Makroökonómia 14 csillagozás

N. Gregory Mankiw: Makroökonómia

A könyv a legújabb szemléletű, jelenleg az egyik legsikeresebb makroökonómia-tankönyv, amely a magyar fordítással együtt már tizenegy nyelven jelent meg. Lényegében három részre tagolódik: tárgyalja a hosszú távon érvényes összefüggéseket, a rövid távú kutatásokat és a makroökonómia mikrogazdasági alapjait, világossá téve, hogy a különféle elméletek milyen feltételek mellett igazak, és ezeknek a feltevéseknek mi a gyakorlati alkalmazhatósága.

>!
Osiris, Budapest, 2005
564 oldal · ISBN: 9633898250 · Fordította: Vojnits Tamás
>!
Osiris, Budapest, 2002
564 oldal · ISBN: 9633794188 · Fordította: Vojnits Tamás

Enciklopédia 1


Most olvassa 3

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

colorstar>!
N. Gregory Mankiw: Makroökonómia

A csillagozás attól fog függni hogy én hány „csillagocskát” kapok a vizsgámra…

2 hozzászólás
Citrompor P>!
N. Gregory Mankiw: Makroökonómia

Öt év után olvastam újra a könyvet, egy alapszakos diplomával és már csak pár hónap híján egy mesterszakos közgazdász diplomával a zsebemben már nem sok újat mondott. (Ismétlésnek tökéletes volt, mert az évek alatt igencsak megkopott a makroökonómiai tudásom.)
Bevezető makroökonómiai tankönyvnek Mankiw könyve kiváló, mert könnyen érthető és önálló tanulást is lehetővé tesz. Az esettanulmányok, történetek, idézetek, sőt helyenként irodalmi utalások is színesítik a könyvet, így nem olyan egyhangú a tanulás. Mai szemmel nézve a legérdekesebb részeket a függelék és a kiegészítő matematikai magyarázatok tartalmazták, illetve az egyes elméleti modellek eredeti forrásainak pontos hivatkozása. Kevésbé tetszett a néhol túlzottan terjengős angolszász magyarázat, helyenként blőd példákkal szemléltetve. A könyv végén a reálkonjunktúra-ciklusok magyarázatául felhozott Robinson Crusoe példa kifejezetten fárasztott. Miután az olvasó 400 oldalon átküzdi magát, igazán komolyabban is lehetne venni a tudását, és ki lehetne hagyni a töltelékül szolgáló unalmas magyarázatokat.
A makroökonómia mikroökonómiai hátteréről szóló részt nagyon hasznosnak találtam, visszatekintve számos olyan kérdés merül fel benne gondolatébresztőként, amelyekkel később más tárgyakban is találkozni lehet a szakirányú egyetemi tanulmányok alatt.
Most, hogy újra elolvastam a könyvet, már nem csodálkozom azon, hogy öt éve rossz jegyet szereztem a tárgyból, mert önmagában a könyv ismerete nem elég a legtöbb egyetemi kurzus sikeres teljesítéséhez. Saját tapasztalataim alapján a feladatok, elvont számítások és modellek részletekbe menő értelmezése sokkal nagyobb szerepet kap a számonkérés során. Bár vannak a könyvben feladatok, megoldás nincs hozzájuk mellékelve.
A könyvben a kedvenceim a gazdaságpolitikusoktól, közgazdászoktól és más híres emberektől idézett kijelentések voltak. Zárásul: http://moly.hu/idezetek/243226

3 hozzászólás
Kovács_Heni>!
N. Gregory Mankiw: Makroökonómia

Nehéz erről a könyvről írni, mert végig követi szinte az egész egyetemi „pályafutásomat”, több tárgyhoz rendelték kötelező olvasmányként egyes fejezeteit, ráadásul az első makroökonómia vizsgámon sikerült is megbuknom, pedig én úúúúgy készültem :) Vastag, többkilós könyv, ami első pillantásra tele van rémisztő ábrákkal és függvényekkel, jó sok izzasztó pillanatot okozott, hogy megértsem, tulajdonképpen mit akar kifejezni az író a különböző görbék mozgatásával a tengelyek mentén, de a 2. év végéhez érve rájöttem, hogy annyira nem is bonyolult olvasmány ez a könyv – sőt, odáig jutottam, hogy már-már élvezek belőle tanulni. Mankiw szerencsére gondolt azokra, akiknek teljesen ismeretlen terepet jelent a gazdasági összefüggések tanulmányozása, ezért sok rövid esettanulmányt is tett a könyvbe, ami egyrészt érthetőbbé, kézzelfoghatóbbá teszi a felvázolt folyamatokat, másrészt színesíti az írást, még mielőtt belefulladhatnánk a rengeteg aggregált keresleti függvénybe fúj.

Ami biztos: a könyv értelmezéséhez kell egy kis idő, és fontos a plusz gazdasági ismeret, mert nem tér ki minden egyes fogalom magyarázatára, sokszor céloz olyan dolgokra, amelyekről nem tudnék, ha nem vettem volna őket más tárgyból. Szóval, nem egy szombat délutáni unaloműző kis olvasmány, de tökéletesen megfelel arra a célra, hogy bevezessen minket a makroökonómia alapjaiba.


Népszerű idézetek

Citrompor P>!

Ha a világ minden közgazdászát egy sorban egymás után fektetnénk, a sor vége akkor sem jutna el a következtetésig.

George Bernard Shaw

526. oldal

Citrompor P>!

A tudomány parazita: minél szélesebb körben beteg a népesség, annál jobban fejlődik az élettan és a kórtan; a kórtan pedig előbbre viszi a gyógyászatot. Az 1932. év a nagy válság mélypontja volt, amelynek romlott földjéből késve nőtt ki az új tudományág, amit ma makroökonómiának nevezünk.

Paul Samuelson

301. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tudomány
Citrompor P>!

Alan Binder közgazdász, akit Bill Clinton a Federal Reserve elnökhelyettesévé nevezett ki, egy ízben az alábbiakat írta:
Az Egyesült Államokra és más iparilag fejlett országokra jellemező alacsony, illetve mérsékelt inflációs ráták költségei elviselhetőek – jobban hasonlítanak egy kellemetlen megfázásra, mint a rákra. […] Racionális emberekként nem vállalkoznánk agyműtétre egy nátha meggyógyításához. Ennek ellenére általában az agyműtét közgazdasági megfelelőjét (magas munkanélküliség) ajánljuk az inflációs meghűlés ellen.

387. oldal

Citrompor P>!

A világgazdaság – merthogy még nincs bolygóközi kereskedelem – valójában zárt gazdaság.

219. oldal

Citrompor P>!

A politikának (vagy a társadalmi élet törvényeinek) azon területeit kell ex professo tanítani, amelyek rendelkeznek olyan, már megrostált és módszeresen összegyűjtött tényekkel, hogy azokra tudományt lehet építeni. A politika e területeinek legfontosabbika a politikai gazdaságtan, azaz annak vizsgálata, hogy miben áll sok ember együttesének gazdagsága és anyagi jóléte…
Általában éppen azok nézik le a politikai gazdaságtant, akik a logikát is csak becsmérelni tudják. Érzéketlen, mondják. És azt is, hogy kellemetlen tényekre világít rá. Jómagam a világ legérzéketlenebb dolgának a nehézkedést tartom, hiszen minden további nélkül nyakát szegi a legjobb és legszeretetreméltóbb embernek is – ha az csak egy pillanatra megfeledkezik róla. A szél és a víz, ezek is nagyon érzéketlen dolgok. De jó tanácsul szolgál-e a tengerre menőknek, hogy ne törődjenek a széllel és a hullámokkal? Ne azt mondjuk-e inkább nekik, hogy tegyenek meg mindent a bennük rejlő veszedelmek elhárítására? Szóval csak azt tanácsolom, hogy olvassátok komolyan és alaposan a politikai gazdaságtan legjobb szerzőit, és amit igaznak találtok írásaikban: jól tartsátok észben. Higgyétek el, aki nem önző és szőrösszívű, azt a politikai gazdaságtan sem teszi azzá.

John Stuart Mill
1867

7. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Meyer Dietmar – Solt Katalin: Makroökonómia
Stephen D. Williamson: Makroökonómia
Roger T. Kaufman: Makroökonómiai munkafüzet és feladatgyűjtemény
Misz József: Bevezetés a makroökonómiába
Dedák István: Makroökonómia
Mátyás Antal: A modern közgazdaságtan története
Czagány László – Fenyővári Zsolt – Misz József: Közgazdaságtan II.
Misz József – Palotai Dániel: Makroökonómiai feladatgyűjtemény
Kerékgyártó György: Makroökonómia
Bocskay Katalin – Gacsályi István – Misz József – Simonits Zsuzsanna: Makroökonómiai példatár és feladatgyűjtemény