Hallgasd ​a szél dalát! / Flipper, 1973 (Patkány 1-2.) 104 csillagozás

Murakami Haruki: Hallgasd a szél dalát! / Flipper, 1973

A ​két kisregény elbeszélője 1978 áprilisában egy derűs nap délutánján épp baseballmeccset nézett a tokiói Dzsingú stadionban, amikor a pillanat hatása alatt megérett benne az elhatározás, hogy regényíró lesz. Így is lett, eljött az ideje, hogy elmesélje egy régi nyár végének történetét. Saját történetét a 21 éves, nevesincs egyetemista fiúról, Patkány nevű barátjáról, akivel J bárjában nyugati jazz zenére nyakalták a sört. Meg a japán diákmozgalmakról, a kapcsolatok közötti botladozásokról, veszteségekről, sérelmekről. És lányokról. Arról, aki lemondott az életről, vagy arról, aki nem csak azért különleges, mert hiányzik egy ujja, hanem mert ha egyedül van, különféle emberek szólongatják. Aztán szexről, de főleg szexuális merengésekről. És szenvedélyekről, a flippermániáról meg az újrajátszás lehetőségéről.
Murakami két kisregénye már magában rejt mindent, ami a kiforrott művekre jellemző. Ebből a két írásból bomlik ki majd a Birkakergető nagy kaland, amely a szerző számára… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Geopen 20

>!
Geopen, Budapest, 2016
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155331541 · Fordította: Mayer Ingrid
>!
Geopen, Budapest, 2016
240 oldal · ISBN: 9786155331824 · Fordította: Mayer Ingrid

Enciklopédia 17


Kedvencelte 6

Most olvassa 7

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Kkatja P>!
Murakami Haruki: Hallgasd a szél dalát! / Flipper, 1973

Murakamis, de itt még nincs meg benne az a lendület és mesélőképesség, ami a későbbi regényeit jellemzi. Melankolikus, kissé keserédes történések ezek, melyeknek nincs különösebb mondanivalójuk, igazi céljuk vagy olyasfajta vágyuk, hogy tanítsanak, meséljenek vagy meghökkentsenek… csak úgy vannak és azt az érzést keltették fel bennem, mint amikor ellazulva, egy tavon, gumimatracon heverve csak lebegek a víz felszínén, mindenféle érzés vagy elvárás nélkül meditálva az élet folyásán.
A bevezetőben jól megírja Murakami, hogyan is születtek ezek az első írásai, először japánul, majd angolul kezd el írni, amit aztán újra átültetve japánra találja meg a maga egyedi hangját.

>!
Geopen, Budapest, 2016
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155331541 · Fordította: Mayer Ingrid
Morpheus>!
Murakami Haruki: Hallgasd a szél dalát! / Flipper, 1973

Első pillanatban Murakami limonádénak látszik, de ahogy olvassuk, ez a limonádé egyre inkább megkeseredik a szánkban, és nem azért, mert nincsenek jól megírva a történetek, hanem azért, mert a szereplők szinte teljesen üresek legbelül. Ki-be járkálnak egymás életébe valódi érzelmek, szeretet nélkül, nem együtt vannak, csak egymás mellett, mert ha úgyis el kell válni, akkor minek érezni, így legalább nem kell utána szenvedni. Nincsenek valódi célok, sem a társadalmi kötelezettség szerint eljárók, sem az azokat lerázók nem jutnak igazán sehová, mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki sikeres öngyilkosságot követett el (vagy ő maga sodródik arra). Nem mutat kiutat, az élet szele csak fújja az embereket, mint az őszi faleveleket.
Ezért aztán aki valamennyire depressziós, annak nagyon nem ajánlom olvasásra. :)

ViraMors P>!
Murakami Haruki: Hallgasd a szél dalát! / Flipper, 1973

Hallgasd a szél dalát!
”Csendben néztem a sírt, és hallgattam a víz felett fújó szelet. Az érzést, ami akkor úrrá lett rajtam, képtelen vagyok szavakba önteni. Sőt, nem is érzés volt. Inkább mintha valami beburkolt volna. Szóval a kabócák, békák, a pókok és a szél, mind eggyé válnak és úgy úsznak az űrben.

Érezhetően korai kisregény. Kellemes, merengős, de időnként döcögős. Nem látok különösebb célt, csak a hangulatot érzem. A két fiatalt, a nyarat, a töprengést az életükről, J bárját, a sört, a szakét – amit sosem ittak, de J, a kínai pultos mindig elrendezgette az üvegeket – az elkerülhetetlenül közeledő nyár végét. Jó volt, de valahogy valami hiányzott belőle.
3,25/5

Flipper, 1973
Ez a regény a flipperről szól.

Inkább kisregény.

Van abban egy adag irónia, hogy alig egy héttel azután ültem neki ennek a kisregénynek, hogy @Sárkánybaby-vel elmentünk a Flippermúzeumba. Egyébként is szeretek flipperezni, de a játéktermi változat mindeddig kimaradt az életemből. Az már csak hab a tortán, hogy a flipper, ami körül a kisregény története bonyolódik, egy háromkaros Spaceship tematikájú gép, az én kedvenc PC-s flipperem meg egy háromkaros Marskutatós. Szóval ez a történet nagyon sok tekintetben nekem szólt.
Ez a történet nagyon japán. Ugyanazt a két fiatalt követjüket, akiket az előző kisregényben, de ezúttal külön utakon járnak, egymástól teljesen függetlenül. Tulajdonképpen két eltérő történetet kapunk, amik mégis nagyon hasonlóak, elvégre mindketten valakit, valamit keresnek, ami betölthet egy bizonyos űrt az életükben, hogy aztán egészen másképp találják meg, mint ahogy várnánk. Ez egy töprengő történet, elég kesernyés befejezéssel, aminek nem tudok őszintén örülni, mégsem tudok elégedetlen lenni. Nos, igen… mint mondtam: nagyon japán…
4,5/5

Bélabá>!
Murakami Haruki: Hallgasd a szél dalát! / Flipper, 1973

Most, mikor befejeztem a könyvet, ürességet érzek. Véget ért egy hosszúnak tűnő maraton, elolvastam az összes Murakami Haruki könyvet, ami magyarul megjelent. Furcsa némileg, hogy az első kisregényei értek el hazánkba legkésőbb. Ez a két kisregény is jól szórakoztatott, néha még el is mosolyodtam, de azt azért be kell látni van jobb regénye ennél. A Hallgasd a szél dalátvégig tetszett, a Flipper,1973-ban éreztem egy apró holtpontot, de a vége mindent vitt, és az elejével sem volt különösebb gondom. A kezdeti útkeresés érződik benne, de így utólag visszagondolva a teljes életműre a későbbi könyvei sem sokkal eseménydúsabbak. Itt még talán hiányzott az a mixelési készség, ami például a Norvég erdőben vagy a Világvégében megvolt, de ez természetes. 4,5 csillagot adok (4,4). Örülök, hogy olvashattam egy kölcsönzés jóvoltából.

2 hozzászólás
Chöpp >!
Murakami Haruki: Hallgasd a szél dalát! / Flipper, 1973

Hú, azannya! A Flipper, 1973 sokkal jobban tetszett, mint reméltem!
A Hallgasd a szél szavát nekem annyira hasonlított a Kurblimadárra, hogy valószínűleg a későbbiekben teljesen össze is fog mosódni bennem.

Vackor6 P>!
Murakami Haruki: Hallgasd a szél dalát! / Flipper, 1973

A legelső írásai, melyek még elég nyersek és darabosak a mostaniakhoz mérten, de élvezet belemerülni… és számomra sokkal inkább „Murakamisak”, mint a Birkakergető. Pedig arra mondta, hogy az a mű jelenti az írói pályafutása kezdetét. Szerintem pedig épp a szél dala az…

Szentinel>!
Murakami Haruki: Hallgasd a szél dalát! / Flipper, 1973

Két korai kisregény, mely csak nyomokban emlékeztet Murakami Haruki stílusára. Mivel ezek a korai művei, ezért csak egy dolgot szerettem volna elvárni tőle: legyen olyan a hangulata, mintha ülnék a város szélén, közben pedig a hajamat fújja a szél. Ez összejött, több kevesebb sikerrel.

Ha mindenképpen meg kéne állapítanom, miről szólt számomra a kötet két története, akkor a magányt emelném ki. Mindkét főszereplő (a névtelen narrátor és Patkány) maguknak való, magányos figurák, kiknek alkalmanként lép be valaki az életükbe, de gyorsan el is tűnik. Nincs állandóság, folytonos mozgás van, de a magány örök. Murakami Haruki pedig remekül kapta el azt a melankolikus hangulatot, amit imádok az ehhez hasonló munkákban. Ha egy szépirodalmi regényben nincs meg ez az érzés, akkor ritkán szokott tetszeni. Amit viszont mosolyogva figyeltem meg, az az, hogy Murakami Haruki már ekkor, karrierje legelején is szeretett popkulturális utalásokat ellőni. A két kisregényben elképesztően sok szó esik írókról, zenészekről és klasszikus filmekről. Mindezt úgy, hogy főszereplőink isznak, cigiznek, filozofálnak a semmiről, beülnek ide-oda, alkalmanként pedig nőkkel beszélgetnek. Látszólag se füle, se farka elbeszélések, de azért felismerhető közöttük egy központi szál, ami összeköti őket. Persze ami még a történeteknél is többet ér, az maga Murakami Haruki előszava.Nagyon tanulságos, és a szemfüles olvasók könnyen kiszúrhatnak párhuzamokat az író magánélete és a regényei története között.

Nem a legjobb munkái, de mivel ezek voltak az elsők, ezért elnézőnek kell lennem. Ahhoz képest ugyanis jól megírt, gyorsan olvasható munkákról van szó, melankolikus hangulattal és zenei utalások tömkelegével. Annak is nyugodtan a kezébe adható, aki még nem olvasott semmit a mestertől, de talán azok fogják a legjobban értékelni, akik elődleges nem történetet vagy cselekményt keresnek egy regényben, hanem inkább hangulatot. Na, abban elég erős mindkét kisregény.

Ajánlott zene: https://www.youtube.com/watch…

vorosmacska>!
Murakami Haruki: Hallgasd a szél dalát! / Flipper, 1973

Ciki, ha az író leggyengébbnek tartott műve is tetszik? Amit maga a szerző is csak egyszerűen konyhaasztalregényeknek nevez?
Nem is csak arról van szó, hogy tetszik. Minden szavát át akartam érezni, nem akartam lemaradni egyről sem: amit a villamoson olvastam, otthon újra elővettem. Csak nyugi időszakban nyúltam a könyvhöz, vagy amikor kifejezetten koncentrált állapotban voltam.

Murakami két legelső kisregényéről van szó, és egy remek bevezetőről, amiben elmeséli, hogyan határozta el 29 évesen, hogy író lesz, és mi segítette, hogy ez meg is valósuljon.
A Hallgasd a szél dalát! könnyű történetek, sörözések, párbeszédek, hangulatok laza halmaza, amiben felbukkan egy halvány szerelem is, majd ahogy jött, el is tűnik.
A Flipper, 1973 már egy kissé tudatosabban megírt mű, ahol párhuzamosan fut két történet: egy flipper-szenvedély kialakulásáról és csodálatos lezárásáról, spoiler és egy önmagát elveszítő barátról, akit a szerelem sem tud itt tartani.

És ahogy olvasom a történeteit, úgy érzem, mintha a bensőmben vájkálna: visszahoz régi, akár elfeledett érzéseket, hangulatokat, közben emlékeztet az emberi törékenységre, esendőségre és múlandóságra. Finom, szinte költői hasonlataival (amit időnként csak egy hajszál választ el attól, hogy érzelgősség legyen belőle, de Murakami nagyon jól érzi, hol van az a bizonyos határ) megmozgatja a lelkemet, és magába szippantanak mondatai.

Azt hiszem, kijelenthetem, hogy személyemben egy újabb Murakami-fan született. Igyekszem eddig nem olvasott könyveit szépen beosztani, és nem egyszerre behabzsolni őket, mert a végén még elcsapom a hasam.

marcipáncica P>!
Murakami Haruki: Hallgasd a szél dalát! / Flipper, 1973

Ez a két kisregény igazán csak a maximalista Murakami rajongóknak nyújthat elégedettséget, meg van ez is, a mester első műve, ki lehet tenni a polcra, menjünk tovább. Persze nem rosszak ezek a (annyira nem) fiatalkori zsengék – közel sem annyira, mint amennyire Murakami maga mondja azt a felvezetőben –, de nem is igazán jók, a teljes életműhöz inkább csak kis ínyencségként járulnak hozzá. A két történetben felbukkan minden, ami egy amúgy jó Murakami íráshoz kellene, a későbbi könyveiből ismerős alakok, helyszínek és témák prototípusai itt vannak, de azért látszik, hogy az összedobált elemekből a kezdetekben még ő maga sem tudott igazán jót alkotni.
A Hallgasd a szél dalát! annak ellenére, hogy egy nagyon kezdetleges, kiforratlan, kaotikus zagyvaság, nekem sokkal jobban tetszett a két írás közül, lehet tényleg jót tett neki az előszóban említett többszöri oda-vissza fordítás/írás, mert nagyon jó ritmusa és atmoszférája lett a történetnek.
A Flipper, 1973 már sokkal koherensebb cselekményt kapott, bár a két szereplő, az idő és a helyszínek között úgy pattogott a történet, mint egy valód flipper golyó – engem sokáig meg is tévesztett, azt hittem valódi játékgépekről itt nem is lesz szó, pedig a kisregény utolsó 20-30 oldalát kitevő címadó történetszál meglepő kis csemege volt.
Ha másra nem is, arra tökéletes ez a könyv, hogy megmutassa honnan indult Murakami, mikből építette fel a világát későbbiekben. A 3.5 csillagból fél csillag az előszónak, illetve magának a személynek szól.

Attila_Saw>!
Murakami Haruki: Hallgasd a szél dalát! / Flipper, 1973

Utólag olvasva az értékeléseket, tudom, hogy Murakaminak nem ezzel a könyvével kellett volna kezdenem. Ha nem lennének sikeresebb és ajnározottabb regényei, szerintem nem is adnék Neki több esélyt e könyv elolvasása alapján.
Ugyanis ennél a könyvnél kerekperec kijelenthetem, hogy nem igazán szól semmiről sem. A két elbeszélést tartalmazó könyv közül a „Hallgasd a szél dalát” rendelkezett leginkább a „se füle se farka” gondolatmenettel, ugyanakkor mégis ez kötött le jobban a „Flipper1973”-mal ellentétben. Az ok, amiért mégsem kapott két és fél csillagnál kevesebbet, hogy olvasás közben egy oldalt nem unatkoztam, pedig nem mondhatnám, hogy maga az írásstílus az Írónak e könyvénél már bravúros lett volna, bár közben mégsem találtam semmi kivetnivalót a fogalmazásában.
Remélem sokkal jobban fogom értékelni a legközelebbi könyvét, amit majd olvasni fogok.


Népszerű idézetek

Chöpp >!

Néha arra gondolok, milyen jó lenne úgy élni, hogy senkit sem zavarok vele.

71. oldal

Kkatja P>!

    „Akinek sötét a lelke, sötétek az álmai is. Akinek még sötétebb a lelke, az már nem is álmodik.” A nagyanyám mondta ezt mindig.
    Aznap este, amikor a nagyanyám meghalt, legelső dolgom volt, hogy kinyújtottam felé a kezem és lecsuktam a szemét. Abban a pillanatban, hogy lezártam a szemeit, a hetvenkilenc éven át látott álmai csendben eltűntek, mint az aszfaltra esett nyári zivatar, és nem maradt belőlük semmi.

20. oldal, Hallgasd a szél dalát!

Kapcsolódó szócikkek: álom · lélek
Kkatja P>!

Számomra az írás szörnyű nagy kínszenvedés. Van, hogy eltelik egy hónap és én egy sort sem tudok leírni, vagy három nap, három éjjel írok megszakítás nélkül, de az egész vakvágányon halad.
    Ennek ellenére az írás élvezetes feladat. Mert az élet nehézségéhez képest túlságosan is könnyű neki értelmet adni.
    Tizenéves koromban, amikor erre rájöttem, úgy meglepődtem, hogy egy hétig meg sem tudtam szólalni. Elég csak egy kicsit is odafigyelnem, és a világ úgy táncol, ahogy én akarom, minden értéket megváltoztathatok, az idő más irányba folyhat tovább… Ez volt az érzésem.

20. oldal Hallgasd a szél dalát!

Kapcsolódó szócikkek: értelem · írás
Chöpp >!

Nagyon utálatos dolog hazudni. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a hazugság és a hallgatás a két leghatalmasabb bűn, ami a mai emberi társadalmat uralja. Tényleg rengetegszer hazudunk és gyakran hallgatunk.

95-96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bűn · hallgatás · hazugság
Chöpp >!

Akinek van valamije, fél, hogy elveszti egyszer, akinek meg nincs, aggódik, hogy soha nem is lesz. Mind egyformák. Ezért aki hamarabb jön rá erre, igyekeznie kell, hogy legalább egy kicsit megerősödjön. Elég, ha csak úgy csinál. Nem igaz? Erős embert sehol sem találsz. Csak olyat, aki úgy tud tenni, mintha az lenne.

89. oldal

Keikorca>!

– Miért olvasol folyton könyveket?
A makréla utolsó falatját lecsúsztattam egy kis sörrel, összeraktam a tányérokat, kézbe vettem a félrerakott Érzelmek iskoláját, amit épp olvastam, és végigpörgettem a lapjait.
– Mert Flaubert már halott.
– Élő írók könyveit nem olvasod?
– Az élő író semmit sem ér.
– Miért?
– Azt hiszem, egy halottnak majdnem mindent meg tudok bocsátani.

27. oldal

Keikorca>!

A gimi vége felé elhatároztam, hogy csak a felét fogom a számra venni annak, ami a lelkemet nyomja. Az okot már elfelejtettem, de ezt az elhatározásomat néhány éven keresztül meg is valósítottam. Aztán egy nap rájöttem, hogy olyan ember lett belőlem, aki csak a felét tudja elmondani annak, amit gondol.

84. oldal

Kkatja P>!

Derek Heartfieldtől tanultam a legtöbbet az írás terén. Szinte mindent, mondhatnám inkább. Sajnos Heartfield maga, minden értelemben véve, terméketlen író volt. Elég beleolvasni. A nyelve akadozik, a történet nyegle, a téma gyerekes. De attól még egyike volt azon kevés rendkívüli íróknak, akik harcolni tudtak, tollal a kezükben. Még ha Hemingway vagy Fitzgerald, vagy más írók mellé sorakoztatjuk is az ő generációjából, Heartfield harciassága semmiképpen nem marad alul – szerintem legalábbis. Csak sajnálatos módon Heartfieldnek az utolsó pillanatig sem sikerült pontosan megállapítania, kivel is harcol. Végtére is a terméketlenség ezt jelenti.
     Nyolc évig és két hónapig folytatta ezt a terméketlen küzdelmét, majd meghalt. 1938 júniusának egy derűs vasárnap reggelén, jobbjában Hitler arcképével, baljában egy nyitott esernyővel leugrott az Empire State Building tetejéről. Életével egyetemben halála sem keltett különösebb visszhangot.

18. oldal Hallgasd a szél dalát!


A sorozat következő kötete

Patkány sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt
Anne Rice: Interjú a vámpírral
Elif Shafak: Becsület
Yann Martel: Pi élete
Arto Paasilinna: A nyúl éve
Paul Auster: New York trilógia
Czinki Ferenc: A pozsonyi metró
Donna Tartt: A titkos történet
J. L. Armentrout: Oblivion – Feledés 2.
Colleen Hoover: Losing Hope – Reményvesztett