Szeretni ​kevesen tudnak 4 csillagozás

Muráti Lili: Szeretni kevesen tudnak Muráti Lili: Szeretni kevesen tudnak

Muráti Lili szerelmes regényének középpontjában a férfi-nő kapcsolat lehetséges ütközőpontjai állnak: a hódítás praktikái, a párkapcsolatok hullámzásai, a perzselő szenvedélyek, a házasságok viszontagságai. A hősnő, Barlay Judit mozgalmas életének hátterében kirajzolódik a két világháború közötti évtizedek kispolgári, középosztálybeli és főúri világa egyaránt.

>!
Szabad Tér, Budapest, 2007
264 oldal · ISBN: 9789638706164
>!
Dr. Vajna és Bokor, Budapest, 1941
222 oldal

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 2

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Aquarius >!
Muráti Lili: Szeretni kevesen tudnak

Az 1920-30-es években játszódó történet egyik érdekessége a szerző Muráti Lili, aki, mint a korszak színésznője tett kirándulást az irodalom irányába. Első és utolsó regénye, ami nem minősíti a művet, bár nyilván vannak hiányosságai, de erényei is.
Judit 27 évével, már szinte kitaszítottnak számít, mivel nem ment még férjhez. Okos, intelligens, de valami visszafogja a férfiakat a végső döntés meghozatala előtt. László vegyészkutató, aki szereti Juditot, de ha vágyait nem akarja szem elől téveszteni, jobb, ha egy gazdag lányt vesz feleségül, mert a hozományból berendezhetné saját laboratóriumát. Rossz döntések sorozata vezet a végkifejletthez. Vajon az anyagi javak, pótolják a szerelmet? Létezik egyáltalán az az anyagi háttér? Ki a gazdag és ki a szegény?
Tartogat a könyv meglepetéseket. Kiemelkedően jól sikerült a korrajz. Visszarepített az időben, és jó volt egy kicsit bóklászni egy olyan időszakban, amit csak filmekből, olvasmányokból ismerek.
A jellemrajzok furcsák, ellentmondásosak. Sem Judit, sem László karaktere nem kápráztatott el, de ők ilyenek. Talán Dodo volt a legkövetkezetesebb, egyben a legszimpatikusabb.
4 csillagot kapott volna, ha a vége kidolgozottabb. Lineáris a történet, nem lehet klasszikus felépítésről beszélni, ami megbocsátható, de egy regény végkifejletét két mondatba beágyazni, számomra igénytelenség. – 0,5 pont, így marad a 3,5 csillag.


Népszerű idézetek

Aquarius >!

Az élet nagyon bonyolult azok számára, akik túlságosan gyávák és óvatosak! Éppen azoktól a sorsdöntő problémáktól futamodnak meg, melyeket legkönnyebb lett volna megvívniuk.

176. oldal

Aquarius >!

Az ördög vigye a férfiakat, maguk sem tudják, hogy mit akarnak. Utálják és lenézik a folyton csacsogó, műveletlen kis nőket, de ha egy okos lánnyal kerülnek össze, akkor meg a másik énjük zsugorodik össze, valahogyan elzsibbadnak az érzékeik, elfelejtik, hogy szerelem is van a világon.

122. oldal

Aquarius >!

Hát nem ez a legszebb a szerelemben is? Vakmerően, naiv fantáziával rögtönözzük a legkockázatosabb halálos játékokat, tele hibákkal, lélektani tévedésekkel és mégis, mindent egybevetve: gyönyörű!

28. oldal

Aquarius >!

Ennyi csalódás után nem tud már több hitet vinni a meginduló barátságba, kihunyt benne a temperamentum, úrrá lett rajta a sötéten látás. Kifosztották. Lassankint loptak ki belőle mosolyt, humort, életörömet, bizalmat.

97-98. oldal

Aquarius >!

Az ember nem jutalomból adja a szerelmét, hanem belső szükségből és egészen mindegy, hogy méltóra vagy méltatlanra pazarolja.

160. oldal

Aquarius >!

[…] a büszke lélek nem tűri, hogy sebeiben vájkáljanak. Vigasztalni csak a gyengét és az ostobát kell, aki nem elég erélyes, hogy a sorsát maga intézze.

25. oldal

Aquarius >!

Az ember voltaképpen nem ismeri saját magát, de úgy képzelem, van bennünk valami titkos szerkezet, a lelkünkbe vagy az idegeinkbe ágyazva, amelyik jelt ad, ha egyszer elénk bukkan az igazi.

31. oldal

Aquarius >!

[…] minden emberben egy külön világ él, titokzatos szövevénye érzéseknek, kényszerképzeteknek, melyekkel sem eszünk, sem belátásunk nem tud megbirkózni.

216. oldal

Aquarius >!

Nincs olyan szerelem, amely el ne múlna, ha nem élesztgetik állandóan.

219. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Pál: Talpalatnyi föld
Hernád Péter: Pannónia Parancsnok
Jókai Mór: Politikai divatok
Szakács Eszter: A Szelek Tornya
Jókai Mór: A tengerszemű hölgy
Határ Győző: Anibel
Tomori Gábor: Szívcsakra
Tímár Máté: …és a Berettyó folyik tovább…
Kis Péter Pál: Édesanyja szemefénye
Szita György: Segédmunkában