The ​Prime of Miss Jean Brodie 29 csillagozás

Muriel Spark: The Prime of Miss Jean Brodie Muriel Spark: The Prime of Miss Jean Brodie Muriel Spark: The Prime of Miss Jean Brodie Muriel Spark: The Prime of Miss Jean Brodie Muriel Spark: The Prime of Miss Jean Brodie Muriel Spark: The Prime of Miss Jean Brodie Muriel Spark: The Prime of Miss Jean Brodie Muriel Spark: The Prime of Miss Jean Brodie Muriel Spark: The Prime of Miss Jean Brodie Muriel Spark: The Prime of Miss Jean Brodie Muriel Spark: The Prime of Miss Jean Brodie

Romantic, heroic, comic and tragic, unconventional schoolmistress Jean Brodie has become an iconic figure in post-war fiction. Her glamour, freethinking ideas and manipulative charm hold dangerous sway over her girls at the Marcia Blaine Academy – the 'crème de la crème' – who become the Brodie Set, introduced to a privileged world of adult games that they will never forget.

Eredeti megjelenés éve: 1961

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Macmillan Collector's Library angol · Penguin Essentials angol

>!
Macmillan, London, 2017
168 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781509843701
>!
Penguin, London, 2012
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780241956779
>!
Penguin, London, 2011
128 oldal

4 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Leonardo da Vinci · John Stuart Mill

Helyszínek népszerűség szerint

Edinburgh


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Banditaa P>!
Muriel Spark: The Prime of Miss Jean Brodie

Jean Brodie tragédiája (ha az) abban rejlik, hogy nem a szabályok szerint játszik, ugyanakkor fogalma sincs arról, hogy mások milyen szabályok szerint játszanak.
Érdekes könyv volt, annyi szent.
Ugyan nem vagyok Miss Brodie, de tudom, milyen érzés, amikor befolyással, hatással vagy gyerekek életére, amikor minden szavadon csüngenek és átveszik a kifejezéseid, szokásaid…

Nieve>!
Muriel Spark: The Prime of Miss Jean Brodie

Meglepődtem. Pozitívan csalódtam. Megtanultam, hogy tegyem félre az előítéleteimet. Egy kevésbé ismert, 130 oldalas kisregényke is válhat kedvenccé.
Ismerkedésünk úgy kezdődött, hogy visszavittem a könyvtárba a vaskos angol könyveket mert ebookon végigszenvedni jobb lesz, nem gyúrok most bicepszre és megláttam ezt, a maga romantikusfüzet-vastagságával, megtetszett, kivettem. Mert a kötelezők listájáról is mindig ezt felejtettem le, gondoltam legyen otthon kéznél és nem fogom elfelejteni.
Aztán a The Turn of the Screw melankóliája és depressziója után valami vidámabbat szerettem volna olvasni, és mégsem ehhez, hanem Mrs. Dallowayhez nyúltam – rossz választás. Végül kompaktság miatt váltottam erre a kis könyvre, de elég elfogult voltam: annyi tanító/nevelőnős történet után már nem számítottam semmi jóra, főleg egy egész osztálynyi gyerekkel megspékelve.
Aztán elkezdtem. És olvastam. És 2 oldal elég volt ahhoz, hogy bevonzzon, 10 oldal után kijelentettem, hogy kedvenc lesz, végtől függetlenül. És a végével együtt kedvenc lett.
A történet witty, ahogy a fülszöveg is mondja, ez a legjobb kifejezés rá. Vicces, de nem hahotázós, inkább megmosolyogtató; komoly, de nem nyomasztó, viszont tragikus (a szó klasszikus értelmében: értékvesztés következik be). Magamra és környezetemre s ráismertem sok tekintetben. A lányok végre nem fekete-fehér idealizált és idegesítő karakterek, mindegyiküket megszerettem és együtt tudtam velük érezni. Miss Jean Brodie pedig… önmaga. Egy jelenség. A történet nem steril környezetben játszódik és nem is túlexponált, ahol minden jó és mindenki a kanti etika szerint cselekszik. Életszagú. 1931 óta állítom, nem sokat változtak a kisiskolás lányok. A történetvezetésben tetszett a lazasága, az átfedések, az ismétlések, a sugallatok és a kiszámíthatatlan.
spoiler
@sztinus ajánlom, magyarul, de angolul sem nehéz. ha véletlen nem tetszene, akkor is kíváncsi lennék a véleményedre! :)

2 hozzászólás
Izolda P>!
Muriel Spark: The Prime of Miss Jean Brodie

A történet egy mondatban összefoglalható. De ahogy Muriel Spark elmesélte! Na, az a nem mindegy!
Teljesen megértem a mindenféle listás helyezését, ezt el kell olvasni.

chibizso>!
Muriel Spark: The Prime of Miss Jean Brodie

Sokat gondolkodtam erről a könyvről.

Egy gyerek életében mindenképpen meghatározóak a tanítók, hisz ők is formálják a diákok világnézetét, személyiségét, szóval meghatározó dolgokat adnak nekik, amik később elkísérik az életükben (és ez lehet jó és rossz egyaránt, ugyebár). Miss Brodie, a tanító alakja a regény elejétől a végéig uralja a történetet, még akkor is, mikor nincs is jelen. Bár kérdés még: ténylegesen, fizikailag jelen van-e ő? Inkább csak emlékként a visszaemlékezésekben, de mégis úgy érzi az olvasó, hogy Miss Brodie ott van mindenhol.

Egy másik észrevétel: vajon ugyanilyen izgalmas lenne-e ez a könyv, ha időrendben olvasnánk az eseményeket? Valószínűleg nem. Egy új információval a lányok és maga Miss Brodie is egycsapásra megváltozott a szemünkben. Az igazi izgalmát ez adta a könyvnek.

Első olvasásra a szerkezete nyűgözött le Muriel Spark regényének. Fantasztikus tálalása egy olyan történetnek, ami amúgy nem biztos, hogy érdekes lenne.

agivagyok>!
Muriel Spark: The Prime of Miss Jean Brodie

én ezt a történetet nagyon bírtam, talán egyik legjobb kötelezőm volt.


Népszerű idézetek

chibizso>!

'Art is greater than science. Art comes first, and then science.'

29.

Izolda P>!

It had been raining and the ground was too wet for them to go and finish digging the hole to Australia, so the girls lifted the tea-table with all its festal relics over to the corner of the room.

Nieve>!

'…and I must tell you about the Italian paintings I saw. Who is the greatest Italian painter?'
'Leonardo da Vinci, Miss Brodie.'
'That is incorrect. The answer is Giotto, he is my favourite.'

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Leonardo da Vinci
1 hozzászólás
chibizso>!

„Safety First”. But Safety does not come first. Goodness, Truth and Beauty come first.

9.

Izolda P>!

She left the man and took his religion and became a nun in the course of time.

RitaMoly P>!

Allow me, in conclusion, to congratulate you warmly upon your sexual intercourse, as well as your singing.

chibizso>!

One's prime is elusive. You little girls, when you grow up, must be on the alert to recognise your prime at whatever time of your life it may occur. You must then live it to the full.

10.

chibizso>!

'Who has spilled ink on the floor – was it you, Mary?'
'I don't know, Miss Brodie.'
'I daresay it was you. I've never come across such a clumsy girl. And if you can't take an interest in what I am saying, please try to look as if you do.'
These were the days that Mary Macgregor, on looking back, found to be the happiest days of her life.

16.

chibizso>!

'Do you think Miss Brodie ever had sexual intercourse with Hugh?' said Jenny.
'She would have had a baby, wouldn't she?'
'I don't know.'
'I don't think they did anything like that,' said Sandy. 'Their love was above all that.'

22.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Irvine Welsh: Trainspotting (angol)
Lewis Grassic Gibbon: A Scots Quair
Iain Banks: The Wasp Factory
Alexander McCall Smith: The Sunday Philosophy Club
Alexander McCall Smith: Bertie Plays the Blues
Vladimir Nabokov: Pnin (angol)
Janette Oke: When Calls the Heart
Philip Roth: Nemesis
Torey Hayden: Ghost Girl
John Updike: The Centaur