Különös ​könyvtár 173 csillagozás

Murakami Haruki: Különös könyvtár

Egy magányos fiú, egy titokzatos szép lány és a megkínzott Birkaember szökésének története a világhírű Murakami Haruki lenyűgöző képzeletében létező, hátborzongatóan különös könyvtárból. Chip Kidd illusztrációival

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Geopen, Budapest, 2018
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155724664 · Fordította: Mayer Ingrid · Illusztrálta: Chip Kidd

Enciklopédia 1


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 51

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

csartak P>!
Murakami Haruki: Különös könyvtár

Egyértelmű, hogy ha valaki még nem olvasott Murakamit, ne ezzel a korai, zsenge művével kezdjen el ismerkedni vele.
Én már olvastam tőle több könyvet is, így nem volt idegen a szimbólumrendszere, az ismétlései, a különös képalkotásai (amiket nagyon szeretek) viszont ez a történet nem nyűgözött le. Talán azért, mert tényleg nincs valódi története, kevés az egész, saját magába beleveszik. Vagy beleveszik a nagy semmibe.
Valamiért mégis szeretik ezt a novellát, olvastam mennyiféle kiadása és illusztrálása van…Chip Kidd illusztrációi nekem nem tetszettetek, túl durvák, harsányak voltak, szerintem egy finomabb, esetleg sötétebb rajzvilág jobban illett volna hozzá.

2 hozzászólás
Chöpp >!
Murakami Haruki: Különös könyvtár

Nagyon klassz random olvasás volt. Bementem a könyvtárba 1-2 max. 3 könyvet választani. Mikor ez megtörtént, és konstatáltam, hogy még rengeteg időm van (több mint háromnegyed óra), gondoltam akkor megnézem a kedvenceimet. Nem sokáig nézelődtem, amikor rátaláltam erre a kis csodácskára. O.K., gondoltam, ez bele fog férni az időmbe. Kerestem egy csöndes zugot – könyvtárban ez igazán nem nehéz –, mégpedig a folyóiratolvasó egy kényelmes foteljét és abba otthonosan belecsúszva kezdtem el olvasni.
Legyen elég annyi, hogy mindenkinek szeretettel ajánlom ezt a regénykét a könyvtárban olvasni. Nem hosszú, bő félóra alatt abszolválható, és ezen a módon igazán roppant hangulatos! Emlékezetes olvasás volt. Eddig csak gyerek könyvekkel csináltam ilyet.

olvasóbarát>!
Murakami Haruki: Különös könyvtár

„Egy mély félhomályos pinceszobának képzeltem” – kezdődik a bolyongás a mélyben, a könyvtár alatti titkos labirintusban. A történet innen elszabadul és egy izgalmas, félelmetes fordulatot vesz. Több kötetét ismerem a szerzőnek, érdeklődéssel olvastam őket. Az embert fogságba ejtő tudás, a könyvek beépülése az olvasó tudatába érdekes felvetése a témának, kérdés, hogy a kevésbé gyakorlott könyvtárhasználót mennyire bizonytalanítja el.
A történet felidézte bennem ezt a könyvet, amely sokakra, rám is olyan nagy hatással volt.
A szerző pályakezdő írása, először 1982-ben jelent meg, később további három változatot is megalkotott, amelyek különböző illusztrátorok képeivel együtt jelentek meg.
Chip Kidd meghökkentő illusztrációi jól kiegészítik a szöveget.

Annamarie P>!
Murakami Haruki: Különös könyvtár

Murakami Haruki munkássága elválaszthatatlan a mágikus realizmus fogalmától. De nagyregényeiben valahogy simulékonyan olvad össze valóság és álom, a keleties misztikum a teljesen realisztikus mozzanatokkal. Ott hagy időt arra, hogy a legapróbb részleteket is megszemléljük, valósággal beszippantsuk a láthatatlan világot. A lábak mellett elsurranó macskák bevillantják azt a másik dimenziót, vagy akár egy női fül gyönyörűségének szemlélése is átkapcsolhat oda, ahol fizikailag ugyan nem vagyunk, de énünk egy része talán mégis ott található.
Ez az elbeszélés viszont olyan, mint egy cselekvési terv, egy felszórt vázlat. Egy skicc. Itt vannak például az ételek. Ezek az eddigi regényekben mindig jelentőséggel bírtak. Itt meg csupán fánkok vannak. Rapid üzemmódba kapcsoltunk. Az alig 120 oldalas könyvben rengeteg egész oldalas illusztráció található. A hagyományos írógéppel készült szövegek hangulatát idézi a betűtípus, és mindehhez dupla sorközt alkalmaz. Ezektől rendkívül szellős ránézésre a kötet.
Minden gyorsan és kidolgozatlanul zajlik. Csakis a cselekményen marad a hangsúly.

Aki ismeri már a szerző eddig megjelent köteteit, az valószínűleg csalódni fog ebben az egészen szokatlan, másfajta Murakamiban.
https://annamarie-irkal.blogspot.com/2020/01/murakami-h…

1 hozzászólás
Morpheus>!
Murakami Haruki: Különös könyvtár

Na most kérem szépen, mi volt ez? Egy kurtafarkú kismalac túr… Ja nem, birkaember van benne és a könyv a kurta. Igaz, a birkaember farka is. A rajzok meg nem tetszenek. A szöveg meg fura. Jó nagy betűk vannak benne, így a nyugdíjasok is el fogják olvasni, és hüledeznek rajta: Azért ez mégsem járja, bedrogozott, és ellopták a drága bőrcipőjét, aztán meg össze-vissza hazudott mindent az anyukájának!

2 hozzászólás
pat P>!
Murakami Haruki: Különös könyvtár

Különös, rendkívül különös.
Rendkívül különös elképzeléseik vannak a japánoknak a gyerekeknek való történetek mibenlétéről.
Különös ötletnek tartom, hogy ebből a nyúlfarknyi birkafarknyi novellából ilyen sokféle szövegváltozat, illusztráció, képeskönyv, ésatöbbi létezik.
Különösebben nem lepődtem meg persze, hogy remekül elszórakoztatott egy vonatúton: borzongat, elgondolkoztat, összezavar, finomakat esznek és birkákat látnak, eltévednek és kikeverednek, léteznek és nem-léteznek, a seregély se érti, mi történik, de ez senkit nem zavar.
Különösnek tartom azért, hogy a Szép Lány füléről nem történt említés.
Különös, hogy ezek után még bárki be mer menni egy könyvtárba.
Különös.
Különös szó ez a különös, nem?

1 hozzászólás
ViraMors P>!
Murakami Haruki: Különös könyvtár

A könyvtárban teljes volt a csend.

Már megszoktam, hogy Murakami – mint általában a japánok – európai szemmel nézve nem komplett, de bevallom: sok mindenre számítottam, de erre pont nem. Menet közben néha megrohant az érzés, hogy le akar beszélni a könyvtárba járásról, de ahhoz azért keményebb anyagra lenne szükség. A történet rövid is, fura is, van benne valami elfuserált álomszerű hangulat is, igazából nem esett jól. A képek meg határozottan nem tetszettek. Ráadásul a tördelés is kicsit problémás volt, engem nagyon zavart, hogy rendszeresen, az oldal alján félbeszakadó mondatba beékelődött két oldalnyi illusztráció.

3 hozzászólás
Rituga P>!
Murakami Haruki: Különös könyvtár

Nem szeretnék és nem is fogok a fanyalgók táborába beállni. Ez a nyúlfarknyi történet szerintem szenzációs. Igaz, aki még nem olvasott Haruki könyvet, lehetőleg ne ezzel kezdje. Mindent megkaptam zanzásított formában, amit Haruki írásaira jellemző. Nagyon tetszett, hogy ilyen rövid történetbe is ennyire bele tudta tenni sajátos stílusát, fanyar, kissé néhol nagyon szarkasztikus humorát. Egy pillanatra felvillant előttem, hogy olyan, mintha Vonnegut könyvét olvasnám itt-ott. Nekem kellemes meglepetést okozott.

6 hozzászólás
pável>!
Murakami Haruki: Különös könyvtár

Zavaros, néhol vicces mese – de a két szemével egyszerre két különböző szöveget olvasó könyvtároskisasszony, na az – bár első látásra ijesztő – menő. Lehet, ez a jövő? Reméljük, nem szükséges hozzá lobotómia.

Kkatja P>!
Murakami Haruki: Különös könyvtár

Különös kis rémtörténet, tipikusan Murakamis áttekintésekkel a másik oldalra, inkább nagyobb gyerekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek ajánlanám. Rövid, de az illusztrációk különösen jól illettek a történethez.


Népszerű idézetek

Dün P>!

Újholdkor úgy lopakodott elő az este, mint egy szem nélküli delfin.

(18)

jzsolti>!

A könyvtárban teljes volt a csend.
A könyvek ugyanis magukba szívnak minden létező hangot.

1. oldal, (Geopen, 2018)

vorosmacska >!

Az új bőrcipőknél mindig eltart egy darabig, míg az ember hozzászokik a saját lépéseinek zajához.

(1)

Lyalygat>!

– Birkaember! – szólítottam meg. – Miért kell kiszürcsölni az agyvelőmet?
– Hát tudod, a tudással telt agyvelő igen finom. Hogy is mondjam, olyan krémes, itt-ott ropogós darabkákkal…

10. fejezet

vorosmacska >!

Úgy általánosságban nem nagyon értek az idősekhez.

(6)

vorosmacska >!

Vajon miért van az, hogy én folyton szögegyenesen ellentétes dolgokat mondok vagy csinálok, mint amit gondolok?

(6)

K>!

– A világ megy tovább a maga útján, mintha mi sem történt volna – közölte. – Mindenki foglalkozik a maga dolgával, és éli a saját életét, amíg tart.

(18)

4 hozzászólás
vorosmacska >!

– Ki vagy te egyáltalán – kérdeztem.
Én én vagyok, csak ennyi – mondta.

(14)


Hasonló könyvek címkék alapján

Narine Abgarjan: Égből hullott három alma
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Lázár Ervin: Csillagmajor
Bánki Éva: Magyar Dekameron
Nádas Péter: Talált cetli
Marek Vadas: A gyógyító
Darvasi László: Vándorló sírok
Kazuo Ishiguro: Noktürnök
Barkóczi András (szerk.): Test és tükör
Komor Zoltán: Néhány reggel, néhány éj és minden tárgy magánya