában szabad, így van ez rég, s örökre így marad.

Igazából nincs rá jobb szó ennél: zseniális. Könyvben is, filmen is imádtam, abszolút kedvencemmé vált. Újraolvasós kategória :)

1 hozzászólás
bkata12>!
N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága

Nagyon nagyon szeretem ezt a történetet! ❤
Először a filmet láttam (mint valószínűleg mindenki), és meg kell hogy mondjam, az jobban tetszett. Ez igazából nem is annyira furcsa szerintem, hisz a film készült előbb (mondjuk azt nem értem, hogy a könyvből miért maradtak ki bizonyos részek, de ezt az íróra bízom).
A filmet még nyolcadikban a töritanárom mutatta, akinek a gimnazista éveiben még új filmnek számított, és azt mondta, hogy mindenki odavolt Robert Sean Leonardért spoiler, és folyton a filmet idézték!
Rengeteg értékes gondolat van ebben a történetben: hogyan döntsünk a saját dolgainkról, hogyan álljunk ki másokért, meddig mennénk el a saját vagy mások boldogságáért, mit lehet tenni az igazságtalanság ellen, hogyan küzdjünk az álmainkért spoiler.
spoiler

latinta P>!
N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága

    Kedvenc nem lesz, de azért arra jó volt, hogy a már legalább tízszer látott film hangulatát valamelyest visszaidézze.
    Ami igazán megdöbbentő élmény volt a szívbemarkoló sztorin kívül, az az, hogy most tudatosult bennem: a történet éppen velem egyidős: http://moly.hu/idezetek/590941.

kratas P>!
N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága

Csalódtam :(
Azt hittem, hogy a film alapján készült regény azt jelenti, hogy amit a színészi játék sikeresen átadott, azt képes az író lefordítani és visszaadni, de sajnos nem. Ez egy az egyben a filmben elhangzó jelenetek és párbeszédek száraz leirata volt, semmi több. Sehol az érzelmek, sehol az emberi reakciók. Nagy-nagy kár érte.

2 hozzászólás
Attila_Saw>!
N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága

A film esetében inkább a mondanivalóját, mint a történetet és a szereplőket értékeltem jobban. A könyv esetében is ugyanez maradt az erősség, ám míg a filmnél néha előfordult, hogy unatkoztam, hiába annak az adaptációja, mégis úgy éreztem, hogy ez sokkal jobban lekötött. Tudtam, mikor mi fog körülbelül történni, de mégis ugyanúgy arcul csapott minden olyan esemény, aminek az volt alapból a dolga, hogy pofozkodhatnékos állapotában szájon vágjon engem. Ezúttal is, akár a film esetében is, inkább a történet vége ragadott magával igazán, ám benne van a pakliban, hogy tévedek, de úgy éreztem, hogy a könyv olvasásánál sokkal nagyobb düh robbant ki beőlem, mint a film nézése közben, pedig akkor is morogtam rendesen. Undorodom, gyűlölöm az olyan embereket, akik olyanok, mint azok a szülők és az igazgató. Most írás közben is elkezdett felszökni a vérnyomásom, szóval erről a részről nem is kívánnék több szót szólni.
Mr. Keating karaktere nem egy tipikus tanár, ez tény és való, sok betekintést nem nyerünk az óráiba, de ami történet szempontjából fontos, azt átadja. Még ha nem is mindig a legjobb módon, de tényleg nagyon jól igyekezett a boldogságra tanítani és nevelni a diákokat. A filmben a kedvencem az undorító szülőknek a fia volt, ám itt Todd kedveltette meg magát a legjobban.
Filmből készült regény lévén az eddigi tapasztalatokból kiindulva, viszonylag tűrhető lett az írás módja. Nem egy szépirodalmi nyelven van leírva a történet, de igyekezett olyan egyszerűsségel megszületni, hogy az hatni tudjon az Olvasóra.
Ugyan jobban lekötött, és erősebb érzelmeket váltott ki belőlem, azért kapott 4 csillagot, mert ahogyan a filmnél is, itt is éreztem, hogy nem a legkidolgozottabb műről van szó, és nálam valahogy semmiképp nem tud max csillagos lenni, de a film értékelésénél mindennél magasabb értéket akartam adni, amit meg is tudtam valósítani.


Népszerű idézetek

Cheril>!

Aki hisz az álmaiban, annak olyan sikerekben lehet része, amilyenekben az átlagembernek soha.

57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: álom · siker
2 hozzászólás
tataijucc>!

Valamikor merésznek kell lenni, valamikor óvatosnak, és az okos ember tudja, mikor melyiknek.

Kapcsolódó szócikkek: bátorság · óvatosság
7 hozzászólás
Cheril>!

De sok örömtől fosztanánk meg magunkat, ha az élet legegyszerűbb dolgaiban nem tudnánk felfedezni a költészetet.

77. oldal

2 hozzászólás
FruzsinaRacz>!

– Az igazság olyan mint egy takaró, és alatta mindig hideg marad az ember lába.

79. oldal

Kapcsolódó szócikkek: igazság
1 hozzászólás
Cheril>!

Kimentem a vadonba, mert tudatosan akartam élni. Maradéktalanul ki akartam szívni az élet velejét. Nehogy a halálom napján döbbenjek rá, hogy nem éltem.

148. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Henry David Thoreau
Cheril>!

A költészetet nem szabad csupán egy szóra korlátozni. A muzsika is költészetet tartalmaz, egy fénykép is, sőt egy vacsora elkészítésében is lehet költészet… mindenben, ami formát ad a megnyilatkozásnak. Jelen lehet a költészet egészen hétköznapi dolgokban is, csak éppen sohasem szabad közönségesnek lennie.

76. oldal

Cheril>!

Az ember azért olvas verset, mert az emberi fajhoz tartozik, amely emberi faj tele van szenvedéllyel!

44. oldal

Cheril>!

– Tudod mit mondott az apám, amikor nagyobb lettem? „ 5 dollár 98. Ennyit ér az emberi szervezet, ha lebontják kémiai összetevőire, és eladják.” Belém verte, hogy én sem érnék többet, ha napról napra nem iparkodnék.

88. oldal

FruzsinaRacz>!

– A nő olyan, akár egy katedrális, fiúk – jelentette ki. – Valahányszor csak alkalom adódik rá, áhítattal közelítsétek!

126. oldal

9 hozzászólás
Cheril>!

Ha olvasnak, ne csak a szerző véleményét vegyék figyelembe, hanem formálják meg saját álláspontjukat is.

63. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Abigél
John Green: Alaska nyomában
Jean Webster: Erre csak Patty képes
J. D. Salinger: Rozsban a fogó
J. D. Salinger: Zabhegyező
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései
Sarah Rees Brennan: A káosz leánya
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Erich Kästner: A repülő osztály
Marni Bates: Láthatósági mellény lúzereknek