Világvége ​és a keményre főtt csodaország 373 csillagozás

Murakami Haruki: Világvége és a keményre főtt csodaország Murakami Haruki: Világvége és a keményre főtt csodaország Murakami Haruki: Világvége és a keményre főtt csodaország

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​talányos című regény cselekménye két szálon fut. Páratlan és páros fejezetei talán egymásról mit sem tudva és egymás elébe vágva fonódnak össze, hogy minden fordulat a meglepetés erejével hasson. A krimiszerű stílusban megírt, szenvtelen, ironikus hangvételű „keményre főtt csodaország" indul előnnyel. Matematikus-numerátor főhősének nincs neve, noha az író az ő ürügyén mondja a magáét, miközben a csodaország mélységeibe és bonyolult, megtévesztő kalandokba sodorja őt. A „Világvége" a lélek elszivárgásának lírai története, amely az önmagukba visszatérő belső erővonalak mentén kering jövő, lélek, emlékek és akarat nélküli emberek társaságában. Csodaország hősét sorsa kíméletlenül tereli a párhuzamos világ felé, és kalandjai végén be is lép az ismeretlenbe. De hogy mi vár rá, az sejtelem marad. A filozófiai, történelmi, biológiai, régészeti esszébetétekkel váltakozó kalandtörténet Murakamira jellemző módon bővelkedik irodalmi illusztrációkban, zenei utalásokban, rejtelmes világában… (tovább)

Eredeti cím: 世界の終りとハードボイルド・ワンダーランド

Eredeti megjelenés éve: 1985

>!
Geopen, Budapest, 2021
574 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639765405 · Fordította: Erdős György
>!
Geopen, Debrecen, 2019
574 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639765405 · Fordította: Erdős György
>!
Geopen, Budapest, 2016
574 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639765405 · Fordította: Erdős György

3 további kiadás


Enciklopédia 27


Kedvencelte 102

Most olvassa 55

Várólistára tette 228

Kívánságlistára tette 168

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Frank_Spielmann I>!
Murakami Haruki: Világvége és a keményre főtt csodaország

Hát igen, a nyitott mű. Bemész valahol, általában ahol beenged az író (van olyan is, aminek több bejárata van, pl. a Bevezetés a szépirodalomba ilyen), aztán a végén kijössz, sokmindent láttál és tapasztaltál, de az már rád van bízva, hogy ezzel mit kezdesz. Ez mégiscsak realistább, mint a realista regény, hiszen az élet (világ? vagy ilyesmi?) is pont ilyen. Na persze a szereplők (a regény/élet szereplői) is néha megmondják, mit gondolj, van, aki rád is erőszakolja, de attól mégis te alakítod az egészet. Ilyesmi ez a Murakami-remekmű is. Ami a cseles benne, hogy látszólag kerek történetet mesél (ami kettő történet, elvileg össze is van kapcsolva), kis sci-fi, kis Kafka, kaják, nők (persze itt sincsenek eget rengető szexjelenetek, sőt), kis kaland is van, meg hát feszültség is, amit egy ponyvától el is várunk. Ez nem ponyva, hanem szépirodalom. Posztmodern szépirodalom. A posztmodernek szerint (titkos társaság, Soros György pénzeli és a CEU-n tanultak, át tudnak változni Állítsukmegbrüsszelt-plakáttá is, ha veszélyben vannak), szóval a posztmodernek szerint nincs magasirodalom meg szórakoztató szemét, hanem azt mondják, hogy fene tudja. Van, aki Lakatos Leventét olvasva világosodik meg. (Mármint szerintük.) Mások meg Thomas Mannt olvasva is ugyanolyan sötét hülyék maradnak, mint amilyennek azokat gondolják, akik nem olvassák Thomas Mannt. Azért ebben van valami. A lektűr-ponyva-sémák azért jók, mert működnek, hatásuk van. Ezt a hatást aztán úgy használja az író, ahogy akarja (tudja). A szépirodalomban meg az a jó, hogy bármit csinálhat. Murakami, mint afféle Sorosbérenc posztmodern, a ponyvából meg a szépirodalomból összeszedi, ami szerinte jó, és így ír egy remekművet. Van itt mindenről szó: halál, tudat, tudattalan, őrült tudós, információháború (ez azért elég mellékes), árnyék, lélek, zene (harmonika és Bob Dylan), a női kövérség változatai (a jó kövérségtől a rossz kövérségig), meztelen 17 éves lányok (illetve csak egy), és persze sör meg whiskey. Nagy könyv, csak becsapósan könnyű olvasni. Ikerregény, kétszólamú fúga.

9 hozzászólás
Annamarie P>!
Murakami Haruki: Világvége és a keményre főtt csodaország

Ha új év, akkor aki ismer tudja, hogy Murakami Haruki következik. Ez volt a nyolcadik alkalom, hogy együtt vágtunk neki a reményteli jövőnek. A japán szerző történetei éppen olyan ködösek, mint az újonnan elénk tárulkozó jövő. De számomra nem csak ködösek, hanem telve vannak tisztasággal és egyszerűséggel. Hallom közben a kis gonoszkodó belső hangomat, aki azt motyogja nekem,
„- Hogyan merészeled egyszerűnek nevezni ezt a gazdagon burjánzó szöveget, fantáziát, és irodalmi-zenei háttérrel megalapozott alkotást?”
Belátom, hogy van benne némi ellentmondás, de mégis muszáj ezt az egyszerűséget is hangsúlyoznom, mert pont ez az, amibe olyan jó belemerítkezni mindig, de legfőképp január elsején.

A világvége és a keményre főtt csodaország két egymás mellett futó szálból komponált regény. Az egymást követő páros-páratlan fejezetek a történet előrehaladtával fokozzák az olvasóban az érzést, hogy a két szál össze fog kapcsolódni. Így elolvasás után én még inkább egy Möbiusz-szalagnak tartom a cselekményt, mely soha nem is vált el, csak a találkozásuk volt előlünk leplezve.
Mivel a páratlan fejezetek A keményre főtt csodaországban játszódnak, így óhatatlanul is azt a szálat tartjuk az események fővonalának, egyébként is cselekményében fordulatosabb, terjedelmében és kidolgozottságában is részletesebb.
„A keményre főtt csodaországban” mindenki névtelen, az esemény középpontjában egy harmincöt éves, matematikus numerátor áll, aki egy félig illegális feladattal van megbízva. A világra vonatkozó titkosított adatokat kell még egy magasabb szinten elbújtatnia, úgy nevezett keveréseket kell végrehajtania. A vele szemben álló erők a Rendszer és a szemiotikusok, meg valamiféle setétek. Ebben a világban a legfőbb érték az információ, azért harcol mindenki, s az ütközetben a tettlegességtől sem riadnak vissza a felek.
Közben a „Világvégén” sokkal csendesebben telnek a napok. A fallal körülvett városban furcsa, megmagyarázhatatlan törvények uralkodnak, ezeknek az okait nem is igazán tudjuk meg. A szereplők itt is név nélkül szerepelnek, jelenlétük sokkal éteribb, megfoghatatlan. Ezen oldalon is egy férfi a főszereplő, akiről leválasztották az árnyékát, és új helyzetével nem igazán tud megbékélni. Foglalkozása hasonlóan furcsa, mint csodaországi párjáé, koponyákból kell érintéssel adatokat kiolvasnia.
A két történet tele van szimbólummal, szabad kezet kapunk ezeknek az értelmezésében.
Murakami Haruki most sem szakít a rá jellemző mágikus-realisztikus ábrázolással. A két valóság összemosása ez alkalommal is mesterien sikerült neki. Amikor már épp képesek lennénk belekapaszkodni valami érthető vonalba, akkor odadob elénk egy sugárzó unikornis koponyát, vagy jelzőmorzsául szolgáló gemkapcsokkal hinti meg a földet. Közben, mint mindig, most is végig ott lüktet a zene, Bob Marleytól a Duran Duranon át, a Brandenburgi versenyig ezer árnyalatban.

Egyet értek @Olympia_Chavez moly M.C.Escher párhuzamával, nagyon találó.

9 hozzászólás
Honey_Fly P>!
Murakami Haruki: Világvége és a keményre főtt csodaország

Minden Murakami olvasás után megállapítom, hogy minket egymásnak teremtettek. Pillanatok alatt benne vagyok a történetben. Nem vagyok szereplője, csak ott megyek szépen egy lépéssel mögöttük. Figyelem őket. Nem bírálok, nem értékelem a cselekedeteiket. Egyszerűen ott vagyok, mint az árnyék. Az első pillanattól úgy is ragaszkodom hozzájuk, mint az árnyék az emberhez. Aztán ahogy egyre feljebb megy a nap úgy kerülök közelebb, hogy végül egybe is olvadjunk. spoiler Murakami ezen könyvében kevesebb a misztikum és több a logika. A racionalitástól azért most is elég messze áll. spoiler Mint minden könyve, ez is tudattágító. Számomra legalábbis mindig ad egy új perspektívát a dolgok vizsgálatához. Hiába hasonló az írásainak a szisztémája, mindegyikben lapul valami amitől egyedi lesz. Tényleg nem tudom megunni.

10 hozzászólás
Stone>!
Murakami Haruki: Világvége és a keményre főtt csodaország

Van ez a szerkezet bennünk. Agynak neveztük el. Ami elég érdekes elnevezés, mert én inkább diónak hívnám, ha már az ember a környezetéből ismert dolgokból veszi a neveket. Szóval ez az agy áll két félből. A két fél összeköttetése meg ki tudja milyen, szoros, laza, összekuszált, tökéletes. Ki tudja miért, más más funkciókat tölt be az ember tevékenységében a két félteke. Aztán vannak egyéb kiszögelések, melyek itt annyiban jelentéktelenek, hogy ez a könyv főként dualista. Mindenféle szinten beleszőtte a két tudati állapotot. Két történetben haladunk a semmi felé. A felszín és ami alatta van. De a felszínen sokat járunk alant és az alattiban sokat lélegzünk a felszínen. Aminek érthetetlennek és bonyolultnak kell lennie, sima és rendszerezett, teremtett, aminek rendszerezettnek és érthetőnek, az agyonkuszált és össze-vissza. Lebegő karakterek, nevek nincsenek, megfoghatatlan mindenki, csak egy adott pillanatban létezik, aztán már egy másik a következőben. Hiába tudunk meg a múltról információkat, nem teszik keménnyé és élővé a figurákat. De ez nem hiányossága a könyvnek, ez így pont jó, pont illik a képbe. Számomra sokkal inkább lélekboncasztal, mint információs társadalomban vájkáló. A szál ahol a két cég közti verseny van okozza hősünk bonyodalmait, mégis minden távolságot tart. A setétek is csak a képzeletünkben élnek, nem tudni, hogy vannak, vagy a gyermeki rettegés a sötétben alkotja meg őket. lényegében semmiről nem tudunk semmit és jól érezzük magunkat. Hülye állat az ember, egész életében kerget ideálokat, rohangál, kaparja a falat, szenved, vihog, küzd, feladja. Közben azt gondolja, hogy igen, fontos, ő nagyon fontos. Fityiszt az orrunkra. A véletlen, ami nem létezik csettint egyet és hopp, mint Alice, már összementünk, nézd, most hatalmasak lettünk. Ténylegesen beleszólhat-e az ember abba, ami a felszíne alatt létezik, megépítheti-e az önmaga tudatalattiját, értelme mennyi van. Álmodom dolgokat, amikről fogalmam sincs hogy ötlöttek fel bennem. Érdekes szerkezet a dió.
Igen, továbbra is szeretem ezt a japán írót, aki egész európaiul, meg amerikaiul ír, de azért mindig kilógatja a lólábát a japánságának.
(Van benne egy ordítói hiba, összekeverte az italokat, Az ITALOKAT! szörnyű)

3 hozzászólás
Chöpp P>!
Murakami Haruki: Világvége és a keményre főtt csodaország

KEDVENC
Amikor Muirakami Haruki könyveire gondolok, erre a regényre gondolok a legnagyobb szeretettel.

2 hozzászólás
sztinus>!
Murakami Haruki: Világvége és a keményre főtt csodaország

Tavaly az én Top5-ben volt az 1Q84..
Ezek után nagyon nehéz hasonló szenzációs és világrengető könyvet kapni ugyanattól. Bár most jut eszembe,valakinek sikerül.
Akkor talán Murakami bácsi nem tud többet adni nekem. Azt érzem kidolgozott egy receptet az íráshoz,és próbál ugyanazokkal játszani, ez már kiszámítható és unalmas. Legyen fiatal lány helyett inkább fiatal fiú a szerető,magányos férfi helyett családos nő a főhős,ne beszéljen annyit a pisiléséről.
Az információs háborúját fel nem foghatattam, kínaiul (japánul) volt, hülye vagyok a matekhoz.
Egy pozitívat kap bármikor: az irodalmi vonatkozások mindig jók, nyilván olvasott ember írta.

Enola87 P>!
Murakami Haruki: Világvége és a keményre főtt csodaország

„…olyan hülyén hangzik az egész, hogy még nem tudtam megemészteni.” (394. oldal)

Valahogy én is ezt érzem a történettel kapcsolatban.

1 hozzászólás
Olympia_Chavez P>!
Murakami Haruki: Világvége és a keményre főtt csodaország

A történet, amibe belekezdünk pont úgy néz ki a kezdet kezdetén, mint egy Escher litográfia*. Szürke, szögletes, de aprólékos és azonnal igénybe veszi, sőt megállás nélkül ingerli az olvasó fantáziáját. Majd a cselekmény előrehaladtával kicsit oldalra lépünk ettől a képtől, amitől az egész háromdimenziósra vált és már nem csak sejtjük, hanem látjuk a mélységeit, elveszünk benne, kapukon haladunk át és kíváncsian kutatjuk az elénk táruló útvonalakat.
A történet párhuzamosan, két szálon fut. Az egyik az elképzelt jövőben, tele izgalommal és kalanddal, a másik pedig egy tájleírásokban gazdag, steril és homályos, de ugyancsak fantáziavilágban. De miként kapcsolódik össze ez a két történet? Mi a közös bennük? Na ezt a poént nem lövöm le, arra várjon szépen mindenki a könyv kb. közepéig, onnan már egészen jól sejthető, ha nem egyenesen tudható a válasz a kérdésre.
Főhősünk a matematikusoknak egy különleges csoportjához tartozik. Gyakorlatilag egy élő program, aki az információért folyó harcban a Rendszer embereként, egy speciális eljárás révén kódol, adatot ment, dekódol. Majd épp ez a speciális szerepkör hozza meg számára élete nagy fordulatát. Élő ember, e világi hívságokkal, – mondom ezt annak ellenére, hogy az embereknek azt a kimért, hideg, minimalista ágát képviseli, akiknél az érzések csak kis mértékben, alig nyilvánulnak meg. Azt hiszem filmeken találkozni leggyakrabban ezzel a karakterrel, valahol a szociopata és a zseni szerepkör között félúton. Viszont az érzelemmentes attitűdöt kompenzálandó, imádni való ironikus humora, mely időről időre oldja és színezi ezt a fura térbeli képet.
Egészen a történet végéig nem tűnt fel, hogy nincsenek nevek az elbeszélésben. Emiatt persze azt gondolhatnánk, hogy idegen és hűvös, távolságtartó lesz a mű hangvétele, ami részben igaz is, de annál ez a történet sokkal mélyebb, mintsem ilyen apróságokat igényelhetnénk. No meg, nem is a karaktereken van itt a hangsúly, hanem a mondanivalón, a célon, ami felé tartunk. Ezen pedig aztán lehet jókat elmélkedni, hogy mi mit tennénk a főhős helyében, Jung bácsi pedig minden bizonnyal bajuszkáját simogatva mondana rólunk diagnózist.
Murakamit könnyű olvasni és nem olyan nehéz megérteni, ha az olvasó elfogadja azt, hogy nem kell mindenre magyarázatot találni, ha kilépünk a racionalitásból. Elgondolkodtat és bezár egy esős, fagyos, szürke és csupasz világba, hogy aztán kinyissa számunkra azt az ismeretlen és elfojtott világot, ami bennünk van.

*https://hu.wikipedia.org/wiki/Maurits_Cornelis_Escher

narziss>!
Murakami Haruki: Világvége és a keményre főtt csodaország

„Arra gondolok, hogy nem hagyhatom el a lelkemet. Néha elnehezül ugyan, időről időre elsötétül, máskor repked, mint madár a szelek szárnyán, és ellát az örökkévalóság határáig.”

Ha csak ez a két mondat lett volna, amit kaptam a regénytől…! Sosem olvastam még olyan megejtően szép leírásokat, mint a Világvége páros fejezeteiben.

Murakami könyve mindenekelőtt időt kíván. Lelassulni, elmerülni, ízlelgetni, gyönyörködni. Töprengeni a megfejthetetlenen; bolyongani tudatos és tudattalan egymásba mosódó határmezsgyéin. Rácsodálkozni… és újfent gyönyörködni.
Ha valami tisztában, mélyben vágysz megmártózni, a Világvége a Te könyved (is) lehet.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Goofry>!

Kinek ez, kinek az. Ettől érdekes a világ. Nem igaz?

33. oldal, Harmadik fejezet - A keményre főtt csodaország – Esőköpeny, Setétek, Átmosás

29 hozzászólás
vargarockzsolt>!

A halál, mint olyan, nekem nem félelmetes. Ahogy Shakespeare mondja, ha idén meghalunk, jövőre már nem kell.

63. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál · William Shakespeare
17 hozzászólás
Dormeck P>!

Van a világon olyan bánat is, amit nem lehet megsiratni. Az a fajta, amit senkinek se lehet elmondani, s ha mégis, akkor sem értik meg. Ez a szomorúság megváltoztathatatlan, csendben megüli a szívet, felhalmozódik, mint a hó szélcsendes éjszakákon.

3 hozzászólás
Futtetenne I>!

Tudod, milyen az, amikor sötét, hideg magányban azt szeretnéd, hogy megöleljenek, de nincsen senki?

297. oldal

7 hozzászólás
vargarockzsolt>!

A könyvtár sem olyan már, mint régen. Talán csak álmodtam, hogy egykor a kölcsönzőcédulát a könyv tasakjába rakosgatták. Gyermekkoromban szerettem nézni, ahogy a kölcsönzőjegyemen sorakoztak a bélyegzővel benyomott dátumok.

93. oldal

17 hozzászólás
vargarockzsolt>!

– Gyanítom, hogy beleszerettél a könyvtárosnőbe. Nem mintha faggatni akarnálak, de miért is ne kérdezhetném meg. Hiszen mindig ott van a közeledben. Lázálmodban is róla beszéltél. No nem szégyen az. A fiatalság már csak ilyen. Akárkibe képes beleszeretni.

217. oldal

60 hozzászólás
Goofry>!

– A könyvtár olyan békés hely. Ott a rengeteg könyv, az emberek egyszerűen csak jönnek és olvasnak. Előttük az információ, senki sem töri magát érte.
– Bárcsak én is könyvtáros lettem volna – sóhajtottam fel. Tényleg, annak kellett volna lennem.

422. oldal, Harmincötödik fejezet

9 hozzászólás
Sli P>!

– Hogyan halt meg?
– Leütötték a buszon egy vasvázával.
– De miért?
– Rászólt egy punkra, hogy ne használjon a buszban haj-sprayt, mire az agyoncsapta a vázával.

504. oldal, Harmincötödik fejezet (Geopen, 2011)

1 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Carlos Ruiz Zafón: A mennyország fogságában
Stephen King: A Setét Torony – A harcos
Ismail Kadare: Kettétört április
J. M. Coetzee: Michael K élete és kora
Ismail Kadare: Az Álmok Palotája
Mario Vargas Llosa: Halál az Andokban
Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never never – Soha, de soha 2.
Erin Morgenstern: Csillagtalan Tenger
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Wm. Paul Young: A viskó