Mund Katalin (szerk.)

Galaktika ​348 XL 3 csillagozás

Mund Katalin (szerk.): Galaktika 348 XL

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

A művek szerzői: Fedina Lídia, Dave Hutchinson, Bojtor Iván, Sergio Gaut vel Hartman, R. J. Hendon, M. P. Shiel, Ethel Watts Mumford, Lloyd Biggle Jr.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika XL

>!
Metropolis Media, Budapest, 2019
202 oldal · puhatáblás · Fordította: Kotun Viktor, Szente Mihály, Kállai Anna, Fedina Lídia, Oszlánszky Zsolt · Illusztrálta: Podmaniczky Ferenc

Enciklopédia 1

Helyszínek népszerűség szerint

Föld


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
fekiyeti79 P
Mund Katalin (szerk.): Galaktika 348 XL

     Lloyd Biggle, Jr.: A sosemvolt király (első rész)
A Bolygóközi Kapcsolatok Irodája beépített ügynököket telepít a lakott planétákra, akik figyelik és dokumentálják az ott élők társadalmát. Jelentéseik alapján a BKI, finom ráhatásokkal próbálja a demokrácia felé terelni a világok lakóit. Jedd Lefarn is egy ilyen ügynök, aki a Nylyant bolygón teljesít szolgálatot, azonban úgy alakul, hogy akaratán kívül belekeveredik egy helyi csetepatéba és sorsfordító események részévé válik…
Érdekes történet, kíváncsian várom a folytatást!

     Fedina Lídia: Iszonyat
Lídia munkáival nagyon hullámzó a viszonyom, amolyan „egyszer fent, egyszer lent”. Ez a novellája kifejezetten tetszett! Aránylag rövid, de annál hatásosabb. Remek példája az „emberi hülyeségnek”, melynek része a genetikailag belénk kódolt félelem az ismeretlennel, a változásokkal szemben.

     Dave Hutchinson: Csetepaté
Valamiféle világháború után járunk, a főszereplő a múltja elől menekülve eljut egy tanyára, ahol egy nő és egy gyermek tartózkodik. A ház körüli erdőben rejtőző különös teremtmény nem engedi elmenni őket, emberünk pedig úgy határoz, megküzd a lénnyel.
Kicsit zavaros volt, de amíg tartott, lekötött.

     Bojtor Iván: A dobos
Szeretem a Lovecrafti hatású történeteket. Iván elbeszélése is hasonló szellemben íród(hat)ott, de egy kicsit keszekuszának éreztem. A sztori maga egész jó, azonban a mesélő félbehagyott mondatai roppantul idegesítettek, mert…
Viszont kellemes csavarral zárul a novella, megér egy újraolvasást, hátha valami felett elsiklottam.

     Sergio Gaut vel Hartman: Védekező helyzetben
Passz… Valami téridő-manipulálós kísérletről szól, ha jól értelmeztem, de nekem magas.

     Képregény a Galaktikában
Fedina Lídia elbeszélése alapján
Pay Duin kalandjai
Pay olyan fickó, akivel mindig történik valami, miközben bebarangolja a lakott világegyetemet. Vidám, olykor elgondolkoztató kalandjai laza történetfüzért alkotnak, így a készülő könyv kissé rendhagyó, egyaránt tekinthető fejezetekre osztott regénynek és novelláskötetnek.
Ennek része a Mimikri, amely a képregény alapjául szolgált. Ez a pár oldalas szösszenet nem igazán nyerte el a tetszésemet; vicces is lehetett volna, de nem lett, habár a lényeget sikerült átadnia. A könyvre ennek ellenére kíváncsi vagyok.

     R. J. Hendon: Túlvilági részvénytársaság
A Real Heaven nevű társaság kifejleszt egy technológiát, amivel a halál pillanatában lementik az emberi tudatot, így az tovább él afféle mesterséges intelligenciaként, ezzel biztosítva az „öröklétet”; tudósok fejezhetik be megkezdett kísérleteiket, az írók/költők tovább onthatják magukból történeteiket, meg ilyenek.
De mi van akkor, ha egy gyilkosságért halálra ítélt ember akar élni a lehetőséggel?
(Nagyjából, spoilermentesen, zanzásítva)
Abszolút a kiadvány legjobb novellája!

     Ethel Watts Mumford: Amikor megfordult az idő
A címe mindent elmond. Érdekes volt, de semmi extra.

         XL

     M. P. Shiel: A bíbor felhő (befejező rész)
Lásd itt: https://moly.hu/karcok/1262639

>!
Razor SMP
Mund Katalin (szerk.): Galaktika 348 XL

Lloyd Biggle, Jr.: A sosemvolt király (első rész): A Bolygóközi Kapcsolatok Irodájának beépített ügynökeként Jedd Lefarn feladata a megfigyelés és az adatgyűjtés, ami alapján aztán a BKI a demokrácia felé tudja terelgetni az adott bolygó lakosságát. A probléma ott kezdődik, hogy a megfigyelt bolygón már kialakult a demokrácia, bár igen érdekes formában, ráadásul Jeff váratlanul első tisztként/miniszterként találja magát. Eddig érdekes a sztori, érdekel a folytatása.
Fedina Lídia: Iszonyat: A rövid terjedelem miatt nehéz erről spoilerek nélkül beszélni, röviden az emelkedő vízszint miatti világvége kombinálva az emberi bizalmatlansággal és hülyeséggel. Jó novella volt.
Dave Hutchinson: Csetepaté: Eh, ez nekem kissé zavaros volt. Valami nagy világégés után vagyunk, a főszereplő eljut egy tanyára, ahol csak egy nő és egy gyerek tartózkodik, a tanya körüli erdőben pedig egy manó ólálkodik, aki miatt nem tudnak továbbállni. Fura, na.
Bojtor Iván: A dobos: A történet középpontjában egy misztikus dobos, ill. a róla szóló történet áll. Alapvetően nem volt rossz, a befejezés is tetszett, csak ez a történet a történetben narráció túl volt picit tolva.
Sergio Gaut vel Hartman: Védekező helyzetben: Nem'tom, ez nekem magas volt.
Képregény: Mimikri: Erotikusan túlfűtött, csattanóra kihegyezett képregény. Hát nem volt egy nagy eresztés.
R. J. Hendon: Túlvilági részvénytársaság: Na, ez frankó volt! Egy társaság képessé vált a halál pillanatában lementeni az ügyfeleik tudatát és azt egy virtuális világba átültetni, meghosszabbítva így a páciens életét. A probléma abból adódik, hogy az egyik ügyfelüket gyilkosság vádja miatt halálra akarják ítélni, aki ezzel a módszerrel így kvázi semmilyen büntetést nem kapna. Elgondolkodtató történet volt, ráadásul a befejezése is jól sikerült a csattanóval.
Ethel Watts Mumford: Amikor megfordult az idő: A retro sajnos ezúttal nem egy nagy eresztés. Van egy ember, aki szerint nála megfordult az idő, és lényegében ezt meséli el. spoiler
M. P. Shiel: A bíbor felhő (befejező rész): Sajnos azt kell mondanom, hogy a történet első fele sokkal érdekesebb volt. A második fél első fele – a harmadik negyed – lényegében azzal telt el, hogy a főszereplő vagy random városokat gyújt fel, vagy egy templomot épít. Utána aztán volt egy kis változás a sztoriban – spoiler –, de magára a történetre ez nem igazán volt kihatással.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
ViraMors P

Mert mi van akkor, ha mégis a tengerészeknek van igaza, akik a hajójukat is élőlénynek tekintik? Mi van akkor, ha a Föld – az emberiség hajója – is élőlény, saját akarattal és sorssal?

M. P. Shiel: A bíbor felhő (befejező rész)

Kapcsolódó szócikkek: Föld
>!
ViraMors P

Egyre többször érzem úgy, hogy a Föld olyan, akár egy sötét titkokat és terveket dédelgető asszony, akit minél jobban megismerek, annál inkább rá kell jöjjek, hogy cseppet sem ismerem.

M. P. Shiel: A bíbor felhő (befejező rész)

Kapcsolódó szócikkek: Föld

Hasonló könyvek címkék alapján

Mund Katalin (szerk.): Galaktika 352 XL