Nyakig ​a miszóban 75 csillagozás

Murakami Rjú: Nyakig a miszóban

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Frank, a túlsúlyos amerikai turista szerződteti Kendzsit, a fiatal japán idegenvezetőt, hogy három estén át kalauzolja őt Tokió éjszakai negyedeiben. Kendzsiben szörnyű gyanú ébred, hogy Frank nem más, mint az a sorozatgyilkos, aki napok óta rettegésben tartja a várost. Murakami Rjú a japán pszicho-thriller nagymestere otthonosan mozog a tokiói szexiparban, leleplezi a mai Japán kiüresedett és képmutató életét, bepillantást enged abba a megdöbbentő világba, ahol a középiskolás lányok divatot csinálnak a „fizetett randevú” és „kiállás” intézményéből, azaz a prostitúcióból. A Nyakig a miszóban az ezredforduló valóságshow-k uralta nyugati társadalmának, és a távol-keleti mindennapok árnyoldalának „vérhabot köhögő” lenyomata, Dosztojevszkij és Tarantino művészetének különös tehetségű örökösétől.

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2004
256 oldal · ISBN: 9639602221 · Fordította: Latorre Ágnes

Enciklopédia 4


Kedvencelte 6

Most olvassa 2

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
csartak MP
Murakami Rjú: Nyakig a miszóban

Ez is Murakami, de nem az a ködös-misztikus pasas, bár idétlen címeket mindkettő nagyon jól tud alkotni. Szóval a gagyi cím és borító ellenére egy egész érdekes történetet olvashatunk, két éjszaka krónikáját Tokió szexnegyedeiben.. ami sűrű mint a miszó. Vagyis ki betegebb, a japán szexipar vagy a tudathasadásos amerikai turista? A történet véres csúcspontja után visszavesz az izgalmakból, majd egy furcsa befejezéssel le is zárul. És minden marad úgy ahogy van.

14 hozzászólás
>!
ervinke73
Murakami Rjú: Nyakig a miszóban

Jó háromnegyedéig nem sok érzelmet váltott ki belőlem, nyugodtan aludtam. De a vége csattant.
Emlékszem, amikor még éretlen fejjel láttam Az érzékek birodalmát, nem csak a naturalista ábrázolás lepett meg, hanem az is, hogy ez egy japán film. Azt gondoltam, ők olyan kis szemérmesek. Hát nem!
Lehet, hogy minden sorozatgyilkost valami trauma ért kiskorában, nem tudhatom. De a mindenkori társadalom bizonyosan hibás abban, hogy néhányan a tagjai közül erre az útra tévednek. A japán társadalmat is sokféle ellentét feszítheti, fura egy nemzet lehet. De hát mindennek ára van.
Murakami könyve mindenesetre elgondolkodtató, s talán honfitársai is érzik, a bajok forrásai sok esetben éppen mi magunk vagyunk. A felszín alatt mindig ott a sötét mélység, a Fuji árnyékában a fizetett randevúra igyekvő gimnazista lányok. Nem lehet egyszerű ma japánnak lenni, nem lehet egyszerű ma embernek lenni.

>!
Alumni
Murakami Rjú: Nyakig a miszóban

Fantasztikus japán pszicho-thriller. Egy ültő helyben olvasós. Szimpatikus főhős, beteg agyú gyilkos kreatívan durva/durván kreatív tettekkel. Izgi.

>!
hopax
Murakami Rjú: Nyakig a miszóban

A háromnegyedétől már feleslegessé válik a halmozás, megszűnik a feszültség, thrillernek azon a ponton már nem megy el, sima gore-nak talán.

>!
XX73
Murakami Rjú: Nyakig a miszóban

Ez egy annyira beteg sztori, hogy harmadánál eltöprengtem, hogy vajon miért nem teszem le. És a válasz az volt, hogy az egzotikumért. Kíváncsi vagyok a japánok világára. Ha egy ilyen förtelmes mesét kapok, majd jól kimazsolázgatom belőle a lényeget. (Mint döglött macskából a nyüveket.)

>!
Black_Venus 
Murakami Rjú: Nyakig a miszóban

Lehet, hogy túl sokat vártam ettől a könyvtől? Kicsit csalódott vagyok, hogy mindenki annyira magasra értékelte, nekem meg nem tetszett igazán. Olyan se füle, se farka az egész sztori.

>!
thia
Murakami Rjú: Nyakig a miszóban

Imádom ezt a könyvet. Ami először megfogott az a borítója volt. A könyves boltban hamar kiszúrtam és az lett a sorsa, hogy hozzám került. Az egyik kedvenc könyvem..:)…Aki rászánja magát, hogy elolvassa az készüljön fel! (minden csillagot megér)

>!
Sansa I
Murakami Rjú: Nyakig a miszóban

Izgalmas volt, egyedül a végkifejletnél éreztem azt, hogy… hm… Nagyon nem erre a zárásra számítottam.

>!
vityu
Murakami Rjú: Nyakig a miszóban

Volt egy pillanat, amikor elhitette velem, hogy pazar könyv lesz, de csak leült a végére. Ja, a vége… inkább nem is mondok semmit róla. Van a fejemben pár alternatív vég a könyvhöz, amelyek jobbak lehettek volna.
Összességében egy jó könyv (bár furcsa, hogy a közepén tehető le nehezen, nem a végén… ), megéri elolvasni, főként azért, mert kapunk egy kis tényfeltárást a Japánt sújtó belső problémákról.

>!
zsálya
Murakami Rjú: Nyakig a miszóban

Lázban égtem, amikor elkezdtem olvasni, aztán elég gyorsan sápadásnak indultam. Sokkolt, megviselt, de amikor átküzdöttem magam a nehezén, kezdtem újra magamhoz térni. Igaz, hídon még azóta sem megyek át egyedül éjszaka.


Népszerű idézetek

>!
Panelmacska

A rosszindulat olyan negatív érzelmekből fakad, mint a magány, a szomorúság, a düh. Az ember lelkének ürességében születik, amelyet mintha késsel vájtak volna belé, abból az ürességből, amely az elveszített fontos dolgok helyén tátong.

106. oldal, 2. fejezet (Ulpius-ház, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: rosszindulat
1 hozzászólás
>!
Panelmacska

Az a fajta magányosság, amikor az ember kétségbeesetten küzd egy helyzet elfogadásáért, egészen más, mint amikor tudja, hogy csak el kell viselnie, és aztán vége.

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: magány
>!
Panelmacska

… az embernek az élethez szüksége van arra, hogy fontosnak érezze magát… Nem lenne könnyű tovább küzdeni, ha úgy gondolnánk, hogy senkinek sem vagyunk fontosak.

Im.: p. 138.

>!
Sansa I

Na persze attól, hogy egy nő sokat nevet, még nem biztos, hogy jókedvű is, főleg nem a szexiparban.

25. oldal

14 hozzászólás
>!
Sansa I

Hát igen, a szag fontos tényező, amikor el kell döntetnünk, hogy szeressünk vagy utáljunk valakit.

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szag
>!
Sansa I

A szülők, az iskola és a politika mind arra tanít, hogy kell élni a rabszolgák sivár és értelmetlen életét, de azt, hogy mi a normális, senki sem mondja meg.

79. oldal

>!
Sansa I

Egyébként sem élvezet egy zombival szexelni.

124. oldal

Kapcsolódó szócikkek: zombi
24 hozzászólás
>!
_Andrea_ 

Ha engem kérdeznek, szerintem Kabukicsóban sokféle nő van, de mind közül Maki fajtája a legközönségesebb. Kellemetlen a külseje, komplexusokkal küzd, és buta, mint a föld, s mivel a legrosszabbfajta nevelést kapta, még a saját tudatlanságának sincs tudatában. Szilárd meggyőződése, hogy jobb helyen kéne dolgoznia, és jobb sorsa érdemes, sőt azt is komolyan gondolja, hogy ha eddig nem vitte többre, azt kizárólag a mások áskálódásának köszönheti. Ezért mindenkire irigyen tekint, és mindenért azonnal másokat vádol. Olyan rosszul bántak vele egész életében, hogy a legnagyobb természetességgel teszi ő is ugyanezt másokkal, és szántszándékkal osztogatja jobbra-balra a sértéseket.

133-134. oldal

>!
Sansa I

A legrosszabb lehetőség mindig az, ami a színfalak mögött bontakozik ki, mindenki számára láthatatlanul és előrejelezhetetlenül, aztán egy szép napon bumm, valósággá válik. Mert amikor már ott van, nem lehet rajta változtatni. Ezt értettem meg apám halálából.

92. oldal

>!
Sansa I

A szomorú és silány lelkek szomorú és silány bútorok közt élnek.

127. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

M. J. Arlidge: Üsd, vágd
Jon Roberts – Evan Wright: Amerikai Desperado
A. J. Quinnell: A kék gyűrű
Martina Cole: A madám
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Jonathan Holt: Meggyalázva
Kristina Ohlsson: Lotus blues
Tomori Gábor: Szívcsakra
Helena Silence: Ezüsthíd
Dot Hutchison: Pillangók kertje