Holt ​Költők Társasága 353 csillagozás

N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága

A nagy sikerű film alapján készült regény hősei amerikai diákok, a patináns Welton Akadémia tanulói. Todd Anderson és barátai számára új világ kezdődik, amikor új angoltanáruk, John Keating biztatására kezükbe veszik sorsuk irányítását. Keating példája nyomán felélesztik a hajdani titkos diákklub, a Holt Költők Társaságának hagyományait, s az iskola merev szellemiségével, no meg a szülői terrorral szembeszegülve végre szabad folyást engedhetnek érzelmeiknek, kipróbálhatják önmagukat. Hamarosan kiderül azonban, hogy a tekintélyelvű világban a frissiben megízlelt szabadság tragikus következményekre vezet…

Eredeti mű: N. H. Kleinbaum: Dead Poets Society

Eredeti megjelenés éve: 1988

>!
Lazi, Szeged, 2008
170 oldal · ISBN: 9789632670225 · Fordította: Feleki Ingrid
>!
Lazi, Szeged, 2005
172 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637138528 · Fordította: Feleki Ingrid
>!
Hermina, 1995
176 oldal · ISBN: 9631172546 · Fordította: Feleki Ingrid, Keszthelyi Zoltán, Kálnoky László, Lakner Lívia

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

John Keating · Neil Perry · Charles Dalton · Knox Overstreet · Todd Anderson

Helyszínek népszerűség szerint

Vermont


Kedvencelte 89

Most olvassa 9

Várólistára tette 297

Kívánságlistára tette 172

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
eme P
N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága

5 dollár 98. Ennyit ér az emberi szervezet, ha lebontják kémiai összetevőire, és eladják.

Hideglelős mondat egy rideg és számító, automataként működő világban, ahol grafikonokkal mérik a költészetet és pénzben az embert, ahol a gyerek befektetés, az iskola robotgyártás… Hagyomány, becsület, fegyelem, teljesítmény. Iskola, család, hazánk iránti odaadó szeretet. Méltóság, kötelességteljesítés.
Egyediség? Személyiség? Saját nézőpont? Érzések? Vágyak? Álmok? Itt nincs keresnivalójuk. Vagy talán mégis?

Kapitány! Ó, kapitányom!
Mennyit ér egy ember? Ki lehet fejezni dollárokban és centekben azt, amit egy ilyen kapitány tud adni?
Körülbelül egyidős lehettem a történet szereplőivel, mikor először találkoztam a filmmel.
Azonnal és végérvényesen megszerettem, és egyben tudatosult bennem, mekkora mázlim van. Azok közé a szerencsések közé tartozom, akiknek megadatott egy ilyen irodalomtanár, aki ugyan nem tépette ki a lapokat a tankönyvből, de megkért, tegyük el a könyvet szépen, vigyázzunk rá, hogy épségben vissza tudjuk szolgáltatni majd – júniusban –, addig nem lesz szükségünk rá… annál inkább a könyvtárnyi szépirodalomra.
Meg lehet mérni, mennyivel tartozom neki, hogy megtanított olvasni? És itt természetesen nem az ábécéről beszélek.
Mindenkinek kellene egy ilyen kapitány. Talán akkor fontosabb gondjaink is lennének annál, hogy dollárokban mérjük egymást vagy hon(f)i valutában és egyebekben, amikről most inkább nem szólnék.
A történet, a film ötcsillagos. Máig kedvenc. Ami a regényt illeti – csalódás. Töredék, összedőlni látszó építmény. Szinte kizárólag párbeszédekre épül, az ábrázolás, elsősorban a jellemeké, szinte elenyésző. A film átírása szinte mondatról mondatra. Robotmunka. Pontosan az hiányzik belőle, ami a középpontjában áll: a saját nézőpont, az egyediség, a merész kísérletezés, az egyéniség vállalása.

6 hozzászólás
>!
Bleeding_Bride ISP
N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága

A Holt Költők Társasága egy nagyon kedvenc filmem, a könyvet is olvastam már korábban, csak most nagyon bevonzott a polcon.
Amit el lehet mondani róla: ez az a könyv, amit akkor olvass el, ha láttad a filmet, mert egyébként szerintem egy kissé hézagos, szárazacska forgatókönyv. Ha már láttad ezeket a hiányosságokat a buksid észrevétlen kitölti.
Hihetetlen azért, hogy mennyire reméltem, hogy az utolsó oldalakon nem az fog történni, mint ami történni fog. Sosem szurkoltam ilyen abszurd mód, hogy hátha mégiscsak valami csoda folytán nem is az a lezárás, mint amit én tudok. Persze, most is megkönnyeztem.
Meg kell nézni ismét…

>!
fióka P
N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága

Nem tudok eltekinteni a filmtől, de nem is kell, hiszen ez a könyv tulajdonképpen az alapján készült, olyan, mint egy kicsivel gyengébbre sikerült, kivonatos forgatókönyv. Hiányzanak belőle a színészek, a játékuk, ami fantasztikus volt, Robin Williams alakítása mindenképp. Ez a butított verzió, képtelen volt mindazt az érzelemgazdagságot, feszültséget, drámát, szépséget felvonultatni, amit a film megtett. Ennek ellenére jó, hogy koncentrált formában megjelent, azoknak, akik nem akarják megnézni a filmet. Tőlem valószínűleg azért kapott ilyen magas csillagozást, mert a sokszor látott film végigkísérte az egész, amúgy nagyon rövid olvasmányt és mindazt, ami hiányzik belőle, pótolták a látottak.
Fontos dolgokról beszél, amik sosem vesztik érvényüket, ezért mindenképpen érdemes elolvasni. Önálló gondolkozás, annak a felfedezése, hogy az embernek jogában áll döntenie a saját sorsa felől, sőt, neki kell döntenie a saját sorsa felől. Hogy mivel jár az, ha olyan szülőkkel vert meg a sors, akiket egyáltalán nem érdekel, mit szeretne a gyermekük, csak az számít, hogy ők hogyan döntöttek a gyermekük sorsa felől. Arról, hogy minden döntésnek megvan a maga következménye. Szól álmokról, boldogságról, csalódásról, és egyetlen olyan emberről, aki kilóg az eszményi társadalmi képből, aki megpróbál gondolkodni tanítani és önállóvá nevelni. Szép és rettenetes – mint nagyjából minden emberi élet(pálya). De azért a filmet mindenkinek látnia kell.

>!
Lanore P
N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága

Mutasd meg azt, ki nem kerget ábrándokat, s én mutatok egy boldog embert. Ám az ember igazán csak álmában szabad, így van ez rég, s örökre így marad.

Igazából nincs rá jobb szó ennél: zseniális. Könyvben is, filmen is imádtam, abszolút kedvencemmé vált. Újraolvasós kategória :)

1 hozzászólás
>!
bkata12
N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága

Nagyon nagyon szeretem ezt a történetet! ❤
Először a filmet láttam (mint valószínűleg mindenki), és meg kell hogy mondjam, az jobban tetszett. Ez igazából nem is annyira furcsa szerintem, hisz a film készült előbb (mondjuk azt nem értem, hogy a könyvből miért maradtak ki bizonyos részek, de ezt az íróra bízom).
A filmet még nyolcadikban a töritanárom mutatta, akinek a gimnazista éveiben még új filmnek számított, és azt mondta, hogy mindenki odavolt Robert Sean Leonardért spoiler, és folyton a filmet idézték!
Rengeteg értékes gondolat van ebben a történetben: hogyan döntsünk a saját dolgainkról, hogyan álljunk ki másokért, meddig mennénk el a saját vagy mások boldogságáért, mit lehet tenni az igazságtalanság ellen, hogyan küzdjünk az álmainkért spoiler.
spoiler

>!
latinta SP
N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága

    Kedvenc nem lesz, de azért arra jó volt, hogy a már legalább tízszer látott film hangulatát valamelyest visszaidézze.
    Ami igazán megdöbbentő élmény volt a szívbemarkoló sztorin kívül, az az, hogy most tudatosult bennem: a történet éppen velem egyidős: http://moly.hu/idezetek/590941.

>!
kratas P
N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága

Csalódtam :(
Azt hittem, hogy a film alapján készült regény azt jelenti, hogy amit a színészi játék sikeresen átadott, azt képes az író lefordítani és visszaadni, de sajnos nem. Ez egy az egyben a filmben elhangzó jelenetek és párbeszédek száraz leirata volt, semmi több. Sehol az érzelmek, sehol az emberi reakciók. Nagy-nagy kár érte.

2 hozzászólás
>!
Attila_Saw
N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága

A film esetében inkább a mondanivalóját, mint a történetet és a szereplőket értékeltem jobban. A könyv esetében is ugyanez maradt az erősség, ám míg a filmnél néha előfordult, hogy unatkoztam, hiába annak az adaptációja, mégis úgy éreztem, hogy ez sokkal jobban lekötött. Tudtam, mikor mi fog körülbelül történni, de mégis ugyanúgy arcul csapott minden olyan esemény, aminek az volt alapból a dolga, hogy pofozkodhatnékos állapotában szájon vágjon engem. Ezúttal is, akár a film esetében is, inkább a történet vége ragadott magával igazán, ám benne van a pakliban, hogy tévedek, de úgy éreztem, hogy a könyv olvasásánál sokkal nagyobb düh robbant ki beőlem, mint a film nézése közben, pedig akkor is morogtam rendesen. Undorodom, gyűlölöm az olyan embereket, akik olyanok, mint azok a szülők és az igazgató. Most írás közben is elkezdett felszökni a vérnyomásom, szóval erről a részről nem is kívánnék több szót szólni.
Mr. Keating karaktere nem egy tipikus tanár, ez tény és való, sok betekintést nem nyerünk az óráiba, de ami történet szempontjából fontos, azt átadja. Még ha nem is mindig a legjobb módon, de tényleg nagyon jól igyekezett a boldogságra tanítani és nevelni a diákokat. A filmben a kedvencem az undorító szülőknek a fia volt, ám itt Todd kedveltette meg magát a legjobban.
Filmből készült regény lévén az eddigi tapasztalatokból kiindulva, viszonylag tűrhető lett az írás módja. Nem egy szépirodalmi nyelven van leírva a történet, de igyekezett olyan egyszerűsségel megszületni, hogy az hatni tudjon az Olvasóra.
Ugyan jobban lekötött, és erősebb érzelmeket váltott ki belőlem, azért kapott 4 csillagot, mert ahogyan a filmnél is, itt is éreztem, hogy nem a legkidolgozottabb műről van szó, és nálam valahogy semmiképp nem tud max csillagos lenni, de a film értékelésénél mindennél magasabb értéket akartam adni, amit meg is tudtam valósítani.

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága

Gondolatébresztő gondolatok:
Mivel a fél világ – így természetesen én is – látta már a filmet, ezért azzal kezdtem, hogy elolvastam az értékeléseket.
Elég egyhangúan lehangolóra és elkedvetlenítőre sikeredtek, ezért a szokásos csakazértis érzéssel vettem ki a könyvtárból a könyvet.

Még mindig gondolatébresztő gondolatok:
Végignéztem emlékeztetőül a szereplők listáját, és mivel nem vagyok filmrajongó, összevetettem az arcokkal is, hogy olvasás közben ne azon kelljen törni az agyamat, hogy ki is volt ez?

A már felébredt gondolatok:
1. Próbáltam filmmel együtt gondolkodva olvasni, nyilván ez volt az egyszerűbb, mint eljátszatni az agyammal, hogy nem is emlékszik a filmre.
Igen, valóban, sőt, nagyon valóban részletesebb a film, értelemszerűen látványosabb is, bár bizonyos mértékben megköti a fantáziát.
2. Összeszedtem magam, és elvonatkoztattam a filmtől.
És lássatok csodát, bejöttek a legelső gondolataim, nekem nagyon tetszett a könyv film nélkül!
Ebben hatalmas mértékben közrejátszott az igényes, kényelmesen olvasható példány, és nyilván az én hozzáállásom is.
Tökéletesen érthető volt, sőt, szabadjára tudtam engedni a fantáziámat, minden helyszín olyan volt, amilyennek én képzeltem.
Egyedül Robin Williams vigyorát nem tudtam elfelejteni.

Befejező gondolatok:
Meglátásom szerint, ha az alaptörténetet nézzük, csudajó a könyv. Nekem a könyv kialakítása is tetszett, kívül és és belül is.
Örülök, hogy olvastam is, nem csak láttam.

A végére:
Mindenkinek csak ajánlani tudom, filmmel együtt, avagy anélkül!

>!
DoreenShitQ
N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága

Egy barátommal folytatott beszélgetés, miután elolvastam a könyvet:

– Hallod, kiolvastam a Holt költőket.
– És milyen volt?
– Ezt a könyvet nekem írták.

Aludtam rá párat, de még mindig csak ennyit tudok mondani. Ezt a könyvet nekem írták.


Népszerű idézetek

>!
tataijucc P

Valamikor merésznek kell lenni, valamikor óvatosnak, és az okos ember tudja, mikor melyiknek.

Kapcsolódó szócikkek: bátorság · óvatosság
6 hozzászólás
>!
Cheril

Aki hisz az álmaiban, annak olyan sikerekben lehet része, amilyenekben az átlagembernek soha.

57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: álom
2 hozzászólás
>!
FruzsinaRacz

Az igazság olyan mint egy takaró, és alatta mindig hideg marad az ember lába.

79. oldal

Kapcsolódó szócikkek: igazság
1 hozzászólás
>!
Cheril

De sok örömtől fosztanánk meg magunkat, ha az élet legegyszerűbb dolgaiban nem tudnánk felfedezni a költészetet.

77. oldal

2 hozzászólás
>!
Cheril

Kimentem a vadonba, mert tudatosan akartam élni. Maradéktalanul ki akartam szívni az élet velejét. Nehogy a halálom napján döbbenjek rá, hogy nem éltem.

148. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Henry David Thoreau
>!
Cheril

A költészetet nem szabad csupán egy szóra korlátozni. A muzsika is költészetet tartalmaz, egy fénykép is, sőt egy vacsora elkészítésében is lehet költészet… mindenben, ami formát ad a megnyilatkozásnak. Jelen lehet a költészet egészen hétköznapi dolgokban is, csak éppen sohasem szabad közönségesnek lennie.

76. oldal

>!
Cheril

Az ember azért olvas verset, mert az emberi fajhoz tartozik, amely emberi faj tele van szenvedéllyel!

44. oldal

>!
Cheril

Tudod mit mondott az apám, amikor nagyobb lettem? „ 5 dollár 98. Ennyit ér az emberi szervezet, ha lebontják kémiai összetevőire, és eladják.” Belém verte, hogy én sem érnék többet, ha napról napra nem iparkodnék.

88. oldal

>!
FruzsinaRacz

– A nő olyan, akár egy katedrális, fiúk – jelentette ki. – Valahányszor csak alkalom adódik rá, áhítattal közelítsétek!

126. oldal

9 hozzászólás
>!
Cheril

Ha olvasnak, ne csak a szerző véleményét vegyék figyelembe, hanem formálják meg saját álláspontjukat is.

63. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Murakami Haruki: Norvég erdő
John Green: Alaska nyomában
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései
Donna Tartt: A titkos történet
Marni Bates: Láthatósági mellény lúzereknek
Stephen King: Carrie
Stephen King: A boszorkánylány
J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg
Jan Guillou: Könyörtelenek
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi