Mund Katalin (szerk.)

Galaktika ​347. 6 csillagozás

Mund Katalin (szerk.): Galaktika 347.

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

A művek szerzői: Gregory Benford, Szente Mihály, Carlos Federici, Boldog Daniella, William Ledbetter, Toochee, Vagyim Panov, M. P. Shiel

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika

>!
Metropolis Media, Budapest, 2019
112 oldal · puhatáblás · Fordította: Kotun Viktor, Sarkadi Zsuzsanna, Fedina László, Fedina Lídia, Földeák Iván, Szente Mihály · Illusztrálta: Matheika Gábor

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

WerWolf>!
Mund Katalin (szerk.): Galaktika 347.

Gregory Benford: Megváltó
Egy „űrkalóz”, a modern technikának köszönhetően utoléri az évtizedekkel korábban elindult űrhajót, hogy az ott fellelhető „kincseket” elrabolja.
Szeretem azokat a történeteket, melyek arra utalnak, hogy felesleges elindulni egy másik csillag felé, hiszen ha a technika tovább fejlődik, akkor eléri azt a szintet, amikor az űrhajók már sokkal nagyobb sebességekre képesek, és könnyedén utolérhetik a pl. 100 évvel korábban indult elődeiket. Ráadásul ebben a novellában a háttér is nagyon szépen ki lett dolgozva. Érdemes elolvasni :)
4.5/5

Szente Mihály: Robotokkal soha
Újra egy kis ízelítőt kaphatunk a robotika három törvényének áthágásáról, amikor az emberélet nem számít semmit, csakis a hatalom és az anyagiak. Soha ne bízz meg a robotokba :)
4/5

Carlos Federici: Közlekedési baleset
Egy érdekes „teremtéstörténetnek” lehetünk az olvasói, ami egy számunkra furcsa világban játszódik mindaddig még a végére nem érünk. Már így is igen sokat árultam el ;) Szerintem egy igazán hangulatos novella.
4.5/5

Boldog Daniella: Eternime
Ó, az a facebook…mire nem képes! Nem kell mást csinálnod, mint a halálod előtt létrehozni egy Eterni.me fiókot és taníttatni a mesterséges intelligenciát, hogy kiismerje a csevegési szokásaidat, a reakcióidat, hogy ha már nem leszel köztünk, akkor is cseveghessünk veled a facebookon.
Sajnos, túl élethű ahhoz, hogy sci-fi legyen :) Szóval, Boldog Daniellának sikerült elkapnia a pillanatot, mikor mindez még a jövő…talán csak holnapig.
4.5/5

William Ledbetter: A Mars gyűrű
Közeleg az az idő, amikor kolonizáljuk a Marsot. Vagy ha nem is kolonizáljuk, legalább kutatólaboratóriumokat hozunk létre majd rajta. De mi van akkor, ha valami olyat találunk, ami megváltoztatja a jövőnket? Hogyan lehetne megakadályozni, hogy ne Disneyland épüljön minden lelet körül? Ha az anyagi haszon helyett végre valaki az emberiség hasznával is törődne.
Kicsit elnyújtott a novella, de azért érdekes.
4/5

Toochee: A halál előtt
Toochee mindig meg tud lepni. Ha nem a tudományos fejtegetései kötnek le, akkor az érzelmi világomat kavarja fel. Néha sikerül mindezt együtt is előidéznie.
Ismét a Marson vagyunk, egy félig-meddig meghiúsult kolonizációs folyamat közepén, amikor egy baleset tragédiába torkollik. A túlélés szinte lehetetlen…szinte.
5/5

Vagyim Panov: A másik felünk
Panov megmutatta nekem, hogy az urbanfantasy milyen ütős is tud lenni. Érzelmek, átkok, csalódások és remények. Ez mind egy történetben, úgy megírva, hogy az nem válik csöpögőssé és nem is tudjuk a novella végéig eldönteni, hogy most ez a „valóság” vagy csak az elme játéka.
Örülnék neki, ha a jövőben többször futnék össze Panov írásaival, mely elkalauzol a Titkos Város sötét zugaiba.
5/5

M. P. Shiel: A fájdalom helye
Egy kb. száz éves történet hogyan lehet ennyire friss?! Szinte ott voltam Brit Columbiában, az események helyszínén, ahol egy pap egyik napról a másikra megváltozott, majd felhagyva hivatásával, az erdőt kezdte járni. Csekély ár pár garas azért, hogy a titok tudója legyen az ember. Talán nincs is semmi titok, de a lehetőség, hogy valami olyasmi birtokába juthatunk ami csak keveseknek adatik meg, megindítja a fantáziát.
Kellemes kis novella, még ha nem is szigorúan sci-fi. Jó volt olvasni :)
4.5/5

A magazinban lévő tudományos cikkek most inkább csak informatív tartalommal voltak megtöltve. A jövő lehetőségei helyett inkább a megvalósítások problémái kerültek előtérbe. Persze, kihívás nélkül nincs haladás, de kérdés, hogy mindegyik akadályt képes lesz venni az emberiség?

zamil>!
Mund Katalin (szerk.): Galaktika 347.

Két novella tetszett igazán ebből a részből: William Ledbetter: A Mars gyűrű és a Vagyim Panov: A másik felünk. Ezeket nyugodt szívvel ajánlom is.
A többivel se volt nagy gond, de nem érték el azt a szintet, hogy kiemeljem őket.
A magazin amúgy hozta szokott színvonalat. (Én még nem vettem észre különbséget a két főszerkesztő által kiadót részek közt.)

BierbauerCsaba P>!
Mund Katalin (szerk.): Galaktika 347.

Gregory Benford: Megváltó (1979)
Egy klasszikusabb fajta sci-fi írás, amelyben egy szerencsevadász megpróbál kifosztani egy 75 évvel korábban, az emberiség fennmaradása céljából elindult űrhajót. A novella fordulatos és van mondanivalója, a világ, ahol játszódik megragadó, kicsit sajnálom is, hogy csak ilyen rövid ideig nyerhetünk bele betekintést.

Szente Mihály: Robotokkal soha (2019)
A szerzővel ezelőtt csak Star Wars könyvek – egyébként rendkívül igényes – fordítójaként találkoztam, de mint az ebből a novellából kiderült, íróként is remekül megállja a helyét. A történet egy űropera-jellegű világban játszódik, ahol egy leszerelt tengerésztiszt elbeszélésében ismerjük meg a szokatlan ötlettel rendelkező történetet. Remélem a jövőben még olvashatunk a szerzőtől akár ebben a világban játszódó, akár teljesen más jellegű történetet.

Carlos Federici: Közlekedési baleset (1970)
Ez egy valamivel nehezebben befogadható, értelmezhető írás, de második olvasásra már jobban összeálltak a dolgok. A Déne nevű bolygón egy kutatónő a titokzatos, idegen objektum, az Af (de tényleg, lehet valaminek ennél fantáziátlanabb nevet adni?) kilétére keresi a magyarázatot. Nem rossz történet, a vége egészen meglepő.

Boldog Daniella: Eternime (2019)
Az ötlet, ami novella alapját szolgáltatja nem rossz, de már hat évvel ezelőtt elsütötték a Black Mirror „Be Right Back” című epizódjában (ráadásul ott még tovább is volt gondolva). A téma amúgy aktuális és ez nem egy szerfelett rossz írás, de számomra így is az egyik leggyengébb ebben a számban.

William Ledbetter: A Mars gyűrűi (2012)
Marsi kutatók egy rendkívüli felfedezést tesznek. Érdekes a téma amit a novella boncolgat, de meglehetősen túl van írva, a végére igazából már nem is marad semmi fordulat vagy végkifejlet.

Toochee: A halál előtt (2019)
Egy megindító és nagyon is reális gondolattal operáló történet egy marsi kolónia bajba jutásáról. Az ezt követő számban található, szintén Toochee által írt, „Az első szó jogán” cikk elolvasása után még érthetőbbé válik, hogy a szerző egyfajta véleménynyilvánításként választotta ezt a történet témájának. Ez a novella jött be talán legjobban ebből a számból.

Vagyim Panov: A másik felünk (2005)
A novella a szerző Titkos város című ciklusának egy darabja, de önmagában is teljesen érthető. Kifejezetten jó írás, beszippantott az eredeti világa, egy érdekes dologgá tette számomra az urban fantasyt. Felkeltette az érdeklődésem továbbá a – szintén a ciklus részét képező – regényre, A próféciára, kiváncsi vagyok, működik-e regény terjedelemben is.

M. P. Shiel: A fájdalom helye/A szenvedés színhelye (1914)
Habár nem nevezném se nem fantasynek, se nem sci-finak, Shiel novellája egy misztikus hangulatú történet, érdekes a felvetése. A befejezése, sajnos, nem ad választ a sztori fő kérdésére, így végső soron – számomra legalábbis – egy eléggé semmilyen novellának bizonyult.

Összefoglalva, az általam eddig elolvasottak közül ez az egyik legerősebb Galaktika, ami a magyar szerzők Marssal kapcsolatos novelláit illeti legalábbis mindenképp. A képregény elég gyenge volt, de cserébe a cikkek érdekesek voltak.


Hasonló könyvek címkék alapján

Charlie Jane Anders: Minden madár az égen
Jordan Weisman – Robert N. Charrette – Paul Hume – Tom Dowd – L. Ross Babcock III – Sam Lewis – Dave Wylie: Shadowrun
Riley E. Raines: Csillagzápor
George R. R. Martin (szerk.): A Fekete Lap napja
Peter Clines: 14
Jak Koke: Minden határon túl
Benyák Zoltán: Az utolsó emberig
Szemán Zoltán: Fent és lent
Szergej Lukjanyenko: Őrök világa
Bárdos Dávid: Angyalszárnyak